Tidligere S-minister vil flytte Radio24syv til Jylland

Dagens overblik: Regeringen vil sende jægerkorpset i direkte kamp med IS, skriver avis, et flertal vil have bedre muligheder for at kontrollere, om ministre har brudt loven, og så skal licenbetalte Radio24syv rykkes til Jylland, mener tidligere S-minister.

Foto: Linda Kastrup

Godmorgen og velkommen til morgenposten på denne historiske dag.

Det er jo som bekendt i dag, at USAs 45. præsident med navnet Donald Trump bliver indsat i Det Hvide Hus.

Men der sker også en del i den hjemlige politiske andedam, og vi begynder med en anden bygning end Det Hvide Hus, nemlig en bygning, der har fået måske ligeså meget omtale herhjemme.

Der er selvfølgelig tale om den nye politiskole, som regeringen gerne vil placere i Herning i nye bygninger, men som har fået både borgmestre og Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti til at beklage sig over den beslutning. De mener, at det vil være bedre at benytte eksisterende bygninger, som flere andre jyske kommuner har budt sig til med.

Selvom der står i regeringsgrundlaget, at politiskolen skal ligge i Herning, åbner justitsminister Søren Pape Poulsen (K) nu for, at den alligevel kan blive placeret andre steder.

»Der har været en række kritiske røster ude omkring placeringen af politiskolen i Herning. Placeringen skal ikke være det afgørende. Derfor rækker vi nu hånden frem og siger, at skolen ikke behøver at ligge i Herning. Hvis forligskredsen har ønsker om andre placeringer, så er regeringen klar til at se på det,« siger ministeren i en skriftlig kommentar.

Han slår dog fast, at politiskolen skal placeres i nye bygninger, fordi det er anbefalet i en rapport.

Du kan læse den historie her.

De nye toner fra justitsministeren har dog ikke haft en mildnende effekt på hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokratiet. Det afgørende for dem er, at den nye politiskole kommer til at være i et eksisterende byggeri.

»For der er over en halv milliard kroners forskel på, hvad det koster at bygge en ny skole og bruge eksisterende byggeri,« siger retsordfører Trine Bramsen (S) til DR.

Mon ikke den bygning kommer til at fylde ligeså meget som Det Hvide Hus på Christiansborg den næste tid...

Danske jægersoldater i kamp med IS i Syrien

Danske jægersoldater kan godt gøre sig klar på at skulle bekæmpe Islamisk Stat på grænsen mellem Syrien og Irak. Det skriver Politiken, der har snakket med flere kilder, der fortæller, at en række partier i går var til hemmeligt møde i Forsvarsministeriet, hvor de blev orienteret om planerne.

I dag vil forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) og udenrigsminster Anders Samuelsen (LA) ifølge Politiken fremlægge de konkrete planer for Folketingets partier på et møde i Folketingets udenrigspolitiske nævn.

Ifølge Politikens oplysninger vil der være tale om historisk vidtgående opgaver for specialstyrkerne, som skal bekæmpe Islamisk Stat direkte i samarbejde med de irakiske styrker, som de har trænet gennem det seneste år.

Hverken Claus Hjort Frederiksen eller Anders Samuelsen har ønsket at kommentere historien, som du kan læse mere om her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Flyt Radio24Syv til Sønderjylland«

Tidligere skatteminister Benny Engelbrecht (S) opfordrer i et debatindlæg i JydskeVestkysten at flytte den licensbetalte radiokanal Radio24syv til Jylland.

Han mener, det vil være godt for alsidigheden og radiolytterne, hvis radiokanalen »rykkede teltpælene op, lagde københavneriet bag« sig og flyttede til Jylland - og allerhelst Sønderjylland, hvor Engelbrecht selv er fra og også opstillet til Folketinget.

»Danmark skal opleves som en helhed. Hvis vi kræver Radio24Syv udflyttet, tager vi et lille, men vigtigt skridt i den rigtige retning for at ændre dele af mediebilledet. Vi bør gøre op med den misforståelse, at der ikke sker interessante ting i provinsen. Det er faktisk her, fire ud af fem af os danskere bor. Provinsen er andet end smukke naturomgivelser. Det er her vi producerer stort set alle de industrivarer, der er hovedsøjlen i dansk eksport,« skriver Benny Engelbrecht, der mener, at »muligvis vil enkelte navlefnullerpillende kendisværter have svært ved at se sig blive blandet med "pøblen" i Tønder eller Sønderborg«, men at succesfuld radio »uden tvivl kan produceres uden for København«.

Dansk Folkeparti har tidligere foreslået, at Radio24syv flyttes til Aarhus.

Du kan læse hele indlægget her.

Og her kan du læse administrerende direktør hos Radio24syv, Jørgen Ramskov, der mener, at en flytning fra København til Jylland vil skabe problemer.

