USA-ambassadør: Søren Espersen har samme synspunkt som Trump - Marie Krarup går skridtet videre

Dagens overblik: Socialdemokratiet vil ikke være »stakkelhadere« og siger stop for reformer, Dansk Folkeparti fører lige så vidtgående politik som Trump, og så skal kvindelige politikere være røvkedelige for at begå sig i politik, lyder det.

Godmorgen og velkommen til endnu en bunke politiske nyheder, analyser og andet fra den politiske verden i Danmark.

Vi begynder dagens overblik i Berlingske, hvor Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen afblæser behovet for at lave yderligere reformer i Danmark, der udvider arbejdsudbuddet.

Fortsætter man med at trampe på den sti, »pines og plages« de ledige yderligere, og man går fra »at være reformivrige til at være stakkelhadere,« lyder det.

»På et tidspunkt var det vigtigt at gøre noget i forhold til arbejdsudbuddet og stramme bardunerne. Nu har vi været der, gjort arbejdet. Derfor er det tid til at sadle om,« siger Henrik Sass Larsen (S).

Reformstoppet er et markant skifte i forhold til Thorning-tiden, hvor hun som statsminister fremhævede i udlandet, at vi i Danmark var gået »reformamok«.

Det lægger sig også i kølvandet på en række økonomer, blandt andre professor Nina Smith og de økonomiske vismænd, der for nylig har argumenteret for, at der ikke længere er nogen brændende platform under dansk økonomi og at de lavest hængende frugter er plukket, når det gælder at skaffe flere hænder.

Du kan læse artiklen og et længere interview med Henriks Sass Larsen her.

Reformstoppet er dog ikke sød musik i hverken Venstres, de Radikales eller Liberal Alliances ører.

»Der er masser af frugter at tage fat på - pensionsalderen, efterlønnen, SU-systemet, dimittendsatsen. Det er ikke et spørgsmål om at pine og plage folk, når levealderen stiger. Det er en utroligt ærgerlig retorik fra Sass. Han er mere optaget af, hvad der er godt for Socialdemokratiet end for Danmark og de kommende generationer,« siger LAs Joachim B. Olsen.

Se alle reaktionerne her.

Amerikansk ambassadør sammenligner DF-politikere med Trump

Videre til DR, hvor den afgående amerikanske ambassadør, Rufus Gifford, i en afskedssalut sammenligner Dansk Folkepartis holdninger med Donald Trumps.

»Uanset hvad man mener om det, der sker i USA, så er faktum, at de samme politiske tendenser allerede findes her i Danmark,« siger ambassadør Rufus Gifford i programmet 'Adgang med Abdel', der sendes torsdag aften på DR2.

Det er udmeldinger fra Dansk Folkepartis næstformand Søren Espersen og forsvarsordfører Marie Krarup, der ifølge Gifford er kommet med forslag, der lægger sig meget tæt op af Trumps.

»Hvis vi ser på nogle af Trumps mest prominente synspunkter som for eksempel muslimforbuddet, så har Søren Espersen foreslået noget meget lignende; at forbyde muslimsk indvandring i 6 år, indtil vi finder ud af hvad vi så skal gøre,« siger Rufus Gifford og henviser til et forslag, som Espersen kom med i Berlingske i juli sidste år om et forbud mod indvandring fra muslimske lande.

Marie Krarup har sagt, at Danmark på flere områder burde se Rusland som en samarbejdspartner i stedet for at møde Putin med sanktioner, og det mener Gifford er at gå meget længere i sine tilnærmelser til Rusland, end Trump har gjort.

Marie Krarup kalder Giffords udtalelser for »indholdsløse«, mens Søren Espersen »er dybt skuffet over, at ambassadøren ikke har haft mod til at komme til mig med kritikken«.

Du kan her læse en artikel fra DR om sagen.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Marie Krarup er den russiske stemme på Christiansborg

Apropos Marie Krarup og Rusland, så har Jyllands-Postens leder af Christiansborg-redaktionen, Martin Kaae, skrevet en analyse om, hvorfor Marie Krarup taler så stærkt for Rusland.

»Blandt de midtervælgere, som Dansk Folkeparti generelt appellerer til og bygger sin styrke på, er det svært at se en stor efterspørgsel på nogen, der holder så stærkt med Putin. Måske det ligefrem kan koste en vælger eller to. Når Krarup alligevel står fast med partitoppens opbakning skyldes det især, at hendes politik respekteres, fordi den bygger på faglig analyse bl. a. baseret på Krarups kendskab til russisk historie og mentalitet fra hendes tid som sprogofficer og assisterende forsvarsattache på ambassaden i Moskva. Linjen ligger desuden i tråd med, at DF vil have skruet ned for de seneste 20 års aktivistiske danske udenrigspolitik med kamp for frihed og menneskerettigheder langt fra Dybbøl Mølle,« skriver Martin Kaae.

