Thulesens kameler, et dybt suk og vennekritik af regeringen

Dagens overblik: Foruden historierne om at Connie Hedegaard og regeringens egen klimavismand kritiserer regeringens grønne besparelser, og at Thulesen forbereder sig på kamelslugning, kommer morgenposten i dag også omkring et kulturelt frontalangreb på Finansministeriet og et mylder af samråd.

Thulesen Dahl er klar til at redde Løkkes finanslov - også selvom det betyder, han skal sluge nogle økonomiske kameler, skriver Børsens politiske redaktør i dag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-torsdag-morgen og velkommen til en rundtur i det, der rører sig i dansk politik i dag.

Vi skal både rundt om grøn kritik af regeringen fra dens egne venner, et ualmindeligt skarpt angreb på Finansministeriet, Thulesen Dahl og nogle finanslovskameler, Ryanair, kras kritik fra nej-partierne, en cv-ændring og en masse samråd - hele seks Venstre-ministre skal nemlig i dag forklare sig om det ene eller det andet i diverse folketingsudvalg.

Forpustet? Frygt ej. Vi når det hele.

Regeringen er ved at gentage Foghs fejl

Vi starter på forsiden af Politiken i dag. Her får regeringens besparelser på energi, miljø, forskning og innovation én over nakken af to af regeringens i hvert fald tidligere venner.

Tidligere klimakommissær Connie Hedegaard, der i dag er formand for klimatænketanken Concito og i øvrigt rådgiver i grøn omstilling for den borgerlige norske regering, kalder nemlig de grønne besparelser for en »gal prioritering«. Hun advarer desuden mod, at Løkke-regeringen er ved at begå samme fejl, som Fogh-regeringen gjorde i 00erne, hvor man også skar hårdt på det grønne område.

I artiklen retter også de Konservative og regeringens egen klimavismand, formanden for Klimarådet Peter Birch Sørensen, også en skarp kritik af regeringen grønne besparelser.

Energi- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) påpeger, at der afsættes 800 mio. kr. til energiforskning i 2016.

»Og jeg sidder i en regering, der skal få dansk økonomi til at hænge sammen,« siger han til Politiken.

Thulesen er klar til at sluge kameler

Der er et par tegn i sol, måne og stjerner og Børsen på, at vi rykker tættere på en finanslovsaftale.

I går skrev avisens politiske redaktør, Mads Brandstrup, at regeringens ønske er en aftale i den weekend, der begynder efter arbejdsdagen i morgen. Et ønske de øvrige borgerlige partier dog er mere »skeptiske« over, skrev Brandstrup.

Men, understregede han, folkeafstemningen gør, at Folketingets arbejde suspenderes i en periode, og det betyder, at »finansloven skal på plads senest i begyndelsen af næste uge, hvis ikke Folketinget skal på arbejde mellem jul og nytår«.

I dagens Børsen skriver Brandstrup, at Thulesen Dahl er klar til at redde Løkkes finanslov - også selvom det betyder, han skal sluge nogle økonomiske kameler.

»For selv om Dansk Folkeparti ganske vist får afsat penge til ældre og politiet, så er det delvist betalt af en kraftig rundbarbering af andre dele af det offentlige forbrug, der dermed lander langt under det niveau, som partiet ønskede i valgkampen,« skriver Brandstrup på avisens siden 24.

Ny usikkerhed om statsborgerskab

Frem med Berlingske, om på side 10 og til den øverste artikel.

Her kræver de Konservative og Dansk Folkeparti nemlig 2.500 navne fjernet fra ny lov om statsborgerskaber, så sagerne kan blive genbehandlet. Enkeltvis. Og i Folketingets Indfødsretsudvalg.

Sagerne - de 2.500 personer - har en langstrakt og politisk betændt historie. Indfødsretsudvalget godkendte frem til valgudskrivelsen i maj de 2.500 herboende udlændinge til dansk statsborgerskab efter at have tildelt dem dispensation.

Men folketingsvalget og det ny politiske flertal gjorde, at Støjberg ville have sagerne genbehandlet. Liberal Alliance trak i sidste ende støtten, og indfødsretsudvalget hastebehandlede sagerne på én gang og gav på ny dispensation til alle ansøgerne.

Venstre-ordfører Jan E. Jørgensen håber mest af alt på at få sagen lukket.

»Du må gerne citere mig for et dybt suk,« siger han.

I dag klokken 10 skal Folketinget så førstebehandle sagen, og det får altså DF og K til at prøve igen, skriver Berlingske.

Dansk politikere tør ikke diskutere konsekvenserne af deres besparelser

Tilbage til Politiken. Her leverer operachefen for Det Kongelige Teater, Kasper Holten, en sønderlemmende kritik af Finansministeriet og de kulturbesparelser, som samtlige partier på nær Enhedslisten tirsdag blev enige om, og som betyder, at Det Kgl. Teater må spænde livremmen ind:

»Finansministeriets regnemaskine er en lige så stor fiktion som nogen opera, jeg sætter på scenen,« siger Holten på forsiden af Politiken.

Han kalder det »naivt, ja, decideret uærligt«, at forestille sig, at tocifrede millionbesparelser hvert år ikke vil kunne mærkes på kunsten.

