Uffe Ellemann: Prins Henrik er selv ude om latterliggørelse

Dagens overblik: Prins Henrik møder både opbakning og hovedrysten fra nuværende og tidligere politikere, Naser Khader mener, at antisemitiske holdninger er mere udbredt i dansk partier, end man tror, og så får rapport fra Forsvarsministeriet »hårene i nakken til at rejse sig« på et medlem af Folketingets ledelse.

Prins Henrik Fotobyline:  (Foto: Keld Navntoft/scanpix 2016) Uffe Ellemann Fotobyline: (Foto: Jens Nørgaard Larsen/scanpix 2011) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til ugens sidste politiske morgenpost.

Der er en altoverskyggende nyhed i dag - udover det danske kvindelandholds flotte EM-præstation - der fylder de danske medier, og det er selvfølgelig prins Henriks beslutning om, at han ikke vil begraves sammen med dronning Margrethe. Årsagen er, at han - stadig - er utilfreds med, at han ikke er blevet udnævnt til konge i det danske Kongehus.

Det er endnu sparsomt med politiske udmeldinger efter Prinsens beslutning, men til Ekstra Bladet siger de Konservatives Naser Khader, at prins Henrik ikke kan være det bekendt.

»Det er en fjollet og barnlig beslutning. Hvis årsagen virkelig er, som man kan læse i det interview, at han er sur over ikke at være blevet konge, så er det simpelthen for fjollet,« siger Naser Khader.

I Jyllands-Posten har en række tidligere ministre udtalt sig om sagen, hvor de overordnet roser prins Henrik for at være undervurderet som person.

Tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen mener dog, at hans beslutning er synd for dronning Margrethe, og at prins Henrik gik for langt, da han for nogle år siden bad om at blive kongegemal.

»Da det kom frem, blev det modtaget med lige dele vantro og det store, danske grin. I det omfang at han har følt sig latterliggjort i denne diskussion, synes jeg måske, at han selv har været ude om det,« siger Ellemann-Jensen og understreger over for avisen, at man ifølge dansk tradition og forfatning »ikke henter konger ind udefra«.

Du kan læse reaktioner fra tidligere indenrigsminister Britta Schall Holberg (V), Folketingets tidligere formand Christian Mejdahl (V) og tidligere minister og vicestatsminister Lars Barfoed (K) i artiklen her (kræver abonnement).

Berlingskes politiske kommentator og forfatter til flere bøger om kongehuset, Thomas Larsen, har skrevet en analyse, hvor han giver prins Henrik tørt på i det, han kalder »prins Henriks fatale svigt af Dronningen«.

»Med sin demonstrative og egoistiske beslutning om ikke at ville begraves sammen med sin hustru, dronning Margrethe, er prins Henrik ved at skabe en uværdig afslutning på sit ægteskab og sit virke for det danske kongehus. Ironisk nok vil beslutningen komme til at ramme ham selv hårdest,« skriver Larsen.

Læs hele den analyse her.

Ritzau har samlet avisernes leder om sagen i denne artikel.

Og så forlader vi sagen om prins Henrik for i dag.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Naser Khader: Antisemitisme mere udbredt i politiske partier, end man tror

Videre til Weekendavisen, der i dag går videre med en af ugens historier om, at to byrådsmedlemmer har udtalt, at zionister er dybt involveret i terrorbevægelsen Islamisk Stat.

Avisen har snakket med blandt andre de Konservatives Naser Khader, der mener, at de holdninger er mere udbredte i de politiske partier, end offentligheden er klar over.

»Vi havde den slags opgør allerede, da jeg var hos De Radikale, men det er ikke et fænomen, der er forsvundet. Tværtimod virker det, som om der er blevet mere af det, efter at præsident Erdogan har strammet grebet og skærpet sin retorik i Tyrkiet. Erdogans holdninger, som flugter meget med Det Muslimske Broderskab, er drejet i en tiltagende antisemitisk retning, og det slår igennem i visse kredse i Danmark,« siger Naser Khader, der opfordrer de politiske partier til at være mere opmærksomme på ekstremistiske holdninger.

Artiklen er ikke online, men kan ses på side 2 i dagens Weekendavisen.

Folkeskolen skal gøre flere børn til håndværkere

Vi springer til Berlingske, som kan fortæller, at et politisk flertal med et nyt initiativ vil forsøge at få flere børn til at vælge en faglig uddannelse som f.eks. tømrer, maler eller elektriker.

Det skal ske ved, at eleverne får mulighed for at udføre den obligatoriske projektopgave i en praktisk udgave med f.eks. hammer, boremaskine eller pensel.

Håbet er, at den praktiske projektopgave kan åbne flere elevers øjne for, at en erhvervsskole kan være det rigtige valg for dem.

