Støjbergs embedsmænd har fået mindst fire advarsler: »Det er chokerende, at man ikke har foretaget sig noget«

Dagens overblik: Udlændinge- og integrationsministerens embedsmænd er forsøgt råbt op flere gange. Kristian Jensen får advarsler fra en række økonomer. Og så forklarer Poul Madsen om et særligt »men«. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til en ny omgang politisk morgenpost med hele dit politiske overblik samlet ét sted.

Vi begynder dagen med et spørgsmål.

Er politikernes egen facon en del af årsagen til, at de modtager flere trusler?

Søndag fortalte udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i et længere interview i Berlingske om en hverdag med trusler og chikane.

I kølvandet på artiklen fulgte en ophedet debat på sociale medier, hvor flere fremtrædende debattører tog behørig afstand fra truslerne, men samtidig henledte opmærksomheden på den politik, Støjberg har ført som minister.

Berlingske har i dagens avis talt med Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, samt det tidligere folketingsmedlem for SF Özlem Cekic, som begge mener, at Støjbergs facon er medvirkende årsag til de trusler, hun modtager.

Poul Madsen siger:

»Jeg tror, at tingene hænger sammen, og det er den debat, jeg gerne vil rejse. Der er en årsag til, at tingene har udviklet sig, som de har, og en af dem er, at der er en ekstrem polarisering af budskaberne på begge sider af hegnet lige nu.«

»Men man kan godt være ked af flere ting ad gangen. Jeg er ked af, at Inger Støjberg må leve under konstante dødstrusler, men jeg er eddermame også ked af den tone, vi har fået, og at offentlige ministre fejrer, når man sikrer, at mennesker – i hvert fald nogle af dem – i nød ikke kan komme her til landet.«

Özlem Cekic understreger, at »der er intet, overhovedet, der kan legitimere trusler«, men når hun alligevel mener, at Ekstra Bladets chefredaktør har en pointe, skyldes det, at hun selv er nået til den erkendelse, at hendes egen debatfacon kan have været med til at fremprovokere trusler.

»I de tilfælde, hvor jeg selv er grøftegravende i mit udtryk, kan jeg bare se, at jeg får flere trusler. Hvis vi vil forstå det her, er vi nødt til at se på vores egen tone,« siger Özlem Cekic til avisen.

Du kan læse hele artiklen samt en kommentar fra Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, her.

Og så skal vi videre til dagens andre politiske nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Det er chokerende«

Vi bliver ved Inger Støjberg, men hopper videre til Radio24syv.

Mindst fire gange i løbet af 2017 har advokater og organisationer i konkrete sager advaret Udlændinge- og Integrationsministeriet om, at Danmark risikerede at udvise svært syge udlændinge i strid med en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Alligevel fortsatte ministeriets embedsmænd med at give afslag til syge udlændinge.

Først i lørdags – 13 måneder efter dommen blev afsagt – meddelte ministeriet, at man nu vil ændre praksis og derfor sætter alle udvisninger af syge udlændinge i bero i foreløbigt fire uger.

En gennemgang af materiale om sagen viser, at advokater og andre bisiddere mindst fire gange forsøgte at råbe ministeriets embedsmænd op. Det skete første gang 24. april 2017 – fire måneder efter at den afgørende dom blev truffet ved menneskerettighedsdomstolen. Det oplyser Radio24syv, som gennem længere tid har dækket sagen.

»Det er chokerende, at man ikke har foretaget sig noget. Det er jo sager med folk, der virkelig er i nød,« siger Jytte Lindgård, formand for Foreningen af Udlændingeretsadvokater, til Radio24syv.

Både Radio24syv og Politiken fortæller desuden, hvordan udlændingeadvokat Marianne Vølund, der er advokat for den syge Naser Husseini – som tilbage i februar 2017, altså et par måneder efter den omtalte dom, blev sendt tilbage til Afghanistan, fordi han fik afslag på humanitær opholdstilladelse i Danmark – opfordrer til, at sagen nu bliver genoptaget.

Inger Støjberg har hverken hos Radio24syv eller Politiken ønsket at kommentere sagen, men på torsdag skal hun i samråd og svare på spørgsmål om forløbet i ministeriet siden dommen i december 2016.

Læs mere hos Radio24syv her og Politiken her.

