Tirsdag eftermiddag delte Inger Støjberg et billede, der fik nettet til at gløde og kritikken til at fyge

Dagens overblik: Enhedslisten kritiserer Socialdemokratiets »tomme ord og floskler«. Løkke traver rundt ved Flensborg Fjord. Og så skal Knud Romer tage en »slarper«. Få dagens politiske overblik her.

Udlændigeminister Inger Støjberg (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-midtuge-morgen.

Vi skal igennem en del historier i denne politiske morgenpost, så vi kaster os direkte ud i det.

Og vi begynder på forsiden af Jyllands-Posten, hvor avisen kan fortælle, at Socialdemokratiet indtager den gule førertrøje blandt landets partier. Farven henviser til den knap, politikerne bruger, når de i en folketingsafstemning hverken stemmer for (grønt) eller imod (rødt).

Ingen andre partier stemmer gult lige så ofte som Socialdemokratiet - også selvom partiet har udtrykt en klar holdning i medierne, skriver Jyllands-Posten i dag. Siden folketingsvalget i 2015 er det sket 48 gange - seks procent af alle afstemninger - at de socialdemokratiske fingre har ramt den gule »hverken for eller imod«-knap.

Det viser Folketingets data, som analysefirmaet Buhl & Rasmussen har trukket for Jyllands-Posten.

Og det får hård kritik med på vejen af flere af Socialdemokratiets støttepartier. SFs gruppeformand Jacob Mark mener, at det gør det sværere for vælgerne at se forskellen på den blå regering og en eventuel fremtidig S-ledet regering. Og Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper efterlyser handling bag Socialdemokratiets positive buzzwords.

»Rigtig meget tyder på, at det er tomme ord og floskler, og at det ikke kommer til at blive til virkelighed. Det risikerer at blive, som da Thorning trådte til. Der var en masse ord, og så skete det stikhamrende modsatte.«

Til sammenligning har SF stemt gult i fire procent af afstemningerne. Alternativet har gjort det i tre procent af dem, mens DF, EL og R har trykket gult i to procent af afstemningerne.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht forklarer de gule stemmer med, at Socialdemokratiet har haft sympati for forslaget, men er uenige i finansieringen af det.

»Hvis man ikke er imod-imod forslaget, så er den naturlige tilgang, at vi bliver nødt til at stemme gult. Det er ræsonnementet i en logisk tænkning,« siger han til Jyllands-Posten.

Læs hele nyheden her. Og en uddybende artikel om emnet her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

50er kage

Udlændingeminister Inger Støjberg (V) lagde i går et billede på Facebook, der har skabt en hel del røre.

Billedet af en storsmilende Inger Støjberg, der fremviser en kage med tallet 50 og et dansk flag og i teksten lader forstå, at det skyldes fejringen af udlændingestramning nummer 50, er nemlig faldet mange for brystet.

Opslaget har indtil nu fået 17.000 likes, knap 7.000 vrede reaktioner, næsten 8.000 kommentarer og er blevet delt mere end 4.000 gange.

»Jeg synes, det er værd at få udbredt, at vi nu har fået gennemført stramning nummer 50 – og sådan set også nummer 49, som blev vedtaget enstemmigt,« sagde Inger Støjberg efterfølgende til TV 2.

For eksempel er man i både de Radikale og SF fortørnede over ministerens kagefejring:

TV 2s politiske analytiker, Anders Langballe, mener, det er med fuldt overlæg, at Inger Støjberg deler et billede, der skaber så kraftige reaktioner.

»Hun kan godt lide at provokere, og hun kan godt lide at have en meget simpel retorik. Hun synes sådan set, det er rigtig, rigtig fint at provokere, og det kan man jo mene om, hvad man vil,« siger han til TV 2.

Det blev en næse. En stor en. En 10er på en skala fra 1-10

Vi fortsætter med gårsdagens - og den seneste uges - store historie: Stormen omkring transportminister Ole Birk Olesen.

Den endte, som det formentlig er mange bekendt, i går med en skarp kritik af LA-ministeren, efter et orienteringsmøde med postforligskredsen i Finansministeriet, der trak noget ud i forhold til de tyve minutter, ministeriet i en udsendt pressemeddelelse ellers havde bebudet, det ville tage.

Og efter endnu et møde - denne gang i Dansk Folkepartis folketingsgruppe på Christiansborg - kunne DF-formand Kristian Thulesen Dahl så endeligt bekræfte, at partiet udtaler skarp kritik af Ole Birk Olesen med henblik på at tildele ham en såkaldt næse. Et politisk gult kort, om man vil.

Men i går kom det frem, at både S- og DF-topfolk fik besked om pengemangel i PostNord allerede 13. januar og ikke, som de to partiers postordførere har kritiseret hårdt, først 9. februar.

Nu viser det sig nemlig, at bl.a. finansordfører René Christensen (DF), SF’s finansordfører Lisbeth Bech Poulsen samt S-gruppeformand Henrik Sass Larsen blev orienteret om pengemanglen i januar, skriver Børsen i dag.

