Tidligere udenrigsminister efter tre dage med Trump: »Det er dybt alvorligt«

Dagens overblik: Dansk Folkepartis næstformand mener, at »kvindekampen er fuldstændig død« herhjemme, danske politikere har tabt tålmodigheden med Donald Trump, og så går Venstre-borgmester i struben på Kristian Thulesen Dahl. Få hele dit politiske overblik her.

Holger K. Nielsen(SF) ankommer til møde i Udenrigspolitisk Nævn. Dagsordenen har blandt andet situationen i Syrien og Irak, fredsprocessen i Mellemøsten og internationale operationer. Regeringen skal bede om politisk accept til at sende landstyrker ind i Irak mod IS.. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Godmorgen og velkommen til denne mandags politiske overblik.

I dag skal vi forbi slagsmålet om politiskolen, danske politikere, der allerede har mistet tålmodigheden med Donald Trump, og kvindekampen i Danmark. Den er nemlig »fuldstændig død«, mener Dansk Folkepartis Søren Espersen.

Næstformanden i landets største borgerlige parti er således træt af, at feminister demonstrerer uden for USAs ambassade, når de virkelige problemer udspringer fra helt andre steder i verden, siger han i dagens BT. Her spørger han, hvorfor landets feminister ikke demonstrerer uden for Saudi-Arabiens eller Irans ambassader. Eller uden for Grimhøjmoskeen.

»Det er meget nemmere og uforpligtende at rende rundt og hyle op foran den amerikanske ambassade,« siger Søren Espersen.

Han negligerer ikke, at der er problemer med det, Donald Trump har sagt og gjort. Men det er »vand« i forhold til de forhold, der bydes danske muslimske kvinder, mener han. Og så erklærer han i øvrigt kvindekampen i Danmark for død.

»Der kæmpes slet ikke nogen kamp. Der foregår nul og niks i de feministiske kredse. De er bare sure på højreorienterede politikere,« siger Søren Espersen i artiklen, der endnu ikke er online, og fortsætter:

»De kritiserer en lillebitte myre i stedet for at tage fat på den store, fede elefant, der står lige for næsen af dem. Kvindekampen i Danmark er fuldstændig død, fordi der ikke tages fat på det, som virkelig gælder.«

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Tidl. udenrigsminister efter tre dage med Trump: »Det er dybt alvorligt«

Han blev officielt indsat i fredags, Donald Trump. Og allerede nu er flere prominente danske politikere færdige med den 45. amerikanske præsident.

Siden fredag har Trump erklæret krig mod medierne, og flere af hans folk har kritiseret selvsamme medier for at vildlede med deres nyheder om, at der ikke, sådan som Trump-lejren ellers har sagt, blev sat fremmøde-rekord på The Mall i Washington DC, da Trump blev indsat.

»Det var det største publikum, der nogensinde har overværet en indsættelse. Punktum. Både her og over hele verden. Disse forsøg på at bagatellisere opbakningen ved en indsættelsesceremoni er skammelige og forkerte,« sagde talsmanden for Det Hvide Hus, Sean Spicer.

Og det er ikke forkert, blot »alternative fakta«, sagde Donald Trumps personlige rågiver, Kellyanne Conway.

I løbet af weekenden har en række danske politikere tweetet om Trump. Uffe Elbæk gider ikke længere give præsidenten en chance.

SFs tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen »tror ikke sine egne øjne«:

I DF har de en anden holdning:

Sidste lørdag kunne du lære DFs Mette Hjermind Dencker bedre at kende i Berlingskes serie 'Kend din folketingspolitiker'. Hun kritiserede medierne for dækningen af Donald Trump:

Hvem ser du op til?
»Donald Trump. Han er den, folk elsker at hade. Jeg griner sådan af, at medierne tager hans provokationer helt bogstaveligt. Medierne har til gengæld på intet tidspunkt været nysgerrige på de selvudviklingsredskaber, han har brugt, og som i sidste ende gjorde, at han vandt. Jeg kender det arbejde, hans tidligere coach, George Ross, lavede med ham.«

Jysk V-borgmester går i struben på Thulesen Dahl

Den efterhånden meget omtalte politiskole bliver ved med at være en sten i skoen på regeringen.

Således også i weekenden, hvor især Venstre-borgmester Lars Krarup har været aktiv. Det vender vi tilbage til. Hvis du ikke er helt opdateret på sagen, kan du blive det herunder, hvor Berlingske opruller hele baggrunden for det slagsmål.

