Thorborgs millionforretning blev bremset af rigide regler: »Vi lod os i stedet opkøbe af en flok slipseklædte arabere fra London«

Dagens overblik: Brian Mikkelsen vil gøre det lettere for virksomheder og iværksættere som Martin Thorborg at blive børsnoteret i Danmark. Kvinden, der sagde Inger Støjberg imod, har sagt op, og så er der flertal for at indføre vejskat.

Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til tirsdagens politiske morgenpost.

Vi begynder dagens gennemgang i Børsen, der ser frem mod det vækstudspil, som regeringen i næste uge vil præsentere sammen med et bud på en ny skattereform og næste års finanslov.

Her har avisen snakket med serieiværksætteren Martin Thorborg, der gennem mere end et år arbejdede på at børsnotere virksomheden Ageras i Danmark for at skaffe ny kapital.

Det kunne have udvidet virksomheden - der tilbyder løsninger inden for revision, bogholderi og advokatydelser - og i sidste ende ført til flere ansatte i Danmark.

Men reglerne for at blive børsnoteret for små og mellemstore virksomheder er alt for rigide og langsommelige, mener Thorborg, og derfor endte han i stedet med at sælge virksomheden, hvor han var storaktionær, til udlændinge.

»Børsnoteringen forekom os at tage en evighed, vi lod os i stedet opkøbe af en flok slipseklædte arabere fra London,« siger Martin Thorborg.

Det er langt fra kun Martin Thorborg, der er løbet ind i barrierer i forhold til børsnotering i Danmark. Tal fra Finans Danmark viser, at der i 2016 var fem børsnoteringer i Danmark, mens der i Sverige var 52 børsnoteringer på den svenske børs i samme periode.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) ærgrer sig over, at Thorborg og andre virksomheder fravælger en børsnotering i Danmark. For et salg til udenlandske virksomheder vil føre til, at »de på et tidspunkt flytte aktiviteterne ud af Danmark«.

Derfor bebuder han også, at regeringen vil gøre det mere attraktivt fremover at lade sig børsnotere i Danmark i den kommende vækstpakke.

»Det er typer som hans virksomhed, vi skal have til at blive i Danmark og udvikle sig i Danmark,« siger han.

Du kan læse historien i Børsen her (kræver abonnement).

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Politisk flertal vil udvise flere kriminelle udlændinge

Vi iler videre til forsiden af Jyllands-Posten, der kan fortælle, at der tegner sig et flertal på Christiansborg for at udvise flere kriminelle udlændinge.

Efter de seneste uges bandeuro har regeringen ifølge avisen bedt en arbejdsgruppe under Justitsministeriet om at fremskynde sit arbejde med at komme med bud på nye stramninger, så Folketinget allerede inden årets udgang kan behandle eventuelle ændringer.

Socialdemokratiet melder sig nu også på den bane med et forslag, der går ud på at afskaffe de såkaldt betingede udvisninger. Dem får en dømt udlænding, hvis domstolen vurderer, at en udvisning vil være i strid med Danmarks internationale forpligtelser. Det er f.eks. sket to gange for det ledende medlem af banden Loyal to Familia, Shuaib Khan.

»Vi har svært ved at se, hvorfor mennesker, der eksempelvis er dybt involveret i bandekonflikter, skal kunne få flere gule kort, så de fortsat kan være i Danmark. Der må gives en udvisning med det samme, og ikke den her mellemvej,« siger retsordfører Trine Bramsen (S).

DF er enig i retningen, men vil ikke afskaffe de betingede udvisninger, før nye stramninger er vedtaget som erstatning.

Det besværlige ved at udvise kriminelle udlændinge er hensynet til menneskerettighedskonventioner, men direktør i Institut for Menneskerettigheder, Jonas Christoffersen, vurderer, at de danske politikere har mulighed for at stramme udvisningsreglerne, inden for konventionerne.

Læs mere om historien her.

Flertal for at indføre vejskat

Et flertal uden om VLAK-regeringen er nu klar til at kopiere Tysklands eksempel og indføre en såkaldt vejskat, som udenlandske bilister skal betale for at bruge de danske veje. Det skriver Information.

Det vil kunne give staten indtægter op 300 millioner kroner om året, har skatteminister Karsten Lauritzen (V) oplyst i et svar til Folketingets transportudvalg.

