Thulesen: Grænsekontrol blokerede for VO-regering

Dagens overblik: DF-formanden løfter sløret for de hemmelige regeringsforhandlinger, nye tal viser minimal effekt af beskæftigelsesindsats, og så nærmer store-landsmødeweekend sig.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er det fredag? Ja, det er det.

Og det betyder, at du her får serveret ugens sidste morgenpost, der giver dig overblikket over dagen i dansk politik.

Job til 31 ud af 1.129

Tusinder af danskere, der tidligere ville have fået offentlig forsørgelse, har siden 1. januar 2013 - og som led i den storstilede førtidspensionsreform - været igennem et såkaldt »ressourceforløb«. Målet har været at få flere svage borgere i arbejde eller uddannelse i stedet for at parkere dem på passiv forsørgelse.

Men nye tal viser, at resultaterne er udeblevet, skriver Berlingske.

Ifølge tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen er kun 31 ud af de 1.129 borgere, der indtil videre har afsluttet et ressourceforløb kommet i fast beskæftigelse. Dansk Arbejdsgiverforening har lavet en lignende opgørelse.

»Den beskæftigelseseffekt, man håbede på, er indtil videre ikke kommet, og i stedet kan man alene have opnået at forlænge folks forløb frem til, at de kan få førtidspension,« siger Kristian Thor Jakobsen, forskningschef i velfærdstænketanken Kraka til Berlingske.

I øjeblikket er 12.000 ressourceforløb i gang, og beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen  (V) mener, at det er for tidligt at evaluere indsatsen. Men han erkender, at tallene ikke er gode nok i dag:

»Tallene er ikke imponerende og illustrerer den store udfordring, vi vidste, vi ville stå med. Men det er meget væsentligt, at alle fastholder fokus på, at den her opgave lykkes. Det skal den simpelthen, for det skylder vi både den enkelte og vores velfærdssamfund. Den tid, hvor man bare kunne give op og tildele varig, offentlig forsørgelse, er forbi,« siger han til avisen. Hele historien her.

Tulle: Grænsekontrol blokerede for VO-regering

Det var i bund og grund og en dyb uenighed om udsigten til grænsekontrol, der umuliggjorde en regeringsalliance mellem Venstre og det største parti i den borgerlige blok.

Det fortæller DF-formand Kristian Thulesen Dahl i et interview med Politiken, hvor han altså refererer fra det, der skete bag lukkede døre under regeringsforhandlingerne.

»For at teste Venstre foreslog vi, at hvis pjalterne skulle slås sammen, kunne vi vel have den fælles holdning, at grænsekontrol var en god ting. Vi anerkendte, at der kunne være en udfordring med at finde flertal i Folketinget og en anden udfordring, som handlede om Danmarks forpligtelser udadtil. Det skulle bare ikke være til diskussion om, at det var en god idé. Og Venstre vidste, hvor vigtigt det var for os. Hvis de havde et reelt ønske om at få os med, så ville de købe den. Selvfølgelig,« siger han til Politiken.

DF-formanden slår også fast, at han har is i maven, når det handler om indflydelse og magt - og han er slet ikke i tvivl om, at hans parti en dag nok skal erobre regeringskontorer:

»Dansk Folkeparti skal helt givet på et tidspunkt i regering. Men det skal være på det tidspunkt, hvor der ikke er tvivl om, at vores indflydelse er størst den vej. Jeg tror, at mange danskere, ligesom jeg selv, er utålmodige efter, at vi får større indflydelse ... Om fire år vil vi måles på, om vi samlet set er lykkedes med at få store dele af vores politik igennem. Ikke på om vi efter to-tre måneder vurderes til at være dem, der har magten,« siger han i interviewet. Læs det hele her.

»Jeg skal beklage«

Efter flere dages sand mediestorm ændrede forsvarsminister Carl Holst (V) i går forklaring i sagen om, hvorvidt hans nu særlige rådgiver Christian Ingemann arbejdede som personlig assistent for ham under valget, mens han var offentligt lønnet af skattekroner.

