Venstre om hadske beskeder til gravid Johanne: »Det er simpelthen så ækelt og modbydeligt«

Dagens overblik: Flere politikere skoser grove kommentarer på Facebook om Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen. Chef i Alternativet har opfordret ansatte til at sende fotografier af deres »pik i slap tilstand«. Og Venstres partisekretær beskyldte Frank Jensen for at stå bag læk. Hele dit politiske overblik her.

»Rotter yngler... intet nyt dér,« lød det i en kommentar på Facebook under nyheden om, at Johanne Schmidt-Nielsen var gravid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Betina Garcia

Godmorgen.

Det er blevet mandag – dagen inden kommunal- og regionsvalget – og her får du ugens første gennemgang af de politiske historier, du bør kende til i dag.

Inden vi kommer til historien bag overskriften, begynder vi dagens overflyvning på forsiden af Jyllands-Posten.

Avisen kan således fortælle, at ansatte i Alternativet i foråret blev opfordret til at sende fotografier af deres »pik i slap tilstand«.

Det fremgår af en intern mail, som partiets daværende pressechef, Magnus Haslebo, sendte til medarbejderne og folketingsgruppen, og som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af.

Billederne skulle bruges i forbindelse med en 100-års-fødselsdag på Alternativets stamværtshus, Centralhjørnet, så partiet kunne give »en lille fiffig collage« af de mandlige kønsorganer i gave, forklarede pressechefen.

Haslebo skrev desuden, at partiets politiske leder, Uffe Elbæk, »selvfølgelig er med på idéen«.

Men mange andre i partiet var ikke begejstrede, og få timer senere blev collagen droppet.

Den lækkede mail kommer i kølvandet på Jyllands-Postens afdækning af intern uro om håndteringen af en anklage om seksuelt overgreb i partiet.

Politisk ordfører Carolina Magdalene Maier tager sammen med gruppeformand René Gade stærkt afstand fra fotoindsamlingen:

»Det er dårlig stil og et klart fejlskud. Den slags er ikke noget, man gør i regi af et politisk parti. Det er et tilfælde af dårlig dømmekraft fra den ledende medarbejders side, og det er rigtig ærgerligt, hvis det er med til at underbygge et skævt billede af Alternativet,« siger Carolina Magdalene Maier til Jyllands-Posten.

Uffe Elbæk kalder mail-opfordringen »en rigtig dårlig humoristisk idé«:

I mailen står der, at du var med på idéen. Så du må vel først have syntes, at idéen var god?, spørger avisen.

»Jeg synes, det er problematisk, at jeg skal kommentere noget, som ikke blev til noget, fordi det var en dårlig idé. Men jeg tror, jeg har kommenteret idéen, da jeg hørte om den, ved at jeg grinede og har sagt et eller andet. Det var en langt ude idé, og længere var den ikke. Jeg opfattede det som en misforstået joke,« siger Uffe Elbæk.

Magnus Haslebo stoppede tidligere på måneden som pressechef. I en SMS til avisen skriver han:

»En kreativ kultur kræver, at der er plads til vilde idéer, og dette er langt fra den vildeste udklækket i Alternativet. JP vil få travlt, hvis der skal skrives om alle dem, der ikke blev til noget, så go go go.«

Du kan læse nyheden hos Jyllands-Posten her. Avisen har også en længere baggrund samt et interview med Uffe Elbæk, som du kan læse her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Rotter yngler... intet nyt dér.«

Inden vi skal se på dagens andre politiske nyheder, tager vi lige et kig på tonen på de sociale medier.

Enhedslistens tidligere politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen oplyste fredag på sin Facebook, at hun er gravid og venter en datter i begyndelsen af april.

Flere medier skrev efterfølgende historien og delte den på deres Facebook-sider, hvor langt hovedparten af kommentarerne var positive.

Men som det – desværre – ofte ses, når historier om politik eller politikere bliver delt, var der også en række kommentarer, som var alt andet end positive.

En TV 2-journalist delte fredag på Twitter en række eksempler på alt andet end venlige kommentarer, han var faldet over på Facebook.

