Thulesen topper/Pape flopper, Nye Borgerliges mandagsstemning og DFUs »negro«-undskyldning

Dagens overblik: Folketingets ni partiledere er blevet bedømt af danskerne. Den slipper DFs formand bedst fra, mens K-formand Pape er eneste formand, der får en minus-karakter. Og så skal vi forbi en undskyldning fra Dansk Folkepartis Ungdom, en meningsmåling om Nye Borgerlige, der viser noget helt andet end weekendens jubelmåling og en hemmelig krig i Venstre.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl (th) hilser på Konservatives Søren pape til valgfesten for afstemningen om Retsforbeholdet på Christiansborg torsdag aften d.3 december 2015. (Foto: Linda Kastrup/Scanpix 2015) Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dagen efter en Roskilde Festival bruger de fleste på lige at samle kræfter. Ofte sker det liggende på skjoldet. Batterierne skal oplades.

I går sluttede dansk politiks pendant til Roskilde Festivalen, Folkemødet i Allinge på Bornholm. Og vi kan allerede nu godt afsløre, at der tidligere har været mandage, hvor de politiske historier har fyldt mere i de danske aviser og netmedier.

Derfor kan vi godt i denne morgenpost have med, at sundhedsminister Sophie Løhde (V) - og DF & S, i øvrigt - endnu engang afviser at have planer om at legalisere cannabis. Det sker på forsiden af Jyllands-Posten i et i øvrigt glimrende artikelkompleks om netop debatten om at legalisere hash. Du kan læse med her og her.

Nå, vi iler videre, så du også i dag kan få dit overblik over dagens politiske nyheder. For der er selvfølgelig en hel del interessant.

Og vi starter på det politiske netmedie altinget.dk.

Her kan man i dag finde ud af, hvordan danskerne synes Folketingets partiledere egentlig går rundt og klarer sig. Og der er godt nyt til både Kristian Thulesen Dahl, Mette Frederiksen og Enhedslistens nye frontkvinde, Pernille Skipper. De tre udgør nemlig top-3 i Norstat-målingen, hvor svarpersonerne er blevet bedt om at vurdere frontfigurerne fra Folketingets ni partier på den velkendte -10-->10-skala.

Thulesen Dahl scorer 3,9 på førstepladsen - DF-formanden høster i øvrigt bedre bedømmelser fra de Radikale vælgere end de giver deres egen partiformand, Morten Østergaard. R-lederen klarer sig i øvrigt kun lige med nød og næppe over 0, når alle svarpersonernes bedømmelse medtages, skriver Altinget.dk.

Morten Østergaard kommer ind på næstsidste-pladsen. Kun den konservative formand, Søren Pape Poulsen, klarer sig dårligere i målingen. Pape er i øvrigt eneste partileder, der får en minuskarakter. Du kan se, hvilke to meget forskellige partiledere, der scorer præcis samme karakter, og hvordan statsministeren klarer sig i målingen, lige her.

Hverdag for Nye Borgerlige: Fra 10,8 sikre procent til 6,0 pct. overvejende ja'er

Og vi bliver lidt ved altinget.dk. Men først skal vi lige have trukket en historie fra weekenden frem fra gemmerne. Det skabte nemlig en hel del opmærksomhed, da Voxmeter i en måling foretaget for Ritzau kunne fortælle, at 10,8 procent af danskerne vil stemme på partiet Nye Borgerlige, hvis Pernille Vermund og co. formår at blive opstillingsberettiget ved næste folketingsvalg. Du kan læse den historie her.

Ligeså meget opmærksomhed, den måling skabte, ligeså meget (i hvert fald en del) mistro skabte den også. Og flere forskere stillede på Twitter spørgsmålstegn ved det høje tal. Professor Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab, skrev i går på b.dk dette indlæg om målingen.

