Vækstforslag, udspil og hvad regeringen ellers går og pusler med

Dagens overblik: De enkelte vækstforslag lanceres om ikke så længe, udspil om ungdomskriminalitet præsenteres i dag, og så er der bøfballade i rød blok. Få overblikket over dagens politiske historier her.

Regeringen drysser med politik for tiden. Justitsminister Mette Frederiksen (S) præsenterer i dag et udspil om ungdomskriminalitet sammen med socialminister Manu Sareen (R), og i de kommende uger vil der komme vækstforslag fra finansminister Bjarne Corydon (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Efter en periode med fuldt tryk på kampagnekedlen lader det til, at regeringen bevæger sig ind i en fase frem mod valget, hvor vælgerne skal præsenteres for politik, politik og politik.

For godt nok kommer der ikke en stor og samlet vækstplan fra finansminister Bjarne Corydon (S), men regeringen vil i stedet køre frem med en række vækstforslag, der vil blive præsenteret drypvist de kommende uger. Ifølge Berlingske Business vil de nye initiativer målrettes brancher og områder i Danmark, der endnu ikke har fået del i det økonomiske omsving.

Så sent som i går indgik regeringen, SF og Enhedslisten en aftale om penge til landbruget og landdistrikterne.

Klokken 12 i dag præsenterer justitsminister Mette Frederiksen (S) og socialminister Manu Sareen (R) udspillet »En ungdom uden kriminalitet«. Læs mere om, hvad det kommer til at indeholde her.

Lidt af krudtet holdes dog tørt. Regeringen mangler stadig at komme med den bebudede børnepakke, der skal øge kvaliteten i daginstitutionerne.

Nyt om fotovogne
De Konservative vil helt afskaffe dem. Venstre vil have politiet til at oplyse fotofældernes placering på en hjemmeside. Socialdemokraterne afviser.

Hygge i rød lejr
Sigge Winther Nielsen fra Politiken beskrev søndag, hvordan Pia Olsen Dyhr (SF) og Helle Thorning-Schmidt (S) røg »i totterne på hinanden« under en middag mellem partilederne i rød blok. Ekstra Bladet går videre med historien og beskriver i dag, at SF-formanden »skred midt i bøffen« på den københavnske restaurant MASH.

Disputen stod omkring SF's politiske flirt med Dansk Folkeparti, som altså ikke behager S-formanden, der ønsker en mere offensiv tilgang til Kristian Thulesen Dahl fra folkesocialisternes frontkvinde.

Fik du testet?
Politiko.dk zoomer helt ind på Venstres liste over de 31 lempelser af udlændingepolitikken, som partiet mener, at Thorning-regeringen har foretaget. Et af punkterne handler om, at VK-regeringens indfødsretsprøve er blevet afskaffet og erstattet af en ny statsborgerskabsprøve. Du kan tage begge prøver her og selv bedømme, om Thorning virkelig har gjort det lettere at blive dansker.

Hvad skal der ske med bådflygtninge?
Siden op mod 800 bådflygtninge kæntrede og druknede i Middelhavet, har mange argumenter og løsningsforslag været bragt i spil. Et løsningsforslag lyder, at EU bør udvide redningsaktionerne til søs, sådan som Italien gjorde med Mare Nostrum-operationen. Et argument imod går på, at det kun vil få endnu flere til at gøre det farlige forsøg i en faldefærdig plimsolle.

Men det argument holder ikke, siger Martin Lemberg Pedersen, forsker ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet.

»Siden Mare Nostrum stoppede, er migrationstallene faktisk steget en smule. Det stemmer ikke overens med afskrækkelseslogikken,« siger han til Politiken.

Genudsendelse
Jyllands-Posten har en forsidehistorie om, at Venstre vil gøre Danmark til en stor sten, som flygtningestrømmene bevæger sig udenom. Det skal ske ved at sænke ydelserne for udlændinge, så de starter på et SU-lignende beløb, men kan gøre sig fortjent til kontanthjælp ved f.eks. at lære dansk. Det foreslog de dog allerede tilbage i december i et politisk oplæg.

Gyldne haner?
Venstre går privathospitalernes ærinde, lyder kritikken ofte fra Socialdemokraterne. Men antallet af danskere henvist til privat behandling under Thorning-regeringen nærmer sig niveauet under VK-regeringen. I 2014 blev flere end 100.000 danskere sendt på privathospital. I slutningen af 00erne lå tallet omkring 110.000.

Regningen til regionerne er dog mindre i dag end hidtil, fordi der betales for andre slags behandlinger. F.eks. er det billigere at håndtere urinvejsproblemer end at fedmeoperere. I årene 2008-2010 kostede privatbehandlingerne omkring 1,6-1,8 mia. kr. I 2014 var beløbet på 1,2 mia. kr. Læs mere hos Berlingske.

Pas på, når du sammenligner
Jyllands-Postens politiske redaktør, Christine Cordsen, leverer en læsevejledning til meningsmålinger i dagens avis. Her forklarer hun, hvordan institutter som Epinion og Megafon fraregner partier under spærregrænsen (læs: Alternativet og Kristendemokraterne), inden de udregner det procentvise styrkeforhold mellem rød og blå blok. Ligesom det sker på valgdagen. Gallup og Wilke derimod tæller stemmerne med i blokopgørelsen i procent, og de enkelte målinger kan derfor være svære at sammenligne.

Hint: Kig på mandattallene, hvis du vil sammenligne enkelte målinger. Eller tjek Berlingske Barometer for et mere sikkert bud på stillingen i dansk politik lige nu.

Onsdagsquiz
Hvilken politikers 12-årige datter har skabt denne rummand som 8-årig? Ole Hækkerup (S), Uffe Elbæk (Alternativet) eller Camilla Hersom (R)? Få svaret her.

Foto: Keld Navntoft.

Opdateret kl. 8.52