En rigtig dum idé

Og så skal vi til en advarsel.

Samtidig med at regeringen og Dansk Folkeparti gør klar til at genoptage forhandlingerne om en skatteaftale, advarer flere økonomer således nu regeringen mod at gennemføre skattelettelser allerede i år.

Det gør de i Børsen.

Årsagen er, at fremgangen i dansk økonomi er så stærk, at man risikerer at sende væksten op i det røde felt.

»Det er i min optik en rigtig dum idé at give skattelettelser lige nu,« siger Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank, til avisen og tilføjer:

»Dansk økonomi er ikke overophedet nu, men risikoen er stigende. Jeg mener slet ikke, at politikerne skal være dem, der presser på, for at problemerne bliver større.«

Finansminister Kristian Jensen (V) vil hverken sige, hvor meget regeringen ønsker at lette skatten for i 2018, eller hvor stor effekt det vil have på arbejdsudbuddet. Til Børsen siger han i stedet:

»Nu er jeg i den begunstigede situation, at jeg ved, hvad der ligger på bordet. Derfor vil jeg bare sige, at jeg ikke er bekymret.«

Du kan læse hele historien her (kræver abonnement). Og et interview med Kristian Jensen her (kræver sørme også abonnement).

Den tunge ende

Vi bliver ved økonomien og Kristian Jensen.

Dansk økonomi er således endelig kommet ind i et opsving, men det er ikke prangende. En række europæiske lande vil overgå os i den kommende tid, viser nye tal fra OECD, ECB og Økonomi- og Indenrigsministeriet, skriver Berlingske Business i dag.

Målt på væksten frem mod 2019 er det danske opsving det sjettesvageste i Europa.

Steen Bocian, cheføkonom i Dansk Erhverv, siger:

»Vi skal have gjort noget, som kan stimulere virksomhedernes lyst til at investere. Indtil videre har regeringen sat gang i en række nålestiksinitiativer med blandt andet aktiesparekonto. Men vi står over for den udfordring, at eksempelvis Norge, Holland og Sverige enten har sat selskabsskatten ned eller vil gøre det, og vi gør ikke noget. Det øger risikoen for, at de løber endnu mere fra os.«

Artiklen fortsætter under grafikken

Svaret fra Kristian Jensen:

»Der er ingen tvivl om, at vi er pressede af, at den ledige arbejdskraft i Danmark er ved at være brugt op. Hvis virksomhederne ikke kan ansætte de rette folk, får vi et opsving, der er dårligere end i de andre lande. Derfor skal vi have skatten på arbejde ned, for at flere kan stille sig til rådighed for arbejdsmarkedet.«

Læs hele historien hos Berlingske Business her. Og interviewet med finansministeren her.

Alternativ mørklægning

I september sidste år kom det frem, at Alternativet havde modtaget støtte, som blev overført til Danmark fra de to skattelylande Gibraltar og Luxembourg.

Ekstra Bladet skriver i dag, at partiet på et møde 28. oktober sidste år skulle behandle den såkaldte »donationssag«, fremgår det af mødedagsordenen.

Men på trods af partiets egne værdier om gennemsigtighed fremgår diskussionen om skattelysagen ikke af referatet af det pågældende møde.

På Christiansborg bemærkes det fra flere kanter, at Alternativet ikke just lever op til sine egne principper ved at mørklægge skattely-diskussionen i mødereferatet, skriver avisen.

»Hvis åbenhed kun gælder, når det er nemt, men ikke når det er svært, så er deres åbenhed bare fis i en hornlygte,« lyder det fra SFs Karsten Hønge.

Forpersonen for Alternativets hovedbestyrelse, Nilas Bay-Foged, forklarer til avisen, at punktet ikke var på dagsordenen »som et beslutningspunkt«, og partiet refererer kun punkter på dagsordenen.

Men I har en kerneværdi om gennemsigtighed. Alle skal have mulighed for at se jer over skulderen – både på gode og dårlige dage. Det princip bryder I vel her? spørger avisen.

»Nej, vi orienterer skam åbent om alting, men det betyder ikke, at hver eneste ord, der bliver sagt, bliver skrevet ned. Slet ikke for punkter, der ikke er på dagsordenen,« lyder svaret.

Historien er ikke på nettet endnu, men kan læses i sin helhed i Ekstra Bladet.

