Tidligere Venstre-ansat står frem: Støjberg ville have os til at ødelægge ministres arbejde

Dagens overblik: I en ny bog fortæller tidligere Venstre-ansat, hvordan praktikanter blev bedt om at gøre livet besværligt for den daværende regering. Du får hele dit politiske overblik her.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Velkommen til endnu en oversigt over alt det, du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder med en bogudgivelse, der utvivlsomt kommer til at skabe bølgeskvulp i den politiske andedam i den kommende tid.

Bogen er forfattet af Susan Simonsen, der skriver om sine erfaringer som praktikant hos Venstre og senere som medarbejder i Social- og Integrationsministeriet i perioden 2012 til 2014, og den udkommer i næste uge.

Det var TV 2, der tidligere på ugen første omgang fortalte om bogen, som ifølge forlaget Gladiator »afslører dobbeltmoral og magtmisbrug« på Christiansborg.

I et kort uddrag, som forlaget har offentliggjort, hedder det bl.a., at daværende Venstre-ordfører Inger Støjberg forsøgte at gøre livet besværligt for den daværende regering, så den ikke kunne udvikle politik:

Inger Støjberg fortæller om at være minister, hun fortæller om at være i opposition. Den afgørende besked er: “I praktikanter skal finde områder, hvor Venstre kan være uenig med regeringen. I skal skrive debatindlæg om det. I skal stille § 20-spørgsmål om det, og vi skal hive ministrene i samråd. På den måde får vi ministerierne til at arbejde, og vi forhindrer dem i at udvikle ny politik. 

Politiken bringer i dag et større interview med forfatteren.

Her forklarer hun, at bogen er hendes personlige opgør med den kultur, hun mødte på Christiansborg. Og den kredser om den toppolitiske arbejdskultur, om politisk sabotage, sexisme og rigide hierarkier, hedder det.

»Som ung kvinde (på Christiansborg, red.) bliver man seksualiseret, man bliver flirtet med, og ens tøj bliver kommenteret. Det var en nedværdigelse. Man skulle være et sexobjekt«, siger hun bl.a. til Politiken.

Det har ikke været muligt for Politiken at få et interview med Inger Støjberg om kritikken. I et skriftligt svar til TV 2, som blev bragt i forbindelse med artiklen tidligere på ugen, siger hun.

»Jeg har ikke læst den pågældende bog. Men generelt kan jeg sige, at jeg altid har haft den tilgang, at man skal være en arbejdsom og kritisk opposition til regeringen og altid med fokus på det politiske indhold. Det mener jeg er en pligt for den til enhver tid siddende opposition - også nu, hvor det er os i den borgerlige lejr, der har regeringsmagten. Det er en tilgang, jeg også har forsøgt at videregive til alle mine medarbejdere. Men om alle medarbejdere også har forstået budskabet, det skal jeg ikke kunne sige.«

Interviewet i Politiken er ikke lagt på nettet endnu.

Lad os så se på, hvad der ellers sker i dansk politik i dag.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Nu skal jeg ikke nedgøre nogen, men...«

Det bringer os til Jyllands-Posten.

Avisen skriver i dag, hvordan Vejle Kommune har leveret usande oplysninger til regeringen og Folketinget i kampen om at tiltrække den nye politiskole. Det er i hvert fald konklusionen, efter to af landets førende eksperter inden for lokalplaner har gennemgået materialet fra Vejle Kommune for avisen.

Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard (V), skrev i november sidste år et brev til ministre og folketingsmedlemmer, at det ikke var nødvendigt med en ny lokalplan for at ændre den tidligere sygeplejeskole i Vejle til politiskole.

Men den udlægning holder ikke, vurderer byplanrådgiver Arne Post i dagens Jyllands-Posten.

»Området er udlagt til erhvervsområde, og den gamle sygeplejeskole er derfor blevet opført i strid med byplanvedtægten. Derfor kan der ikke uden videre etableres en politiskole – det kræver, at lokalplanen bliver ændret,« siger han.

Arne Sigtenbjerggaard deler bestemt ikke den vurdering:

»Der har i over 20 år været sygeplejeskole på grunden, så der er ingen tvivl om, at det er i orden. Nu skal jeg ikke nedgøre nogen, men eksperter har måske ikke altid kendskab til det hele,« siger han til avisen.

Du kan læse nyheden her. Og her kan du læse en større baggrund om balladen i Vejle (kræver abonnement).