Politiko.dk har nedskrevet hele Carl Holst nye forklaring - ord for ord - her.

Holsts beklagelser får imidlertid ikke sagen til at forsvinde - og i Region Syddanmark afventer man fortsat Statsforvaltningens undersøgelse.

»Sagen består ikke så meget i, om han har haft en personlig assistent, for det er ikke nødvendigvis problematisk. Det afgørende er, om han har brugt sin personlige assistent til at føre valgkamp for sig. Og når man kombinerer ansættelsesforholdet med de ting, der har været fremme i pressen, så er der nogle indicier for, at hans personlige assistent har ført valgkamp,« siger Venstres nuværende regionsrådsformand Stephanie Lose til Jyllands-Posten.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklærede torsdag, at han har »tillid til sine ministre«, men ønskede ikke at gå yderligere ind i sagen om hans forsvarsminister og gode ven Carl Holst:

»Jeg er helt med på, at der findes en sag, og at jeg kommer til at udtale mig om den, men det bliver ikke i dag,« lød det.

Løkke vandt points i Bruxelles:

Det var muligvis en kovending, der overraskede herhjemme - og resulterede i løftede øjenbryn hos støttepartiet Dansk Folkeparti - da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag annoncerede, at Danmark er klar til frivilligt at tage 1.000 af de flygtninge, der skal fordeles i Europa.

Men det skabte flere points på Løkkes EU-konto, da han i går mødtes med EU-præsident Donald Tusk, kommissionformand Jean-Claude Juncker og den danske kommissær Margrethe Vestager, skriver Berlingskes EU-korrespondent Jakob Ussing i en nyhedsanalyse.

EU-præsidenten roste den danske beslutning på Twitter:

Hos Jyllands-Posten fastslår Christine Cordsen i en analyse, at statsministeren har mere brug for gode venner i Europa end støtten fra Dansk Folkeparti:

»Løkke satser på, at en hjælpende hånd til Donald Tusk og den tyske kansler, Angela Merkel, her og nu vil gavne Danmark, når der i de kommende måneder skal forhandles om en permanent fælles asylpolitik. Her kan Danmark få brug for velvilje for at undgå at komme i klemme med det danske forbehold.«

DI-boss: Flygtninge skal hurtigere på arbejdsmarkedet

Flygtninge i Danmark skal i arbejde hurtigst muligt, helst allerede efter uger eller måneder. Opfordringen kommer fra adm. direktør i Dansk Industri (DI) Karsten Dybvad i et interview med Jyllands-Posten (kræver Premium.

»Asylsøger. Godt. Hurtig sagsbehandling. Tag stilling til det. Opholdstilladelse. Yes. I gang med at arbejde. Så hurtigt det overhovedet kan lade sig gøre,« siger han til Jyllands-Posten og tilføjer, at de mange flygtninge hermed også bliver »en mindre belastning for de offentlige finanser«.

Han langer også ud efter regeringen - for torsdagens beslutning om at tage flere flygtninge og øge pengeposen til den fælleseuropæiske indsats er et skridt på vejen, men langt fra nok, mener Karsten Dybvad:

»Vi har skabt vores velstand ved at være en åben økonomi. Hvis Europa ikke løser problemerne i fællesskab, vil landene måske bevæge sig i en retning, hvor fremskridt og samarbejde bliver skruet tilbage,« siger han. Hele historien her.

Mette F bejler til baglandet

Socialdemokraterne skal ikke være »et kampagneparti«. Der skal være mindre topstyring. Båndet mellem ledelse og bagland skal styrkes, og der skal skabes ny gejst, blandt andet gennem en bedre debat i partiet.

I et stort interview med Ugebrevet A4 slår Mette Frederiksen sine ambitioner for udviklingen af Socialdemokraterne fast - og lægger op til et kursskifte, hvor baglandet bliver aktiveret på en ny måde.

»Jeg føler mig overbevist om, at det er de færreste, der melder sig ind for at lave valgkamp. Derfor er vi nødt til at få skabt et rum for den politiske diskussion,« siger Mette Frederiksen.

