Trynet V-borgmester om DF-komet: »Jeg gider ikke svare på, hvad en faktaresistent politiker med halvandet års erfaring hævder«

Dagens overblik: SF klager over Thyra Frank, Dansk Folkeparti sender opsigtsvækkende angreb mod dansk efterretningstjeneste, og så er dommen over Lars Løkke Rasmussen hård efter regeringens politiskole-nederlag i går: »Han lovede en masse og kunne ikke levere en brik«, skriver kommentator. Hele dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til alt det, du skal vide om dansk politik denne tirsdag.

VI kan lige så godt sige det, som det er. Den politiskole, der alligevel ikke skal være i Herning, sådan som regeringen ellers havde besluttet, kommer til at fylde en hel del i morgenposten i dag.

Gårsdagens regeringsnederlag er nemlig et nederlag på niveau med det, SRSF-regeringen led omkring betalingsringen, og det vidner om, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nok lover, men ikke kan levere, skriver to af landets politiske kommentatorer i dagens aviser.

Men først til sagens fakta.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) måtte i går opgive regeringens ønske om at placere en nybygget politiskole i Herning.

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti lod sig simpelthen ikke rokke. Og så var der ikke flertal for regeringens ellers for længst udmeldte beslutning om, at midtjyske Herning skulle være de nye politibetjentes uddannelsessted i Vestdanmark. Du kan læse mere om gårsdagens dramatiske #dkpol-begivenhed her.

Og læser man både BT og Ekstra Bladet i dag, kan betydningen af regeringens nederlag ikke overvurderes.

»Tulle og Mette sidder på magten«, lyder overskriften i Ekstra Bladet, inden der med store versaler står: »Ydmyger Løkke«.

Avisen skriver, at »parløbet mellem Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen betyder«, at Løkke får »særdeles svært ved at mønstre et flertal for eksempelvis topskattelettelser, en forhøjet pensionsalder eller SU-nedskæringer.«

»Det ser mega-hårdt ud,« siger en anonym regeringskilde til avisen, mens Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen jubler:

»Hvis Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står sammen om det, så kan Løkke meget enkelt ikke komme igennem med sin politik,« siger han i artiklen, der ikke er online endnu.

BT har valgt overskriften »De tryner Pape« til historien om, at det er Socialdemokratiet og DF, der bestemmer over retspolitikken i Danmark.

Herning-borgmester gider ikke høre på »faktaresistent politiker«

BT har desuden talt med Herning-borgmester Lars Krarup, der ikke gør meget for at skjule sin utilfredshed med gårsdagens udvikling - og med DF, ikke mindst.

»Det er mig og Herning, der er taberen i dag. Og politiet er taberen. For vores projekt ville have været bedst for dem,« siger Krarup, inden han bliver spurgt til DFs retsordfører Peter Kofod Poulsen, der mener, at det hele tiden har været forligskredsens aftale, at den nye politiskole skulle ligge i allerede eksisterende bygninger - og ikke ikke i nybyggeri, som tilfældet ville have været i Herning:

»Jeg gider ikke svare på, hvad en faktaresistent politiker med halvandet års erfaring hævder,« siger Lars Krarup.

Du kan læse et portræt af Peter Kofod Poulsen her.

Og du kan komme tættere på Lars Krarup og hans forhold til V-toppen og Lars Løkke Rasmussen her.

Muthed i regeringen

I regeringen er der muthed. Søren Pape Poulsen kaldte det i går »ærgerligt«, at politiet ikke får »de bedste forhold«. Og den tidligere justitsminister Søren Pind (V) var ikke sen til at give sin mening til kende i går:

Samtidig er slutspurten nu sat ind på at sikre politiskolen flere steder i det jyske; Vejle, Holstebro, Skanderborg, Ikast-Brande, Sønderborg, Haderslev og Frederikshavn.

De kommende dage bliver spændende at følge.

Vi kommer tilbage til sagen om politiskolen senere i denne morgenpost, hvor du får to politiske kommentatorers udlægning af sagen. Men inden da skal vi lige nå at runde et par af dagens øvrige nyheder.

DF beskylder FE for afledningsmanøvre om Rusland

Og vi begynder på forsiden af Jyllands-Posten.

For her leverer Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, et opsigtsvækkende angreb på Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), der i sin seneste såkaldte risikovurdering fra december satte Rusland øverst, når det gælder de trusler, som Danmark står over for.