Justitsminister Søren Pape Poulsen slog i øvrigt i går fast, at der ikke kommer til at stå en ny politiskole klar i Vejle i 2018. Men Dansk Folkeparti stiller som et krav, at der skal optages nye politielever i Vestdanmark næste år. Berlingske har mere her.

En bold i luften

Boligejere med stor gæld kan komme til at betale en del af regningen for den nye boligbeskatning, der i øjeblikket forhandles på Christiansborg.

Sådan lyder det fra både Dansk Folkeparti og de Radikale, der begge sidder med om forhandlingsbordet. Den historie kan du læse i Børsen i dag.

Her siger René Christensen, finansordfører for DF:

»Rentefradraget er i spil. Her ligger en mulighed for finansiering af en aftale.«

Så DF freder ikke rentefradraget? spørger avisen.

»Nej. Det er en bold, der er kastet op i luften, og vi er åbne for at diskutere det også,« siger han.

Jacob Jensen, finansordfører for Venstre, siger i samme spalter, at tanken »ikke er fjern« for Venstre, mens Socialdemokratiet ikke vil kommentere den ide.

Dyk selv ned i historien her (hvis du altså har abonnement)

Helle Ib, politisk kommentator på Børsen, har lavet fem spørgsmål og svar med Helle Ib, politisk kommentator på Børsen, om rentefradraget.

Her hedder det:

Socialdemokratiet fremlagde jo for få måneder siden sit eget 2025-udspil, hvor både ejendomsværdiskatten og rentefradraget skulle stå urørt helt frem til 2025?

»Hvad Henrik Sass Larsen, Mette Frederiksen og Nicolai Wammen gav udtryk for på det tidspunkt, skal man nok ikke tage for bogstaveligt. Dengang var S-toppen optaget af at overbyde Venstre på budskabet om tryghed til boligejerne,« lyder svaret.

Du finder alle fem spørgsmål og svar her (kræver abonnement)

Valg om livet

I dag afholdes der skolevalg, hvor elever fra 8. til 10. klasse skal til stemmeurnerne over hele landet.

Når de omkring 63.000 skoleelever skal stemme, er mærkesagen ‘Gør aktiv dødshjælp lovligt’ blandt de fem mærkesager, som optager dem mest - for andet valg i træk.

Det skriver Berlingske i dag.

Samtidig viser debatten om emnet, at alle ungdomspartier, undtagen SUF og Nye Borgerlige Ungdom, nu går ind for at gøre aktiv dødshjælp lovligt herhjemme, skriver avisen.

»Man har ret til selv at beslutte mange ting i livet, men hvis du er dødeligt syg og det kommer til døden, så er du frataget retten til selv at bestemme. Det er grundlæggende helt skævt,« siger Chris Preuss, formand for Venstres Ungdom (VU).

Den historie kan du læse her.

I et længere interview i avisen fortæller Sarah Glerup, der er valgt som suppleant i Folketinget og til daglig arbejder i Enhedslistens sekretariat på Christiansborg, men som flere måske kender fra X Factor, at hun er glad for, at hun ikke aktivt kunne vælge døden.

Sarah Glerup sidder i kørestol. Hun har muskelsvind og kan ikke længere selv trække vejret.

»Jeg havde mange stunder, hvor jeg tænkte: Det her bliver aldrig godt. Det her er for uoverskueligt, og jeg magter det ikke. Men heldigvis havde jeg ikke andre muligheder end at magte det. Jeg havde ikke den mulighed at vælge at dø,« siger hun.

Interviewet er endnu ikke på nettet.

Fem nyheder du også skal have med

1: Fremover skal deling af intime billeder uden samtykke, som også kaldes hævnporno, kategoriseres som en seksualforbrydelse med en ny, selvstændig paragraf.

Sådan lyder det fra Enhedslisten i et nyt beslutningsforslag, som partiet vil fremsætte i Folketinget. Det kan du læse mere om i Berlingske.

Artiklen er ikke på nettet endnu.

2: Hvis flertallet skifter ved næste valg, agter Alternativet at bruge en dronningerunde til at få sin politik skrevet ind i et regeringsgrundlag.

Det skriver Jyllands-Posten i dag.

Men hvad gør I, hvis vedkommende kommer tilbage og ikke har leveret ift. bæredygtighed?, spørger avisen politisk ordfører Rasmus Nordqvist.

»Så kan man sende en eventuel socialdemokratisk forhandlingsleder tilbage ved at sige: Det er ikke godt nok. Forhandl du lidt videre,« siger han.

