Sure borgmestre har lagt beskeder på Karsten Lauritzens telefonsvarer

Dagens overblik: Regeringens omfattende plan om at nedlægge Skat møder både glæde og bitterhed i borgmesterland. To ministre præsenterer en helt ny strategi for Danmark. Og så er der nye historier om Inger Støjberg. Hele dit politiske overblik her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og skatteminister Karsten Lauritzen præsenterede tirsdag regeringens plan for et nyt skattevæsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er halvvejs gennem ugen, Folkemødet står for døren, og her har du dit daglige overblik over alt, hvad der er værd at vide om dansk politik i dag.

Det kommer primært til at handle om tre ting i dag: Skat. En ny dansk strategi på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område. Og udlændingeminister Inger Støjberg (V).

Vi begynder med Skat.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterede i går plantegningerne til fremtidens skattevæsen.

Kort fortalt: Det nuværende Skat bliver nedlagt og erstattet af syv separate styrelser. Omkalfatringen placerer 1.500 medarbejdere uden for hovedstaden, hvor fem af de syv styrelser placeres i Aarhus, Aalborg, Middelfart, Roskilde og Herning.

Det er allerede besluttet at tilføre skattevæsnet 3.300 nye medarbejdere. 1.000 som en del af genopretningsplanen, mens de resterende er tiltænkt som erstatning for puklen af pensionsmodne medarbejdere. Omkring 2.000 skattemedarbejdere ventes nemlig at gå på pension de kommende år.

Her får du en gennemgang af de historier, som regeringens planer har kastet af sig.

Flere medier fokuserer på, at udflytningen og omrokeringen kan føre til tab af viden.

Formand for Dansk Told og Skatteforbund, Jørn Rise, i Berlingske:

»Jeg ser for mig, at man laver en stor geografiøvelse, hvor kompetencer vil gå tabt. Skat er endt som et organisatorisk eksperiment. Man skal tænke på alle de udskiftninger, der i forvejen er sket, og når denne plan er ført ud i livet i 2021, så ender vi på 16 år med eksperimenter.«

Ifølge formand for Djøf Offentligt, Sara Vergo, er kompetencetabet allerede i gang, hvilket kan aflæses i en længere sagsbehandlingstid på flere områder. Sammenligner hun med tidligere udflytninger af statslige arbejdspladser, flytter fem procent af Djøf-medlemmerne med arbejdspladsen, mens knap 15 procent vælger at pendle:

»Det er mindre end hver femte, der har erfaring. Resten har typisk ingen erfaring med det område, de sidder med, fordi der er tale om højt specialiserede områder,« siger Sara Vergo til Berlingske.

Hos Politiken erkender skatteminister Karsten Lauritzen da også, at den omfattende flyttemanøvre risikerer at koste viden.

»Sådan er det altid, når man ændrer noget, er der en risiko. Min analyse er bare, at den risiko er tæt på at være ligeså stor ved at lade Skat køre videre med sin nuværende organisering,« siger han her.

Tilbage hos Berlingske maner professor ved Aalborg Universitet med speciale i offentlig ledelse og økonomistyring Per Nikolaj Bukh da også til besindighed:

»Der kan godt være en god pointe i, at hvis du skal rekruttere 3.000 medarbejdere, der skal oplæres i at arbejde med skat, så kan de være ligeså nemme at finde i Jylland og på Fyn, som i Københavns-området, hvor der er mange andre job i forvejen. Og jyder kan i princippet være lige så dygtige. Det er de faktisk ofte.«

Sure beskeder på telefonsvareren

Jyllands-Posten skriver, at Dansk Folkeparti vil have indflydelse på placeringen af de nye styrelser:

»Vi har ikke set begrundelserne for, at regeringen vil lægge styrelser der, hvor den lægger dem,« siger finansordfører René Christensen til avisen.

Dansk Folkepartis finansordfører understreger, at partiet forventer indflydelse på placeringen, fordi partiet i efteråret var med til både at afsætte og finansiere milliarder af kroner på finansloven til et løft af Skats arbejde. Men skatteministeren deler ikke DF opfattelse af, at det giver partiet ret til indflydelse.

»Jeg har haft – og har – en god dialog med bl.a. Dansk Folkeparti om indretningen af det nye skattevæsen. Og det er nu også mit indtryk, at man i Dansk Folkeparti er godt tilfredse med, at vi nu placerer 1.500 stillinger uden for København,« skriver skatteminister Karsten Lauritzen i en mail til avisen.

Du kan læse den historie her (kræver abonnement).

Hos Politiken afslører Karsten Lauritzen, at det ikke kun er DF, som har sat spørgsmålstegn ved placeringen af de nye styrelser. Det har også en del borgmestre. Som henholdsvis er glade og sure.

På pressemødet i dag (i går, red) sagde du, at der ikke må gå politik i placeringen af de her styrelser. Hvilke faglige argumenter ligger bag den her flytteplan?, spørger avisen.