Marie Krarup kalder spiontjenestens seneste advarsler om Rusland for overdrevne og en »afledningsmanøvre«, der skal dække over en værre trussel fra islamiske terrorister.

»Der tror jeg desværre, at FE er blevet påvirket af politikerne. Jeg tror, at indholdet af de enkelte analyser (om Rusland, red.) er fine nok. Det er mere listen over, hvad der er farligst, jeg synes virker mærkelig. Når vi nu ved, at folk bliver dræbt i Europas gader af islamiske terrorister, burde FE have lagt mere vægt på det end på truslen fra Rusland,« siger Marie Krarup i JP.

Hos flere af Folketingets øvrige partier er de uenige i Marie Krarups angreb:

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder det »fejlagtigt«, Socialdemokratiets udenrigsordfører Nick Hækkerup (S) kalder det »vanvittigt«, og udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) kræver DF-formand Kristian Thulesen på banen:

»Thulesen må melde klart ud, om dette forargelige angreb virkelig er DF’s linje. Den, der tier, samtykker.«

Læs hele nyheden her. Og en længere baggrund her (kæver abonnement).

SF klager over Thyra Frank

Under et samråd i sidste uge undlod ældreminister Thyra Frank (LA) at svare på spørgsmålet om, hvor mange midler plejehjemmet Lotte egentlig havde til rådighed, da det blev landskendt for at være et af landets bedste.

Det manglende svar har nu kostet en klage fra SF, skriver Jyllands-Posten i dag:

»Det er ikke i orden, at man ikke kan få et klart svar på et så enkelt spørgsmål,« siger SF's ældreordfører Kirsten Normann Andersen.

Thyra Frank er i artiklen refereret for at stille sig uforstående over for klagen.

To analyser om politiskole-sagen

Vi skal lige tilbage til sagen om politiskolen. Og til to analyser om, hvad den siger om regeringen.

Først til Ekstra Bladet, hvor Hans Engell kalder det en »total ydmygelse« af især Lars Løkke Rasmussen:

ANALYSE I
»Ydmygelsen af statsministeren udstiller nemlig to ting: Håndværkeren Løkke kunne ikke ramme sømmet. Samt at regeringen stort set er uden egen styrekraft. Det er Mette F. og Thulesen Dahl, der bestemmer,« skriver Hans Engell og fortsætter:

»Løkke ligner efter politiskole-skandalen en statsminister, der har regeringsmagten, men ikke kan regere. Da Løkke tydeligvis har valgt at fortsætte som statsminister for enhver pris, kan der forude vente nogle år, hvor dansk politik går i stå, når det handler om alle de store sager. Regeringen bliver ikke væltet, men den kan heller ikke komme igennem med sin politik,« skriver Engell og mener, at Løkke »lovede en masse og kunne ikke levere en brik«.

Artiklen er ikke online, men her er et interview med Hans Engell om sagen.

ANALYSE II
I Børsen skriver politisk kommentator Helle Ib, at regeringen med »fadæsen« om placeringen har »fået sit første nederlag i stil med dét, SRSF-regeringen pådrog sig, da betalingsringen efter et langstrakt forløb måtte droppes«.

»Med Dansk Folkepartis afvisning af at hjælpe regeringen i en sag, støttepartiet finder klodset og dunkelt håndteret, har VLAK fået en forsmag på, hvad der venter, når større initativer fra regeringsgrundlaget skal foldes ud. Hvis ikke de 86 sider skal ende som et uforpligtende idékatalog, må regeringstoppen lægge sig i selen for at tilrettelægge forløb, hvor både de tre regeringspartier og DF kan gå ud af et forhandlingslokale med æren nogenlunde i behold,« skriver Helle Ib.

»Det gør mig virkelig vred«

De Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, er »virkelig vred« over en regeringsmanøvre, som Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, kalder »lige lovlig smart«.

Det skriver Politiken i dag.

Baggrunden er, at regeringen ifølge avisen skød langt over målet, da den midt i december fastholdt, at der ville komme 10.000 asylsøgere til Danmark sidste år. Men der kom kun 6.300, viser en Politiken-sammentælling af politiets ugentlige tal i december lagt sammen med de seneste officielle månedstal for november sidste år.

Fejlskønnet indbringer statskassen et stort millionbeløb, der egentlig var afsat til udviklingsbistand, herunder Syriens nærområder. Pengene til asylmodtagelse blev i første omgang taget fra udviklingsbistanden, og nu, hvor året er gået, kan pengene ikke føres tilbage. De bliver i statskassen, skriver Politiken. Og det er det, der gør, at både S og R er sure.

