Sveriges »tåbelige idé«, en ukendt e-mail og Støjbergs værdigenstande

Dagens overblik: Krisen mellem Danmark og Sverige er »den største krise siden krigen«, ny mail sår tvivl om forklaringer i omstridt sag, og så vil Inger Støjberg ikke flå »plomber ud af tænderne« på flygtninge.

Vi er nået til torsdag, og her får du alt, hvad du skal vide om dansk politik i dag.

Vi begynder ikke overraskende med det emne, som har optaget suverænt mest plads i landets medier i denne uge: Grænsekontrollen.

Venstres udlændingeordfører, Marcus Knuth, langede onsdag på forsiden af Jyllands-Posten ud efter den svenske regering, hvis »ansvarsløse udlændingepolitik« ifølge ordføreren er »blevet en kæmpe hovedpine for Danmark.«

Udfaldet mod svenskerne er et blandt flere den seneste tid, og i Berlingske beskylder oppositionen regeringen for at optrappe en konflikt med et broderfolk og en vigtig handelspartner til skade for Danmark.

»Man har ingenting gjort for at komme i dialog med Sverige. Det er vores nærmeste allierede, vores tætteste samarbejds- og handelspartnere, det handler om. Jeg er målløs over, at dialogen foregår gennem medier og lovgivning og ikke ved, at man har et aktivt diplomati,« siger tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) til avisen.

Politisk kommentator og tidligere konservativ minister Hans Engell påpeger i samme spalter, at det dansk-svenske forhold er på frysepunktet:

»Det, vi oplever nu, er måske den største krise siden krigen i forholdet mellem Danmark og Sverige. Jeg kan ikke mindes noget, der rigtigt kommer op på siden af det her,« siger han.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V), afviser pure, at han ikke skulle have gjort, hvad han kunne for at løse konflikten:

»Jeg har prøvet på alle mulige måder, men det er ikke muligt for Danmark at overbevise Sverige om, at den grænsekontrol, de indfører og tvinger os til at reagere på, var en fejl,« siger ministeren og kalder den svenske beslutning om at indføre grænsekontrol for en »tåbelige idé.« Hele historien her.

Midlertidigt længe

Som bekendt har Danmark i første omgang indført en midlertidig grænsekontrol på 10 dage, men midlertidigt kan hurtigt blive til langvarig, ser det ud til.

På et hasteindkaldt møde onsdag i Bruxelles mellem Danmark, Sverige, Tyskland og EU-Kommissionen tydede det således på ingen måde på, at grænsekontrollen hos hverken Danmark eller Sverige er på vej væk.

Sveriges justits- og migrationsminister, Morgan Johansson, meldte klart ud, at Sverige ikke vil ophæve sin ID- og grænsekontrol, før der er kommet styr på EUs ydre grænser og flygtningestrømmen gennem Europa, og udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg (V), stemte i:

»Så længe grænsekontrol er den bedste mulighed for at holde styr på og orden i Danmark, så vil der være indført grænsekontrol,« sagde Støjberg. Læs mere hos Berlingske her.

»Jeg er ikke tilhænger af grænsekontrol«

Politiken kunne onsdag berette, at der i regeringstoppen var uenighed om, hvorvidt Danmark skulle indføre den midlertidige grænsekontrol, inden man for alvor havde mærket konsekvenserne af Sveriges beslutning om øget kontrol.

Her fremgik, at udenrigsminister Kristian Jensen talte for at vente. Og i Jyllands-Posten i dag forklarer ministeren da også, at grænsekontrollen ikke er etableret med hans gode vilje.

»Jeg ville helst have en situation, hvor der ikke var grænsekontrol. Jeg er ikke tilhænger af grænsekontrol. Jeg tror, at grænsekontrol er skadelig i forhold til integration, vækst og arbejdspladser. Det er bare blevet nødvendigt i Danmark, når Sverige har valgt den løsning, de har valgt,« siger Kristian Jensen til avisen.

Hos Dansk Folkeparti er udenrigsordfører Søren Espersen ikke i tvivl om, hvad Venstre i virkeligheden mener om grænsekontrol:

»Det er Venstres inderligste holdning, at vi ikke skal have grænsekontrol. De har givetvis skændtes i regeringen. Det er jeg ikke spor i tvivl om. Supereuropæerne har det svært i øjeblikket,« siger han til avisen.

Den hollandske advarsel

Også hos Politiken er der fokus på grænsespørgsmålet, og på avisens forside lyder der en advarsel.

Den kommer fra migrationsministeren fra det nye hollandske EU-formandskab, Klaas Dijkhoff, der påpeger, at grænsekontrol i Danmark og andre lande viser, at EUs frie bevægelighed er i fare.