»Der kunne gå meget kommunalpolitik i det. Der er mange glade borgmestre i dag, men der er også nogle sure, som har lagt beskeder på min telefonsvarer«.

»Det er et politisk valg, og regeringen har valgt at lave udflytning, men det skal stå på et fagligt grundlag, og det gør vi også. Vi har taget udgangspunkt i dér, hvor Skat er i dag, og hvor man tidligere har haft lokaliteter, hvor der har været lokaler, man kan få adgang til, og også på hvor vi kan samle medarbejderne i et stærkt fagligt miljø«.

Apropos Skat: Dagens indspark fra Twitter

Apropos Skat II: Dagens analyse

DRs politiske korrespondent Christine Cordsen skriver i en analyse, at det med regeringens udspil om et nyt skattevæsen for alvor er slut med borgfreden om skattevæsenet:

»Med et glimt i øjet konstaterede Løkke, at det i 2015 ikke var en milliardinvestering i skattevæsenet, han gik til valg på. Det var ikke lige den del af velfærdssamfundet, han havde fokus på.«

»Men det tyder alt på, at det bliver i næste valgkamp. Spørgsmålet er så, hvad det betyder for genopbygningen af danskernes tillid, hvis politikerne for alvor giver sig til at slås om skatten.«

Hele analysen her.

Og så ikke mere Skat i denne omgang.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

En ny strategi

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) præsenterer i dag i fællesskab regeringens nye strategi på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område i de kommende år.

Terror, migration, sikkerhed i nærområdet, globalisering, Arktis, EUs fremtid og Brexit er de vigtigste fokuspunkter i strategien.

De to ministre har i den forbindelse givet interview til flere medier. Du får en kort gennemgang her.

Hos Jyllands-Posten og Politiken forklarer ministerduoen, at en del af de penge, som regeringen sparer ved, at der kommer færre asylsøgere til Danmark, skal bruges på at sende flere afviste asylsøgere hjem.

Regeringen har sparet knap to mia. kr. og afsætter allerede i år 50 mio. kr., som skal bruges til at få flere udviste udlændinge til at vende hjem. Næste år forøges puljen til 75 mio. kr. Derudover skal de sparede penge bruges til at få flygtninge til at blive i nærområderne, skriver for eksempel Jyllands-Posten.

Til avisen forklarer ministrene, at regeringen nu er parat til at betale modtagerlandene for at tage imod afviste asylsøgere. En nyudnævnt udsendelsesambassadør vil kunne disponere over pengepuljen til det formål.

»Det vil være en del af hans værktøjskasse,« siger Ulla Tørnæs.

Du kan læse hele historien her (kræver abonnement). Og Politikens version her.

»Undskyld, at jeg siger det lige ud«

Politiken har i øvrigt interviewet Anders Samuelsen om forholdet til USA og præsident Trump. Den danske regering mener, at det er for tidligt at sige noget om retningen for amerikansk udenrigspolitik i forbindelse med den nye strategi.

»Det er endnu for tidligt at vurdere, hvordan amerikansk udenrigspolitik vil tegne sig i de kommende år«, står der ifølge avisen i indledningen i den cirka 25 sider lange rapport.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har kaldt det et forstemmende eksempel på, hvordan globalt lederskab kan sættes over styr, da Trump meddelte, at USA trækker sig ud af klimaaftalen fra Paris. Forsvarsminister Claus Hjort har sagt, at der på grund af intern uenighed tegner sig et billede af to regeringer i USA. Hvordan kan Danmark overhovedet forlade sig på USA i sådan en situation?, spørger Politiken.

»Undskyld, at jeg siger det lige ud: Hvad er det, man forestiller sig? Skal vi afbryde de diplomatiske forbindelser med USA? Vende dem ryggen? Ikke forsøge at påvirke dem? Vi skal da påvirke dem alt det, vi kan, og det gør vi hver eneste dag«, siger Samuelsen i et interview, som du kan læse her.

To historier om Støjberg

Både Information og DR har i dag historier med fokus på udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs ulovlige adskillelse af mindreårige samlevende asylansøgere på landets asylcentre.

Du får dem i kort form her.

DR konstaterer i en større gennemgang, at Inger Støjberg har skiftet forklaring i sagen om den ulovlige instruks, men hendes nye forklaring passer ikke med sagens dokumenter.

Du kan læse hele DR-journalist Jesper Tynells gennemgang her.

Information skriver, at Institut for Menneskerettigheder i marts 2016 sendte et notat til Inger Støjberg om, at ministerens udmeldte adskillelse af mindreårige samlevende asylansøgere ikke kunne ske uden to ting: Dels skulle der foretages en individuel vurdering af samtlige par, dels skulle der ske partshøring, hvis menneskerettighederne skulle overholdes.

Det tog ministeriet mere end en måned at få svaret, og da svaret endelig kom, var det et typisk ikke-svar. Og det svar var instituttet langt fra tilfreds med, fortæller instituttets vicedirektør, Louise Holck, Information.

