Venstre-minister fik 20 gratis billetter til store koncerter: »Det er et grovere tilfælde«

Dagens overblik: Søren Pape vil erstatte en udskældt mørklægningsparagraf med to andre. Professor ser Troels Lund Poulsens koncertbesøg som værende på kant med reglerne. Og så siger Inger Støjberg, at »bare én, der bliver sendt på genopdragelse, er én for meget.« Få hele dit politiske overblik her.

»Det virker ikke umiddelbart som om, det er inden for reglerne for modtagelse af gaver,« siger professor i forvaltningsret om beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens gratis billetter til ti eftertragtede koncerter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Godmorgen og velkommen til den politiske morgenpost.

Vi begynder dagens gennemgang af politiske historier med et kig i Information.

Avisen skriver således, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) med et nyt lovudkast lægger op til at ændre den omstridte offentlighedslov.

Justitsministeriet vil ifølge Information ophæve den udskældte ministerbetjeningsregel, der mørklægger dokumenter, som indgår i eller kan tænkes at skulle indgå i betjeningen af en minister.

Men ministerbetjeningsreglen skal ifølge lovudkastet erstattes af to andre paragraffer. Og ifølge offentlighedsrådgiver og forhenværende forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen vil det reelt indsnævre og begrænse adgangen til aktindsigt.

Han mener således ikke, at lovudkastet vil føre til mere åbenhed.

»Når jeg kigger nærmere på lovbemærkningerne i udkastet, må jeg konkludere, at aktindsigten bliver indskrænket,« siger Oluf Jørgensen til Information.

Information har forelagt kritikken af lovudkastet for Justitsministeriet, der afviser at forholde sig til det.

»Justitsministeren sendte inden efterårsferien sidste år en skitse til et muligt kompromis om offentlighedsloven til forligskredsen. Der har siden været drøftelser i forligskredsen om denne skitse og i den forbindelse har Justitsministeriet senest sendt et foreløbigt lovudkast til partierne. Drøftelserne er endnu ikke afsluttet, og derfor vil Justitsministeriet ikke komme nærmere ind på indholdet af disse,« skriver ministeriet i en mail.

Du kan læse hele historien hos Information her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Et grovere tilfælde«

Vi skal videre til Ekstra Bladet, som i dag skriver, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) siden januar 2017 har fået 20 billetter gratis til ti eftertragtede koncerter i sin egenskab af minister.

De mange koncerter er i strid med reglerne, vurderer Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, over for avisen.

»Umiddelbart er det svært at se, hvad det tjenstlige eller repræsentative formål for beskæftigelsesministeren er ved at deltage i så mange koncerter,« siger Sten Bønsing til Ekstra Bladet og uddyber.

»Det virker ikke umiddelbart som om, det er inden for reglerne for modtagelse af gaver.«

Otte ud af de 20 koncertbilletter blev betalt af hotelvirksomheden BC Hospitality Group, hvor Allan Agerholm er direktør. Som erhvervsminister udpegede Troels Lund Poulsen Agerholm til posten som formand for VisitDenmarks bestyrelse, skriver Ekstra Bladet.

Til det siger Sten Bønsing:

»Troels Lund Poulsens personlige udpegning af hoteldirektøren er et element i vurderingen af grovheden, og det vil være en skærpende omstændighed, der taler for, at det er et grovere tilfælde.«

Troels Lund Poulsen afviser, at der er en sammenhæng mellem udpegelsen af Allan Agerholm til formand for VisitDenmark og de gratis billetter:

»Arrangementer, hvor der kan indgå en koncert, har selvfølgelig på ingen måde indflydelse på, hvem jeg udpeger til diverse poster.«

Du finder hele historien samt en kommentar fra Allan Agerholm hos Ekstra Bladet her.

Én er én for meget

Hvert år sendes mindst 100 unge på genopdragelse i udlandet.

Det fremgår af en omfattende undersøgelse af ikke-vestlige børn og unges længerevarende udlandsophold, som Jyllands-Posten og Kristeligt Dagblad i dag beskriver. Og som Udlændinge- og Integrationsministeriet har offentliggjort på sin hjemmeside onsdag morgen.

Undersøgelsen viser, at der siden august 2015 har været mindst 130 sager, hvor børn og unge er blevet sendt på længerevarende udlandsophold, som har haft negative konsekvenser for dem. Dertil kommer et større antal sager fra København, som er blevet opgjort særskilt, skriver Jyllands-Posten.