»Det er primært det, jeg savner i dansk politik, at man tør diskutere konsekvenserne af de valg, man træffer,« siger Kasper Holten.

3 korte fra dagens aviser

1) En række danske kommuner boykotter Ryanair, og på Christiansborg er der støtte fra flere røde partier (SF og EL, men ikke S). Derfor falder det dem også for brystet, at ministre og embedsmænd stadig flyver med det irske lavprisselskab, skriver Information. Avisen skriver, at ministerier og styrelser i år har købt billetter 103 gange hos Ryanair. Sidste år var tallet 53. Hele historien og Venstres svar her.

2) Det er utidig indblanding i en dansk valgkamp, når Europols direktør, Rob Wainwright, advarer danskerne mod at stemme nej (sådan som han blandt andet gjorde i gårsdagens Berlingske). Det mener flere af nej-partierne i dagens Jyllands-Posten.

3) Forsvarets Efterretningstjeneste vurderer i sin risikovurdering for 2015, at terror udført af islamistiske grupper og cyberspionage er de største trusler mod den danske sikkerhed. Cybertruslen bliver beskrevet som »meget høj«, skriver FE ifølge Berlingske i sin rapport.

...Og en fra dr.dk:

Her kan man her til morgen læse, at 9.256 børn og ægtefæller er blevet familiesammenført til Danmark i 2015. Det viser tal fra Udlændingestyrelsen, og det er allerede 3.000 flere end sidste år, skriver dr.dk.

Dagens CV-ændring

»Jeg kan godt forstå, at man kan misforstå det. Det, jeg oplyser til Folketingets hjemmeside, er, at jeg læser teologi fra 2001 til 2008. Og at jeg bliver kandidat i (februar, red.) 2008 fra Københavns universitet.«

Sådan lød det i går fra uddannelsesminister Esben Lunde Larsen i Ekstra Bladet. Avisen mente, han havde »fusket« med sit cv. Det mente ministeren nu ikke, lod han forstå. Men han kunne godt se, det kunne misforstås. Det skal det åbenbart ikke kunne længere - nu har ministeren ændret det cv, der er tale om.

Dagens Twitter-slagsmål

Er du i tvivl om, hvad du skal stemme, når vi 3. december skal sætte kryds i ja eller nej og tage stilling til det danske retsforbehold? Så var der live Twitter-debatmøde eller -slagsmål, om du vil, i går. Det kan godt tåle et re-run her:

(Artiklen fortsætter under billederne. Hold ud - det er langt)

Baggrunden for politikernes Twitter-slagsmål er, at Europol-chefen i går i flere medier advarede mod et nej 3. december. Det kan du læse om her.

Det skete i dag:

... i 1979: Ayatollah Khomeini erklærer USA for at være »den store Satan«

... i 2006: Eksdiktator Saddam Hussein bliver dømt til døden ved hængning.

Det sker i dag:

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har i dag arbejdsfrokost med Estlands præsident Toomas Hendrik Ilves. Den finder sted i Statsministeriet. Estlands præsident mødes også med Forsvarsminister Peter Christensen under sit besøg i Danmark.

Kl. 10.00 er der møde i Folketingssalen. Her skal politikerne førstebehandle regeringens forslag om den såkaldte indfødsretsmeddelelse, der reelt er Tingets godkendelse (eller afvisning) af listen over udlændinge, der må få dansk statsborgerskab.
K og DF kræver i dagens Berlingske 2.500 navne fjernet fra ny lov om statsborgerskaber.

Kl. 10.15 er der samråd med social- og indenrigsminister Karen Ellemann om, hvorvidt lovgivningen er tilstrækkelig i forhold til udsatte børn, unge og deres familier i sager med mistanke om overgreb.

Kl. 10.30-11.00 er der udvalgsmøde i Skatteudvalget. På dagsordenen er politisk drøftelse af forslag om udskydelse af forældelse som følge af utilstrækkelig funktionalitet i det skandaleramte EFI-system.

Kl. 11.00 afholder Miljø- og Fødevareudvalget åbent samråd med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) om konsekvenserne af regeringens beslutning om at ophæve forbuddet mod sprøjtning og gødskning af paragraf 3-arealer.

Kl. 13.00 er der så åbent samråd med justitsminister Søren Pind om potentielle terroristers adgang til Danmark.

Kl. 14.00 er samrådsturen kommet til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), som skal svare på, hvorfor regeringen opgiver at gennemføre ændringer i skatte- og afgiftssystemet på energiområdet, som tidligere har været efterlyst.

Kl. 14.15 har Folketingets Forsvarsudvalg kaldt forsvarsminister Peter Christensen (V) i samråd om de tekniske problemer, der er fundet hos en af kandidaterne til forsvarets nye kampfly, Joint Strike Fighter.

Kl. 14.15 skal også finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) i samråd. Det er i Finansudvalget, og det handler om det offentlige forbrug og det økonomiske råderum, som finansministeren i et nyligt svar til Socialdemokraternes finansordfører Benny Engelbrecht har opjusteret fra 31 mia. kr. i 2020 til 40 mia. kr.
Læs mere om den diskussion her.

Hvis du vil vide mere om, hvad der sker i dag eller i morgen, så se mere på dato.dk.

Politisk morgenpost skrives løbende. Senest opdateret kl. 09.00