»Venstre på Christiansborg har affundet sig med en tilstand, som for få år siden ville være at betragte som sølle«

Dagens overblik: BTs politiske kommentator og tidligere Venstre-rådgiver, Søs Marie Serup, mener, at Venstre har affundet sig med en vælgeropbakning og en størrelse, der er meget langt fra tidligere tiders storhed. Gårsdagens Lars Krarup-angreb på eget parti giver genlyd. Og så vil Socialdemokratiets formand ændre på måden vi behandler unge på. Få hele dit overblik her.

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, og næstformand, Kristian Jensen, efter det meget omtalte og dramatiske hovedbestyrelsesmøde i Odense, hvor Lars Løkke Rasmussen efter timers debat overraskende kunne blive som formand efter længere tids polemik om hans person i partiet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Godmorgen og velkommen til en frisk omgang politisk morgenpost - dit daglige politiske overblik.

Morgenposten holdt vinterferie i sidste uge, hvor også politikerne holdt mødefri uge på Christiansborg. Hvis du også holdt vinterferie, giver politisk ugepost fra i lørdags et hurtigt overblik over sidste uges begivenheder.

Vi begynder dagens morgenpost med en historie, der tog sin begyndelse i weekenden. Vi begynder med Venstres Herning-borgmester Lars Krarups kritik af eget parti.

Venstres magtfulde borgmester fra kommunen, der mistede politiskolen på målstregen, mener, at Venstre »sejler i den forkerte retning« og at Venstre på Christiansborg »fejler« på fire områder:

Regeringens boligskatteudspil, uddannelsesloftet, trafikforliget, som et flertal uden om regeringen præsenterede for nylig, samt debatten om, hvornår man er dansker.

»Når det er en Venstre-ledet regering, er det altså det ledende parti, der skal sige, hvor hegnspælene skal stå,« siger Lars Krarup om magtforholdet i VLAK-regeringen og Venstres efter hans mening manglende styring af de politiske udspil.

Interviewet med Lars Krarup, der blev bragt i Fyens Stiftstidende i går, har i går og i dag kastet en række reaktioner af sig. Dem får du her:

Reaktion I
»Lars Krarup er Venstres stærkeste borgmester, og der er ingen tvivl om, at han er både vred og skuffet over forløbet om placeringen af den kommende politiskole. Her er der røget en sikring hos ham, uden at han dog taber hovedet og bare skælder ud. Han peger fire områder ud, hvor han mener, Venstre har fejlet, og det er meget velovervejet. Tro mig, han har flere interessante ting, han godt kunne gå ud og fortælle om, men det undlader han dog,« siger BTs politiske kommentator Søs Marie Serup i dag til BT.

Reaktion II
»Når Eyvind Vesselbo, Birthe Rønn Hornbech, Uffe Ellemann-Jensen eller andre vånder sig ved de beslutninger, så ryster Venstre det af sig som støv. Men så nemt er det ikke med Krarup,« skriver BTs politiske kommentator Søs Marie Serup et andet sted i dagens BT, hvor hun fortsætter:

»Venstre på Christiansborg har affundet sig med en tilstand, som for få år siden ville være at betragte som sølle. De er endog meget langt fra storhedstider som under Uffe Ellemann-Jensens lederskab eller Anders Fogh Rasmussens regeringstid. Nu ligger Venstre stabilt under 20 pct. i meningsmålingerne.«

Reaktion III
»Det må holde enhver Venstre-borgmester vågen om natten, at partiet de seneste år har mistet opbakning fra vælgerne. Og at rød blok er gået fra at være i mindretal til at være i flertal i landsdækkende meningsmålinger,« sagde Roger Buch i går til Ritzau.

Reaktion IV
»Jeg har det sådan, at hvis Christiansborg-politikere vil blande sig i lokalpolitik, synes jeg, de skal stille op til byrådet. Og hvis Lars Krarup så gerne vil blande sig i landspolitik, synes jeg, han skal stille op til Folketinget,« siger Ringsted-borgmester og Lars Krarups partifælle Henrik Hvidesten i dagens Berlingske.

Reaktion V
»Frygten er, at det han oplever som dårlige resultater på Christiansborg - og en partiformand og statsminister, der står uendeligt svagt hos vælgerne, kan være med til at give et elendigt kommunalvalg for Venstre,« siger politisk kommentator Hans Engell til tv2.dk.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Mette Frederiksen mener, at alle kan blive til noget

Og så dykker vi ellers ned i nogle af dagens øvrige politiske nyheder.