Her kunne man blandt andet læse kommentarer som:

»Rotter yngler... intet nyt dér.«

»Ved lillepigen ikke, hvad et kondom er? Du godeste.«

»Det var aldrig forekommet i gamle dage, at hun var blevet gravid. Der tvangssteriliserede man jo de evnesvage.«

En række politikere fra begge sider af Folketinget tog på Twitter i løbet af weekenden skarpt afstand fra de idiotiske kommentarer. Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, skrev:

»Det her... Det er simpelthen så ækelt og modbydeligt, at jeg ikke kan beskrive det. STORT tillykke til min dygtige og søde kollega, Johanne!«.

SFs formand, Pia Olsen Dyhr, skrev:

»Bliver vred på Johannes vegne og bekymret for vores demokrati, hvis vi ikke højner niveauet. Tillykke med bebsen.«

De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaard, skrev:

»Ej, det gør helt ondt i maven.«

Og så videre til dagens andre politiske nyheder.

Kampen om agenturet

I dag skal det afgøres, hvor Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fremover skal høre hjemme.

Danmark er med i opløbet, og i alt 19 EU-lande har sat alle sejl til for at sikre sig EMA, der skal flytte fra London som en konsekvens af Brexit.

I et hektisk diplomati op til mandagens afgørelse af placeringen er der således givet løfter om alt fra udstationerede soldater til politisk opbakning i forskellige landes mærkesager, skriver Berlingske.

Forklaringen er, at agenturet er så vigtigt for den kapitalstærke lægemiddelindustri, at det ud over sine 900 ansatte sandsynligvis også vil øge antallet af ansættelser i lægemiddelselskaberne i den by, hvor EMA lander.

Læg dertil et hav af EMA-konferencer, som ventes at tiltrække op mod 36.000 gæster om året.

Det er forklaringen på, hvorfor den danske regering har tilbudt at betale 20 års leje af 27.000 kvadratmeter i Copenhagen Towers for at trække EMA til København.

Ifølge de tilgængelige lejepriser for Copenhagen Towers vil de 20 års husleje løbe op i mere end én milliard kroner.

Du kan læse mere hos Berlingske her (kræver abonnement). Også Jyllands-Posten har fokus på EMA-kampen. Avisen skriver i dag, at regeringen ikke har et regnestykke, der viser overskud på EU-prestigeprojekt.

Udenrigsministeriet oplyser således, at forventningen om overskud er baseret på en vurdering og ikke en eksakt beregning. Den historie her (kræver abonnement).

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

Dagens kommunal- og regionsvalgsoverblik

På dagen inden dagen får du her i kort form de historier om kommunal- og regionsvalget, der er værd at kende til.

1: De omdiskuterede støtteforeninger, som samler penge ind til politikernes valgkampe, lever videre i bedste velgående.

Stik imod en række anbefalinger fra et ekspertudvalg er der ikke skabt klarere regler for klubbernes bidrag, og det vækker kritik fra flere sider på Christiansborg, skriver Berlingske.

Hele den historie her (kræver abonnement).

2: Erhvervsfolk er massivt underrepræsenterede i de kommunalbestyrelser, der bestemmer erhvervsvilkår. Dansk Industri (DI) vil arbejde for at få flere erhvervsfolk til at stille op, siger DI-topchef Karsten Dybvad til Børsen.

»Jeg er overbevist om, at det kunne gøre en kæmpe forskel på virksomhedernes vilkår og for Danmarks konkurrencedygtighed, hvis flere fra erhvervslivet ville stille op og tage en tørn, der kunne forbedre erhvervsklimaet i kommunerne, hvor virksomheder jo ofte efterlyser ændringer eller forbedringer,« siger han.

Ifølge en opgørelse udført af Kaas & Mulvad for Børsen er blot 5,3 pct. af kandidaterne direktører.

Hele historien her (kræver abonnement).

3: Præster, der ikke vil vie homoseksuelle, skal udstilles på ny hjemmeside.

Det mener Radikale Venstres gruppeformand på Københavns Rådhus, Tommy Petersen, i dagens Berlingske.

»Jeg synes, det er fuldstændig absurd, at vi har offentligt ansatte, som har lov til at diskriminere ved at nægte at betjene borgere baseret på deres seksuelle orientering,« siger han.

Sognepræst Frederik Berggren Smidt ved Fredens-Nazaret kirke i Ryesgade i København vil ikke vie homoseksuelle. Han mener, at Tommy Petersens motivforskning er noget vrøvl.