»Vi havde i vores brev peget på to ting, og vi havde håbet, at ministeren var enig med os, men i stedet talte man uden om,« siger hun.

Dyk ned i den historie hos Information her.

Inger Støjberg har været i samråd om sagen én gang, og hun er indkaldt til endnu et af slagsen i næste uge.

Papes overvågning

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil have mere overvågning i Vollsmose.

Det sker i forlængelse af, at Postnord midlertidigt har valgt at standse uddelingen af post i bydelen som følge af trusler og chikane mod postbude.

»Jeg vil ikke acceptere, at der er steder i det her land, hvor man ikke kan passe sit arbejde i fred,« sagde han i går til DR.

Politiet mødes i dag med de Postnord-medarbejdere, der kører med post i Vollsmose. Medarbejderne har også fået udleveret et direkte telefonnummer til politiet, så de hurtigt kan kontakte dem, hvis de bliver udsat for lignende episoder.

Læs mere her.

Her er fem historier, du også skal have med i dag

1: Danskerne går glip af nye job og store pengebeløb, fordi Danmark ikke prioriterer turisme på linje med resten af verden. Sådan siger ekspert bag ny international rapport.

Det er en skam, for turistbranchen vil være vækstmotor på fremtidens arbejdsmarked, lyder det. Dansk Erhverv er enig og efterspørger politisk vilje.

Du får det hele i Berlingske her (kræver abonnement).

2: Iværksætteren Kasper Kragelund, der står bag Aarhus Street Food, er tvunget til at forlade Danmark, efter at hans thailandske hustru er blevet udvist.

Børsen har den historie her (kræver abonnement).

3: Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen og hans rådgivningsvirksomhed Rasmussen Global har fået en ny kunde på et nyt lovende marked: Brexit. Det skriver Politiken.

Den tidligere danske statsminister og Nato-generalsekretær rådgiver et af de økonomisk stærke asiatiske lande igennem Brexit-forhandlingerne, oplyser en talsmand for Rasmussen Global til avisen.

Han vil ikke oplyse, hvilket land der er tale om, eller hvor mange penge kontrakten lyder på.

Mere om den historie her.

4: I strid med reglerne har Banedanmark hemmeligholdt dele af sag om mulig ulovlig udelukkelse af leverandør, vurderer flere eksperter i Berlingske.

Dansk Folkeparti mener, at hemmeligholdelsen viser, at Banedanmark har »lig i lasten«. Den statslige virksomhed er klar til at udlevere oplysninger til Folketinget.

Mere hos Berlingske (kræver abonnement).

5: Staten har sagt ja til det, som en ekspert kalder et »billigt« købstilbud på Vestjysk Bank, og forløbet møder hård kritik fra Dansk Aktionærforening, skriver Berlingske Business.

Men efter flere års jagt på en køber og med en truende EU-sag var der ikke andre muligheder, svarer finansminister Kristian Jensen (V).

Mere her (kræver abonnement).

Dagens læserbrev

Chris Bjerknæs, landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom, skriver af en eller anden grund om fodbold i Politiken:

»Fodbold er forvandlet til et metroseksuelt paradis, hvor lyserøde fodboldstøvler, pandebånd og tøsedrenge har fuldt fokus, mens forbillederne, spillet og oplevelserne er forsvundet fra de tomme stadioner. Der er for meget presse og for få præsentationer.«

Hele indlægget her.

Dagens indspark

Medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet Jeppe Kofod i Politiken.

»Der sidder 751 politikere i Europaparlamentet, men vi kunne egentlig godt fjerne hver 10. Det må jeg konkludere efter godt tre år som europaparlamentariker. Og netop nu har vi en gylden chance for at effektivisere EU-systemet. Med Storbritanniens farvel til EU bliver der med ét slag 73 ledige mandater i Europaparlamentet.«

Læs mere her.

Det sker i dag

09:10 Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) lancerer i fællesskab regeringens nye strategi på det udenrigs- og sikkerhedspolitiske område i de kommende år.

10:00 Folketingets Europaudvalg mødes i dag. Mødet omhandler blandt andet det kommende rådsmøde for EUs udenrigsministre, og her deltager udenrigsminister Anders Samuelsen (LA). Desuden er finansminister Kristian Jensen (V) kaldt i samråd om regeringens holdning til EU-Kommissionens udkast til landespecifikke anbefalinger for Danmark og EU-Kommissionens prioriteter for den økonomiske politik i medlemslandene generelt.

13:00 Et flertal i Folketinget ventes i dag at vedtage regeringens forslag om at hæve straffen for »utryghedsskabende tiggeri«.

13:30 Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i åbent samråd om stramninger i terror- og udlændingelovgivningen på baggrund af terrorangrebet i Manchester.

14:15 Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) er i dag kaldt i samråd om Kystdirektoratets kendskab til SIC-forsøg.