Men det faktum, at man i dele af Dansk Folkeparti blev orienteret om det, som andre dele af Dansk Folkeparti har brugt uger på at kritisere, at man i Dansk Folkeparti ikke blev orienteret tidligt nok om, tager René Christensen med egne ord »nu meget roligt«.

»Vi blev orienteret om, at der er en udfordring. Det er rigtigt. Det var fortroligt, og så har man en forventning om, at postordførerne har fået en fortrolig orientering i et andet regi,« siger han til Børsen, der har fået at vide, at Henrik Sass Larsen ingen kommentarer til historien har.

Læs hele historien her.

To analyser om Ole Birk Olesens næse

Analyse I
Jyllands-Postens politiske redaktør, Martin Kaae, er dykket ned i Godfather-filmene for at analysere sagen om Ole Birk Olesen.

Du kan læse hans indledning om mafiabossen Don Corleone, der sidder med en kat på skødet, her. Vi citerer her fra en anden del af analysen:

»Nu er dansk politik ikke undergivet alle mafiaens regler, men en vis sammenhæng er der dog mellem Godfather og den nu aftagende storm mod transportminister Ole Birk Olesen (LA). Dansk Folkeparti har længe været irriteret over ikke at blive inddraget nok og respekteret af ministrene. Transportordfører Kim Christiansen (DF) har direkte kaldt Ole Birk Olesen »arrogant,« skriver Martin Kaae og fortsætter:

»Dansk Folkeparti ville have ydmyghed og fik det. De færreste i regeringen frygtede reelt, at sagen kunne koste den første ministerfyring. Dertil var sagen for lille. Da det tirsdag tilmed kom frem, at en række topfolk i både DF og Socialdemokratiet faktisk var blevet orienteret om postens problemer under fortrolighed i januar, fremstod ministerjagtens grundlag endnu tyndere.«

Analyse II

Under overskriften »Tulle sprang ud som papirtiger« har Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell ligeledes analyseret sagen:

»Kort sagt: Selv om Birk Olesen slap med skrækken denne gang, er den almindelige forventning i ordførerkredsen, at nye slagsmål venter lige om hjørnet. Det er ikke ministerens fortjeneste, at han overlever, men ’overordnede politiske hensyn’. Havde folk stemt efter deres overbevisning, var Ole Birk Olesen i går kørt hjem på cykel og ikke i ministerbil. Spørgsmålet er derfor stadig, om Birk Olesen holder hele vejen frem til næste folketingsvalg.«

»Problemet er, at Thulesen Dahl lod usikkerheden råde alt for længe. Han skulle for en uge siden have sagt offentligt, at der ventede en meget stor næse til ministeren, men ingen fyreseddel. Ved at holde sig underdrejet blev det Kim Christiansen skarpe udfald, der tegnede billedet af en minister i havsnød. Tulle var selv med til at skabe dramatikken, og dermed kom han i går efter DF-gruppemødet til at ligne en nyudsprungen papirtiger. Efter dages usikkerhed ville DF alligevel ikke andet end en næse og en skriftlig irettesættelse.«

»Ta’ li’ en slarper, Knud Romer«

Dansk Folkepartis kulturordfører Alex Ahrendtsen har været en del i vælten den seneste tid. I sidste uge i forbindelse med en kontrovers med kulturminister Mette Bock om, hvem der var ophavsmand til nogle politiske ideer. Og i går i forbindelse med et debatindlæg, han havde skrevet i anledning af kvindernes internationale kampdag.

I dag går han i rette med forfatteren Knud Romer i Politikens debatspalter.

»Hvis Mette Bock og jeg er Bonnie og Clyde, er Knud Romer så dansk kulturlivs Donald Trump?« indleder Alex Ahrendtsen sit indlæg, der har til formål at klargøre, at Dansk Folkeparti vil styrke den klassiske musik uden for København - ikke skære på området.

»Kulturminister Mette Bock har sagt, at der ikke er flere penge til kulturen, hvilket jeg godt kan forstå, når der spares på alle andre områder også. Derfor bliver vi nødt til at få mere ud af det, vi har. Det er det, jeg har forsøgt at gøre i Dansk Folkepartis udspil. Så ta’ li’ en slarper, Knud Romer,« lyder afslutningen på indlægget, hvor Alex Ahrendtsen med egne ord tager »Romers ubehjælpsomme udgydelser en ad gangen«.

Du kan læse Alex Ahrendtsens indlæg på side 9 i Politikens kultursektion - det er nemlig ikke online endnu. Og du kan læse Knud Romers indlæg her.

Løkke trasker rundt ved Flensborg Fjord

I forbindelse med gårsdagens spørgetime blev Lars Løkke Rasmussen spurgt til sidste uges historier om, at Venstre bruger statsministerens embedsbolig Marienborg til at afholde et møde i Venstres nyoprettede »Den Liberale Erhvervsforening«, hvor et medlemsskab koster 20.000 kr., der går til Venstre.

Og statsministeren fortæller ifølge Ritzau, at han lægger vægt på at være i »direkte kontakt med alle dele af Danmark«.

»Det er derfor, jeg går op og ned ved Flensborg Fjord i Sønderborg og i Varde,« sagde Lars Løkke Rasmussen uden for folketingssalen i går.

