Thulesens regeringsdrømme, Mette F. & Løkkes begmand og Nye Borgerliges jordskredsmåling

Morgenpost fra Folkemødet: Tre kommentatorer udlægger Thulesen Dahls ønske om at komme i regering. Hver 10. dansker vil stemme på Nye Borgerlige. Og så kan du også se, hvem Danmarks mest magtfulde person er.

Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til dagens morgenpost, der er skrevet fra Sandvig på Bornholm og årets Folkemøde.

Vi starter vores overflyvning af dagens politiske historier med et ordentligt nyhedsbrag, der nok skal komme til både at sætte dagsordenen i dag og præge dansk politik i de kommende år.

Dansk Folkeparti vil i regering.

Det siger partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, i dag i Politiken. Allerede efter sidste valg, der blev afholdt for præcis et år siden i dag, var der mange, der mente, at Thulesen Dahl og co. burde gå i regering. Dengang kom DFs forhandlingsdelegation, der foruden formanden også talte Peter Skaarup og Søren Espersen, til den konklusion, at partiet ville få mere ud af at stå uden for en regering.

Men efter næste valg kan det være slut med kun at være støtteparti. Hvis DF holder sig på sit nuværende niveau, og hvis der fortsat er blåt flertal efter næste valg, så vil Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti gerne i regering.

»Hvis vi ved et kommende valg har en opbakning i det niveau, som vi har nu, altså rundt regnet hver femte dansker, og vi punkt 2 indgår i en flertalskonstellation på Christiansborg, ligesom vi gjorde efter sidste valg, så vil man se, at så ender Dansk Folkeparti også med at sidde i regering,« siger Kristian Thulesen Dahl i dag i Politiken.

Der vil være rig lejlighed for at uddybe den melding, når DF-formanden i dag holder sin store tale på Folkemødet på Bornholm. Det sker i dag klokken 11.

V tager positivt imod DFs melding

Og vi bliver lidt ved DFs regeringsklargøring. For i artiklen i Politiken fortæller Kristian Thulesen Dahl, at beslutningen om ikke at gå med i regering især var fordi, det ifølge DF-formanden ikke var gået op for Lars Løkke Rasmussen, at DF var vokset fra 12,3 til 21,1 procent af stemmerne.

DF ville være blevet lillebror i et V-projekt, siger Thulesen Dahl.

»Jeg forestiller mig som noget helt naturligt, at hvis vi lykkes med at fastholde en opbakning på det her niveau frem til en valgdag igen, så bliver de andre partier bare nødt til at respektere det,« siger Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Thulesen Dahl kalder i øvrigt en VO-regering for det mest sandsynlige scenarie, og han understreger ifølge Politiken, at han »ikke ser nogen problemer« i, at Lars Løkke Rasmussen vil kunne fortsætte som statsminister.

Både Venstre, Liberal Alliance og de Konservative tager positivt imod regeringstonerne fra Dansk Folkeparti.

Her kan du læse, hvad Thulesen Dahl og flere andre toppolitikere har sagt om muligheden for DF i en regering.

Dagens analyse I: Naturligt træk af Thulesen

Politisk Morgenpost har bedt Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, om at udlægge teksten i forhold til Thulesens melding.

»Det er et logisk træk fra Kristian Thulesen Dahl. Ved valget for et år siden fik DF et formidabelt gennembrud og blev landets største borgerlige parti. Titusinder af vælgere stemte på DF, fordi de ønskede at partiet – og Kristian Thulesen Dahl – fik større indflydelse og ultimativt kom med i en regering. Derfor skabte det også stor skuffelse hos mange vælgere, at DF valgte at holde sig udenfor Løkkes regering,« siger Thomas Larsen i en dugfrisk morgenanalyse.

»Jeg tror ikke, at skuffelsen er blevet mindre siden. Mange tror ikke på Thulelsens forklaring om, at DF har kunnet opnå større indflydelse uden for regeringen. Det er en af årsagerne til, at Thulesen nu signalerer, at han er klar til regering,« siger Thomas Larsen og fortsætter:

»Når et parti har nået den størrelse, som DF er i dag, er det i længden uholdbart at undslå sig magten. DF’s vælgere forventer, at DF bruger sin magt og slagkraft og får større indflydelse på samfundets indretning – ikke mindst når det gælder flygtninge og udlændinge samt velfærd – der jo er DF mærkesager.«

DF: Vi er ikke i et fast forhold med V

Mens Kristian Thulesen Dahl gør sig klar til en borgerlig regering med DF og V, har to af hans mest fremtrædende medlemmer af partiet, gruppeformand Peter Skaarup og udlændingeordfører Martin Henriksen, i Berlingske ikke travlt med at gøre tilnærmelser til Venstre.