Forslaget kommer fra SF, som får opbakning fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, mens regeringen erklærer sig åben over for idéen.

Undervisningsordfører Jacob Mark (SF):

»Den primære tanke er at skabe en bedre folkeskole for de elever, der savner fokus på andet end det boglige. Derudover håber jeg, det kan føre til, at flere elever får indsigt i, hvad det vil sige at gå på en erhvervsskole og får lyst til at gå den vej. Det har vi virkelig brug for,« siger han.

Du kan læse mere her.

Folketingets ledelse reagerer på Hjort-rapport: »Hårene rejser sig også i nakken på mig«

Folketingets ledelse, Præsidiet, kommer til at drøfte, om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) skal have adgang til medlemmernes e-mails, hvis det bliver virkelighed.

I går kom det i Berlingske frem, at Forsvarsministeriet har sendt en rapport til Folketinget, hvor det bl.a. bliver anbefalet at overveje at give Center for Cybersikkerhed under FE adgang til politikerens e-mails som et led i bekæmpelsen af cyberangreb mod Danmark.

Men bliver det vedtaget politisk, vil Præsidiet tage det op, skriver Berlingske.

»Jeg vil bestemt tage det op i præsidiet. Det skal vi have diskuteret. Der vil ikke blive givet grønt lys til det, uden at ministeren smider det endeligt på bordet, og heller ikke uden at vi får det diskuteret i Præsidiet,« siger 3. næstformand for Folketinget Christian Juhl (EL) om rapporten, som »for hårene i nakken til at rejse sig« på ham.

Venstres 2. næstformand, Kristian Pihl Lorentzen (V), er enig i, at det evt. skal drøftes i Præsidiet, mens Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), er på ferie.

Du kan læse mere om den sag her.

I rapporten fremgår det også, at det kan blive nødvendigt at give Center for Cybersikkerhed adgang til danskernes sundhedsjournaler. Berlingske har snakket med regionsrådsformand i Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen om det.

Det kan du læse det her.

Fire hurtige nyheder, du skal have med inden weekenden

1) Naser Khader blander sig nu også i debatten om DR, efter at Ekstra Bladet kunne afsløre, at DR bruger over to millioner kroner om året på en mangfoldighedskonsulent.

»DRs top ødsler med penge, og det gør det svært for én som mig, der ser det som en af vores vigtigste kulturinstitutioner,« siger Khader, der frygter, at de mange sager om DR kan komme til at koste DR dyrt, når der næste år skal forhandles om et nyt medieforlig. Khader ser nemlig DR som en afgørende faktor i kampen mod bl.a. fake news.

Læs mere her.

2) Information har snakket med socialdemokraten Kaare Dybvad Bek, der mener, at følelser er hele grundlaget for at gå ind i politik.

»Når politikere kun træffer beslutninger ud fra store datasæt eller gennemsnitsvurderinger af samfundsudviklingen, overses de hverdagserfaringer, der ikke nødvendigvis kan beskrives i en rapport eller gøres til videnskab, men som jeg tror, er et lige så godt pejlemærke,« siger han.

Læs interview med ham her (kræver abonnement).

3) Berlingske kunne torsdag fortælle, at hver tiende af de i alt 1.959 medarbejdere, der indtil videre er flyttet ud som led i udflytningen af statslige arbejdspladser, i dag pendler frem og tilbage i stedet for at flytte med.

En af dem er 55-årige Tina Lindsel, som nu hver uge tager turen fra Vordingborg på Sydsjælland til Aalborg i det nordjyske. Og det er Lars Løkkes skyld, at hun skal bruge 4,5 time i et tog til og fra arbejde, mener hun.

Læs mere her.

4) Ifølge Datatilsynet er der betydelig risiko for, at danske myndigheder har tilladt sikkerhedsbrister på samme måde, som det er sket i Sverige, og som har kostet to svenske ministre jobbet og ført til en regeringskrise i Sverige.

Det skriver Information.

Dagens debat

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor prorektor for uddannelse ved Københavns Universitet, Lykke Friis, som optakt til, at der efter sommerferien skal forhandles et nyt bevillingssystem til uddannelsesinstitutionerne, foreslår at ændre på gymnasieelevers mulighed for at få gange deres karakterer op.

»For det andet bør hurtigstartsbonussen, hvor gymnasieelever kan gange deres kvotient med 1,08, hvis de starter på universitetet to år efter deres studentereksamen, afskaffes. For hvorfor er det, at vi som samfund fortsat vil belønne hastighed?,« lyder det.

Læs hele indlægget her.

Det sker i dag

Der er ikke programsat noget af betydning.

Rigtig god weekend!