Du kan læse Venstre-toppens svar på sidste uges kritik af partiets brug af Marienborg her.

»Hvorfor er vi så hamrende dårlige til at sikre, at de gode resultater bliver bragt videre?«

Anført af Venstres minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, søsætter Løkke-regeringen en stort anlagt reform af den offentlige sektor, der skal sikre danskerne bedre velfærd i hverdagen.

Første skridt bliver at skabe bedre ledere på landets daginstitutioner, skoler, plejehjem og hospitaler.

»Ledelse er i sidste ende afgørende for, hvilken kvalitet du og jeg møder som borgere i vores velfærdsinstitutioner, og vi har en ambition om at forny den offentlige sektor og sikre, at vi kan levere højere kvalitet i vores velfærdsydelser end i dag,« siger Sophie Løhde om visionerne.

Du kan læse mere om initiativet her.

Og du kan læse, hvorfor Thomas Larsen, Berlingskes politiske kommentator, skirver, at nogle vil se Løhdes mission som et sisyfosarbejde, der vil presse hende til at skubbe tunge sten op af bjerget – blot for at se dem rulle tilbage. Andre vil se hendes projekt som et af regeringens vigtigste, her.

Dagens citat

»Det kan godt være, at han stadig fremtræder med fuldskæg. Men inde på mødet blev han mentalt rundbarberet. Og det har han svært ved at give udtryk for bagefter(...)Vi skal give ham en fair chance. Vi skal vise det overskud, som Ole Birk har så svært ved at vise. For pressemødet afslørede, hvor kejtet han tager situationen. Han kom med alle mulige bortforklaringer og har tydeligvis svært ved at sige, at han beklager noget. Hvis man som Ole Birk opfatter sig som Guds gave til kongeriget, har man det jo svært. For sådan opfatter vi andre ham jo ikke.«

Der er politisk langt fra Liberal Alliance til SF. Og der er - selv efter gårsdagens næse til transportministeren - meget langt fra Ole Birk Olesen til SFs transportordfører Karsten Hønge. Ovenstående citat gav sidstnævnte i går til BT.

To nyheder, du også lige skal have med på falderebet

 

I) Den radikale leder Morten Østergaard vil have EU-støtter til at droppe det taktiske spil og forsøge at knytte Storbritannien så tæt til EU som muligt. Hans forslag om at tilbyde briter EU-borgerskab møder skepsis i Folketinget. Den historie står i Politiken i dag.

II) Langkaer Gymnasium, der i efteråret kom i søgelyset for at opdele eleverne i klasser ud fra etnicitet, slipper for en sag ved Ligebehandlingsnævnet. Det var Institut for Menneskerettigheder, der havde rejst sagen. Men nu har parterne indgået forlig, oplyser instituttet ifølge Ritzau.

Det sker i dag

Det var en begivenhedsrig dag i går for transportminister Ole Birk Olesen (LA). Og efter kritikken af hans ageren i PostNord-sagen skal han i dag i to åbne samråd, der er indkaldt af to af ministerens mest skarpe kritikere i sagen om den danske post; Kim Christiansen (DF) og Karsten Hønge (SF). Herunder er en oversigt over de vigtigste politiske begivenheder i #dkpol i dag:

11:15 Pressemøde om regeringens ledelseskommission
Minister for Offentlig Innovation Sophie Løhde (V) præsenterer ved et pressemøde regeringens ledelseskommission, der skal komme med konkrete anbefalinger, der kan styrke kvaliteten af ledelse i den offentlige sektor.

11:30 Åbent samråd om arbejdsudbudsreformer
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er i dag kaldt i åbent samråd omkring arbejdsudbudsreformer. Ministeren skal blandt andet redegøre for, hvorvidt topøkonomers udmeldinger om, at reformerne er ved at have udtømt deres potentiale, har ændret ved regeringens planer om at sænke ydelserne for at øge arbejdsudbuddet.

13:00 Møde i salen med spørgsmål til ministrene

13:00 Åbent samråd om Ravn Bane-sagen
Transport-, bygning- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i dag kaldt i samråd om sagen mellem ministeriet/Banedanmark og Ravn Bane. Ministeren skal give en status for sagen samt redegøre for forliget fremlagt af Kammeradvokaten på 200.000 kroner. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Kim Christiansen (DF).

13:30 Åbent samråd om social dumping i luftfartsbranchen
Transport-, bygning- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i dag kaldt i samråd om social dumping i luftfartsbranchen. Ministeren skal svare på, hvordan han vil forhindre regelshopping og social dumping i branchen, efter SAS har meldt ud, at de flytter baser til Spanien og England og opretter et datterselskab i Irland. Desuden skal ministeren redegøre for arbejdet for en EU-løsning, som hans forgænger igangsatte. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Hønge (SF).

14:00 Åbent samråd om marine virkemidler
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om marinevirkemidler. Udvalget har bedt ministeren redegøre for effekten af de marinevirkemidler, som lovforslaget angiver, det miljømæssige råderums størrelse og risikoen for betydelig merforurening.