Voxmeter havde i øvrigt i sin undersøgelse spurgt svarpersonerne på følgende måde:

»Partiet Nye Borgerlige forsøger at blive opstillingsberettiget til næste valg. Partiet vil føre en stram udlændingepolitik som Dansk Folkeparti og en borgerlig økonomisk politik som Liberal Alliance. Vil du stemme på partiet, hvis det stiller op?«

Og så er vi tilbage på altinget.dk i dag. Her har Norstat nemlig på vegne af det politiske netmedie stillet 1.000 respondenter følgende spørgsmål:

»Vil du overveje at stemme på Nye Borgerlige, hvis de bliver opstillingsberettigede inden næste folketingsvalg?«

Det svarer 6 procent ja til. 67 pct. svarer nej, mens 27 pct. svarer 'ved ikke'. Du kan læse historien om målingen her. Og hvis du klikker på linket får du i øvrigt også en rundtur i Nye Borgerliges partiapparat. Turguiden er partiets næstformand, Peter Seier Christensen.

BT: Gade går efter magten i Venstre, når Løkke er væk

Fra altinget.dk til BT, der på forsiden kan fortælle om en hemmelig krig i Venstre. »Gade går efter magten«, lyder overskriften på forsiden af avisen.

»Han er iskold. Han går efter det,« siger en kilde der har betinget sig anonymitet, men dog ifølge BT er en af dem, der kender Gade, med fornavnet Søren, »allerbedst«.

Venstres gruppeformand har ifølge BT givet det indtryk til inderkredsen omkring Lars Løkke Rasmussen, at han går efter at overtage formandsposten i partiet, når den nuværende statsminister ikke længere sidder i formandsstolen.

BT bringer ikke andre citater, der bakker oplysningen op.

Til gengæld afviste Søren Gade i løbet af den »halv time lange samtale«, BT lørdag havde med Søren Gade at svare på, om han går efter formandsmagten. Men, skriver BT, han undlod også at dementere, at han agter at stille op mod Kristian Jensen.

Danmarks udenrigsminister og den aktuelle næstformand i Venstre har for længst meddelt, at han er parat til kampvalg om formandsposten, når den tid kommer, hvor Løkke ikke længere skal være Venstres formand. Ifølge BT er netop den hemmelige krig om magten efter Løkke det, man ikke taler om i Venstre.

Artiklen er ikke online. Men på side 4-5, hvor BT i dag sætter fokus på magten i Venstre, kan man læse en måling, som TNS Gallup har lavet for BT, der viser, at Inger Støjberg er den V-profil, flest danskere mener profilerer Venstre bedst. Det gælder i øvrigt 22 procent af de adspurgte. Løkke kommer ind på andenpladsen - 20 procent af danskerne mener, det er statsministeren, der profilerer Venstre bedst. Gade og Jensen ligger side om side med 13 procent.

3 korte nedslag:

 

Første nedslag finder vi i Berlingske:

»Det er ikke godt, hvis hver anden passager ikke mener, at pris og kvalitet hænger sammen. Det kan jo enten være, fordi prisen er for høj, eller fordi servicen skal op,« sådan lyder transportminister Hans Christian Schmidts reaktion på en national tilfredshedsundersøgelse, som Forbrugerrådet Tænk Passagerpulsen har foretaget blandt 12.000 togpassagerer og som Berlingske i dag omtaler.

Undersøgelsen viser, at kun halvdelen erklærer sig tilfredse og at hver femte ikke mener, de får nok for pengene, når de skal bedømme sammenhængen mellem danske togrejsers værdi og rejsens pris.

»Men hvis prisen skal ned, skal det efter min mening ikke ske ved, at vi bruger flere skattemidler på togtrafikken – det må ske gennem højere effektivitet,« skriver ministeren videre i et skriftligt svar til Berlingske.

Andet nedslag finder vi på Facebook:

Formanden for Dansk Folkepartis Ungdom, Lucas Hultgren kunne søndag formiddag over for BT ikke se, hvorfor det skabte en del polemik, at ungdomspartiet i en sang ved Folkemødet kaldte USAs præsident »negro«.

Det kan han godt nu. I hvert fald delte han søndag aften, DFUs undskyldningsopslag på sin Facebook:

Tredje nedslag finder vi i Børsen:

I avisens leder, hvor der bliver uddelt hak til regeringens økonomiaftaler med hhv regionerne og kommunerne. Vi giver ordet til Børsens leder:

»Aftalerne er uambitiøse og visionsløse, hvilket er en skam, fordi der er brug for ambitioner og visioner vedrørende drift og udvikling af den store offentlige serviceproduktion, som primært foregår i kommuner og regioner. Den offentlige serviceproduktion er i modsætning til skatterne og indkomstoverførsler reformfrit område, selvom behovet for reformer er påtrængende. Men når en svag regering møder regioner og kommuner, der uanset borgmesterens partifarve er støbt i beton, så bliver resultatet uambitiøst og visionsløst.«

Lykketoft afviser anonyme S-ønsker og vil gøre FT-comeback

Ekstra Bladet kunne i går fortælle, hvordan adskillige S-medlemmer helst ser, at den tidligere socialdemokratiske formand, Mogens Lykketoft, helt trækker sig ud af Folketinget og overlader sin plads til sin suppleant, Jeppe Bruus, der har passet Lykketofts plads i Folketinget, mens han det seneste år har været formand for FN.