Men altså. Herning-borgmester Lars Krarup, som muligvis må se den politiskole, han og resten af Venstre havde indstillet sig på skulle ligge i Herning, ende i en anden jysk by, brugte en stor del af søndagen på at henvende sig til DF-formand Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

Lidt senere var han aktiv igen:

Og et par timer efter var han der igen:

Kristian Thulesen Dahl har ikke, offentligt i hvert fald, besvaret Lars Krarups henvendelse. Det har til gengæld Hans Kristian Skibby, DFs erhvervsordfører, som i går skrev på Twitter:

Du kan læse Berlingskes politiske redaktør, Kasper Kildegaards, analyse af det betændte forløb omkring politiskolen her. Han skrev i fredags blandt andet:

»Til syvende og sidst vil striden blive afgjort af, hvad Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti vil svare på følgende spørgsmål: Vil det være en klar sejr at få regeringen til at lide et sviende nederlag ved at droppe nybyggeriet i Herning for i stedet at bruge eksisterende byggeri? Eller vil det snarere være en pyrrhussejr, fordi de risikerer at stå tilbage som dem, der ikke ville give dansk politi lige præcis det, politiet gerne ville have? De politiske telefonlinjer vil gløde weekenden over.«

Fik du læst? »Folketinget er fyldt med inkompetente kolbøtter«

Christiansborg afføder leverpostejfarvet konsensuspolitik, og flere politikere er ikke dygtige nok til at sidde der, lyder det fra erhvervsmanden Asger Aamund. Derfor er det ikke et sted for ham, selvom Bertel Haarder gerne ser ham i Folketinget.

Det sagde Aamund forleden til Berlingske i serien 'De politikere vi ikke har'.

Det danske folkestyre har nemlig ikke de bedste politikere, fordi en lang række erfarne erhvervsfolk som Asger Aamund og Stine Bosse ikke tager deres demokratiske ansvar på sig og stiller op til Folketinget, lød opsangen fra Bertel Haarder sidste torsdag.

I dag glæder Børsen sig over, at Aamund ikke gider blive politiker:

»Vi har brug for både fritænkere, for praktikere og for politikere. Men vi har bestemt ikke brug for, at alle de gode fritænkere og praktikere bliver politikere. Deres indsats er mere værdifuld i samfundsdebatten og i erhvervslivet,« skriver avisen.

Tre vigtige nyheder, du også skal have med

  • Et flertal i Folketinget er klar til at gå en ny vej for at undgå, at offentlige it-projekter ender i milliarddyre skandaler, skriver Jyllands-Posten. It-professor Kim Normann Andersen fra Copenhagen Business School mener, at kontrollen med it-projekterne skal tages fra det offentlige, så man undgår flere projekter, der bliver forsinkede, dyrere eller ligefrem skrottet, som Skats milliarddyre inddrivelsessystem EFI. Minister for offentlig innovation, Sophie Løhde, vil nu gå videre med sagen.
  • I et forsøg på at give Folketinget bedre muligheder for at føre kontrol med regeringen foreslår Radikale Venstre at indføre en ny kontrol-og undersøgelseskomité med eget sekretariat og juridisk spidskompetence, der har til opgave at gå regeringens, ministerens og forvaltningens praksis efter i sømmende. Det skriver Politiken i dag i en artikel, der ikke er online. Efter norsk forbillede skal den nye komité bestå af ét medlem fra hvert parti, der skal have mulighed for at indkalde ministre, vidner, eksperter og andre til en såkaldt parlamentarisk høring i fuld offentlighed, når blot et mindretal på tre af medlemmerne kræver en undersøgelse. EL, SF, Alternativet og DF er med ombord.
  • Børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil skabe mere fleksible rammer for travle forældre, der ikke har tid til børnene. Det skriver Ritzau i dag. Hvordan hun vil skabe mere fleksible rammer for de travle børnefamilier, vil hun dog ikke løfte sløret for endnu. Læs mere her.

Dagens analyse

»Det er åbenlyst, at regeringen får svært ved at komme igennem med store reformer, som lægger samfundet markant om. Faktisk er det ret forbløffende, at der her i slutningen af januar stadig ikke - fra regeringen - er sat en markant dagsorden. Vi ved, at der skal ske noget på boligskat, bander og disruption, men regeringen har ikke en dominerende fortælling om, hvad tidens udfordringer er og i hvilken rækkefølge og hvordan de bør addresseres,« skriver BTs politiske kommentator, Søs Marie Serup, og fortsætter:

»I stedet er flere ministre lykkedes rigtig godt med at finde små, men virkelig gode forslag frem. Det kan, hvis stilen fortsætter, fastholde flere vælgere og måske endda kapre nye til regeringen, end nogen stor reform nogensinde vil kunne.«

Læs mere her.

Det er farven, den er gal med

Blå eller rød? Det er ikke spørgsmålet.

Alternativet vil nemlig ikke længere være en del af hverken rød eller blå blok, når medierne sætter de danske partier i blok-bås. Alternativet vil have sin egen, grønne blok.

Det skriver partiet ifølge Information i en mail til en række journalister, efter at Uffe Elbæk og co. har »genbekræftet sin position som grøn - og dermed hverken rød eller blå« på januars vintergruppemøde.

Alternativet kan dog fortsat godt acceptere at blive omtalt som en del af oppositionen, skriver partiet i forsøget på at få sin egen blokfarve.

