Uffe Elbæks nye plan: »Det nye supergrønne ministerium skal dybest set have den rolle, som Finansministeriet har i dag«

Alternativet vil oprette 15 nye ministerier i ny regeringsplan. Regeringen vil lade langt flere syge blive behandlet uden for sygehusene. Og så er radikale Jens Rohde klar på en Dexit-afstemning. Hele dit overblik her.

»Jeg ligner måske heller ikke ligefrem det, mange forbinder med en statsminister. Men jeg er - indtil videre - den eneste statsministerkandidat, der vil gøre det, der skal til for at redde planeten,« skriver Uffe Elbæk, politisk leder for Alternativet, i en kronik i dagens Politiken. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen og velkommen til onsdagens politiske morgenpost – Berlingskes daglige briefing om de vigtigste dagsordener i dansk politik.

Vi begynder med en historie fra Alternativet.

I forsommeren meddelte partiets politiske leder, Uffe Elbæk, at han selv går efter at indtage Statsministeriet efter næste valg.

Samtidig gjorde Alternativet det klart, at partiet ville præsentere en samlet plan for, hvordan man vil lede Danmark, i forbindelse med sommergruppemødet i august. Nu er det august, og her til morgen er en del af planen landet på Politikens forside.

Her kan man læse, at Uffe Elbæk og resten af alternativisterne vil ændre ganske betydeligt på indretningen af vores politiske system.

Alternativet vil oprette 15 nye ministerier med 22 ministre, som skal gennemføre et politisk program med omprioriteringer for cirka 240 milliarder kroner over de næste fire år.

Forsvarsministeriet nedlægges, Fødevareministeriet nedlægges, Kirkeministeriet nedlægges, Integrationsministeriet nedlægges, og andre ministerier oprettes, lægges sammen eller får nye navne.

For eksempel Ministeriet for Mennesker på Flugt og Nye Danskere med asylpolitik og statsborgerskab som ressortområde, Ministeriet for Livslang Nysgerrighed med uddannelse og daginstitutioner som ressort og Ministeriet for Digital Forbedring.

Kun Statsministeriet og Udenrigsministeriet beholder deres navne i planen. Helt i toppen af hierarkiet i det foreslåede, nye ministerlandskab står et nyt ministerium for grøn omstilling, der får fire ministre under sig og skal godkende alle relevante politiske tiltag i andre ministerier.

»Det nye supergrønne ministerium skal dybest set have den rolle, som Finansministeriet har i dag«, siger Uffe Elbæk til Politiken.

Elbæk redegør selv for planerne og baggrunden for dem i en kronik i samme avis, hvor han tager afsæt i dette års ekstremt varme og tørre sommer, som han kalder et »wakeupcall, som ingen ansvarlige politikere kan sidde overhørigt«.

»Når klimakrisen ændrer alt, skal vi selvfølgelig også ændre den måde, en regering ser ud på,« skriver han i kronikken, hvor han erklærer, at »menneskeheden er til eksamen«.

»Og det er ikke tilladt at kikse. For det er livet på planeten, som vi kender det, der er på spil. Og når ingen andre statsministerkandidater vil sætte alt på et bræt for klimaet, så gør vi det. Skrevet med al mulig respekt for såvel Mette Frederiksen som Lars Løkke Rasmussen har de - sådan ser det i hvert fald ud, når man vurderer deres politik - ikke indset situationens alvor,« skriver han videre:

»Jeg ligner måske heller ikke ligefrem det, mange forbinder med en statsminister. Men jeg er - indtil videre - den eneste statsministerkandidat, der vil gøre det, der skal til for at redde planeten.«

I samme kronik anklager han den hidtidigt førte politik for at stopfodre folk med frygt og taler for en mere »generøs og ydmyg« regering.

»Et fuldstændig afgørende brud med den måde, vi har opbygget vores centraladministration på«

Politiken har talt med en række andre politikere i Folketinget fra både rød og blå blok. I Socialdemokratiet vil man gerne se på muligheden for en hurtigere grøn omstilling, og i de Radikale bliver ministerommøbleringen kaldt »spændende«, men begge partier tvivler på finansieringen af Alternativets planer.

»De regner nogle ting med i deres indtægter, som er penge, de simpelthen bare ikke kan regne med«, siger Socialdemokratiets Peter Hummelgaard Thomsen, der udtaler sig på Socialdemokratiets vegne.

I regeringspartiet Venstre kalder politisk ordfører Britt Bager planerne for »crazy«.

Læs nyheden her og Uffe Elbæks kronik her.

Ritzau har i øvrigt fanget politisk kommentator Hans Engell for en analyse af planerne, og ifølge den tidligere justits- og forsvarsminister vil de omkalfatre den måde, Slotsholmen politisk er bygget op.