DR har talt med Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, der mener, at alle kan blive til noget. Derfor skal skolevejledere ikke længere kunne give en elev prædikatet ikke-egnet til videre ungdomsuddannelse.

Fremover skal alle elever erklæres uddannelsesparate – det handler bare om at finde ud af, hvad de er parat til, siger Mette Frederiksen.

»Problemet med reglerne i dag er, at rigtig mange børn og unge i 8. klasse får at vide, at de ikke er egnet til at tage en uddannelse. Det vil vi udfordre, for vi har behov for som samfund, at alle vores børn og unge kommer i gang med skole og uddannelse,« siger hun til DR.

Omkring 30 procent af eleverne i 8. klasse bliver lige nu erklæret »ikke-uddannelsesparate«.

SF-profil: Venstrefløjen har det svært med danskhed

Venstrefløjen har det svært med danskhed, dansk kultur og danske normer. Sådan siger SFs transportordfører, Karsten Hønge, i dag i BT.

»En del venstreorienterede har svært ved at bruge begreber som danskhed, dansk kultur og danske normer. De ledsager det med et skævt grin og en afværgende bevægelse. Med sådan en kultur- og historieløshed taber man ikke bare folketingsvalg, men grundlæggende troværdighed fra langt de fleste danskere,« skriver Hønge og fortsætter med en bøn til dem, der er flove over at være danskere:

»Jævnligt hører man såkaldte progressive fortælle, at de er flove over at være danskere, og at de overvejer at flytte til udlandet, så de kan slippe for den skam, Støjberg, Kjærsgaard og andre kaster over Danmark. Jamen, så farvel da.«

Artiklen kan endnu ikke læses online - men på side 12 i dagens BT.

S: Regeringens beregninger er bevidst manipulation

Og vi bliver et øjeblik i BT og på avisens debatsider. For selvom Jyllands-Posten i gårsdagens avis kunne fortælle om beregninger fra Skatteministeriet, der viste, at regeringens udspil til en ny boligskat giver den relativt største skattelettelse til provinskommuner som Odsherred, Lolland og Lemvig, så er Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, ikke imponeret:

»Skatteministeriet udleverer nogle beregninger, hvor de bevidst ikke medtager finansieringen af udspillet og de konsekvenser, det har. Vi har fra Socialdemokratiet fra begyndelsen af forhandlingerne bedt om at få en forklaring fra regeringen på, hvordan den vil finansiere sit udspil, men det har den hidtil nægtet. De kender godt selv finansieringen, og derfor er det grov manipulation at udlevere beregninger, hvor man bevidst ikke medregner finansieringselementer. Det gør man for at få det billede, man ønsker,« siger Jesper Petersen på BTs spørgsmål om, hvad problemet er.

Artiklen er ikke online.

Fik du læst?: Søren Pinds opsang til Danmark: Vi svigter demokratiet, og det kan ende galt

Uddannelsesminister Søren Pind mener, at vi alle – medierne, politikerne og borgerne – svigter demokratiet med vores ligegyldighed og mangel på ansvar.

Og det i en tid, hvor der mere end nogensinde er brug for det modsatte. Konsekvensen? Et muligt tilbageslag for vores idealer om folkestyre, frihed og tillid til hinanden.

Det sagde han i et stort interview med Berlingske søndag.

»Det er meget, meget ubehageligt. Men når alt bliver splittet op, så er der jo nogen, der savner ro og orden, savner den kendte virkelighed. Og når udviklingen bare kører, og der ikke er noget kompromis, når det hele er meget ultimativt, så deler folk sig op. Og så kommer den her søgen mod den stærke mand,« siger Søren Pind i interviewet.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, havde denne analyse af Pinds udmelding:

»For Pind og Venstre vil det være fatalt, hvis vælgerne i stedet begynder at se mod en ny alliance bestående af S og DF, som vi så konturerne af i ugens højt eksponerede fælles interview med Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl. Meget i dansk politik vil i de næste år blive afgjort af, hvilket af de store partier der dygtigst forstår at opfange og reagere på de opbrud, som Pind taler om.«

Læs hele analysen her.

Søren Pind: Åbne samråd er folkestyrets eklatante fiasko og værste opfindelse i dets historie

»I virkeligheden baner det vejen for diktaturet. Fordi det udstiller og latterliggør og forhåner og er uægte. Det er i sig selv og i sin helhed en løgn.«

Åbenhed er ikke altid gavnligt for demokratiet, siger Venstres Søren Pind i et interview med Berlingske. Og særligt de åbne samråd er problematiske, siger han.

