Thulesen åbner for topskattelettelser, Hjorts Lotto-gevinst og Lykketofts sølvfad

Dagens overblik: I går forsøgte Thulesen at aflive blå blok og afviste en blå 2025-aftale. I nat åbnede han døren på klem for topskattelettelser. Vi har samlet 10 grader af Thulesens nej til topskattelettelser. Og så skal vi forbi Claus Hjorts Lotto-gevinst og flodhesten Dolph, Morten Messerschmidts faldende popularitet og et opråb til Søren Pind.

Foto: Søren Bidstrup

Godmorgen.

Det er blevet fredag, men det betyder langt fra, at politikerne allerede er på vej på weekend.

Selv i nat har der været gang i dansk politik - den historie får du selvfølgelig i dagens politiske morgenpost. Og så skal vi også runde Dolph, en Lotto-gevinst og følgende opråb til Søren Pind:

»Jeg beder om klarhed og oprigtighed hos den danske justitsminister anno 2016.«

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Efter ultimativ aflivning kommer en (form for) fremstrakte hånd

De bliver aldrig enige.

Og dog. Måske er der alligevel en mulighed.

Nej. Ultimative krav ødelægger forhandlinger; en 2025-aftale er dødsdømt på forhånd.

Er det der ikke en lille åbning? Hvis det er, kan de måske alligevel nå hinanden.

Ovenstående zigzaggende holdningsskift er der sikkert mange, der har været igennem i forhold til, om Lars Løkke Rasmussen og regeringen kan lande en 2025-aftale i dette efterår.

I går leverede DF-formand Kristian Thulesen Dahl så en knaldhård aflivning af blå blok - og af mulighederne for en 2025-aftale i både Berlingske og Politiken og tilføjede derved endnu en spådom i rækken:

En blå 2025-aftale? Glem den.

Derfor var det ærlig talt også lidt af en overraskelse for os, da vi, med kaffekoppen i hånden satte os til at pløje dagens politiske nyheder igennem tidligere i morges, ramlede ind i følgende udmelding fra selvsamme Thulesen Dahl:

»Man kunne godt forestille sig en forhandling, der kiggede på, om man i et kompromis bliver nødt til at gøre noget i forhold til topskatten,« siger han til Ritzau.

Bevares, han skynder sig i samme sætning at betone, at det skal være »noget mindre end det, Løkke har foreslået«. Og Samuelsens krav om fem procentpoints topskattelettelser hele vejen op er »hård kost«, understreger DF-formanden. Læs hele nyheden her.

Topskattelettelser eller ej: Hvad vil Thulesen Dahl og Dansk Folkeparti egentlig?

Ovenstående udmelding fik os til at søge lidt tilbage i arkiverne. For hvor står Thulesen Dahl og DF egentlig, når det gælder topskattelettelser? Kom med på en lille tidsrejse.

Den starter i juni sidste år under regeringsforhandlingerne:

»Vi er ikke interesserede i topskattelettelser, vi vil ikke have noget med det at gøre.«
Søren Espersen, politiken.dk, 27, juni 2015.

»Der er ikke lavet nogen forhåndsaftale om skat, heller ikke om at sænke topskatten. Vi har selvfølgelig også gjort det klart, at det ikke er vores politik at man skal lette skatten der. Hvis man har råderum til at sænke skatten, så synes vi det er godt, at man gør det i bunden over for de lave indkomster.«
Kristian Thulesen Dahl, politiken.dk, 27. juni 2015.

I starten af januar udskød Løkke Rasmussen de skatteforhandlinger, der var planlagt til at foregå i foråret 2016 til efteråret 2016. Det bifaldt Thulesen Dahl:

»Der er kæmpeudfordringer for vort samfund i forhold til migrant-strømmen - tiden er til at løse det - ikke kaste landet ud i en opslidende diskussion om topskatten.«
Kristian Thulesen Dahl, Jyllands-Posten, 12. januar 2016.