»Hvis intet ændrer sig, er Schengen i reel fare. Det her er en situation, som intet medlemsland ønsker,« lyder det i en skriftlig kommentar til avisen, som du kan læse lige her.

Vi forlader grænserne og ser på dagens andre vigtige historier.

»Det er stærkt problematisk«

Berlingske kan i dag afsløre endnu et kapitel i den såkaldte Eritrea-sag. Ifølge avisen sår en hidtil ukendt e-mail yderligere tvivl om myndighedernes forklaringer om den omstridte Eritrea-rapport.

Allerede inden missionen til Eritrea var slut, blev et centralt argument om muligheden for at sende asylansøgere hjem til Eritrea således viderebragt til Justitsministeriet, hedder det i avisen.

Ifølge kritikere sår e-mailen tvivl om, hvorvidt konklusionerne i Eritrea-rapporten reelt var bestilt på forhånd fra det politiske system, og samtidig viser e-mail-udvekslingen, at Justitsministeriet, der ellers har hævdet at have haft »armslængde« til Eritrea-missionen, blev orienteret i detaljer.

»Det er stærkt problematisk,« siger Trine Christensen, konstitueret generalsekretær i den danske afdeling af organisationen Amnesty International, til avisen. Du kan læse hele den historie her.

Støjbergs plomber og Nasers fingre

Regeringens forslag om at fratage flygtninge deres værdigenstande har fået hård kritik både herhjemme og i udenlandske medier.

Hos DR Nyheder åbnede Inger Støjberg onsdag for at ændre i lovforslaget. Særligt i den del af forslaget, som netop drejer sig om beslaglæggelse af flygtninges værdier.

»Der har været meget debat om det her spørgsmål, og der har også været mange misforståelser. Derfor kan det godt være, vi skal have præciseret tingene lidt,« sagde Inger Støjberg til DR Nyheder.

Hvad er det, der skal præciseres?, spurgte DR:

»Jamen, nu må jeg jo lige få samlet op på, hvilke misforståelser der florerer rundt omkring, og det er jo netop ikke sådan, som nogle har sagt, at der skal flås plomber ud af tænderne på de mennesker, der kommer hertil. Det er jo helt tudetosset – også at man overhovedet har den diskussion.«

Hos TV 2 siger Det Konservative Folkeparti i dag, at politiet skal have en liste over værdigenstande, som ikke må konfiskeres fra asylansøgere.

Derfor skal partiets integrations- og udlændingeordfører Naser Khader til møde med integrationsminister Inger Støjberg (V), hvor forslaget skal præciseres.

»Jeg ønsker en præcisering, hvor man udelukker, at man skal aflevere vielsesringe, ure, halskæder, armbånd. De ting, man globalt går rundt med af smykker, og som betyder noget for folk. Det skal man holde fingrene væk fra,« siger udlændinge- og integrationsordfører Naser Khader. Mere hos TV 2 her.

Dagens citat

»Jeg kan overhovedet ikke se, hvad Mette skulle have med dette at gøre. Ombudsmanden slår jo fast, at Mette ikke har noget med denne sag at gøre. Derfor undrer det mig, at hun bliver bedt om at give en kommentar.«

Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, undrer sig over, hvorfor Mette Frederiksen skal forholde sig til Eritrea-sagen i dagens Berlingske.

Dagens citat II

»Nu lader vi os ikke slå ud, fordi der er nogle eksperter, der vurderer, at det ikke kan lade sig gøre.«

Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, giver ikke meget for de eksperter, som i Jyllands-Posten siger, at DFs plan om at vende asylansøgere om ved grænsen er uholdbar. Hele den historie her.

Dagens jobopslag

Artiklen fortsætter under opslaget

Jyllands-Posten har mere op det opslag í her.

Dagens tal

27.

Så mange gange om måneden kan medarbejdere fra Rådet for Socialt Udsatte i fremtiden blive nødt til at sætte sig om bord på et fly for at passe deres arbejde.

Rådet for Socialt Udsatte er en af de mange statslige arbejdspladser, som regeringen vil flytte fra hovedstaden til andre dele af landet, og derfor skal rådets sekretariat flyttes til Rønne på Bornholm. Hele den historie i Berlingske.

Det skal du også have med

Landets gymnasier og erhvervsuddannelser har færre penge per elev end gennemsnittet i OECD. Og Danmark lander samlet på en 24.-plads efter lande som Mexico og Slovenien. Det skriver Politiken i dag.

Fik du læst?

Antallet af udlændinge på tålt ophold, der er forsvundet fra myndighederne, er steget, viser folketingssvar. Inger Støjberg overvejer opstramninger. Læs hele den historie hos Politiko.dk her.

Det sker i dag

- Kl. 8.00 til 10.00 holder Enhedslisten gruppemøde.
- Kl. 9.00 til 10.00 holder Socialdemokraterne også gruppemøde