»Trick-tyven« Thulesen har »varme følelser« for Mette F, der angribes af Helle Thorning

Dagens overblik: Dagens morgenpost byder på internt rivegilde om EU-politikken i Socialdemokraterne, et politisk parløb under opsejling, der truer statsministeren og en ældre-kovending hos DF, der får hårde V-ord med på vejen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er torsdag, og der er gang i den i #dkpol.

Dagens morgenpost starter hos DF, der efter torsdagens EU-triumf og partiets julefrokost fredag, er kommet godt og grundigt ned på jorden igen, lader det til.

Anledningen er, at DF - som en del af finansloven for 2016 - i tirsdags nikkede ja til en lov, der ændrer satsen for pensionisters boligydelse. En lov, som Ældre Sagen har kaldt »uanstændig« og advaret imod, fordi den forringer boligstøtten for over 100.000 ældre. Og en beslutning, der fylder godt op i dagens aviser og i morgenfladerne på både TV 2 News DR 2.

På forsiden af Ekstra Bladet står der med store bogstaver »Danskerne i oprør« og »Raser over Tulles ældre-svigt«. Inde i avisen bliver DFs formand kaldt »Trick-tyven Tulle«, og dækningen af sagen starter med prædikatet »løftebryder«.

Ekstra Bladet gennemgår fire af Dansk Folkepartis løfter fra før valget, der allerede har »lidt en krank skæbne«.

I går på politiko.dk fastholdt DFs finansordfører, René Christensen, at pensionister med den laveste indkomst faktisk vil få flere penge - og at DF med finansloven har levet op til valgløfterne.

Men Thulesen Dahl gik selv til tasterne og skrev på sin facebookprofil:

»Nogle af de eksempler, der er i medierne, giver indtryk af, at flere berøres voldsomt af ændringerne. Hvis det er rigtigt, er det i strid med det, vi har fået oplyst i forhandlingerne. Så skal det selvfølgelig laves om!«

Der er stor debat om boligydelse til pensionister. Forståeligt. Når man rører ved økonomien hos folk, der ikke har meget...

Posted by Kristian Thulesen Dahl on Wednesday, December 9, 2015

Kristian Thulesen Dahls melding om, at dele af finansloven måske skal genåbnes får ikke stormen til at stilne af.

Socialdemokraterne, der de sidste dage har angrebet DF i massive annoncekampagner i landets aviser, fører an i kritikken. Partiets formand sagde i går til Ritzau, at DF bevidst forringer pensionisters økonomi:

»DF har stemt for den lov, og det er et løftebrud. Andet kan det ikke kaldes.«

Og på Twitter er det ikke mindst Socialdemokraterne, der er aktive i angrebet på DF - eksempelvis med hashtags som #TulleVidsteDet og #DenMåDuLængereUdPåLandetMed

V til Thulesen: Den går ikke, den der

Loven om pensionisters boligydelse skal efter planen 3. behandles 21. december, og mens hverken finansminister Claus Hjort Frederiksen, LA eller de Konservative i Jyllands-Posten ønsker at udtale sig om DFs krav om gengranskning, så er Venstres finansordfører, Jacob Jensen, klar i mælet.

Det kan DF godt glemme, mener han.

»Det er vigtigt, at man selvfølgelig holder fast i de aftaler, man indgår, og at man ikke begynder at så tvivl om aftaler eller kræver genforhandling, hver gang der kommer partsindlæg med et nyt tal eller et nyt argument,« siger han til Jyllands-Posten.

Og da journalisten siger, at det virker til at være et lidt turbulent forhold, Venstre har til deres store støtteparti, svarer Jensen:

»Ja, det bliver spændende.«

Der er i sandhed gang i den i #dkpol.

Thulesen med »varme følelser« for Mette Frederiksen - hyggeligt, svarer Løkke

Vi forlader pensionisternes boligydelse og stormen mod DF, men bliver ved Thulesen Dahl.

Han pryder nemlig ikke kun forsiden af Ekstra Bladet i dag. Også BT har DF-formanden på forsiden. Ikke for sin »kovending«, men i stedet fordi han med egne ord har fået politiske »varme følelser« for Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

»Der er opstået god kemi mellem Mette Frederiksen og mig,« siger han og fortsætter:

»Mette er vokset op på Christiansborg politisk, hun anerkender værdien af at opbygge politiske relationer - og at man kan have tillid til, at man kan diskutere nogle ting, og at man ikke misbruger det overfor hinanden, hvis det ikke bliver til noget.«

De varme følelser, som Mette Frederiksen kvitterer for i pæne vendinger i samme artikel, kan ifølge BT »koste Løkke ALT«, skriver avisen på sin forside.

Alligevel er statsministeren ikke stort bekymret for de nye, tættere relationer mellem DF og Socialdemokraterne:

»Det er da hyggeligt, hvis de kommer godt ud af det med hinanden,« siger han. Læs hele historien på side fire i BT i dag, hvor to politiske kommentatorer kommer med deres bud på, hvad et tæt DF/S-parløb kan betyde for dansk politik.

Thorning i EU-opgør med Mette Frederiksen

Det er dog ikke kun Dansk Folkeparti, der fylder i dagens aviser.