»Det udspil, der kommer her, er på alle måder et fuldstændig afgørende brud med den måde, vi har opbygget vores centraladministration på, og hvordan det politiske system har fungeret,« siger han:

»Det er et udtryk for, at Alternativet nu virkelig tager sit navn alvorligt, og at de vil være totalt alternative.«

Læs Engellysen her.

Og så skal vi ellers videre til dagens andre historier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Dagens sygdom og sundhed

Og vi dykker ned i sundhedsstoffet, der politisk ser ud til at blive blandt de helt store dagsordener i dette efter- og valgår.

Berlingske kan i dag fortælle, at en ny lov om »nærhedsfinansiering« skal skubbe tusindvis af syge ud fra sygehusene for fremover at få behandling hjemme og i deres nærmiljø med støtte fra praktiserende læge, den kommunale sundhedstjeneste og digitale løsninger.

Det sker som et led i den kommende sundhedsreform, som regeringen vil præsentere i efteråret, og som har som centralt mål at opruste det »nære sundhedsvæsen« og sikre et bedre samarbejde mellem kommunerne, de praktiserende læger og regionernes sygehuse.

Loven lægger op til direkte at belønne regionerne økonomisk for at reducere antallet af dyre behandlinger og kontroller på deres hospitaler og bidrage til at øge antallet af forløb ude i kommunerne. Ifølge lovforslaget etableres der en statslig tilskudspulje på 1,5 mia. kroner, som regionerne kun får del i, hvis de leverer resultater i forhold til en række kriterier, som regeringen opstiller.

»Mange vil have gavn af at blive fulgt i nære og trygge omgivelser hos deres egen læge frem for at skulle bruge megen tid og ressourcer på at komme hen til uvante rammer på et specialiseret hospital,« siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby, mens forslaget omvendt vækker bekymring hos direktør Morten Freil fra patientorganisationen Danske Patienter.

»Der er en stor risiko for, at svage patienter, som ikke kan håndtere så meget selv, vil blive presset ud i forløb i kommunerne og hos de praktiserende læger, uden at den fornødne kapacitet og kompetence er til stede. Det vil skabe utryghed, og der vil være patienter, som bliver tabt,« siger han i historien, som du kan læse i den fulde længde her.

Går vi tilbage i Politiken, kan avisen fortælle, at Dansk Folkeparti har mistet tålmodigheden med det udskældte it-system Sundhedsplatformen, som bliver brugt på sygehusene i Region Hovedstaden og Region Sjælland. Partiet vil derfor som led i forhandlingerne om den kommende sundhedsreform kræve et fælles it-system for alle landets sygehuse.

»Det har været dybt frustrerende som sundhedspolitiker at være vidne til historier om kræftpatienter, der er døde på ventelisten, andre der ikke er blevet indkaldt, fejl i medicinering, rod med økonomien, læger som siger deres stilling op i protest og meget andet. Det er vi simpelthen nødt til at rette op på nu. Det er menneskeliv, det handler om,« siger Liselott Blixt, Dansk Folkepartis sundhedsordfører.

Hun vil have undersøgt, hvilke omkostninger der er forbundet med at droppe Sundhedsplatformen og indføre it-systemet Systematic, som man bruger i Region Midtjylland og Region Syddanmark, til hele landet. Læs dén historie her.

Jens Rohde: Kom an med den Dexit-afstemning

Vi bliver – lidt – ved Dansk Folkeparti.

For partiet har længe opfordret til en folkeafstemning om Danmarks EU-medlemskab, når EUs Brexit-forhandlinger med Storbritannien er afsluttet, og vilkårene for Storbritanniens udtræden af unionen er på plads. I sidste uge ønskede partiformand Kristian Thulesen Dahl endda, at afstemningen blev skrevet ind i regeringsgrundlaget for en eventuel, kommende VO-regering.

Det blev ret klart afvist af flere Venstre-folk. Men dermed optræder de som nogle »tøsedrenge«, mener den radikale europaparlamentariker og folketingskandidat Jens Rohde. Han gør det i Berlingske klart, at han er parat til en Dexit-afstemning.

»Lad os bare tage den afstemning. Og så skal det være all in eller all out. Det skal ligge fuldstændigt klart på forhånd, at hvis danskerne siger ja til at blive, er det lig med fuldt medlemskab uden forbehold. Og hvis de siger nej, er det en total udtræden af EU,« siger han og gør klart, at sporene fra Brexit ikke skræmmer ham voldsomt.

Læs interviewet her.

»Det er jo nærmest ubegribeligt kluntet formuleret«

Berlingske har talt med den tidligere konservative klima- og miljøminister og EU-klimakommissær Connie Hedegaard.