Læs hele nyheden her.

Støjberg: »Vi har at gøre med en gruppe, som er rigtigt, rigtigt svær at håndtere«

Berlingske har i de seneste dage sat fokus på en mindre gruppe nordafrikanere i det danske asylsystem.

Personerne rejser typisk fra land til land i Europa, hævder at være børn, beder om asyl, men drager videre, før asyl­sagen er afsluttet. I Danmark er gruppen indkvarteret på asylcenter Center Sandholm ved Allerød under Røde Kors.

Røde Kors-medarbejdere advarede i weekenden om, at antallet af unge nordafrikanere er vokset så markant, at asylsystemet er udfordret til det yderste. Særligt fordi mange af de unge er stofmisbrugere og finansierer deres misbrug gennem tyveri, røveri og i enkelte tilfælde prostitution.

»Vi har at gøre med en gruppe, som er rigtigt, rigtigt svær at håndtere,« konstaterer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i dagens Berlingske. Læs mere om det her.

De politikere vi ikke har: »Jeg har besluttet mig en gang for alle«

Stine Bosse er en succesfuld erhvervskvinde. Hun deltager hyppigt i samfundsdebatten og er ikke bange for at kritisere politikerne.

Men hun vil ikke selv stille op i politik:

»Det er vigtigt, at nogen udefra kan kritisere politikerne, og det har jeg tænkt mig at blive ved med,« siger hun i Berlingskes serie om de politikere, vi ikke har.

Interviewet med Stine Bosse kan du læse her.

Hov! Nu tager det en helt ny drejning

I sidste uge var en af historierne, at flere politikere åbnede for at flytte Radio24syv til Jylland. Det førte til ophedede diskussioner på blandt andet Twitter. Blandt andet mellem Radio24Syvs Mads Brügger og Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht.

Det var sidstnævnte, der i et debatindlæg i JydskeVestkysten fremførte forslaget om at flytte radiokanalen til Jylland - nærmere bestemt til Sønderjylland, hvor Benny Engelbrecht i øvrigt selv er fra og valgt.

Sent i går aftes tweetede Mads Brügger så igen. Denne gang med en tilfreds smiley til følge. Hvorfor? Fordi Dansk Folkeparti i Politiken åbner for, at det ikke nødvendigvis skal være Radio24Syv, der flyttes væk fra København.

»Det kunne sagtens være P1 eller dele af P1, som vi flytter til Aarhus, hvor DR i forvejen har et produktionsmiljø«, siger medieordfører Morten Marinus.

Kulturminister Mette Bock (LA) havde i går ikke tid til et interview med Politiken, skriver Politiken, men skriver i en kommentar, at det endnu er for tidligt at diskutere radiokanalens fremtidige placering, fordi den nuværende aftale først udløber i 2019.

DF annoncerede langt mere end alle andre partier i 2016

Dansk Folkeparti var det klart mest annoncerende af alle Folketingets partier i 2016.

Det viser en opgørelse fra Gallup Adfacts, der registrerer alle annoncer i aviser og ugeblade, på websites, i biografer, outdoorreklamer ved f.eks. togstationer, husstandsomdelte reklamer og i radio, skriver Berlingske i dag.

Og det er udtryk for en klog strategi, mener flere eksperter.

»Dansk Folkeparti er et af de partier, der først øjnede og udnyttede muligheden for at kommunikere direkte til vælgerne og gøre det mellem valgene. I rigtig mange år i træk har de siddet tungt på mediebilledet op til deres sommergruppemøde - både på grund af annoncer og på grund af redaktionel omtale, som de annoncer har givet,« siger porfessor og valgforsker på Københavns Universitet, Kasper Møller Hansen.

Det sker i dag

14:00 Møde i salen
Folketinget mødes i dag i Folketingssalen, hvor der er en stribe lovbehandlinger. Deriblandt ændringerne, der skal finansiere afskaffelsen af PSO-afgiften, samt et forslag, der skal fastfryse grundskylden i 2017 for alle ejendomme.

14:00 Åbent samråd om regeringens pulje til lavt præsterende skoler
Undervisningsminister Merete Riisager (LA) er i dag kaldt i samråd om regeringens pulje på 500 millioner kroner til lavt præsterende skoler, der løfter deres elever fagligt.

Nordisk Råd mødes i dag og i morgen i Oslo.

Dansk særaftale om Europol diskuteres i dag på et møde i Europa-Parlamentets retsudvalg.