Udlændinge, udlændinge og lidt mere om udlændinge

Dagens overblik: Debatten om flygtninge og indvandrere fylder det meste i dagens aviser, der tjekker, om politik i et lille land som Danmark vitterligt kan påvirke asylstrømmene. Få overblikket over dagens historier her.

Foto: Keld Navntoft

Velkommen til politisk morgenpost, dit letlæste overblik over dagens historier i valgkampen.

Aviserne er fyldt spalte til spalte med læsestof om udlændingepolitik og asylreform, som Venstre lancerede tirsdag.

Politiken og Information har begge set nærmere på Løkkes udsagn om, at Danmark i 2014 rykkede op på en femteplads på listen over lande, der modtager flest asylansøgere målt per indbyggere. Det skete imidlertid også under Løkkes tid som statsminister, viser tal fra den europæiske statistikbank, Eurostat, og det afslører ifølge en migrationsforsker, hvor lidt flygtningestrømme kan styres politisk.

»Stigningen burde jo ikke kunne ske, hvis det var sådan, at det var stramninger, der afgjorde, hvor mange flygtninge der kommer. Det var jo en periode, hvor der blev gennemført mange stramninger af VKO. Til trods for det ser vi en meget stor stigning,« siger postdoc Martin Lemberg-Pedersen fra Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet til Information.

Politiken.dk har lavet en god grafik, der forklarer pointen og viser Danmarks popularitet som asylland sammenlignet med resten af EU. Tjek den her.

Over for Berlingske påpeger Martin Lemberg-Pedersen, at den væsentligste faktor bag asyltallets op- og nedgang er geopolitiske kriser - f.eks. den ustabile situation i Mellemøsten.

»Jeg er ked af at sige det: Ingen danske statsministerkandidater kan påvirke strømmen af flygtninge til Europa og til Danmark,« siger han.

Det prøver Thorning og Løkke nu alligevel. Hun vil henvise til, at regeringen har strammet asylreglerne, og at flygtninge skal arbejde i løntilskudsjob eller praktik for at kunne få kontanthjælp. Han vil bl.a. gøre det sværere at få permanent ophold i Danmark og sænke ydelsen for flygtninge, så de starter på et SU-lignende niveau.

Der står fronterne.

»Udfordringen for S er, at de ikke kan gå ret meget længere, end de gør, uden at rage så meget uklar med de Radikale, at det skaber problemer. Til gengæld har Venstre den udfordring, at den dagsorden, de nu har sat, skal kunne holde hele vejen hjem. Og valgkampen er lang endnu,« skriver Søs Marie Serup, BT's politiske kommentator og tidl. rådgiver for Lars Løkke.

Alt i mens venter det politiske parnas på, om den borgerlige asyloffensiv slår igennem i meningsmålingerne - eller om opdriften for Thorning og rød blok stopper.

Vi får se.

Dagens annonce
Mens partierne hidtil har haft travlt med at hytte egne mærkesager under valgkampen, så handler det i dag for blå blok om at danne fælles front. Også her handler det om udlændingepolitikken. Det sker i en fælles annonce, som alle fire partier er med på.

Annonce bragt i Jyllands-Posten og Ekstra Bladet Fold sammen
Læs mere

Flere familiesammenføringer
Regeringen forventer, at 11.000 personer vil blive familiesammenført til Danmark i år. Det er dobbelt så mange som hidtil antaget, viser en aktindsigt i Statsministeriet, som Jyllands-Posten har fået.

Læs mere her.

Hvem hælder tvivlerne til?
Mest Socialdemokraterne, men stadigt flere bevæger sig mod Alternativet målt i forhold til sidste gang, Gallup tjekkede, hvad de mange tvivlere går og tænker på.

Læs mere her.

Dagens eksperiment
Analytiker Sigge Winther Nielsen på Politiken fik i april Megafon til at spørge to grupper mennesker, om de ville stemme på et parti i rød eller blå blok. Den ene gruppe fik kun spørgsmålet. Den anden gruppe blev også vist et billede af Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V).

Forskellen blev opgjort til tre procentpoint på blokkene. Altså var folk mindre tilbøjelige til at stemme på blå blok, når de så V-formandens kontrafej. Effekten er dog mindre udtalt under valgkampen, hvor eksperimentet er blevet gentaget.

»Thorning har indkasseret alt, hvad hun kan på 'Løkke-effekten'. Nu er det politisk substans, der skal flytte folk,« skriver Sigge Winther Nielsen.

Dagens portræt
Berlingske portrætterer Thor Möger, tidligere skatteminister for SF, nuværende udviklingschef for Socialdemokraterne og en central del af Thornings kampagnemaskine.

»Han har Helles øre. Hun lytter jo til mange, men han er en af dem, der har adgang, og det betyder en hel del i vores butik,« har en socialdemokrat tidligere fortalt til Politiko.dk.

Möger har i optakten til valgkampen også haft rollen som indpisker i baglandet. F.eks. da han i marts besøgte Socialdemokraternes partiforening i Vejle under den årlige generalforsamling.

»Venstre er kommet med sit mest vidtgående program, siden Ellemann førte valgkamp i 1998. Løkke vil føre mørkeblå politik med socialdemokratisk fernis på, og partiets nulvækst vil føre til nedskæringer og et andet Danmark. Vi tager ansvar for velfærden og vil sikre gratis lægehjælp, omsorg til ældre og lige adgang til uddannelse. Det er dét, der står på spil,« sagde Thor Möger ifølge Vejle Amts Folkeblad i marts:

»Vi er undertippede, og det bliver tæt, som altid. Men der er mange tvivlere, og et flertal af dem hælder til Socialdemokraterne og rød blok. Dem skal vi kæmpe for at hente hjem.«

Læs portrættet her.

Farvel til formanden
Venstre-manden og folketingskandidaten Carl Holst gør det klart, at han stopper som formand for Region Sydddanmark - uanset om han bliver valgt eller ej.

»Jeg har været amtsborgmester og regionsrådsformand i 15 år - det er en tredjedel af mit liv - og så synes jeg faktisk, at man med god samvittighed kan sige, at man vil noget andet,« siger han til DR.

Dagens citat
»Martin og jeg plejer at sige, at vi skal have tre mandater, for ellers vil vi savne Søren Pind. Men hvis jeg skal være helt ærlig, er det jo nok Martin og mig, der kæmper om det.«

Jan E. Jørgensen (V), der stiller op i København, hvor V's tilbagegang i målingerne betyder, at der bliver kamp om mandaterne. Kun to af de tre københavnske folketingsmedlemmer - Søren Pind, Martin Geertsen og Jan E. Jørgensen - står til at blive valgt.

Set i Jyllands-Posten.

Opdateret kl. 9.02