Utåleligt ophold: Støjberg vil sende 69 mennesker ud i en midtjysk skov

Dagens overblik: Integrationsminister Inger Støjberg vil gøre det så »utåleligt som overhovedet muligt« at være på såkaldt tålt ophold i Danmark. Du får historien i denne morgenpost, hvor vi også kigger tilbage på afslutningsdebatten, Løkkes 46 sider lange selvros, et #dkpol i opbrud og det »efterår i helvede«, Løkke står overfor.

Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Stadig lidt træt efter gårsdagens christiansborgske #dkpol-fest? Frygt ej. Vi giver dig hele overblikket - både over afslutningsdebatten og alle de andre politiske historier, der står at læse i dagens medier.

Vi starter med en servicemeddelelse. Den første del af denne morgenpost handler om afslutningsdebatten. Det bliver lidt langt - men at skære 14 timer og 11 minutters debat ned er ikke nemt. Særligt ikke efter den i går.

Så er du allerede træt af ordet afslutningsdebat, skal du scrolle to afsnit ned - så slipper du for at læse ordet afslutningsdebat igen. Det lover vi.

Men lad os komme i gang. For der er nok at berette om. Vi starter med dagen i går. Historien om overskriften får du som sagt to afsnit længere nede.

Opbrud, splittelse og nye venner?

Den ene fløj er samspilsramt. Den anden er splittet. Og det er ikke længere en selvfølge, hvilken statsministerkandidat de forskellige partier peger på efter næste valg.

Sådan lyder analysen i Politiken efter afslutningsdebatten. Og hvis vi spoler tiden tilbage til i går, er det ikke svært at give eksempler på hverken det ene eller det andet.

Det startede på forsiden af Jyllands-Posten, hvor Enhedslisten luftede muligheden for at danne regering sammen med Alternativet og SF. Og det fortsatte kort efter klokken 10, hvor S-formand Mette Frederiksen efterfulgte Lars Løkke Rasmussen på talerstolen. Hun ser ikke for sig et »stærkt samarbejde« med Enhedslisten, når det gælder udlændingepolitikken, bedyrede hun. På det område er Venstre en langt bedre makker for S, sagde Frederiksen.

Du kan genopleve hele afslutningsdebatten her.

Forinden havde Løkke indledt med en ordentlig omgang tak. Til alle Folketingets partier, faktisk. For samarbejdet i det folketingsår, der nu formelt er gået. 36 politiske aftaler er det blevet til. DF har støttet de 32, S de 27, SF de 18 og Alternativet de 10, sagde en tydeligt glad statsminister, der til lejligheden havde fået produceret et 46 sider langt selvrosende skriv om regeringens resultater. Og selvrosen viste sig nødvendig. Løkkes samarbejdspartnere bidrog nemlig ikke med mange regeringsrosende superlativer.

Kristian Thulesen Dahl svarede uden om og ville ikke garantere, at han ved næste folketingsvalg peger på Løkke som statsminister. Hvis man kan rykke S ud af de Radikales »favntag«, kunne Thulesen Dahl godt »se perspektiver i det«, lod han forstå - uden dog at kunne se for sig, at DF peger på Mette Frederiksen: »Nej, nej, nej, nej, nej,« sagde han ifølge Jyllands-Posten i frokostpausen.

Søren Pape Poulsen skød ikke så meget på Løkke - K-formanden nøjedes med at sammenligne det at få en økonomisk plan ud af Alternativet med anstrengelserne, man skal gøre sig for at sømme budding op på en væg. Så nådigt slap Løkke dog langt fra, da Liberal Alliances Simon Emil Ammitzbøll indtog talerstolen. Regeringens flotteste præstation indtil nu er, at den har »hutlet sig igennem Folketinget et helt år,« sagde LAeren.

»Liberal Alliances ambition er at være som prinsen på den hvide reformhest, der kommer og redder velfærdsprinsessen af sin tornerosesøvn,« lød det med eventyr-referencer fra Simon Emil Ammitzbøll, der næsten ikke kunne vente med at skulle møde på arbejde igen efter sommerferien, lod han forstå.

Her har vi samlet de 20 citater, vi vil huske afslutningsdebatten for.

Og mens blå blok var uenige om skattelettelser, PSO-afgift og grænsekontrol, var de røde partier ikke meget mere enige. Faktisk var de rygende uenige om alt fra kontanthjælpsloftet, behovet for reformer og udlændingeområdet. Og da også blokkene af og til huskede at skyde på hinanden, blev forskellene mange i en debat, der dog med statsministerens ord var en af de mest fredelige, han kunne huske.