Så blev skattesituationen glemt lidt. Blandt andet på grund af balladen om landbrugspakken og Eva Kjer Hansens ministerexit. Men så smed Thulesen Dahl en bombe:

»På det grundlag, vi kender nu, så er der ikke basis for at lave en skatteaftale, der sænker skatterne. Der er simpelthen ikke penge til det.«
Kristian Thulesen Dahl, DR, 20. april 2016.

23 timer senere skitserede Thulesen Dahl så et kompromis-forslag i Berlingske: Nedbring udgifterne til flygtninge og migrantområdet, så er banen åben for at diskutere mulighederne for lavere skat:

»Jeg har ikke ideologisk set noget imod, at folk betaler mindre i skat. Jeg går ikke til kamp imod, at folk må beholde lidt mere af det, de tjener. Sådan har jeg det ikke.«
Kristian Thulesen Dahl, Berlingske 21. april 2016.

Topskattelettelser er ikke DFs højeste ønske, lod Thulesen forstå, da forår var blevet til sommer i Danmark:

»Hvis der på et tidspunkt skulle opstå den situation, at man mener, at der er det råderum. Så synes vi, at det er i bunden ved de lave indkomster, at der er behov for at gøre noget.«
Kristian Thulesen Dahl, DR, 1. juni 2016.

Og så foreslog DF-formanden at udskyde forhandlingerne igen:

»Der er ikke nogen, der har peget på et råderum til skattelettelser, og jeg synes det er vanskeligt at se, at det vil kunne ske til efteråret. Jeg kan heller ikke se, at der er den store efterspørgsel efter skattelettelser til efteråret.«
Kristian Thulesen Dahl, TV 2, 4. juli 2016.

»Med al respekt, så er én diskussion fordelingen af nogle skattelettelser, som nogle mener, at der er råd til at give. Noget andet er, om vi har styr på vores grænser, om vi har styr på indvandringsspørgsmålet.«
Kristian Thulesen Dahl, TV 2, 10. august 2016.

»Udover at jeg har svært ved at finde penge overhovedet til skattelettelser, så synes jeg i særlig grad, det er dumt at give topskattelettelser.«
Kristian Thulesen Dahl, Ugebrevet A4, 2. september 2016.

Og så var det, at Thulesen Dahl igen smed en bombe ind i blå blok: Den blok han gerne så aflivet.

»Jeg har meget svært ved at se, at det her efterår ender i en eller anden forkromet, stor forbrødring i den her såkaldte blå blok. Jeg har simpelthen svært ved at se det.«
Kristian Thulesen Dahl, Politiken, 15. september 2016.

Klokken 04.30 i nat udkom Ritzau så med følgende Thulesen-melding:

»Man kunne godt forestille sig en forhandling, der kiggede på, om man i et kompromis bliver nødt til at gøre noget i forhold til topskatten - altså noget mindre end det, Løkke har foreslået, men alligevel et eller andet, vi i Dansk Folkeparti kan acceptere for så at få noget andet.«
Kristian Thulesen Dahl, Ritzau, 16. september 2016.

Mon ikke der kommer en ny topskatteudmelding fra Thulesen Dahl på partiets landsmøde i weekenden? Nu forlader vi topskattelettelsesdiskussionen for en stund. Længere nede i morgenposten får du to analyser af gårsdagens udmelding fra DF-toppen.

Bank-topchef advarer mod topskattelettelser: Det vil splitte befolkningen

Men inden vi når så langt, skal vi lige have et par andre nyheder.

Vi starter i Jyllands-Posten. For selvom det er »åbenlyst«, at en lettelse af topskatten er fordelagtigt for økonomien, skal den borgerlige blok (hvis der da stadig er en sådan) ikke gøre det.

Den opsigtsvækkende melding kommer fra Danske Banks topchef, Thomas F. Borgen i dagens Jyllands-Posten. Det kan nemlig føre til øget ekstremisme og frustration.

»Hvis danskerne ikke kan se sig selv i skattesystemet og føler, at det er uretfærdigt, splitter du befolkningen. Og så får vi ekstreme holdninger, som ikke fører landet i den rigtige retning,« siger han i det, avisen omtaler som første gang nogensinde, at Borgen blander sig i dansk politik.