Ifølge Ekstra Bladet siger flere medlemmer på betingelse af anonymitet, at de nyder tiden uden Lykketoft i den socialdemokratiske folketingsgruppe, hvor arbejdsklimaet og stemningen er langt bedre, end da han var der, skrev avisen i går.

Det har Lykketoft dog ingen intentioner om at gøre overhovedet, siger han i dag i Ekstra Bladet.

»Jeg har skrevet til vores gruppesekretær Christine Antorini og forklaret hende, at jeg gerne vil være menigt medlem i et par af udvalgene på Christiansborg,« siger Mogens Lykketoft i dagens Ekstra Bladet. Han ønsker dog ikke at være ordfører. Og han vil heller ikke have plads i Folketingets præsidium, lader han forstå:

»Jeg har samtidig gjort opmærksom på, at jeg ikke vil være ordfører, og jeg vil heller ikke i Folketingets Præsidium. Jeg har været formand for Folketinget, og det giver ingen mening, hvis jeg skulle sidde i præsidiet, hvor vi jo har Henrik Dam Kristensen,« siger Mogens Lykketoft.

Papes karakteristik af stemningen i blå blok

Den konservative formand, Søren Pape Poulsen, gav i går følgende karakteristik af samarbejdsklimaet i blå blok:

»Jamen, altså. Vi får det jo til at fungere. Og stemningen er professionel. Men den kunne være bedre. Det ville være Komiske Ali at sige, at det bare går fantastisk. Men vi får det til at fungere. Og det er slet ikke sådan, at vi ikke kan være i stue sammen. Men jeg synes, at alle skal have en interesse i at få stemningen løftet lidt.«

Læs hele historien her.

To stjerner til Olsen Dyhr, tre stjerner til Pape

Berlingskes chefredaktører har Folkemødet igennem anmeldt og givet stjerner til partilederne, når de har holdt deres partiledertaler på Hovedscenen i Allinge.

I går, efter gårsdagens morgenposts deadline, talte SF-formand Pia Olsen Dyhr og K-formand, Søren Pape Poulsen. Herunder kan du se, hvordan henholdsvis Jens Grund og Tom Jensen vurderede de to formænds taler:

PIA OLSEN DYHR: 2 stjerner

Gennemslagskraft: Det lykkedes aldrig Pia Olsen Dyhr at rive tilhørerne med. På et tidspunkt blev jeg distraheret i min lytning, da manden ved siden af mig  (SF's egen Karsten Hønge, viste det sig) begyndte at småsnakke med sin sidemand i stedet for at lytte til sin partileder.

SØREN PAPE POULSEN: 3 stjerner

Samlet bedømmelse: Det var ikke nogen dårlig tale. Faktisk meget energisk. Men jo virkelig også snæver med reelt to emner. Og fornemmelsen af, at tiden køb ud til sidst, trækker ned.

Det sker i dag

10:15 Folketingets Skatteudvalg besøger OECD
Folketingets Skatteudvalg besøger i dag og i morgen OECD i Paris. Her skal de blandt andet have møder om OECD-landenes beskatning, den verdensøkonomiske situation

10:30 Pressemøde om Socialpolitisk Redegørelse
Socialpolitisk Redegørelse 2016 præsenteres i dag for pressen af social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V). Redegørelsen giver et samlet overblik over den socialpolitiske indsats i Danmark.

13:30 Åbent samråd om chikane på arbejdspladserne
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er i dag kaldt i åbent samråd om chikane på arbejdspladserne. Ministeren skal blandt andet forholde sig til analysen 'Kvinder er mere udsat for chikane på jobbet' af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, og hvad regeringens politik er for at modvirke chikanen.