Fint nok, men hvad betyder det?

Det lader vi lige en række analytikere og kommentatorer kloge sig på.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, mener, at Løkke er på vej ind i junglen - på ryggen af en tiger:

»Når Løkke ser frem, må han med en vis uro afvente, om hans allierede vil bære ham mod målet. Eller om de ender med at ryste ham af. Set i dette lys har hans første sæson som regeringschef – siden valget i forsommeren 2015 – mindet mere om en hyggelig skovtur end den jungleekspedition, som han snart skal ud på.«

Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen, konkluderer i sin avis, at et »kaotisk efterårsvalg« ikke længere er utænkeligt:

»De faste blokke fortonede sig. I stedet for fælles stormløb mod den anden side, var der stikpiller på kryds og tværs af de to stærkt forslåede politiske lejre. Ved afslutningen af det officielle folketingsår er det blevet hvert parti for sig,« skriver Thobo-Carlsen.

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel-Gjertsen, skriver, at næste sæson så langt fra bliver en dans på roser for Løkke:

»Efter ferien venter der sværdslag om både en finanslov og en økonomisk 2025-plan. For slet ikke at tale om den skattereform, der også er skudt til efteråret og på forhånd ser umådelig svær ud. På den ene side truer Liberal Alliance med at vælte regeringen med mindre topskatten lettes. På den anden side afviser DF de samme topskattelettelser.

Børsens politiske kommentator, Helle Ib, skriver også om blåt kaos og en lang »koksliste« fra Løkkes første år. Men hun identificerer også et lillebitte strej af håb, en politisk solstråle, der lister sig ind gennem vinduet på Løkkes kontor i Statsministeriet, om man vil:

»Det er i de små nuancer i DF-formandens svar, at Lars Løkke Rasmussen kan have et håb om, at efteråret ikke ender i et gigantisk brag. Kristian Thulesen Dahl afviste at give nogen garantier for at blokere for topskattelettelser, men betonede blot, at det skal stå krystalklart for vælgerne, hvad DF's udgangspunkt er. Altså at et muligt råderum, DF slet ikke ser i øjeblikket, i givet fald skal gå til skattelettelser i bunden, samtidig med at kernevelfærden skal sikres.«

Det skal være »utåleligt« at være på tålt ophold

Er du scrollet direkte herned, eller er du kommet igennem begge de (indrømmet) lange afsnit om i går? Lige meget. Her får du historien, som dagens overskrift refererer til.

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) indleder nemlig i dag et lynforløb for at stramme reglerne yderligere for personer på tålt ophold. Det skriver Politiken. Strammerpakken indebærer, at alle personer på tålt ophold, der er i dag 69, skal flyttes til Kærshovedgård i en midtjysk skov ved Ikast, skriver avisen.

Det skal være så »utåleligt som overhovedet muligt« at være på tålt ophold i Danmark, lyder devisen.

»Formålet er netop, at personer på tålt ophold ikke skal opretholde et almindeligt familieliv. Vi skal have styr på dem, de skal være på Kærshovedgård, og de skal leve deres liv der«, siger Inger Støjberg til Politiken.

DF er på. S støtter og kan kun kritisere Støjbergs langmodighed. K er også ret positive, og LA er heller ikke afvisende. Det er til gengæld de Radikale:

»Det lyder som politik, der skal undergrave og nedbryde mennesker. Man kunne også begynde at vække dem om natten – altså hvad bliver det næste? Politik på Christiansborg er blevet sådan, at hvis nogen vil stramme, så skal DF, V og S ikke lade hinanden noget høre, og derfor løber alle i samme retning,« siger Sofie Carsten Nielsen.

Læs hele historien her.

4 nedslag fra dagens mediemølle

Vi tager fire hurtige:

1) Ifølge Politiken foreslår S, SF og Radikale Venstre nu et 3-tal som kompromis i de fastlåste gymnasieforhandlinger. Karakteren findes ikke på 7-trins skalaen i dag, men de tre partier fra rød blok mener, at det skal være karakterkravet til fremtidens gymnasieelever. LA vil ikke kommentere, DF afviser og V glæder sig over den røde bevægelse. Ingen fra rød blok siger noget i historien. Historien er ikke online.

2) Svinebønderne med de ringeste resultater skal væk, så svineproduktionen kan øges, og 5000 tabte job genskabes. Sådan lyder den overraskende melding fra topchef i Landbrug & Fødevarer og formand for organisationens vækstpanel for svinesektoren, Karen Hækkerup, i dagens Børsen.