​Folketinget vil have nye muligheder for at undersøge regeringen

Videre til Berlingske, der kan fortælle, at et flertal uden om regeringen vil styrke oppositionens muligheder for at undersøge sager, hvor der opstår tvivl om, hvorvidt ministre og embedsfolk har levet op til deres ansvar og eventuelt brudt loven.

Derfor skal Folketinget nu have bedre redskaber til at kunne opklare det enkle, men helt afgørende spørgsmål: Hvem vidste hvad hvornår?

S-formand Mette Frederiksen er med til at kræve nye redskaber:

»Man kan ikke komme udenom, at der bliver begået fejl – nogle gange bevidst, nogle gange ubevidst. Her er det helt afgørende for vores demokrati, at vi har de nødvendige kontrolmekanismer, ligesom det er afgørende for vores samfund, at fejlene bliver afdækket, og at der om nødvendigt bliver placeret et ansvar,« siger Mette Frederiksen.

Også Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), bakker op.

Du kan læse historien her og læse mere om, hvad partierne konkret ønsker.

Bertel Haarder langer ud efter navngivne debattører

Den mangeårige minister Bertel Haarder (V) langer i en ny interviewserie i Berlingske ud efter flere navngivne debattører, som han mener er så »helvedes kloge«, men ikke tager deres demokratiske ansvar på sig og går ind i politik.

Dermed snydes demokratiet for dygtige borgere, der kunne styrke folkestyret, lyder det.

Han nævner blandt andre Stine Bosse og især erhvervsmanden og debattøren Asger Aamund, der har »en mening om alt«:

»Han er altid så helvedes klog, når han skriver, så hvorfor stiller han ikke op? Vi mangler lige præcis nogle af hans type med alt den erfaring og alt det krudt, han har. Hvorfor stiller han sig ikke op og holder sine brandtaler nede i Folketinget?,« siger Bertel Haarder.

Du kan læse en nyhed om emnet her, og her kan du læse det fulde interview med Bertel Haarder (kræver abonnement).

Løkke trykkede uforvarende hænder med gangsterboss

Statsministeren var i går i Odense-bydelen Vollsmose for at se på den uroplagede bydel.

Og uden han var klar over det, trykkede han hænder med lederen af banden Black Cobra fra Vollsmose.

BT var med og har skrevet en reportage, der begynder således:

Hvem bestemmer egentlig i Odense-bydelen Vollsmose? Statsminister Lars Løkke Rasmussen? Eller præsident Mohammad Daabas? Det er spørgsmålet efter et særpræget topmøde på Bøgetorvet i Vollsmose i går eftermiddag. Bilerne, der kører rundt og dytter foran Vollsmose i Odense, er mindst lige så flotte som ministerbilerne: Audier, BMW'er og Mercedes.

En mand i Armani-vindjakke stikker hovedet ud ad vinduet på en af luksusbilerne:

»Hvornår kommer han, ham statsministeren?«

»Han er ikke kommet endnu «

»Så sig til ham, at det er mig, der er præsidenten her,« lyder svaret.

Og det er ikke engang løgn. Mohammad Daabas er faktisk leder af indvandrerbanden Black Army, og kort efter at Lars Løkke er ankommet, er han da også henne at trykke hånd.

»Jeg skal lige hilse på statsministeren. Jeg hedder Mohammad Daabas. Jeg håber, du er velkommen i Vollsmose,« siger han meget tydeligt og stirrer alvorligt på Løkke.

Artiklen er endnu ikke online.

Lars Løkke har efterfølgende skrevet på Facebook, at han ikke anede, hvem manden var:

»Tidligere i dag havde jeg den meget begrænsede fornøjelse at hilse på lederen af en af de kriminelle bander, som skaber utryghed hvor de færdes, og ødelægger så meget for så mange andre. Jeg er ked af, at han ikke gav sig til kende, for så havde jeg haft mulighed for at sige til ham, hvad jeg mener om ham. Han står i spidsen for en gruppe hårdkogte kriminelle som trækker et spor af vold, chikane og hård kriminalitet efter sig,« skriver han.

Her slår han også fast, at regeringen i den kommende tid vil »sætte hårdere ind overfor banders hærgen«.

Tre korte nyheder, du skal have med inden weekenden

1) I går var dag 14 i Tibetkommissionen. Her var den tidligere politidirektør i København, Johann Reimann, i vidnestolen. Den garvede embedsmand forsøgte at prikke huller i Tibetkommissionens teorier under torsdagens afhøringer, han såede tvivl om hele grundlaget for kommissionens arbejde, og så afslørede han indholdet af en påfaldende telefonsamtale. Det kan du læse om i Information (kræver abonnement).

2) Ejendomme, der i fremtiden bliver vurderet til mindre end 500.000 kr., skal have et fast nedslag i vurderingen på omkring 100.000 kr. Det mener Socialdemokratiet, der har bringer det forslag ind til de snarlige forhandlinger om et nyt boligskattesystem, skriver Jyllands-Posten.