»Det har intet med homofobi at gøre, men fordi vi ikke mener, vi har bemyndigelse til at vie homoseksuelle i de bibelske skrifter.«

Hele den historie hos Berlingske her.

4: Overborgmester i København Frank Jensen (S) har store planer om boliger og erhverv på et terræn med gamle togværksteder midt i hovedstaden.

Det fortæller han til Politiken.

Byens socialdemokratiske leder foreslår, at der allerede i de kommende år bygges en ny bydel midt i hovedstaden: På godsbaneterrænet mellem Vesterbro, Kgs. Enghave og Sydhavnen.

Læs mere om »Lille Vesterbro« her.

5: Trods skandalerne om den omstridte Sundhedsplatform, problemerne med 1813-akuttelefonen i Region Hovedstaden og det kuldsejlede ambulanceselskab Bios går det den rigtige vej for landets fem regioner, når man ser på udviklingen inden for sundhedsområdet.

Det skriver Politiken i dag.

Ventetiden på operationer er således i snit faldet fra 70 til 44 dage siden 2008, og i psykiatrien er ventetiden forkortet for både børn og voksne, viser tal fra Danske Regioner.

Men selv om de gør det godt, skal de stadig lukkes, mener Dansk Folkeparti.

Hele den historie hos Politiken her.

Ingen kommentarer

Vi nærmer os afslutningen på dagens politiske morgenpost, men inden vi når så langt, får du lige en historie, som vi ikke nåede i mål med i sidste uge.

Københavns overborgmester, Frank Jensen, fortalte i sidste uge i talkshowet »Lippert« på TV 2 News, at det var ansatte i en forvaltning, som han har ansvaret for, der lækkede oplysninger om tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslevs (R) bryllup på Københavns Rådhus.

Ifølge Frank Jensen var det således medarbejdere i Københavns Kommunes Rådhusservice, der anonymt gav BTs journalister oplysningerne. Rådhusservice hører under Økonomiforvaltningen og dermed den forvaltning, som Frank Jensen er ansvarlig for.

»Da det kom frem, at den her lange liste i forhold til det arrangement, som den tidligere borgmester skulle holde, var lækket, så blev de medarbejdere kaldt sammen og fik besked på, at det er fuldstændig langt ud over, hvad der er acceptabelt,« sagde Frank Jensen til TV 2 News.

Twitter linkede Venstres partisekretær, Claus Richter, til artiklen fra TV 2 og skrev:

»Vildt at Frank Jensen lækkede oplysninger om politiske modstander....«

Berlingske forsøgte fredag at få en kommentar fra Richter for at spørge ham til, hvorfor han skrev, at det var Frank Jensen, der havde lækket oplysningerne. Vi blev i stedet kontaktet af Venstres pressetjeneste, som oplyste, at Richter ikke ville kommentere sit tweet.

Pressetjenesten henviste i stedet til et andet tweet, hvor Richter havde skrevet, at det »næppe« var Frank Jensen, som personligt havde lækket oplysningerne, sådan som Richter ellers havde skrevet.

Weekendens navnenyt

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) blev lørdag gift med Kristine Rishøj Bille og hedder nu Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Her er tre historier fra weekenden, du bør kende til

1: Det var store, interne uenigheder i den politisk ledelse i Alternativet på Christiansborg, der fik den tidligere gruppeformand Josephine Fock til at trække sig.

Uenigheden drejede sig blandt andet om håndteringen af sagen om en overgrebsanklaget medarbejder, hvor partiets tidligere sekretariatsleder nu er kommet i skudlinjen, skrev Jyllands-Posten.

Hele den historie her.

2: Der er opstået tvivl om prisen på Danmarks 27 nye kampfly, efter et nyt tal er dukket op, skrev Berlingske.

Men det er ren regnskabsteknik, forklarede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) til avisen i en historie, du kan finde her.

3: Mindst seks borgmesterkandidater får i år penge fra pengeindsamlende erhvervsklubber, skrev Politiken.

Fænomenet har bredt sig, hed det i en historie i avisen, som du kan læse i sin helhed her.

Det sker i dag

Faktisk ikke det store.

Hav en god uge og husk at stemme i morgen.