»Det er en god idé, og nu har vi så fået et pejlemærke for, hvor meget indtægten kan blive. Jeg tror, at den kan blive væsentligt højere end 300 millioner kroner afhængig af, hvordan man skruer det sammen,« siger Dansk Folkepartis transportordfører, Kim Christiansen til Information.

Efter flere års forhandlinger og hård kritik fra nabolandene fik Tyskland i foråret grønt lys fra EU's trafikkommissær til at indføre en vejskat fra 2019, som rammer udenlandske personbiler.

Du kan læse mere her.

Kvinden, der sagde Inger Støjberg imod, har sagt op

Hun er blevet beskrevet som topembedsmanden, der forsøgte at advare udlændingeminister Inger Støjberg (V) om et muligt lovbrud i sagen om tvangsadskillelse af unge asylpar. Nu forlader hun sit job.

Der er tale om afdelingschef og Udlændinge- og Integrationsministeriets ledende jurist, Lykke Sørensen, der skifter til et job i Kriminalforsorgen. Det skriver både Politiken og Berlingske.

Det markante jobskifte kommer i kølvandet på en af de mest omdiskuterede sager i dansk politik i år – sagen om tvangsadskillelsen af par på danske asylcentre – hvor Lykke Sørensen angiveligt har spillet en central rolle.

Ifølge Politiken var Lykke Sørensen en af de topembedsfolk, der kraftigt advarede Inger Støjberg om, det var ulovligt at tvangsadskille asylpar, hvor den ene part er under 18 år.

Om Lykke Sørensens jobskifte har noget med den sag, melder historierne ikke noget om, og Lykke Sørensen har ikke ønsket at kommentere jobskiftet.

Venstre klar til at tillade peberspray

En af Dansk Folkepartis hedeste drømme ser nu ud til at kunne blive en realitet. Gennem lang tid har partiet ønsket at gøre peberspray lovligt, og nu erklærer Venstre sig klar til en modereret lovliggørelse af peberspray, så udsatte grupper kan bruge sprayen til selvforsvar.

Det fortæller partiets retsordfører, Preben Bang Henriksen, til Ritzau, efter at han har kunnet konstatere »et stort ønske« i befolkningen.

»Jeg mener, at det sagtens kan føre til en falsk tryghedsfornemmelse. Jeg tror desværre, at man er blevet overfaldet, inden man har fået pebersprayen op af tasken,« siger retsordføreren.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er ifølge Preben Bang Henriksen i gang med at indhente erfaringer fra udlandet for at se på muligheden for at lovliggøre peberspray.

Læs mere om historien her. Her kan du læse mere hos TV2 Østjylland, der var første medie til at skrive historien.

Messerschmidt i opgør med DR: »Jeg bliver mere og mere vred over at skulle betale for det«

Danmarks Radio misbruger danskernes penge til at lave venstreorienteret TV og radio, mener Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Det skal høre op, og derfor må mediemastodonten på finansloven, så politikerne kan bestemme, hvad der skal bruges penge på hos DR.

Det siger Messerschmidt i et interview med Berlingske.

»Dét, som det grundlæggende handler om, er, at Danmarks Radio er den uden sammenligning største medievirksomhed i Danmark, og samtidig med at være en stor, dominerende spiller er det også den største meningsvirksomhed i Danmark og ligger konsekvent i sit programvalg, i sine valg af dokumentarudsendelser og ofte i sine nyhedsdækninger i en fuldstændig forlængelse af det kulturradikale skråstreg venstreorienterede livssyn.«

Han fremhæver f.eks. serien '1864', som »et monument på, hvordan man kan misbruge skattepenge på politisk propaganda«.

Du kan læse hele interviewet her.

Karakterbonus lokker ikke flere unge hurtigere ind på uddannelserne

I dag kan gymnasielever få ganget deres karakter med 1,08, hvis de søger ind på en videregående uddannelse inden for to år. Men karakterbonus lokker ikke flere hurtigere ind på uddannelserne, som det ellers er tanken, skriver Politiken.

»De politiske intentioner har ikke virket. Der er altså stadigvæk en del mennesker, som af forskellige grunde lige vælger at tænke sig om, selv om der hænger gulerødder for næsen af dem«, siger professor Peter Allerup fra Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet.

Her kunne vi så have haft en reaktion fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V). Men han har ikke ønsket at svare Politiken i hverken et interview eller på skrift.

