Tre ministre tvunget i samråd efter milliard-hvidvask i danske banker: Det ligner en skandale

Dagens overblik: Tre ministre skal i hastesamråd om hvidvask af milliarder gennem Danske Bank og Nordea, Socialdemokratiet opstiller 'Mørkemanden' til Folketinget, og så har LA taget det første skridt i at få lukket Kvinfo.

Velkommen til tirsdagens politiske overblik.

I dag kan du læse, at LA vil lukke Kvinfo, og at Socialdemokratiet opstiller 'Mørkemanden' til næste folketingsvalg.

Hvem 'Mørkemanden' er, kan du læse om senere, men vi begynder i Berlingske, som har gravet en sag op, der må gøre nas helt oppe i de øverste korridorer hos de danske storbanker Dansk Bank og Nordea.

Mere end syv milliarder kroner, der ifølge flere myndigheder stammer fra organiseret kriminalitet i bl.a Rusland, er mellem 2011 og 2014 blevet kanaliseret via konti i de to banker til lyssky selskaber i skattely. Ifølge flere eksperter kan bankerne have brudt loven om hvidvask, og Finanstilsynet går nu også ind i sagen.

»Der er tale om transaktioner af en så ­mistænkelig karakter, at alle alarmklokker bør ringe i bankerne,« siger Lars Krull, bank­ekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, der har set Berlingskes omfattende materiale.

Læs om hele den omfattende sag lige her, og forstå skandalen om de hvidvaskede milliarder på 2 minutter her.

Sagen har vakt vrede på Christiansborg, hvor Socialdemokratiet nu trækker tre ministre i hastesamråd om sagen.

Det skriver Morten Bødskov (S), der er formand for Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg, på Twitter.

Der er tale om justitsminister Søren Pape Poulsen (K), skatteminister Karsten Lauritzen (V) og erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K).

Andre politiske reaktioner:

Brian Mikkelsen har også reageret på de mange kommentarer ved at skrive, at man kan lytte med på P1 om hans reaktion.

Det kan du høre her.

Danske Bank har i øvrigt erkendt, at banken har begået fejl i sagen. Det kan du læse her.

Og så ikke mere hvidvask i dag.

Danske soldater kan komme i bykrig i Syrien

I januar udvidede Udenrigspolitisk nævn i Folketinget med et flertal bestående af regeringen, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti de danske specialstyrkers - også kendt som Jægerkorpset - mandat til at kunne gå ind i Syrien og operere der.

Politiken har talt med chefen for Jægerkorpset, Kåre Jakobsen, der fortæller, at hans tropper kan havne i decideret bykrig i Syrien inden nytår.

»Ultimativt kan vi godt blive indsat i bykamp der sammen med de irakiske stammeenheder. Men det vil være i en ekstrem situation, hvis der er behov for, at vi støtter dem, hvis de er ved at blive løbet over ende. Så er det intentionen, at vi kan komme ind og støtte dem og gennemføre bykamp derinde sammen med dem«, siger Kåre Jakobsen.

Både Venstre og Socialdemokratiet erkender, at det er en farlig mission, men at det er helt nødvendigt.

Læs mere om det her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

V afviser at gribe ind mod Facebook

Forleden præsenterede den tyske justitsminister Heiko Maas et forslag om at give bøder til sociale medier som Facebook og Twitter, hvis de ikke hurtigt fjerner ulovlige hadske ytringer fra brugere på deres sider.

Men et tilsvarende tiltag vil Venstre og Konservative ikke være med til her i Danmark, skriver Politiken.

»Som jeg opfatter Facebook, stiller de en platform til rådighed. Og så er det de personer, der leverer indholdet til platformen, der er de ansvarlige. Jeg vil gerne opfordre myndighederne til at tage dette alvorligt. Men folk skal også selv udvise ansvar. Vi skal arbejde mere for en kulturændring,« siger Venstres medieordfører, Britt Bager.

Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, mener derimod, at der er brug for at se på, hvordan man kan regulere sociale medier som Facebook.

Historien er endnu ikke online.

LAs første skridt i at få lukket Kvinfo er taget

Liberal Alliance har taget det første skridt i at få lukket Kvinfo, der er en selvejende institution under Kulturministeriet.

I hvert fald har partiets kulturminister, Mette Bock, fjernet Kvinfos mulighed for at drive bibliotek og de tilskud, der følger med.

Og det udlægger Mette Bocks partifælle og medlem af Folketinget, Laura Lindahl, som første skridt i at få lukket Kvinfo.

»Første skridt i at lukke KVINFO har Mette Bock netop taget. Det er præcis derfor LA skulle gå i Regering. Tak, Mette!,« skriver Lindahl på Facebook.

Mette Bock betegner selv tiltaget i en pressemeddelelse således:

»Biblioteksopgaven udgør kun en del af Kvinfos opgaver, og udskillelsen giver Kvinfo anledning til at overveje den fremtidige organisering af institutionens øvrige opgaver.«

Læs mere om det her.

Stadig lavt optag på erhvervsskoler

For tredje år i træk med erhvervsskolereformen fra 2014 udebliver fremgangen til erhvervsuddannelserne. Politikerne krydser nu fingre for, at nye initiativer vil hjælpe reformen på vej, men det gælder om at have is i maven, siger undervisningsminister, Merete Riisager (LA) til Jyllands-Posten.