Læs hele interviewet med Mette Frederiksen, der også ser behovet for en »krasbørstig ideologisk diskussion« med de politiske modstander, her.

Kommuner vil fyre pædagoger

I 46 af landets kommuner skal der spares på udgifterne til pædagoger. Det skriver Politiken med henvisning til en gennemgang, som BUPL har lavet af næste års kommunale budgetter, der bliver forhandlet i disse dage.

Når der skæres i pengene til pædagoger vil det blandt andet betyde færre voksne i fritidsordningerne, lukkeuger og kortere åbningstider samt lukning af skoletilbud. Og det risikerer også at gå ud over skolereformen, når sparekniven rammer pædagoger i skolerne, lyder det fra formand Claus Hjortdal fra Skolelederforeningen:

»Pædagogerne bidrager på en lang række områder, og vi har hårdt brug for pædagogers kompetencer i folkeskolen. Som led i skolereformen skal pædagoger være en del af undervisningen i skolen. Derfor er det et skidt sted at spare«, siger han til Politiken.

1 - 2 - 3 landsmøder

Vi går ind i årets helt store landsmødeweekend.

Socialdemokraterne holder kongres i Aalborg, den første med Mette Frederiksen i spidsen for partiet. Dansk Folkeparti holder årsmøde i Herning, og på grund af partiets vokseværk er det rykket fra det sædvanlige Herning Kongrescenter til Boxen for at få plads til alle. Og sidst, men ikke mindst, skal de Radikale samles til landsmøde i Nyborg, og her skal de blandt andet vælge ny landsformand.

Politiko.dk har gransket de tre partiers program for weekenden - og opgjort, minut for minut, hvad de tusinder af delegerede skal bruge deres tid på. Debat fylder godt halvdelen af programmet hos Socialdemokraterne og Radikale, mens det udgør 37 pct. af DF-årsmødet. Her bruges 22 pct. af tiden til gengæld på fællessang og musikalske indslag.

Generelt har landsmøderne udviklet karakter over årene:

»Landsmøderne er en ret central del af den demokratiske proces i et parti og beslutter formelt set nogle af de tungeste og vigtigste beslutninger, eksempelvis valg af formand. Men samtidig er landsmøderne blevet en kulisse eller en scene i moderne politik, hvor man kan iscenesætte en fortælling om partiets grundværdier, politiske projekter og ofte også partiets formand, som man har brug for at komme ud over rampen med,« siger politisk kommentator og tidligere V-rådgiver Søs Marie Serup.

Hele historien her.

Dagens eksklusion:

Tirsdag aften var han i Deadline på DR2, hvor han gik imod partilinjen og regeringen, da han talte for, at Danmark tilslutter sig et europæisk kvotesystem. Nu er Venstres byrådsmedlem i Solrød Kommune, Bo Nygaard Larsen, ekskluderet fra partiet, oplyser han på sin Facebook-profil:

3 aktuelle tal i flygtningesituationen

1.000: Så mange har søgt asyl i Danmark siden søndag 6. september, fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen på pressemøde torsdag formiddag.

8.900: Så mange flygtninge og migranter, i runde tal, er i samme periode kommet ind over Danmarks grænser, vurderer Rigspolitiet i deres seneste opgørelse.

11.000: Så mange flygtninge og migranter, også i cirka-tal, er i det seneste døgn landet i Kroation, som nu har valgt at lukke flere grænseovergange til Serbien.

Det sker i dag:

- Udlændinge- og integrationsminister Inter Støjberg (V) skal på besøg i Folketingets Europaudvalg for at orientere om næste uges hastemøde i EU om fordelingen af flygtninge, efter at forhandlingerne strandede i sidste uge.
- Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) møder sine europæiske kolleger i Bruxelles til et møde om forberedelserne til FN-klimatopmødet i november. Det er forventningen, at ministrene skal stemme om en samlet europæisk indstilling.

Morgenposten opdateres løbende. Senest 8.30