Til avisen siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V):

»Bare én, der bliver sendt på genopdragelse, er én for meget. Men min forventning var desværre i retning af det billede, vi ser her. At flere børn og unge bliver sendt på genopdragelsesrejser, fordi deres forældre overhovedet ikke har formået at integrere sig selv i det danske samfund. Børn og unge, der i gåseøjne er blevet for danske og lider under, at deres forældre ikke har taget Danmark eller vores værdisæt til sig,«

Du kan læse mere hos Jyllands-Posten her. Og hele undersøgelsen kan findes her.

Og her er fire historier i kort form, som du også bør kende til i dag

1: Efter en række fede år kan dansk økonomi være på vej ind i en helt ny periode med stramninger, offentlige nedskæringer og lavere vækst.

Sådan lyder advarslen i Berlingske fra Dansk Industris (DI) administrerende direktør, Karsten Dybvad, på baggrund af en helt ny beskæftigelsesprognose, som DI har udarbejdet.

»Det er nu, vi nærmer os en overophedning. Inden for en forholdsvis kort tidshorisont kan vi komme i en situation, hvor vi er nødt til at stramme finanspolitikken. Det vil være ulykkeligt, men det kan vise sig at være nødvendigt, hvis vi ikke kan skaffe de hænder og hoveder, der er behov for. Vi har brug for flere medarbejdere – eller lavere offentlige udgifter,« siger Karsten Dybvad til avisen.

Hele historien kan læses her. Og her finder du et svar fra finansminister Kristian Jensen (V).

2: Lige siden 2011 har Irak nægtet at tage egne statsborgere med ulovligt ophold i Danmark tilbage.

Hvis ikke regeringen i Baghdad ændrer kurs, skal det koste dansk bistand, mener såvel Dansk Folkeparti som Socialdemokratiet i dagens Berlingske.

»Vi giver altså Irak en hel del penge og har danske soldater dernede for at stabilisere landet, og så er det bestemt ikke for meget forlangt, at de tager deres statsborgere tilbage,« siger Dansk Folkepartis gruppeformand og formand for Folketingets Retsudvalg, Peter Skaarup.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) vil dog ikke være med til at skære i den del af bistanden – den humanitære del – som hun har ansvaret for, siger hun til avisen i en historie, du kan læse her.

3: Der er et stort mysterium i sagen om milliardsvindel med udbytteskat, skriver Politiken i dag.

Hvorfor udbetalte Skat i løbet af to sommermåneder i 2015 3,2 mia. kr. yderligere, efter at Skat havde fået en advarsel om, at svindlere var på spil?

Der er nedsat en undersøgelseskommission, som skal se på Skat, men de to sommermåneder er sløjfet i den beskrivelse af opgaven, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) sent mandag sendte til Folketinget, skriver avisen.

Flere af partierne bag aftalen om undersøgelsen undrer sig.

»Jeg forstår det ikke, og vi har bestemt ikke sagt ja til at undtage den helt afgørende del af sagen«, siger blandt andre Dansk Folkepartis Dennis Flydtkjær til Politiken.

Hele historien kan du læse her.

4: Et tweet fra Alternativet, der stillede spørgsmålet, om ikke Danmark bør give fem procent af BNI til udviklingsbistand, har vakt opsigt, skriver Berlingske.

De fem procent vil være op mod en syvdobling af dansk udviklingsbistand til over 100 mia. kr. om året.

Men ideen er et oplæg til debat - ikke et udspil, siger Alternativets Carolina Magdalene Maier til avisen:

»Havde det været et udspil fra vores side, havde vi også finansieret det. Det gjorde vi i vores finanslovsudspil fra sidste år, hvor vi hævede den (udviklingsbistanden, red.) til én procent.«

Bør borgerne ikke kunne forvente, at et folketingsrepræsenteret, politisk parti ikke bare slynger om sig med et tal?, spørger Berlingske.

»Jeg synes ikke, det er at slynge om sig med tal - det er så et spørgsmål om fortolkning. Jeg synes, det er helt fint, at man en gang imellem går til grænsen og siger, at det godt kan være, at det her virker en lille smule provokerende i sin stil, men vi har brug for at tage en debat. Men det er ikke et politisk udspil.«

Hele historie kan du læse her.

Det sker i dag

11:30 Åbent samråd om anerkendelse af arbejdsulykker
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er kaldt i samråd om, at anerkendelse af arbejdsulykker er faldet. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvad ministeren mener om, at anerkendelsesprocenten for arbejdsulykker er faldet fra 79,4 procent i 2010 til 49,4 procent i 2016.

13:00 Møde i salen med ministrenes spørgetid
Lovforslag bliver også behandlet på dagens møde. Heriblandt to forslag fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) om afgørelser i klagesager og opholdstilladelse ved pensionering.

Og ellers ikke det store. Ha' en fortsat god dag.