Studiepause fra ministeren, huller i hæren og indspark fra Farum

Dagens overblik: Zimbabwes hær er bedre udrustet end den danske, minister kritiseres for, at det hele sejler, og så stempler Peter Brixtofte ind i debatten om kontanthjælpsloftet. Sikke en dag.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) vil give studerede mulighed for at tage to års pause fra studierne, men stadig have retskrav på at komme ind på en kandidatuddannelse. »Det hele sejler for hende,« mener Venstre. Her ses Sofie Carsten Nielsen med europæiske ministerkolleger i Bruxelles. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet

Her kommer dagens overblik over historier, debatter og analyser fra den politiske sfære.

Halvleg i studietiden
I dag har studerende retskrav på, at de kan gå fra en bachelor- til en kandidatuddannelse, men kun hvis det gør det i én glidende bevægelse og uden pauser. Det vil uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) ændre på, så bachelorer kan afbryde i studierne i op til to år, men stadig have ret til at blive cand.et.eller.andet.

»De studerende skal kunne forlade studiet, arbejde i nogle år og så vende tilbage og tage kandidatuddannelsen senere, hvis det er det, de vil,« siger hun til Politiken.

Men Venstre siger nej og vil blokere for forslaget som forligsparti.

»Først laver hun en fremdriftsreform, hvor formålet er, at de studerende skal hurtigere igennem uddannelsessystemet, og nu vil hun bløde op på retskravet, der trækker i den anden retning. Det er tegn på, at det hele sejler for hende,« siger uddannelsesordfører Esben Lunde Larsen (V) til Politiken.

Dagens citat
»Zimbabwes hær er bedre udrustet end vores, for de har i det mindst noget ældre russisk luftværn. I den dansk hær kan vi kun råbe efter flyene«.

Lars R. Møller, pensioneret panseroberst i Berlingske på 75 års dagen for invasionen af Danmark, hvor hærchefen udpeger huller i forsvaret, og hvor de Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, benytter lejligheden til at kræve en mia. kr. ekstra til forsvarsbudgettet.

Kampagnemageri
Venstre hængte i går et 40 meter langt banner op på Hotel Crowne Plaza, bedre kendt som det sorte tårn, hvor Socialdemokraterne, SF og de Radikale forhandlede regeringsgrundlag i 2011.

De har lovet før, nu lover de igen, stod der på det ene banner, mens det andet oplistede eksempler på løftebrud. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe.

Socialdemokraterne svarede igen ved at udlodde en billet til Mallorca til den, der kan gætte, hvor mange gange »vi skal høre Løkke råbe løftebrud«.

A. 20 gange
B. 30 gange
C. 152.000 gange

En reference til prisen fra Løkkes tøjsag, der nær havde kostet ham formandsposten.

Lige siden valget har Venstres politikere råbt løftebrud stort set hver eneste gang, de åbnede munden. De har sågar påst...

Posted by Socialdemokraterne on 8. april 2015

Karakterkollaps
Jeg skrev det i går, og jeg skriver det gerne igen. Det er næsten en naturlov. Forhandlinger går i stå, når et valg nærmer sig, fordi alle er på stikkerne over, hvordan modstanderne kan bruge eller misbruge en eventuel aftale i den nært forestående valgkamp. In casu: Karakterkrav udløste forhandlingskollaps om gymnasier.

Hans Engell og 61 pct. af læserne på Politiko.dk havde ellers forudsagt det modsatte. Se punkt 13 i spådomsquizzen.

Jelved og flertallet
Kulturminister Marianne Jelved (R) står igen over for et truende flertal uden om regeringen. Denne gang vil de røde støttepartier og den borgerlige blok have slettet de ulovligt indhentede patientoplysninger i den såkaldte DAMD-database. Læs og forstå her.

Vi får se, om hun får pacificeret flertallet på samme måde som i sagen om DR's Underholdningsorkester.

Dagens indspark
Tidl. minister og Farum-borgmester Peter Brixtofte kommer med gode råd til sit gamle parti.

»Venstre har helt fornuftigt i en kampagne sagt, at det skal kunne betale sig at arbejde og har et eksempel på en familie med 454.000 kr. i kontanthjælp,« skriver han i et læserbrev i Berlingske:

»Det er til gengæld helt amatøragtigt, at man først vil fortælle efter valget, hvilke regler der skal indføres. Den holdning kan medvirke til, at blå blok taber valget.«

Bag glasdøren
Google Street View har kørt en tur i Finansministeriet, ligesom de gjorde i Folketinget sidste år. Det betyder, at man nu kan komme bag om den mest fotograferede glasdør i Danmark. Prøv det herunder.

Hip hip ...
Danske Medier uddelte i går digitale designpriser, og vi vandt to af dem. En for forsiden på Politiko.dk og en for stedet, hvor man kan sætte sin egen regering. Hurra!

Det skal jeg se i aften

Opdateret kl. 8.55