»Vi har stoppet erhvervsskolernes blødning, men det er ærgerligt, at udviklingen ikke peger i retning af, at flere unge vil være faglærte. Ikke desto mindre er det vigtigt at bevare målet om 25 pct. på erhvervsuddannelse, selv om der er lang vej lige nu,« siger Merete Riisager.

Læs om den historie her (kræver abonnement).

Socialdemokratiet opstiller Mørkemanden til Folketinget

På en generalforsamling mandag aften valgte Socialdemokratiet i Sundbyvester i København direktøren for Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, som ny folketingskandidat i København, skriver den socialdemokratiske netavis Pio Pio.

Verne Sand Kirk var under Thorning-regeringen en skarp kritiker af regeringens politik på dagpengeområdet, og derfor fik han tilnavnet mørkemanden, fortalte han selv i et interview med BT.

»De kalder mig ’mørkemand’, og anklager mig for skrækpropaganda. Jeg mener selv, jeg har et lyst sind. Jeg er måske mørkemand, fordi jeg mener, at det, vi står overfor, er dybt alvorligt,« sagde Verner Sand Kirk til BT.

Læs mere om hans drømme om Folketinget her.

Fire hurtige nyheder, du også skal have med

1) Tyrkiet har fået at vide, at Danmark ikke vil acceptere angiveri af dansk-tyrkiske Erdogan-kritikere, som Berlingske har beskrevet de seneste dage.

Det har udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), gjort klart, efter der mandag udspillede sig møde på højt embedsmandsniveau mellem Danmark og Tyrkiet.

Læs om det her.

2) De Radikale vil oprette en mobil humanitær indsatsstyrke, så Danmark kan gøre mere for at opbygge civilsamfund rundt om i verden, når freden er vundet.

Læs om det her.

3) Folk, der rejser ud for at kæmpe for Islamisk Stat med en offentlig ydelse med fra Danmark, skal sanktioneres hårdt. Det mener Dansk Folkeparti, der nu giver sit bud på, hvordan IS-jihadister på danske ydelser skal bremses.

Læs om det her.

4) Inger Støjberg fejrede 50 udlændingestramninger med lagkage. Det havde Søren Pind aldrig gjort, fortæller han i et kommende TV-program på DR.

»Jeg har selv prøvet at være integrationsminister. Og jeg vil aldrig være det igen. Aldrig nogensinde«.

Læs om det her.

Dagens interview

Berlingske har spurgt Liberal Alliances Henrik Dahl om, hvad Danmarks største problem er. Og det er et stigende pres på helt fundamentale frihedsrettigheder fra »voldsparate islamister«, og »vi skal ikke have et halal-samfund,« mener han.

Læs det her.

Dagens analyse

Finder vi i Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, skriver, at regeringen arbejder på at sløjfe seniorjobordningen, fordi der ikke kan samles flertal for at hæve pensionsalderen.

»At fremrykke forhøjelsen af pensionsalderen ligner fortsat en politisk død sild. Skulle Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vakle en anelse i den bastante afvisning af regeringens planer, kan de blot kaste et blik på 3F's succesfulde kampagne imod at hæve pensionsalderen. Godt 213.000 danskere har indtil videre skrevet under. Men kan VLAK skaffe flertal for at beskære seniorjobordningen, ligger der et lille bidrag til VLAK's mål om at øge arbejdsudbuddet med 55.000-60.000 personer i denne regeringsperiode,« skriver Ib.

Du kan læse hele analysen her, hvis du har abonnement til Børsen.

Dagens debat

Finder vi i BT, der har spurgt: Er Thorning, Vestager og Corydon savnet i dansk politik?

Nej, siger SFs Karsten Hønge:

»Jeg kommer aldrig til at savne Thorning, Vestager og Corydon. Vi prøvede at lade de venstreorienterede komme i regeringen, men ender så med en højreorienteret statsminister og en benhård, snæversynet Magrethe Vestager. De ramte fuldstændig ved siden af, hvad folket ville. Folk mistede deres arbejde, og efterlønnen var ødelagt. Og de fik blot at vide, at der skulle flere i arbejde. I job, der ikke fandtes.«

Ja, siger de Radikales Martin Lidegaard, der selv var først klimaminister og siden udenrigsminister i Thorning-regeringen.

»Helle Thorning Schmidt og Vestager var professionelle politikere, der turde tænke mere end et år frem. Og tage ansvar for det Danmark, der er om fire, 10 og 20 år. Det krævede, at man tog upopulære beslutninger, hvilket de var gode til. Alle, der fulgte de to kvinder, kunne se, at de var ambitiøse og virkelig ville noget med regeringsmagten. De var ofte rygende uenige, men satte aldrig regeringen over styr.«

Debatten er ikke online.

Det sker i dag

13.00 Møde i folketingssalen. Der er en række lov- og beslutningsforslag på programmet. Blandt andet et beslutningsforslag fra SFs Karsten Hønge om bedre vilkår for børn i underholdningsbranchen. Se hele programmet her.

14.00 Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i samråd om konsekvenserne på folkeskoleområdet ved regeringens forslag om en fremtidig offentlig vækst på blot 0,3 %.