De burde være »demokratiets totale triumf«, men er endt som det modsatte – »folkestyrets eklatante fiasko og den værste opfindelse i dets historie«, anfører den mangeårige Venstre-politiker.

Pia Kjærsgaard: »Jeg tror, at jeg isnede«

I anledning af at Folketingets formand i denne uge fylder 70 år, fortalte Jyllands-Posten i går historien om et af de øjeblik, der måske har betydet mest for den tidligere DF-formands politiske karriere: Øjeblikket, hvor daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen bekendtgjorde, at han ikke mente, Dansk Folkeparti nogensinde ville blive »stuerene«.

Over for JP siger Pia Kjærsgaard selv:

»Jeg tror, at jeg isnede. Jeg var fuldstændig målløs. Han var jo statsminister.«

Avisen har også talt med en række andre, der enten oplevede øjeblikket direkte i folketingssalen - eller spillede centrale roller i sagen. En af dem er Enhedslistens Søren Søndergaard. Han siger i dag:

»Jeg kan huske, at jeg med det samme tænkte: Det var sateme dumt. Lige på det punkt var Nyrup jo foregangsmand for den debat, vi i dag døjer med på Facebook og de kommentarer, som findes der: »Du er dum. Det kan du selv være«. Vi var sådan set ikke uenige i kritikken af Dansk Folkeparti, men med ordvalget »stuerent« fik partiet og Pia Kjærsgaard et martyrium. De her ord betød, at et helt parti kunne opbygges i ly af at være anti-establishment.«

Du kan læse Jyllands-Posten gennemgang af begivenheden her.

Dagens debat: LA-profiler kræver, at politikerne på Christiansborg har lært af fortiden

»I 2018 er det et årti siden, at finanskrisen ramte Danmark med et brag. Krisen skabte behov for hurtige og hårdtslående reformer og bankpakker og indebar store omkostninger for dansk økonomi, for erhvervslivet og for danske familier. Krisen varede længe, og den gjorde rigtig ondt på rigtig mange. Lad os nu fra Christiansborg vise, at den politiske hukommelse er stærkere end som så.«

Sådan slutter LA-politikerne Christina Egelund (politisk ordfører) og Joachim B. Olsen (finansordfører) deres debatindlæg i Jyllands-Posten af i dag. Du kan læse hele indlægget her.

Nye Borgerlige: Nye Borgerlige får vælgere fra DF

I mandags stillede Mette Frederiksen og Kristian Thulesen Dahl op i et meget omtalt dobbeltinterview med Fagbladet 3F. Det er blevet behandlet og kommenteret ihærdigt lige siden. I dagens BT fortæller Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, som BT har talt med i anden anledning, at partiet allerede nu kan »se«, at interviewet har en positiv effekt på Nye Borgerliges vælgertilslutning:

»Til gengæld er det nu tydeligt, at Dansk Folkeparti ikke længere er et borgerligt parti, og det kan vi allerede se på vores vælgertilslutning. Vi kan se, at vi nu overtager borgerlige vælgere fra Dansk Folkeparti,« siger Pernille Vermund til BT.

Fik du læst?: Han ville se »fremmede fjenders blod i kloakken«: Nu er han fortid i Nye Borgerlige

En opsigtsvækkende tale om »fremmede fjender« har ført til splittelse mellem Nye Borgerlige og kandidaten bag ordene.

Nu er han fortid i partiet.

Men hvordan gik det til, at forsvarsadvokaten Rasmus Paludan overhovedet blev opstillet?

Berlingske er dykket ned i sagen, som partiet helst ville have været foruden.

Dagens 'Kend din folketingspolitiker': Carsten Bach (LA)

Han synes, »hanekampen om den politiske proces« fylder for meget i den politiske debat og udnævner krisemøderne om fødevare- og landbrugspakken i februar 2016 på Marienborg som sin politiske karrieres mest dramatiske øjeblik.

Kom tættere på Liberal Alliances Carsten Bach her.

Og det kan du også herunder:

Det sker i dag

Der er møde i Europaudvalget klokken 10. Og der er også et praktikantkursus og et førstehjælpskursus på Christiansborg i dag.

Men ellers sker der ikke det store. Ikke planlagt, i hvert fald. DU kan følge med i dansk politik dagen igennem på b.dk/politiko.

Og du kan altid se, hvad der er planlagt af udvalgsmøder, samråd og debatter i folketingssalen på ft.dk.

Tak fordi du læste med. Hav en god mandag.