Årsagen er, at den konservative leder, Søren Pape Poulsen, i et interview med Berlingske tirsdag gjorde klart, at miljø- og klimapolitikken ikke bliver et af de Konservatives store slagnumre frem mod valget. Selv om Pape understreger, at de Konservative stadig er at betragte som den grønne stemme blandt de borgerlige partier, undrer Connie Hedegaard sig over udtalelsen.

»Hvis det ikke var et signal om, at man vil nedprioritere miljø og klima, må jeg bare sige, at det er jo nærmest ubegribeligt kluntet formuleret,« siger den tidligere K-minister, der i dag er bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito og uddyber:

»Det er fair nok, at man også vil nogle andre ting, men det er da et mærkeligt signal at sende, for slet ikke at tale om timingen i det. Det kommer på et tidspunkt, hvor både Venstre og Socialdemokratiet har fundet ud af, at de har talt for lidt om klima, mens de Konservative – og den ros skal de have – har holdt fast i den grønne dagsorden.«

Læs hele interviewet her.

Fire korte:

​1. SF forelår nu, at en kommende rød regering bør oprette et selvstændigt integrationsministerium, som ikke skal tage sig af selve asylpolitikken. Det skriver dagbladet Information.

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener, at de seneste års fokus på asylstramninger i Udlændinge- og integrationsministeriet har hindret en ordentlig integrationsindsats.

Enhedslisten bakker op om SF-forslaget, Socialdemokratiet er »meget enig« i at opprioritere integrationsdelen, men vil ikke komme ind på, om der skal oprettes et selvstændigt ministerium, mens de Radikale også mener, at integrationen er fraværende i det nuværende Udlændinge- og integrationsministerium, men mest, fordi udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg »ikke synes optaget af emnet«.

2. Finansminister Kristian Jensen (V) regner ikke med, at Venstre går til valg på skattelettelser, erklærede han i weekenden i Berlingske.

Men kan Venstre ikke sænke personskatterne efter et folketingsvalg, bliver det meget svært at nå det centrale punkt i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) økonomiske politik om at øge arbejdsudbuddet med 55.000 til 60.000 personer frem mod 2025. Det vurderer topøkonomer i Børsen.

3. Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) vil skærpe kontrollen med dyretransporter. Det skriver DR. Ministeren kalder det »helt utilstedeligt«, at fødevarestyrelsen i årevis har ført en mangelfuld kontrol og sløjfet flere hundrede sager.

4. Dansk Folkeparti slækker nu på den fyringstrussel, som partiets ældreordfører, Jeppe Jakobsen, før sommer rettede mod ældreminister Thyra Frank (LA). Det skriver Ekstra Bladet, der i går talte med Jakobsen i forbindelse med et samråd i Ældreudvalget. Og her rettede han skytset mere mod Thyra Franks ministerpost end ministeren selv.

»Nu handler det mere om, at Dansk Folkeparti mener, at ældreministerposten bør nedlægges af Lars Løkke, hvis den alligevel ikke tjener et formål,« siger han: »Statsministeren har oprettet en ministerpost, som der dybest set ikke er behov for.«

Artiklen er ikke online.

Dagens DF-ministre

Her mod slutningen af dagens morgenpost griber vi lige B.T.

Heri har avisens politiske redaktør, Andreas Karker, den faste klumme »Borgen Råt«, og før sommer gav han som tidligere beskrevet i morgenposten et bud på en kommende socialdemokratisk etpartiregerings ministerhold.

I dagens avis giver han et tilsvarende bud på de potentielle ministeremner, hvis Dansk Folkeparti skulle lykkes med sine ambitioner om at komme i regering efter næste valg.

For godt nok har DFerne ikke nogen ministerliste liggende »i skuffer og skriveborde«, men »oppe i hovederne« har de én, skriver Karker og peger blandt andet på partiformand Kristian Thulesen Dahl som mulig økonomi- og indenrigsminister eller velfærdsminister, gruppeformand Peter Skaarup som justitsminister, næstformand Søren Espersen som forsvarsminister, forsvars- og gymnasieordfører Marie Krarup som undervisningsminister og finansordfører René Christensen som skatteminister.

Analysen er endnu ikke online.

Det sker i dag

Hele dagen: Folketingets grønlandsudvalg er fortsat på udvalgsrejse til Grønland.

12.00: Fire af regeringens ministre præsenterer en strategi for mad, måltider og sundhed på en skole i Ishøj.

12.40: SF holder pressemøde forud for partiets sommergruppemøde.

13.15: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om Danske Banks involvering i hvidvask.

Rigtig god dag til alle læsere.