Læs hele nyheden her.

DF er klar til en ny farve statsministerkandidat. Måske.

Vi skal lige en tur tilbage til DF. Til Thulesens udmelding om blå bloks endeligt. Og til spørgsmålet om, hvem der skal være statsminister, hvis det ender med et S-V-DF-samarbejde.

Det havde DF-gruppeformand, Peter Skaarup, følgende meldinger om i P1 Orientering i går:

»Det behøver ikke ligge fast på forhånd, hvem der skal være statsminister. Vi har hidtil peget Venstres formand. Men grundlæggende kan det også være en anden,« sagde han og tilføjede:

»For os handler det om politikken og at formidle tingene på den rigtige måde til danskerne i stedet for at hage sig fast i, at det skal være den og den person, der er statsminister.«

Læs mere her.

Ifølge dagens Ekstra Bladet er Kristian Thulesen Dahl og Mette Frederiksen den seneste tid mødtes flere gange til hemmelige møder. Det siger anonyme kilder til avisen.

Hvad kan V-S-DF egentlig blive enige om?

Hvad kan de tre partier, der tilsammen kan mønstre 117 mandater i det nuværende Folketing, egentlig enes om?

Og hvor står de stejlt overfor hinanden?

Politiko.dk giver dig her overblikket over de væsentligste områder.

Fra optimist til lidt ærgerligt realist på 0,5

Humøret var højt og stemningen god, da TV 2 News' Søren Lippert i går i sit program 'Lippert - et Walk and Talkshow' bød finansminister Claus Hjort Frederiksen velkommen.

Har du haft en god dag?, spurgte Lippert.

»Ja, det har jeg faktisk. Jeg har jo siddet og forhandlet med Folketingets partier, og det er jo livet  for en finansminister at sidde i halvmørke en solskinsdag,« svarede Hjort Frederiksen.

Man kunne næsten mærke optismen og positiviteten. Lige indtil Søren Lippert stillede næste spørgsmål. Så var det som om humøret skiftede. Og tonen blev noget mere alvorlig. Lidt bedrøvet måske?

Er I kommet nogen vegne?

»Øh, nej. Det er vi ikke,« erkendte Claus Hjort Frederiksen tøvende.

Du kan se hele interviewet med Venstres chefstrateg, hvor han blandt andet fortæller om sidste uges Lotto-gevinst på 39 kroner, roser Thorning-regeringen og fortæller om den sammenligning, der er af ham og den højtråbende, lyseblå flodhest Dolph, på TV 2 Play. Og en lille snas af det her.

Hvad vil ungdommen?

Gårsdagens Thulesen-udmelding om blå bloks endeligt og et muligt V-S-DF-samarbejde har fået BT til at samle formændene for de tre partiers ungdomsorganisationer. Her er, hvad de tre formænd siger:

Lasse Quvang Rasmussen, DSU: »Jeg ser mange ere områder, hvor S og DF kan nå hinanden. Mere velfærd, nej til topskattelettelser osv. Vi har en stærk velfærdsalliance, man aldrig kan få med Venstre.«

Christian Bülow, DFU: »Jeg ser meget potentiale hos Socialdemokraterne, især om udlændingestramninger. Det tegner godt for fremtiden. Det betyder meget, at S har strammet udlændingepolitikken.«

Chris Preuss, VU: »Jeg står åbenbart lidt udenfor, men det har jeg det nt med. Vi ved jo ikke ret meget om, hvad de andre partier mener. DF vil bruge ere penge på velfærd uden at fortælle, hvor de skal komme fra. Og Socialdemokraterne får vi ingen svar fra. Vil de rulle integrationsydelsen tilbage? Vil de afska e kontanthjælpslo et? Har de en økonomisk plan? Vi ved det ikke.«

Artiklen er ikke online.

