Tirsdag morgen vågnede Frank Jensen op med udsigt til »dybe panderynker«

Dagens overblik: Blot en uge før kommunalvalget står Socialdemokratiet i København til den laveste opbakning i 100 år, viser en ny måling. En nordsjællandsk borgmester har sat sig særdeles tungt på en lokalavis. Og så skal et job som flaskedreng eller bagerjomfru ikke længere risikere at koste mor og far dyrt. Hele dit overblik her.

Blot en uge før kommunalvalget står Socialdemokratiet i København i en ny meningsmåling til at få det dårligste resultat i 100 år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet tirsdag og dermed dagen, hvor der kun er en uge til, at danskerne skal til stemmeurnerne ved kommunal- og regionsrådsvalget.

Vi har som altid samlet alt, du skal vide om både kommunal- og landspolitik – velkommen til dagens politiske overblik.

Og når valget er rykket så tæt på, kan vi lige så godt begynde med det kommunalpolitiske.

Rundturen begynder på forsiden af Berlingske, der bringer en meningsmåling, som højst sandsynligt vil blive bemærket af Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Med blot en uge til kommunalvalget viser målingen fra Kantar Gallup nemlig, at Socialdemokratiet kan være på vej mod den laveste opbakning i 100 år. I målingen får Frank Jensens parti 23,6 procent af stemmerne.

Ved det seneste kommunalvalg i 2013 fik Socialdemokratiet 27,8 procent af stemmerne, og da Frank Jensen meldte sig som kandidat til overborgmesterposten i 2009, havde partiet opbakning fra hele 37,6 procent af vælgerne i hovedstaden.

Den nye måling må give »dybe panderynker« hos Frank Jensen, mener Carsten Mai, der er tidligere pressechef og rådgiver for forhenværende overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (S).

»Socialdemokratiet kan måske leve med 26 procent af stemmerne, men det kan ikke leve med det her resultat. Det er et wakeupcall om, at der skal ske noget i næste valgperiode,« siger han til Berlingske.

Der er til gengæld intet, der tyder på, at Frank Jensens position som overborgmester er truet.

Du kan dykke ned i alle partiernes resultater i målingen her. Artiklen fortsætter under grafikken.

Panderynkerne er dog ikke så dybe hos Socialdemokratiets gruppeformand på Københavns Rådhus, Lars Weiss.

»Hvis vi ser på tilfredsheden med København og på København som én af verdens bedste byer at leve i, så har vi i al ubeskedenhed en del af ansvaret for det. Den udvikling er ikke sket på trods af Socialdemokratiet, men i høj grad på grund af Socialdemokratiet,« siger han.

Du kan læse hele historien hos Berlingske her.

Og så får du lige en grafik mere, inden vi går videre. Den viser Socialdemokratiets tilslutning i hovedstaden ved de seneste 100 års kommunalvalg.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Frank Jensen sagde god for gratis rådhusbryllupper

Apropos Frank Jensen:

Radio24syv kan i dag fortælle, at overborgmesteren var med til at blåstemple, at københavnske politikere gratis kan låne lokaler på rådhuset, mens det for almindelige borgere ville koste 65.000 kroner.

Frank Jensen har ellers indtil nu holdt lav profil i sagen, der begyndte at rulle, da BT kunne afsløre, at den tidligere beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev (R) havde lånt Rådhussalen gratis til sit bryllup. Siden er det kommet frem, at blandt andre Venstres spidskandidat ved kommunalvalget, Cecilia Lonning-Skovgaard, også lånte et lokale på rådhuset kvit og frit, da hun skulle giftes.

Overborgmesteren bekræfter nu over for radiostationen, at han var med til at sige god for den praksis.

Beslutningen om gratis lån af rådhusets lokaler blev truffet på et møde mellem gruppeformændene i Københavns Borgerrepræsentation i 2012, og her var Frank Jensen i sin egenskab af overborgmester, og dermed formand for gruppeformændene, også blandt mødedeltagerne.

Cecilia Lonning-Skovgaard var den første, der i forlængelse af aftalen mellem gruppeformændene lånte festsalen på rådhuset gratis til sit bryllup i 2012. Dengang mente Frank Jensen, at det var »inden for skiven«.

»Det stod lysende klart for mig, at hun skulle holde en reception på rådhuset og betale alle omkostninger, undtagen lokalelejen,« siger han til Radio24syv.

Synes du, det er fair, at politikere kan det? spørger radiostationen.

»Jeg tror, at vi er kommet dertil – det har sagen jo vist – at folk i dag ikke kan leve med, at der er nogle, der kan gøre noget, som alle andre ikke kan,« siger Frank Jensen.

Hele historien her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

En borgmesterfyldt lokalavis

Vi bevæger os knap ti kilometer nordpå og havner i Gentofte.