Tre historier i kort form, du også bør kende til

1: Morten Kabell, Enhedslistens netop fratrådte teknik- og miljøborgmester i København, bliver nu mødt med nye spørgsmål i sagen om det skattebetalte eftervederlag, som han modtager, selvom han har fået nyt job i en privat virksomhed.

Det gør han i Jyllands-Posten, som har set nærmere på det regnestykke, som Kabell selv gennemgik på sin Facebook-profil i weekenden.

Læs mere her (kræver abonnement).

Bestyrelsen i Enhedslisten København skal i øvrigt i morgen mødes for at diskutere, om partiet vil tage imod penge fra Morten Kabells omdiskuterede eftervederlag.

Det oplyser Enhedslistens gruppeformand på Københavns Rådhus, Karina Vestergård Madsen, til Information.

2: De studerende på landets største uddannelse oplever problemer med kvalitet og faglighed, og de bruger mindre tid på studierne end andre studerende, viser en rapport fra Danmarks Evalueringsinstitut.

Politiken har den historie her.

3: Hvis det for alvor skal lykkes at få flere flygtninge i arbejde i Danmark, er det nødvendigt at tage det opsigtsvækkende skridt at sætte lønnen for flygtninge ned under den aftalte mindsteløn.

Sådan lyder det fra den tidligere SFer Özlem Cekic i dagens Børsen.

»Hvis man virkelig skal gøre noget for flygtninge, så skal man også indføre indslusningsløn. Jeg mener, at det er et svigt fra venstrefløjen, at man ikke vil være med til det. Jeg kommer selv fra bunden af samfundet, og om nogen ved jeg, at det er vigtigt at have folk med et arbejde som rollemodel,« siger hun.

Mere her (kræver abonnement).

Dagens afslutning på en historie

Ekstra Bladet har mandag forsøgt at få Henrik Sass til at stille op til et interview om interviewet om, at han ikke vil stille op til interviews. Han er indtil videre ikke vendt tilbage.

En forklaring hos Ekstra Bladet her.

Dagens citat

»Jeg har ikke én rynke. Det skyldes ikke engang botox, men flæskesteg.«

Citatet kommer fra ældreminister Thyra Frank (LA) og kan findes i dagens Information.

Avisen undersøger med egne ord »blå og rød humor anno 2018« ved at spørge politikerne, hvad der får dem til at grine.

Thyra Frank griner helst ad sig selv, fortæller hun i et fint interview, hvor du også kan læse, hvilken politisk modstander der får Mette Gjerskov (S) til at »flække af grin«.

Læs det hele her.

Dagens interview

I sommer sygemeldte socialrådgivernes formand, Majbrit Berlau, sig med stress. Hos Information taler hun nu for første gang åbent om det.

For selv om stress ikke smitter, er det noget, samfundet bliver nødt til at forholde sig til, forklarer hun:

»I betragtning af, hvor stor en tendens stress er blevet i vores samfund, kan man undre sig over, at vores politikere ikke gør mere ved det. Havde det været en epidemi, havde de nok allerede lanceret gennemgribende sundhedspolitiske tiltag for at stoppe den.«

Læs mere hos Information her (kræver abonnement).

Fik du læst?

De danske krav til statsborgerskab er så restriktive, at de udfordrer demokratiet, mener lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet Per Mouritsen.

Berlingske har talt med ham, og du kan læse hele interviewet her.

Det sker i dag

10:30 Åbent samråd om byggeri af Storstrømsbroen
Beskæftigelsesudvalget har beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om regeringens plan for byggeriet af den nye Storstrømsbro.

13:30 Lukket samråd om udligningsordningen og mangelfuld statistik
Udvalget for Landdistrikter og Øer holder et lukket samråd med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) om udligningsordningen og anvendelse af mangelfuld statistik om udlændinges medbragte uddannelse.

14:00 Åbent samråd om elevfordelingen på almene gymnasier
Åbent samråd i Undervisningsudvalget med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) om tilgangen til og elevfordelingen på almene gymnasier i Danmark. Undervisningsministeren samt udlændinge- og integrationsministeren skal på samrådet kommentere den udvikling, at unge i landets større byer i stigende grad søger mod almene gymnasier, hvor eleverne har samme religiøse og kulturelle baggrund som dem selv.