2 analyser af Thulesen

Vi starter i Jyllands-Posten, hvor politisk redaktør Martin Kaae skriver:

»Går vi så en valgperiode eller to længere frem, hvor brikkerne falder rigtigt, så kan Kristian Thulesen Dahl selv blive statsminister. Det kan man jo også kalde en 2025-plan, og sker det, ender hovedpinen hos Lars Løkke Rasmussen og Venstre, der dog foreløbig ryster vildt på hovedet over scenariet. Heller ikke hos S ser man for sig, at Thulesen vil kunne få støtte fra de to partier, der historisk reelt har haft monopol på det fine job,« skriver han og fortsætter:

»Og hvis man ikke mener, at Thulesen skal være chef, så er det – især for Venstrefolkene – svært helt at se, hvorfor Thulesen overhovedet agerer, som han gør. For hvad skal yderligere destabilisering af det blå projekt føre til? En svarmulighed er, at kongemageren vil ende med at krone sig selv.«

Videre til DR, hvor politisk korrespondent Uffe Tang skriver følgende:

»Man skal ikke afvise noget, når især socialdemokrater og dansk folkepartister i disse dage taler henførte om SOV-samarbejdet. Men man skal bevæbne sig med sund skepsis. Det er ikke alt, der glimter, der er guld. Ligesom det ikke er alt, der ligner valg, der ender med at blive det.«

Dagens debat

Justitsminister Søren Pind og DFs tidligere MFer Søren Krarup har gang i lidt af en meningsudveksling på Berlingskes debatsider om indvandring, islam og multikultur mm. I dag svarer Søren KrarupSøren Pinds seneste indlæg:

»Se dog virkeligheden i øjnene! Forstå dog i 2016, hvad du syntes mig at forstå i 2003. Vær tro imod Danmark som en kristen nation, der som sådan ikke står til rådighed for den fortsatte indvandring. Luk grænsen i stedet for at fedte for Merkel.«

Og slutter af:

»Jeg beder om klarhed og oprigtighed hos den danske justitsminister anno 2016.«

Danskerne ønsker sig mere EU-samarbejde

Vi skal også lige have lidt tal og en interessant grafik med i dag. Berlingske kan nemlig fortælle, at der er massiv dansk opbakning til et øget EU-samarbejde om politi og forsvar. Gå på opdagelse i tallene herunder:

En stemmesluger med rod i populariteten

Har det skadet Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, at han nu i omkring et år mest har været i fokus for negative sager som misbrug af EU-midler og fordi han ikke har kunne bevise, at medlemmer af bestyrelsen i alliancen Meld var taget i ed, da de blev udpeget?

Sager, der er endt med, at han for knap en måned siden trak sig som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet.

Ja, er det entydige svar.

Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Hele 45 procent af DF-vælgerne erklærer sig enig eller overvejende enig i, at den senere tids historier i pressen har svækket deres tillid til Morten Messerschmidt, skriver Politiken i dag.

Kun 27 procent svarer, at de er uenige eller overvejende uenige i det udsagn. Det viser en meningsmåling foretaget af Megafon for TV 2 og Politiken.

Dagens gave

Socialdemokraternes tidligere formand Mogens Lykketoft delte i går et billede på Twitter af blandt andre ham selv og FN-generalsekretær Ban Ki-Moon i anledning af, at han gik af som formand for FNs generalforsamling efter et år. Det arbejde kvitterede Ban Ki-Moon for med en gave, som Lykketoft er ganske glad for.

S-formand søger inspiration

Det sker i dag

09:00 Pressemøde om anbefalinger fra realkreditudvalg hos Erhvervs- og Vækstministeriet
I dag vil et realkreditudvalg aflevere en ny rapport med anbefalinger til mere gennemsigtighed og større mobilitet på boligmarkedet til erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. Klokken 9.00 afholdes der pressemøde i Erhvervs- og Vækstministeriet.

13:00 Åbent samråd om nedslidning på arbejdsmarkedet
Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) er i dag kaldt i samråd om nedslidning på arbejdsmarkedet. Ministeren skal blandt andet komme med løsningsforslag i forhold til nedslidning af forskellige faggrupper og forklare regeringens holdning til, om der er forskel i nedslidningen alt efter faggruppe.