Martin Henriksen siger, at Dansk Folkeparti ikke er i et fast forhold med Venstre, og Peter Skaarup svarer tøvende på spørgsmålet, om partiet er tilfreds med Lars Løkke Rasmussen som statsminister.

»Der er ting, der er gået godt. Vi var for eksempel meget tilfredse med, at grænsekontrollen blev en realitet.«

Det var et lidt tøvende svar – er I mest utilfredse med ham?

»Var det det?« spørger Peter Skaarup grinende, inden han fortsætter:

»Selvfølgelig er der nogle knaster. Der er nogle ting – for eksempel trepartsforhandlingerne – hvor det set med vores øjne går i den forkerte retning. Men der er også nogle centrale områder, hvor vi er blevet lyttet til – vi har jo gennemført cirka 30 udlændingestramninger og grænsekontrol.«

Den historie og Venstres svar kan du læse lige her.

Danskerne vil have en anden statsminister end Løkke og Mette F.

Vi bliver ved snakken om at danne regering og om den øverste post i en sådan.

For Jyllands-Posten har spurgt danskerne, hvem de foretrækker som statsminister for riget.

Og her peger hver tredje på - 33,1 procent helt præcist – at de foretrækker en helt tredje kandidat frem for den nuværende Lars Løkke Rasmussen (19,4 procent) og den umiddelbare bejler, Mette Frederiksen(28,8 procent).

19 procent ved ikke, hvem de foretrækker.

Frederik Hjorth, forsker i vælgeradfærd på Københavns Universitet, ser målingen som et udtryk for en stigende mistillid til politikere generelt og de etablerede partier specifikt.

»Vælgernes skepsis mod de etablerede partier er høj, og det kan sådan en måling også afspejle,« siger han til Jyllands-Posten og nævner, at vælgerne sidste år gav det dårligste valg nogensinde til de fire gamle partier: Venstre, Socialdemokraterne, de Konservative og de Radikale.

Du kan se flere reaktioner på den måling i artiklen her.

Hver 10. vil stemme på Nye Borgerlige

Også Ritzau har spurgt danskerne om, hvordan de vil stemme ved et valg.

Her lyder spørgsmålet, om man vil stemme på det nye parti Nye Borgerlige, der slår sig op på at føre udlændingepolitik som Dansk Folkeparti, bare lidt strammere, og økonomisk politik som Liberal Alliance, hvis partiet opnår opstilling ved næste valg.

Og det svarer 10,8 procent, at de vil.

Det får flere analytikere til at spå partiet gode chancer for at nå over spærregrænsen ved næste valg.

Politisk kommentator på Berlingske, Thomas Larsen, kalder tallet »meget, meget højt«.

»Der er en del Venstre-vælgere, der er frustrerede over, at Inger Støjberg ikke får lov til at stramme mere. Og Nye Borgerlige slår også på nogle nationale strenge, der kan give genhør hos Konservatives vælgere,« siger han.

Børsens politiske kommentator, Helle IB, siger, at »der bestemt er en chance, hvis flygtningesituationen også ligger højt på vælgernes dagsorden ved næste valg«.

»Nye Borgerlige har spottet, at der er et hul i markedet. Ingen andre partier har kombinationen af utvetydig borgerlig økonomisk politik og en meget, meget stram udlændingepolitik.«

Du kan læse den historie her.

Hvem er Danmarks mest magtfulde personer?

Berlingske har lavet en analyse af, hvem der er de mest magtfulde personer i Danmark.

Magtanalysen involverer alt fra politikere over embedsmænd til de mest dominerende personer i erhvervslivet.

Der er både en samlet liste og lister inden for forskellige kategorier som ministre, erhvervslivet og embedsmænd.

Du kan gå på opdagelse i listerne her.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, har skrevet en analyse til listerne med følgende ord i indledningen.

»Kun på overfladen ser billedet af magten enkelt og velordnet ud: I det smukke hjørnekontor i Statsministeriet residerer Lars Løkke Rasmussen som landets mest indflydelsesrige.«

Læs den analyse her.

Pussy Riot modtaget som stjerner på Folkemødet

Den russiske aktivistgruppe Pussy Riot indtog i går Folkemødet under stor opmærksomhed.

Den ene, Maria Aljokhina, med en rød elefanthue over hovedet, så kun hendes øjne og mund kunne ses. Den anden, Nadesjda Tolokonnikova, med pink og hvide kanin-ører, som Playboys letpåklædte Bunny Girls er kendt for at bære, som det beskrives i Berlingske, der har interviewet de to kvinder.