Berlingske har nemlig set nærmere på lokalavisen i den nordsjællandske kommune, Villabyerne. Her har den mangeårige konservative borgmester, Hans Toft, i den grad sikret sig selv og sit parti en central placering. Faktisk har bykongen og hans parti indtaget samtlige af avisens vigtigste annoncepladser forud for kommunalvalget.

I de seneste to trykte udgaver af Villabyerne fylder en valgannonce for Hans Toft op mod halvdelen af avisens forside, samtidig med at Det Konservative Folkeparti har to helsidesannoncer på avisens side 3 og 5 og dermed på de to første opslag i avisen. Klikker man ind på Villabyernes hjemmeside, indrammer borgmesteren og hans parti med seks valgannoncer også forsiden af internetavisen.

Og det er ret så meget, mener Villabyernes lokalredaktør, Jesper Larsen.

»Jeg synes for eksempel, at det på hjemmesiden er meget voldsomt, at én kandidat indrammer hele forsiden. Det har jeg ikke noget imod at sige, for det synes jeg, det er. Så jeg har bedt om, at vi holder et møde, hvor vi diskuterer, at ja, vi er en privat virksomhed, der skal tjene penge, men om vi ikke også af hensyn til vores troværdighed, af hensyn til pluralismen og af hensyn til, at der netop ikke er nogen, der skal komme og sige, at vi er købt og betalt af et bestemt parti, bør sikre en større variation i annoncerne,« siger han.

Du kan læse hele historien hos Berlingske her, hvor du også kan få svar på, hvad Hans Toft siger om sin markante annoncering. Borgmesteren karakteriserer det mest af alt som »en tradition«.

I øvrigt har Information besøgt Alternativets lokalafdeling i selvsamme kommune og været med til et partimøde. Her sagde en af de lokale kandidater følgende om Alternativets aktuelle økonomiske dilemma:

»Vores budget er ad Pommern til. Så hvis vi skal servere grønne cocktails til vores valgfest, har vi altså ikke råd til at få to annoncer i Villabyerne.«

Læs om besøget hos Alternativet i Gentofte her.

Flaskedrenge skal ikke længere koste mor og far dyrt

Vi er færdige med kommunalvalget i denne morgenpost og bevæger os fluks videre til dagens andre gode historier.

Det bringer os til Jyllands-Posten, der har historien om, at forældre ikke længere skal miste boligstøtte, hvis deres søn eller datter tager et job som flaskedreng i det lokale supermarked eller langer brød og basser over disken i bageren som bagerjomfru.

Et bredt flertal i Folketinget er klar til at gøre op med de nuværende regler, hvor forældre i dag bliver modregnet i boligydelsen, hvis deres børn tjener over 1.800 kroner om måneden. Den regel ramte 2.300 familier ved udgangen af 2016 – i mange tilfælde enlige forældre i lavindkomstjob, på dagpenge eller på kontanthjælp, skriver avisen.

»Nu fjerner vi reglen og lader fornuften råde. Vi vil give de unge bedre muligheder for at få et arbejde og sørge for, at forældrene ikke bliver straffet, fordi deres børn gør en indsats,« siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Det er forskelligt, hvor meget de berørte familier i dag mister i boligstøtte, hvis deres børn tager et fritidsjob, men sidste år blev familierne i gennemsnit modregnet cirka 6.000 kroner.

Få hele historien hos Jyllands-Posten her.

Til kamp mod social kontrol

Videre til Politiken, der på sin forside bringer konklusionen fra en ny rapport om børn og unge, der lever under social kontrol.

Rapporten er udarbejdet af Institut for Menneskerettigheder, og den anbefaler, at børn og unge skal kunne fortælle om social kontrol, uden at myndighederne straks informerer forældrene om det.

»Som det er i dag, risikerer barnet eller den unge, at forældrene informeres alt for tidligt i forløbet. Det holder ikke, for det kan betyde, at barnet trækker sig og ikke fortæller mere om sin situation og må leve videre under ganske forfærdelige forhold,« siger chefkonsulent fra Institut for Menneskerettigheder Line Vikkelsø Slot, der er hovedforfatter til rapporten.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) siger til Politiken, at hun nu i en vejledning til kommunerne vil præcisere, at de kan undlade at inddrage forældrene i sager om social kontrol.

»For mig er det helt afgørende, at unge, som flygter fra voldsom social kontrol, omgående får hjælp, og jeg vil gerne være med til at tydeliggøre over for kommunerne, at inddragelse af forældrene ikke altid er relevant,« siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Læs mere hos Politiken her.

Avisen har desuden samlet 12 eksempler på ekstrem social kontrol, som du kan læse her. Der er blandt andet historier om en pige, der er blevet banket med en kosteskaft, en pige, der pludselig ikke længere måtte gå til fodbold, mens der også findes flere eksempler på piger, hvis brødre tvinger dem til at udlevere koden til deres Facebook-profiler, så de kan kontrollere dem.