Men resten af historien kan du læse her.

Danmarks ambas­­sadør i Rusland deler vandene

I går kunne du i morgenposten læse, at Danmarks ambassadør i Rusland, Thomas Winkler, i en kronik i Berlingske gav en noget anderledes vurdering af truslen fra Rusland, end det ellers har lydt fra eksperter og politikere gennem det seneste år.

»Der er ikke noget, der tilsiger, at man i Moskva skulle finde det gunstigt at forsøge sig med offensive militære operationer,« lød det blandt andet fra ambassadøren.

Men hans indlæg deler vandene på Christiansborg, skriver Berlingske.

Mens både de Radikale og Dansk Folkeparti glæder sig over ambassadørens kronik, så er Venstre og de Konservative forundrede over indlægget.

»Det er ikke set før, at en ambassadør irettesætter en forsvarsminister,« siger Naser Khader med henvisning til, at Claus Hjort Frederiksen som forsvarsminister gentagne gange har advaret mod Putins trusler.

»Jeg mener, at ambassadøren bagatelliserer truslerne fra Putin. Det er dybt naivt, når ambassadøren skriver, at der ikke er belæg for, at Rusland vil anvende sine militære kapaciteter, bare fordi de er der,« siger Naser Khader.

Læs historien og reaktioner fra V, DF, S, R og K i artiklen lige her.

Dagens debat

Finder vi Berlingske, hvor kulturminister Mette Bock (LA) beder Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, om at »løfte blikket«.

Det skyldes, at chefredaktøren i en kommentar den 20. august skrev, at LA definitivt har sagt farvel til en ny politisk kultur.

Men det mener Mette Bock langt fra - ret langt fra, faktisk - er sandheden.

»Jensen påstår, at Liberal Alliance nu har opgivet at føre politik på nye måder og med idealerne i behold. Intet kunne være mere forkert. Vi arbejder fortsat stålsat for at få sænket skatterne, få en mindre offentlig sektor, skabe større frihed for borgerne og en højere vækst. Og vi vil fortsat komme til at overraske, selvom Jensen og andre ikke kan fordrage uforudsigelighed, visioner og mod,« skriver hun.

Læs hele indlægget her.

Dagens analyse

Finder vi hos Altinget, hvor netmediets chefredaktør, Jakob Nielsen, skriver om Mærsks frasalg af olie i en mere politisk kontekst.

Jakob Nielsen mener, at salget kan gøre dansk politik mere grøn.

»Med salget bliver det med et slag meget tydeligt, hvor Danmarks energipolitiske fokus vil være i de kommende årtier. Giganten i klassen vil nu være DONG, der ganske som Mærsk har sagt farvel til de fossile energikilder, men som via en massiv og vovet omstilling har gjort sig selv til en global markedsleder inden for vedvarende energi. Stærkt suppleret af Vestas og en række andre firmaer – Danfoss, Grundfos, Novozymes for blot at nævne nogle få – der gennem mange år har satset målrettet på at blive en del af den grønne omstilling og gjort det til en god forretning,« skriver Jakob Nielsen, der også vurderer, at den politiske stemning utvivlsomt bliver en anden, næste gang der skal forhandles skatterabatter til olieselskaberne i Nordsøen.

Læs hele analysen her.

Dagens analyse 2

Finder vi i Berlingske, hvor avisens politiske kommentator, Thomas Larsen, skriver, at »løbske bander bringer udlændingepolitik i centrum på Borgen«.

»Kort sagt, det kan godt være, at de næste udspil fra regeringen vil have skarpt fokus på økonomi, vækst, velfærd og rammevilkår, men en stor del af vælgerkorpset vil formentlig være mere optaget af en dagsorden, der handler om basal tryghed og sikkerhed.«

Læs hele analysen her.

Dagens det-er-nok-meget-godt-at-Jan-E-ikke-lever-af-at-opfinde-reklameslogans

Dagens torsk

Det sker i dag

11.15 Mette Bock skal i samråd.

Kulturminister Mette Bock (LA) er kaldt i åbent samråd om status for flytningen af biblioteksopgaven fra Kvinfo.

14.15 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i åbent samråd.

Justitsministeren skal redegøre over for Retsudvalget om, hvordan påstanden om, at betjente i nær fremtid vil kunne få direkte søgeadgang til Europols databasen, er opstået.