Regeringen og Brian Mikkelsen prøver igen: Skattefrie OL-præmier

Allerede i 2008 forsøgte de Konservatives Brian Mikkelsen sig. Dengang endte hans løfte om, at de danske atleters præmiepenge for OL-medaljer fremover skulle være skattefrie, med en lang næse til den daværende kulturminister - og de danske OL-medaljetagere ved legene i Beijing.

Men her til morgen tikkede denne mail ind i mailboksen hos landets journalister:

Olympiske medaljevinderes præmiebonus fritages for skat
Danske medaljevindere ved de Olympiske og Paralympiske Lege skal ikke betale skat af den præmiebonus, som de modtager fra Team Danmark. Det er regeringen og et flertal i Folketinget enige om.

Og denne gang skulle der altså være et flertal for forslaget. Brian Mikkelsen, der i dag er erhvervsminister tør i hvert fald godt glæde sig:

»Deres indsats skal belønnes og ikke straffes med et skattesmæk. Det har jeg arbejdet for i mange år, og derfor glæder det mig, at det nu endelig lykkes at få indført skattefritagelse for medaljevindernes præmiebonus,« siger han i et skriftligt citat.

Regeringen har i øvrigt besluttet, at skattefritagelsen for medaljevindernes præmiebonus skal være gældende for medaljer, som er vundet fra og med de Olympiske og Paralympiske Lege i Rio sidste sommer.

To vigtige fra weekenden

NYHED I
Vi starter tilbageblikket med at citere fra en artikel i Politiken:

»Udgangspunktet er et meget omtalt interview i PS-sektionen for seks uger siden. Her lagde Helle Thorning-Schmidt (S) i første omgang navn til en opsigtsvækkende, men noget hengemt udtalelse om, at det var S-R-SF-regeringen, der for fire år siden besluttede lockouten af skolelærerne, århundredets hidtil mest udmarvende faglige kamp.

Ifølge det oprindelige Thorning-citat var det vel at mærke ikke Kommunernes Landsforening, Danmarks Lærerforenings officielle modpart, der stod bag lockouten af landets skolelærere. Men regeringen. Og jo, den tidligere statsminister sagde ordene, men hun bad om at få det rettet før offentliggørelsen.«

Læs hele Politikens fokus på lærerkonflikten under Thorning-regeringen og næste års offentlige overenskomstforhandlinger her.

NYHED II
Den tidligere miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen forholdte sig forleden til de rygter, der florerer om, at hun kunne være en oplagt mulighed som generalkonsul i Flensborg:

»Det ligger jo lige for i forhold i til min profil. Og med den erfaring, jeg har. Jeg har siddet i nogle år som formand for femmandsudvalget – udvalget der varetager relationen til det danske mindretal syd for grænsen. Jeg har erfaring fra min tid i Europa-Parlamentet, jeg taler tysk og kommer meget i Tyskland,« sagde Eva Kjer Hansen til DR.

»Det er altid svært at stemme om at sende danske soldater i krig«

I sidste uge besluttede et flertal i Folketinget, at danske jægersoldater nu kan sendes i direkte ildkamp på landjorden i Syrien.

Ifølge dagens udgave af Berlingskes serie 'Kend din folketingspolitiker', er det en af de sværeste beslutninger at tage som politiker. Du kan komme tættere på Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, her.

I dagens Ekstra Bladet skriver avisen i øvrigt leder om beslutningen:

»Politikerne har, hver gang de sendte soldater i krig, glimret med ikke at tænke konsekvenserne igennem. Resultatet har været mudder og rod, og alt tyder på en genopførelse. Har politikerne indført et forbud mod at lære af fortiden? Eller er de bare ligeglade og mere optaget af forholdet til USA?« spørger Ekstra Bladet.

❤️ fra Samuelsen til de unge vælgere

Danmarks udenrigsminister har startet mandagen med at sende kærlighed til de unge vælgere. Det gør han, fordi en analyse fra altinget.dk viser, at Liberal Alliance nu er »det klart største parti blandt de yngste vælgere«.

Du kan læse mere om analysen, som i øvrigt viser, at de fleste unge er sofavælgere, her.

Dagens tillykke

I modsætning til i sagen om politiskolens placering, er der god stemning til dette punkt. Pia Olsen Dyhr glædede sig i weekenden over, SF tilsyneladende har fået nye medlemmer. Det glæder Venstres Jan E. Jørgensen sig også over og siger tillykke:

Det sker i dag

10.00-11.00: Ungdomspartiledere i debat
I anledning af Skolevalg 2017 er der i dag partilederdebat mellem ungdomspartiernes formænd i Landstingssalen på Christiansborg. De unge partiledere skal blandt andet diskutere følgende spørgsmål:

  • Hårdere straf for vold og overgreb?
  • Gratis psykologhjælp til unge under 25 år?
  • Danmark skal tage imod flere flygtninge?
  • Gør aktiv dødshjælp lovligt?