3) I dag er der 3.170 bindende læringsmål i folkeskolen. Det tal vil undervisningsminister Ellen Trane Nørby have ned til kun 1.081. Hun har nemlig »fuld tillid til«, at lærerne med de 215 overordnede kompetencemål og 866 færdigheds- og vidensområder selv kan vurdere, hvilke metoder og inspiration de derudover kan bruge i deres undervisning. Den historie står i Jyllands-Posten, men er ikke online endnu.

4) En højtuddannet udlænding, der er kommet til Danmark for at arbejde, bidrager i gennemsnit med helt op til 62.000 kr. om året til det danske samfund, mens en dansker gennem livet er en underskudsforretning, viser ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som Berlingske i dag omtaler. »Hvis det er så god en forretning, kan vi lige så godt udskifte hele den danske befolkning med udlændinge, for de får tilsyneladende hele maskineriet til at løbe meget bedre rundt. Nej, sagen er, at de holder andre danskere uden for arbejdsmarkedet,« siger DFs udlændingeordfører Martin Henriksen, der ikke giver meget for analysen.

Dagens billede

Står Socialdemokraternes Magnus Heunicke for. Han lagde i går aftes dette billede af folketingssalen i mørke på Twitter:

Kritik af dronningens besøg i Tyrkiet

Når dronning Margrethe lander i Istanbul senere i år på officielt besøg hos Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, vil hun, trods kongehusets apolitiske karakter, blive brugt politisk. Sådan lyder advarslen både fra politikere og Tyrkiet-eksperter.

»Det er ikke godt, at Danmark på den her måde blåstempler Erdogan, der bliver mere og mere farlig og diktatorisk. Det undrer mig, hvis man holder fast i turen. Det, der er brug for, er tværtimod et stærkt internationalt pres på Erdogan,« siger den konservative udenrigsordfører, Naser Khader.

Han tror ikke, der kommer meget ud af, at udenrigsminister Kristian Jensen (V) er med på turen for at rejse den kritik, som Dronningen ikke må røre ved.

»Inden kongehusets og Kristians Jensen tur til Saudi-Arabien for nogle måneder siden, fik vi også at vide, at udenrigsministeren ville sætte menneskerettighederne på dagsordenen. Men hvad kom der ud af det?,« spørger Naser Khader.

Også S, SF og EL kritiserer i forskellige vendinger turen, mens DF ikke ser noget problem.

Hele historien her.

SF-stemmesluger genopstiller ikke

Hun fik næstflest SF-stemmer ved folketingsvalget sidste år. Og ifølge hende selv har flere SF-partiforeninger i Københavns Omegn opfordret hende til at stille op i stedet for Holger K. Nielsen, som har annonceret, at han ikke genopstiller til næste folketingsvalg.

Men det har Özlem Cekic valgt ikke at gøre. Hun meddeler nu, at hun slet ikke genopstiller til Folketinget.

»Jeg skal ikke længere være politiker, men fortsat være politisk,« skriver SFeren i en mail til Ritzau.

Det var kun SF-formand Pia Olsen Dyhr, der forhindrede Özlem Cekic i at blive valgt ved folketingsvalget i 2015. Begge stillede op i Københavns Storkreds, men partiets generelle tilbagegang betød, at der her kun blev plads til ét SF-mandat.

Dagens citat

»Løkkes efterår i helvede«, hedder artiklen i BT, hvor adskillige højtstående politikere forudser, hvordan efteråret for Løkke bliver. De fleste forudsigelser er, hvis man ser dem gennem Løkke-briller, noget nedslående. DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener for eksempel, at Løkke »skal skrue forventningerne ned« og ikke regne med en »stor forkrommet skattereform«.

Nå, nu til det lovede dagens citat:

»Det er som en feriekø på en tysk motorvej, hvor det bare står helt stille i lange, uendelige køer. Og det kan ende på to måder - enten løsner det pludselig op, eller også står folk ud af bilerne og begynder at slås. Om det bliver det ene eller det andet, er lige nu fifty-fifty,« siger den tidligere radikale udenrigsminister, Martin Lidegaard om Løkkes efterår og skatteforhandlingerne.

Det sker i dag

08.00  Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen og justitsminister Søren Pind skal i samråd vedrørende Finanstilsynets rapport om forsikringsselskabers efterforskning ved personskadesager.

09.00  Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen(V) skal  i samråd om kontanthjælpsloftet.

10.00 Der er møde i Salen med en stor række lovforslag på programmet. Blandt andet et forslag fra justitsminister Søren Pind (V) om at styrke indsatsen mod mobiltelefoner i fængslerne. Se programmet her.

12.00 Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen(V) skal i samråd om arbejdsrelateret vold.