Og et centralt spørgsmål er, om de mener, de har opnået noget med deres protester mod det russiske styre og Vladimir Putin, der blandt andet betød en toårig fængselsdom i 2012 til de to medlemmer.

»Vi tror på, at vi har bidraget til at give folk en masse nye ideer. At vi har startet en kommunikation, også på et lavere niveau i befolkningen. Selv bedstemødre har nu ordene »Pussy Riot« som en del af deres ordforråd,« siger Maria Aljokhina, der sad med den røde elefanthue på under hele interviewet.

Læs hele interviewet her, hvor du også kan se, om de to kvinder har noget som helst godt at sige om Putin.

Dagens citat

Vi skal en tur tilbage til Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahls udmelding i Politiken i dag om, at DF er klar til at gå i regering efter næste valg.

I interviewet med Politiken siger Thulesen Dahl nemlig også, at et DF-samarbejde med Socialdemokraterne ikke ligger lige for. Trods tilnærmelser i såvel udlændinge- som EU-politik.

»Hvad det kan bringe os til over en længere årrække, er ikke til at vide. Men det er slet ikke der, vi er nu. Der må man bare sige, at vi traditionelt med Venstre har haft et samarbejde i 00’erne, som gjorde, at vi kom meget tæt på hinanden,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Dagens analyse II

Handler også om Thulesen Dahls udmelding.

Og vi giver ordet til både Ekstra Bladets politiske kommentator, Hans Engell, og Politikens politiske redaktør, Jesper Thobo-Carlsen:

»Meldingen er måske også et udtryk for, at Kristian Thulesen Dahl heller ikke mener, at Dansk Folkeparti målt på synlighed og indflydelse har fået, hvad positionen som det største borgerlige berettiger til. Selv om de har haft indflydelse på udlændingepolitikken og politiforliget, så har dialogen mellem Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen været mindst lige så tæt, hvis ikke tættere end med Kristian Thulesen Dahl,« siger Hans Engell til Ritzau.

Jesper Thobo-Carlsen skriver i dagens Politiken, at Thulesen Dahl spiller højt spil.

»Alligevel løber han (Thulesen Dahl, red.) en risiko, når han nu skråsikkert konkluderer, at såfremt DF bevarer sin størrelse og der er blåt flertal, så kommer DF i regering efter valget. Han skruer baglandets forventninger yderligere i vejret og svækker den vigtige forhandlingschip, som Radikale Venstre effektivt udnyttede efter valget i 2011: at man både kan sige ja og nej. Kristian Thulesen Dahl spiller højt spil. En del af DF’s vælgere tager elitekritikken helt bogstaveligt og kan bare ikke lide regeringer. Så meget desto større er hans behov for at få ry.«

Dagens debat

Finder vi i Berlingske og er skrevet under af fire ministre.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen, finansminister Claus Hjort Frederiksen, skatteminister Karsten Lauritzen og erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) er gået sammen om at skrive en kronik, der handler om det, regeringen ifølge de fire herrer har udrettet siden valget, og hvor de gerne vil have Danmark hen.

»Efter et år med denne regering ved roret er vi nået et stykke ad vejen i retning mod et friere, rigere og rimeligere Danmark. Når vi tager fat på en ny politisk sæson, vil regeringen trække i syvmilestøvlerne og tage de næste store skridt,« står der blandt andet.

Du kan læse hele kronikken her.

​Folkemødet dag 2

​Fik du dagens vigtigste og sjoveste begivenheder med fra dag 2 på Folkemødet?

Ellers kan du læse alt det, du skal vide fra Folkemødet i vores aftenpost fra Bornholm lige her.

Dagens Folkemøde-goddag

Dagens kærlighedstweet

Det sker i dag

11:30 Ny udviklingspolitisk strategi
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) præsenterer første udkast til en ny udviklingspolitisk strategi. Det sker under Folkemødet på Bornholm.

Folkemøde på Bornholm: Dag 3
Folkemødet på Bornholm fortsætter i dag med både politikere og interesseorganisationer.
Blandt dagens arrangementer er følgende:
- Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl holder formandstale på Folkemødets hovedscene fra 11.00 - 11.30.
- Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) holder formandstale på Folkemødets hovedscene fra 14.00 - 14.30.
- Radikale Venstres formand Morten Østergaard (RV) holder formandstale på Folkemødets hovedscene fra 17.00 - 17.30.
- LO og FTF inviterer til morgenmøde fra 9-10 med beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V). Her skal tidens vigtigste politiske emner på beskæftigelsesområdet vendes.