Du kan læse analysen her (kræver abonnement).

Politisk flertal kræver opgør med omstridt domstol

I går kunne man i Jyllands-Posten læse, at en stribe eksperter vil have regeringen til at kæmpe hårdt mod Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som de mener, har taget magten fra de folkevalgte og med flere domme underminerer demokratiet direkte mod staternes ønsker.

I dag følger avisen op og kan fortælle, at der er politiske flertal for at tage et opgør med domstolen, som det også står nedfældet i regeringsgrundlaget.

»Domstolen er næsten blevet en stat over staten, der bl.a. beskytter kriminelle udlændinge mod udvisning,« siger Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup.

Også S og de Radikale bakker op om et opgør, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) siger, at regeringen vil tage op, når Danmark i november overtager formandskabet for Europarådet.

Læs den artikel her (kræver abonnement).

Da Thyra Frank mødte sin nye virkelighed

Man kunne fornemme det på Anders Samuelsen. Han følte, at han havde gjort et scoop.

En februareftermiddag for knap seks år siden inviterede Liberal Alliances leder til pressemøde i partiets gruppeværelse på Christiansborgs 2. sal for at præsentere sin nyeste politiske opfindelse.

Ved bordet ved siden af ham sad hun med et bagtæppe af blå LA-bannere: Thyra Frank, den populære og landskendte plejehjemsleder, som nu skulle være Liberal Alliances nordjyske spidskandidat til Folketinget.

Thyra Frank blev hyldet for sit frisind og sit opgør med regeltyranni på plejehjemmet Lotte.

Nu har hun som ældreminister mødt den politiske virkelighed, og den har allerede fra dag ét udfordret hendes visioner.

Læs denne gennemgang i Berlingske af den folkekære plejehjemsleders møde med Christiansborg-tankegangen.

Socialdemokratiets Magnus Heunicke har på TV2 skrevet et indlæg, som fortsætter kampen mellem S og LA om Thyra Frank.

»LA optræder efterhånden som en desperado i en western-film, der plaffer løs på alt, hvad der rører sig,« skriver han.

Det indlæg kan du læse her.

Kvindelige toppolitikere skal være »røvkedelige«

Kvindelige toppolitikere er nødt til at være »røvkedelige« for at få succes, mener Noa Redington, tidligere toprådgiver for Helle Thorning-Schmidt.

Det er eksempelvis en »chance« at tage, hvis kvindelige politikere dyrker sport for åbent kamera, lyder det i Berlingske.

»Vi vil hellere have nogle mennesker, hvor vi ikke er bekymret for, om de passer deres børn eller ej. Det er hele tiden det, der bliver italesat for kvindelige toppolitikere. Det er selvfølgelig noget, jeg har haft tæt inde på livet i mit gamle job,« siger Noa Redington.

Enhedslistens tidligere politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, og Lars Løkkes tidliger rådgiver, Søs Marie Serup, er enige med Noa Redington og hans syn på kvinder i politik.

Du kan læse den historie her.

Enhedslisten dropper mandlige taler ved næste årsmøde

Hverken Pelle Dragsted, Per Clausen, Finn Sørensen eller andre mandlige medlemmer af Enhedslisten får i år lov til at aflægge beretninger, holde oplæg, være dirigenter eller lignende, når partiet i år holder årsmøde, skriver DR.

På Enhedslistens næste årsmøde i maj vil det nemlig udelukkende være kvinder, der tager sig af ovenstående opgaver.

Det har partiets hovedbestyrelse besluttet. Det er sket uden om folketingsgruppen, og Christian Juhl, der også er medlem af Enhedslistens hovedbestyrelse, stemte nej og kalder forslaget »lige poppet nok«.

»Det her har jo intet med feminisme at gøre. Feminisme handler om, at vi stiller hinanden – og ikke kun kvinderne – lige. Uanset køn, etnicitet, seksuel orientering, eller hvad pokker det kan være,« siger Christian Juhl.

Læs den historie her.

Fire korte nyheder, du bliver nødt til at få med

1) I går blev et bredt flertal med alle partier undtagen Enhedslisten enige om en ny strategi for Danmarks udviklingsbistand. Du kan læse en fin gennemgang af aftalen i Jyllands-Posten.

2) 2.000 danskere, der har fået frataget den retlige handleevne, har fået frataget deres stemmeret. Derfor sagsøger de nu staten, skriver Politiken.

3) Lægedækningsudvalget kom i går med forslag til en bedre generel geografisk fordeling af læger, der skal hjælpe på problemer med manglende læger i yderområderne. Få et overblik hos DR her.

4) Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager i dag på besøg i boligområdet Vollsmose for at høre om de udfordringer, som området står over for. Og han vil rydde op i problemerne i Odense-bydelen, skriver Ritzau.

Dagens analyse

Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard, har skrevet en interessant analyse af, hvordan regeringen i det skjulte arbejder på at kortlægge konsekvenserne af Brexit.

Blandt andet er der i Udenrigsministeriet nedsat et udvalg, »der siden august har fungeret som en edderkop i et forsøg på at indsamle alskens ubehagelige konsekvenser og scenarier i sit net«.

»På Rolighedsvej 25 på Frederiksberg sidder et hold forskere med forstand på fiskekvoter og forbereder en af regeringens mest centrale Brexit-planer. Regeringen vil gerne vide, hvad Brexit-planerne får af betydning for dansk fiskeri, og flere ubehagelige scenarier er allerede i spil. For hvad koster det danske fiskere, hvis Storbritannien udelukker Danmark fra at fiske i britisk farvand, hvor man i dag henter en tredjedel af sin fangst? Eller hvad vil det betyde, hvis briterne forlanger, at de beholder den kvote, som andre lande – herunder Danmark – normalt fanger i britisk farvand?«

Læs den analyse her.

Dagens undskyldning

»Undskyld, jeg er 72. Jeg er frygtelig ked af at indrømme det. Jeg ved, det gør mig suspekt, og at jeg burde holde min mund. Men der er så meget, der trænger til at blive fyret op under.«

Venstres mangeårige minister, Bertel Haarder, meddelte i forgårs, at han alligevel agter at genopstille, næste gang der udskrives folketingsvalg. Det har affødt kommentarer om Bertel Haarders alder (han er 72 år), og det adresserede han i går på sin Facebook:

Dagens citat

»Danmark har brug for ubåde igen. Det er kun, hvis man ikke har forstand på søkrig, at man afskriver det. Det er et vigtigt våben.«

Rasmus Jarlov udpeger konkret militært materiel, de Konservative ønsker Danmark skal opruste med.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor den radikale leder, Morten Østergaard, svarer igen på kritik fra Politikens chefredaktør, Christian Jensen, fordi partiet har skiftet holdning på en række områder.

Han skriver derfor, at »politikerleden hænger sammen med politikere, som aldrig indrømmer en fejl. Derfor vil vi have et parti, der holder fast i, at viden er godt, og derfor insisterer jeg på retten til at blive klogere.«

»Hvis politikere kun må mene ting, de tror, der er flertal for i regeringen, så får vi noget, der er værre end kontraktpolitik. Vi får politikere på konstant søgen efter det, som 51 procent af befolkningen mener. Så reduceres politikerne til talknusere af diverse meningsmålinger frem for værdikrigere, der kæmper for at overbevise andre om deres synspunkter. Der vil jeg ikke hen, og det tillader jeg mig at lægge til grund, at Christian Jensens Politiken heller ikke vil,« skriver han.

Læs indlægget her, som har fået Morten Østergaards tidligere partifælle Uffe Elbæk til at klappe i hænderne.

Dagens kend din folketingspolitiker

Han ærgrer sig over offentlighedsloven, ser op til Margrethe Vestager og mener, at uddannelse er løsningen på samfundets største problem.

I dag kan du komme tættere på de radikales vestjyske folketingsmedlem, Andreas Steenberg, der kun var få hundrede stemmer fra ikke at få fire år mere på Christiansborg ved valget i 2015. Det kan du lige her.

Det sker i dag

Der er samrådsbonanza i Folketinget i dag med hele syv samråd.

10.00 Møde i folketingssalen. Se programmet her.

10:30 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget har kaldt transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om privatisering af den almene boligsektor og indbetaling til Landsbyggefonden i lyset af et tidligere boligudspil fra Liberal Alliance.

12:00 Social-, Indenrigs- og Børneudvalget har kaldt børne- og socialminister Mai Mercado (K) i samråd om regeringens politiske visioner for dagtilbudsområdet.

12:00 Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om nedrustning af atomvåben.

13:30 Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tager til Odense, hvor han besøger Vollsmose og Teknologiskolen.

13:45 Finansudvalget har kaldt økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) i samråd om kvalitetsforringelser af de bløde velfærdsydelser.

14:00 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget har kaldt energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i samråd om mål for den grønne omstilling.

14:30 Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om regeringens nye regeringsgrundlag på beskæftigelsesområdet.

15:00 Sundheds- og Ældreudvalget har kaldt ældreminister Thyra Frank (LA) i samråd om plejehjemmet Lotte.