Du kan læse mere her (kræver abonnement)

3: Integrationsminister Inger Støjberg kalder talsmanden for Grimhøjmoskéen, Oussama El Saadi, for en »skændsel«.

Det sker i dagens BT som en reaktion på, at talsmanden har erklæret den omstridte Aarhus-moské som »neutral« i forhold til Islamisk Stats drab på civile og sexforbrydelser mod kvinder i særligt det nordlige Irak.

»Jeg kan godt sige ligeud, at hvis man er nødt til at kigge i en religiøs tekst for at se, om det er i orden at kidnappe og dræbe uskyldige, så har han slet ikke forstået, hvad det er for et samfund, han lever i.«

Artiklen er ikke på nettet endnu.

4: Regeringen har gjort det til en topprioritet at sende afviste asylsøgere hjem til Somalia.

Men det er højst tvivlsomt, om tvangsudsendelserne overhovedet kan lade sig gøre. Det skriver Politiken i dag.

Rigspolitiet, der har ansvaret for at sende afviste asylansøgere ud af landet, har  mørklagt sagen, og myndighederne vil end ikke fortælle, om det er praktisk muligt at sende afviste asylsøgere til Somalia, hvis de nægter at samarbejde.

Du får hele den historie hos Politiken her.

Avisen fortalte i går, hvordan det var for farligt for danske embedsmænd at blive mere end én dag i en somalisk lufthavn, da de lavede en af de rapporter, som nu danner centralt grundlag for udvisning af somaliere. Den historie kan du læse her (kræver abonnement)

5: Efter måneders usikkerhed om dansk deltagelse fastslår forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen nu, at Danmark stadig skal bidrage med en eller flere fregatter udstyret med avancerede radarsystemer til Natos missilskjold.

Det skriver Jyllands-Posten i dag. (kræver abonnement)

Dagens analyse

»Tilbage står, at politikerne i dansk toppolitik har besluttet, at de ikke behøver oplyse, hvor store beløb de modtager, som en redaktør på et andet medie udtrykte det. Men tilbage står også, at fire af landets mest betydningsfulde magtpartier forsøger at punktere en årelang kritik af skjulte og uigennemsigtige pengestrømme med en aftale, som på bundlinjen risikerer at skabe langt mere politikerlede end åbenhed.«

I Politiken ser politisk redaktør Anders Bæksgaard nærmere på den nye aftale om partistøtte, som for nyligt er indgået.

Analysen er endnu ikke på nettet.

Dagens analyse II:

Thomas Larsen, politisk kommentator hos Berlingske, skriver i dagens avis:

»Når udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fremhæver, at regeringens udlændinge- og asylpolitik har været en succes, og at der fremover skal mere fokus på integration, er det udtryk for et strategisk skifte i Venstre. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har stærkt brug for en succeshistorie, der kan understøtte Venstre efter et kaotisk efterår, ligesom han har behov for at hæve partiets skuffende lave niveau i meningsmålingerne.«

Du kan læse hele analysen her (kræver abonnement)

Svømning

De sidste ti år har kvinder hver lørdag eftermiddag kunnet svømme bag nedrullede gardiner og uden mandligt selskab i Gelleruphallen i Aarhus, men det har Aarhus Byråd i går sat en stopper for.

DR har talt med fire markante stemmer i debatten om den beslutning.

Özlem Cekic mener, at sagen fra Aarhus er ren »muslim-bashing«:

»Det er som om, vi helt har opgivet den pragmatiske og demokratiske samtale, og man i stedet tror, at man kan forbyde sig til ligestilling. Det er det mest dovne demokratiske synspunkt,« siger hun til DR.

Du kan læse mere her.

Det sker i dag

10:15 Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i dag kaldt i samråd om social dumping og quickbreve fra PostNord.

10:30 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er i dag kaldt i samråd om Skats kontrol med udbetaling af negativ moms og Statsrevisorernes kritik.

13:00 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er i dag kaldt i samråd Europa-Kommissionens kritik af grænsekontrollen i Københavns Lufthavn.

13:00 Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i åbent samråd om ansættelse af direktør for ATP.

13:00 Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) er i dag kaldt i samråd om kvalitetsforringelser af de bløde velfærdsydelser.

14:00 Kulturminister Mette Bock (LA) er i dag kaldt i samråd om at genoprette besøgstallene til statens museer. I 2016 blev betaling for entré genindført på Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.