På forsiden af Politiken får man et blik ind bag de lukkede S-døre til et opgør om partiets EU-kurs. Og det er ikke hvem som helst, der ifølge Politiken kritiserer Mette Frederiksens nye og mere EU-skeptiske kurs.

Det er faktisk ingen ringere end landets tidligere statsminister og S-formand, Frederiksens forgænger Helle Thorning-Schmidt. Ifølge Politikens oplysninger Thorning i tirsdags et »langt og engageret indlæg«, som af flere tilhørere blev hørt som en advarsel mod Frederiksens mere EU-skeptiske kurs.

Der må ikke refereres fra S-gruppemøder, og derfor har kilderne, som Politiken har talt med om hendelsen, ikke ønsket at stå frem med navn. Du kan læse hele historien her.

Europa-Nævnet godkender skonnertstøtte

Under stor mediebevågenhed har Dansk Folkeparti fået kritik for, at partiet forud for kommunalvalget i 2013 arrangerede et sommertogt til søs, som var finansieret af midler fra både Europa-Nævnet og EU-Parlamentet.

Sidstnævnte har pålagt DF at tilbagebetale 120.700 kroner.

Under lidt mindre medieopmærksomhed godkendte Europa-Nævnet i går sejlturen og en lastbiltur i 2014, hvor DF kørte rundt i landet med en kæmpetruck med store bannere med Morten Messerschmidt på siden.

Det er et enigt nævn, der står bag konklusionen efter en gennemgang af DF-materialet, oplyste nævnets formand, Anne-Marie Meldgaard (S) i går til Ritzau.

K: Indvandrere uden job bliver »vores økonomiske ruin«

Dagens sidste historie, der kommer med i morgenposten, står i Børsen.

På forsiden refererer Børsen beregninger fra den uafhængige forskningsinstitution Dream for Cepos, der viser, at ikke-vestlige indvandrere uden arbejde koster statskassen 11 mia. kr. Den såkaldte beskæftigelsesfrekvens for ikke-vestlige indvandrere er således kun på 49 procent. Den er 74 procent for etniske danskere, skriver Børsen.

Hvis ikke der politisk findes en løsning, er der ingen vej uden om højere skatter, advarer SFIs forskningsdirektør, Torben Tranæs.

Og inde i avisen er der så meget smæk for skillingen på reaktionerne fra Christiansborg, at man sagtens kan vente 10 ekstra sider på dem, end det, der loves på forsiden.

»Det er et kæmpe stort problem, og det er et udtryk for, at integrationen af indvandrere er slået fejl,« siger LAs beskæftigelsesordfører Joachim B. Olsen og fortsætter:

»Desværre er der en enormt stor mangel på vilje til at løse problemet i Folketinget. Alle taler om det, men man er ikke villig til at tage fat om problemets rod.«.

De Konservatives Rasmus Jarlov forudser »vores økonomiske ruin« eller en »afvikling af velfærdsstaten«, hvis tendensen fortsætter.

Det sker i dag

Kl. 09:00 FINANSMINISTEREN PRÆSENTERER ØKONOMISK REDEGØRELSE
Finansminister Claus Hjort Frederiksen præsenterer i dag Økonomisk Redegørelse på et pressemøde. Pressemødet finder sted klokken 9.00, samme tidspunkt som redegørelsen bliver tilgængelig på Finansministeriets hjemmeside. Også Nationalbanken kommer med redegørelse for dansk økonomi i dag.

Kl. 10:00 MØDE I SALEN MED FLERE FORSLAG TIL TERRORBEKÆMPELSE
Flere lovforslag behandles ved dagens møde i Folketingssalen. Blandt disse er 3. behandling af ændring af loven om Forsvarets Efterretningstjeneste, der giver mulighed for en styrket indsats mod aktiviteter i udlandet, som kan udgøre en terrortrussel

Kl. 10:15 ÅBENT SAMRÅD OM REGERINGENS INDGREB OVERFOR FONDSSTØTTE
I dag har Kulturudvalget kaldt kulturminister Bertel Haarder (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i åbent samråd om regeringens indgreb overfor fondsstøtte.

Kl. 13:30 ÅBENT SAMRÅD OM PET'S ADGANG TIL OPLYSNINGER OM FLYPASSAGERER
Justitsminister Søren Pind er i dag kaldt i samråd om PET's adgang til oplysninger om flypassagerer i terrorsager og Skats håndtering af oplysninger om flypassagerer i forbindelse med toldkontrol.

Kl. 15:15 ÅBENT SAMRÅD OM BESKÆFTIGELSESREFORMERNE
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen er i dag kaldt i samråd om en status på beskæftigelsesreformerne. Ministeren skal blandt andet redegøre for sit syn på en rapport om beskæftigelsesreformerne fra Danske Socialrådgivere og en undersøgelse fra Ankestyrelsen om sygedagpengeperioden.

Det skete i dag...

...i 1770: Christian den 7.'s livlæge Johann Friedrich Struensee afskediger de danske ministre og fjerner dermed geheimekonseillet (regeringen) omkring kongen, så han reelt overtager magten i kongeriget.

Politisk morgenpost skrives løbende. Senest opdateret kl. 8.30