3) Sagen om Dansk Folkepartis mulige misbrug af EU-midler får nu partiets førstemand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, til at forlade sine to udvalgsposter, der handler om kontrol med - og fordeling af - EU's budgetmidler. Det skriver Altinget.

Dagens Thyra

Ikke en dag uden diskussion om Thyra Frank. Sådan kan det synes i øjeblikket, og nu er det så en vred udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, der kaster sig ind i debatten om ældreminister Thyra Frank.

På Facebook skriver Inger Støjberg, at hun har det »decideret dårligt med at vidne til den hetz«, der i hendes øjne køres mod Thyra Frank.

I et uddybende interview med Berlingske siger hun, at det kan skræmme folk, som ikke er som den klassiske politikertype, fra at gå ind i politik.

»Der er et stort ønske om, at vi får nogle typer ind på Christiansborg, som har en anden baggrund. Som er erhvervsfolk, eller som har arbejdet med de ældre eller børnene i folkeskolen. Så er det da problematisk, at når man rent faktisk får en type som Thyra Frank ind, som vi alle tidligere har været meget inspireret af for hendes plejehjemsledelse, så falder folk hende i ryggen. Det nytter bare ikke noget,« siger Støjberg.

Du kan læse mere om det her.

Dagens frygt for Trump

»Vi skal alle til at indstille os på en ny verdensorden, med meget større uforudsigelighed. I de 72 år, der er gået, siden Nazi-Tyskland blev besejret, har der aldrig været en amerikansk præsident, som har udtalt sig så fjendtligt om Tyskland og om europæisk enhed. Donald Trump klapper eurofoberne på skulderen, støtter europæisk splittelse og øger den transatlantiske spænding. Putin må have vanskeligt ved at få armene ned…«

Uffe Ellemann-Jensen mener, at verden er en anden med Donald Trump som præsident.

Det har han skrevet om her.

Dagens sammenblanding

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, er nok blev kaldt meget i sin tid som politiker. Men nu sætter han grænsen, efter DR i TV-Avisen i går lavede dette fine tredobbelte kryds af navne mellem Naser Khader, Martin Henriksen og Kenneth Kristensen Berth.

Dagens analyse

Finder vi Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, igen kårer ugens op- og nedtur.

Den tvivlsomme ære af ugens nedtur tilfalder Thyra Frank, som ifølge Ib er blevet udset af oppositionen som regeringens svageste led. Derfor bliver Thyra Frank nødt til at »sætte de glubske kritikere på plads. Ellers må hun regne med, at jagten på hende fortsætter, skriver hun i analysen: »Thyra Frank må finde sin indre kuglestøder«.:

»Skal Thyra Frank blive den version af sig selv, som hun var tiltænkt i ministerrollen, må hun finde sin indre kuglestøder frem, gå hårdere til sine kritikere - og kæmpe for sin version af fortællingen. Den vindes ikke ved at læse op fra et papir,« lyder det.

Du kan læse analysen her og se, hvilken anden LAer der er ugens optur (kræver abonnement).

Dagens debat

Finder vi BT, hvor Naser Khader i sin faste klumme skriver, at Inger Støjberg trænger til en studietur i Libanon.

Det skyldes, at der ifølge Khader slet ikke er belæg for, at domstolene afviser at udvise de personer, der er udvist af Danmark for grov kriminalitet og dermed lever på tålt ophold, fordi de er forfulgt i deres hjemland.

»Har Højesteret undersøgt til bunds, om manden vil blive udsat for dødsstraf eller tortur, hvis han vender tilbage til Libanon, eller har man bare taget forbryderens eget udsagn for pålydende? Har Højesteret været i kontakt med de libanesiske myndigheder? Der har ikke været eksekveret nogen dødsstraf i landet i de sidste 15 år,« skriver Khader.

Du kan læse det indlæg her.

Dagens debat to

Finder vi i Jyllands-Posten, hvor forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) advarer mod truslerne mod Danmark, ligesom han gjorde i Berlingske i sidste uge.

»Vi er truede. Her bliver vi nødt til at være helt tydelige. Behovet for, at vi betaler mere, hænger sammen med dette forhold: En del handler om terror. En anden del handler om Rusland,« skriver han.

Du kan læse kronikken her.

Dagens kend din folketingspolitiker

Det mest skelsættende øjeblik i hans liv var, da han fandt ud af, han stod med ansvaret for et andet menneskes liv efter at være blevet far. Og så hader han, når folk »bliver rasende over, at man siger kvinder og mænd i stedet for at nævne andre alternativer«. Kom tættere på Socialdemokratiets boligordfører Kaare Dybvad her.

Det sker i dag

10.00 Møde i udenrigspolitisk nævn, hvor der som nævnt ifølge Politiken vil blive indstillet til at sende jægersoldater i kamp mod IS.

Og så sker der jo en mindre ting i Washington. Det sker omkring klokken 18.00 dansk tid.

Hav en rigtig god weekend.