Tre historier der er gode at få med

1. Fagligheden halter i folkeskolen – stik imod hensigten med folkeskolereformen. Det er en af konklusionerne i fem nye forskningsrapporter fra VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – der gør status over reformen, som både Berlingske og Jyllands-Posten omtaler i dag.

Samlet set går det OK i den danske folkeskole: Eleverne er overvejende glade for skolegangen, og forældrene har nogenlunde samme oplevelse. Men lærernes fokus på faglighed er blevet mindre, viser evalueringen, og det er noget, undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil holde skarpt øje med, fortæller hun til begge aviser.

2. Meget tyder på, at de tre borgerlige politikere Naser Khader (K), Marcus Knuth (V) og Martin Henriksen (DF) kan dømmes for at have fremsat ærekrænkende udtalelser mod Sherin Khankan, hvis det skulle komme til en retssag.

Sådan lyder konklusionen fra to juraprofessorer, Berlingske har talt med, efter at Sherin Khankans advokat fredag sendte et brev til de tre politikere med en klar advarsel: Enten undskylder de offentligt og trækker deres påstande om hende tilbage, eller også er hun klar til at sagsøge dem for injurier.

Ultimatummet kommer på baggrund af, at de tre politikere har forsøgt at stoppe en planlagt støtte på 680.000 kroner til Exitcirklen, som Sherin Khankan står i spidsen for, blandt andet ved at anklage hende for ikke at ville tage afstand fra stening og sharialov.

»Jeg synes, det lyder som injurier. Og der er det ekstra ved det, at de rammer hende på hendes erhverv. De forsøger at få frataget de penge, foreningen har fået. Så det forekommer mig, at der er en god sag i forhold til injurier,« siger Eva Smith, professor emerita i jura ved Københavns Universitet.

Læs hele historien hos Berlingske her og et svar fra Martin Henriksen her.

3. Regeringen er klar med en ny handlingsplan, der skal standse den markante stigning i antallet af danskere med type 2-diabetes, skriver Politiken.

Planen indeholder 12 initiativer og skal blandt andet medføre, at antallet af folk med diabetes skal opgøres i alle kommuner, så udviklingen kan følges tæt. Flere syge skal desuden opspores tidligere, og der skal udarbejdes en model, der systematisk kan hjælpe med at finde borgere med høj risiko for at have eller udvikle type 2-diabetes.

Læs om hele planen hos Politiken her.

Dagens citat

Finder vi i Børsen i en analyse forfattet af avisens politiske kommentator, Helle Ib.

Det lyder:

»Tulle har solgt os for nødder.«

Citatet tilskrives »en kilde i S-lejren« og kommer på baggrund af den erhvervspakke, som regeringen landede sammen med Dansk Folkeparti og de Radikale søndag aften – og altså uden Socialdemokratiet. Det henviser i øvrigt til DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Helle Ib skriver, at det har »vakt irritation« hos Socialdemokratiet, at Dansk Folkeparti trak partiet med ind til forhandlingsbordet – for så selv at lave en aftale med regeringen og de Radikale »uden de dagpengebesparelser, som blev VLAKs anledning til at slippe af med de socialdemokratiske forhandlere«.

»Dansk Folkeparti kunne, som eksempelvis ved tidligere aftaler om boligskat og dagpenge, have insisteret på, at Socialdemokratiet også skulle med i den endelige aftale,« skriver Ib i sin analyse, som kan læses her.

Det sker i dag

Løkke og Frederiksen på kommunalvalgsturné
Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, er på kommunal charmeoffensiv rundt omkring i det danske land forud for kommunalvalget.

I dag besøger Løkke Sønderborg, Aabenraa, Tønder, Esbjerg og Ringkøbing-Skjern, mens Mette Frederiksen aflægger Favrskov, Viborg, Herning og Horsens et visit.

13.00: Møde i salen
Der er møde i Folketingssalen, hvor en stribe lovforslag behandles. Heriblandt et forslag om en ny struktur for Folkeuniversitetet samt et forslag om bedre normering på plejehjem stillet af Enhedslisten.

13.00: Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn
Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde, og på dagsordenen er Syrien/Irak samt internationale operationer. Fra regeringen deltager udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

13.30: Forhandlinger om finansloven
Regeringen og Dansk Folkeparti mødes til forhandlinger om finansloven for 2018.

14.45: Åbent samråd om udenlandske lastbilchauffører
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er kaldt i samråd om udenlandske lastbilchauffører. Ministrene skal blandt andet svare på, hvad de mener om, at et dansk transportfirma henter chauffører fra blandt andet Ukraine, Kasakhstan og Usbekistan, for at de kan arbejde i Danmark uden for europæiske løn- og arbejdsvilkår.