Støjbergs »absurde« cirkulære, Pinds advarsel og en upopulær nyhed

Dagens overblik: Inger Støjberg får kritik for regler med tilbagevirkende kraft, Søren Pind løfter pegefingeren til advarsel, og så mener Enhedslisten, at partierne bag Dong-forliget forsøgte at gemme nyhed.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi er halvvejs gennem ugen, og her er dit daglige overblik over dagens politiske historier.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) får på forsiden af dagens Information kritik fra flere kanter som følge af det 44-sider lange forslag til et nyt indfødsretscirkulære, som ministeren har indledt forhandlinger om.

Helt konkret er flere faldet over paragraf 33 i Støjbergs cirkulære, og hun og regeringen bliver skudt i skoene, at de vil lave regler med tilbagevirkende kraft.

Ekspert i indfødsret Eva Ersbøll fra Institut for Menneskerettigheder kalder det f.eks. »dybt problematisk og yderst bekymrende«, at det nye indfødsretscirkulære får tilbagevirkende kraft, skriver avisen.

Kort fortalt udgør det omstridte cirkulære de regler, som statsborgerskabsansøgninger skal behandles efter, og i paragraf 33 i Støjbergs forslag hedder det, at samtlige ansøgninger skal behandles efter de nye regler, »uanset tidspunktet for ansøgningens indgivelse«.

Er ansøgningen indsendt 14 måneder forud for den dag, hvor det kommende cirkulære træder i kraft, bliver de dog behandlet efter de nuværende regler.

Hos både Alternativet og Enhedslisten ryster man hovedet:

»Ansøgninger, der er indgivet under et sæt regler, må også behandles efter disse regler. Alt andet ville være absurd og lovgivning med tilbagevirkende kraft, og det plejer vi ikke at betjene os af her i landet,« siger Alternativets Ulla Sandbæk til avisen.

Inger Støjberg har ikke ønsket at kommenteret kritikken, men Venstres Jan E. Jørgensen siger:

»Man har lov at mene, at det er urimeligt, eller at det burde være anderledes, men det er ikke med tilbagevirkende kraft. Det er det kun, hvis folk får frataget noget, som de allerede har fået.« Hele historien her.

Pinds skarpe advarsel

Både Politiforbundet og justitsminister Søren Pind (V) advarer nu mod, at et nej ved folkeafstemningen om retsforbeholdet 3. december vil koste politiet et vigtigt våben. Det gør de i Berlingske.

Det vigtige våben er databasen Europol Information System, EIS, hvor betjente kan søge oplysninger om udlændinge, som er mistænkt for at begå kriminalitet i Danmark, og som også har været i politiets søgelys i andre EU-lande.

I fjor søgte dansk politi i databasen 72.000 gange - mere end noget andet EU-land.

Ifølge de partier herhjemme, som anbefaler et nej, kan Danmark søge at komme med i en parallelaftale med EU om fortsat deltagelse i Europol-samarbejdet, sådan som eksempelvis Norge har gjort.

Men af et internt notat fra Justitsministeriet fremgår det, at Norge, fordi landet netop ikke er direkte med i Europol-samarbejdet, i modsætning til dansk politi ikke kan søge oplysninger direkte i EIS. I stedet skal norsk politi normalt vente to dage, skriver avisen.

»Jeg vil skarpt advare mod at bringe dansk politi i sådan en situation,« siger justitsminister Søren Pind.

Hos nej-partierne Dansk Folkeparti og Enhedslisten er man ikke så bekymret. Læs mere her.

Ikke det kønneste forløb

Et stort flertal af EU-landene nåede tirsdag aften til enighed om en fordeling af 120.000 flygtninge. Det skete på trods af indædt modstand fra fire central- og østeuropæiske lande, der stemte imod.

Slovakiet vil således ikke acceptere beslutningen, og Tjekkiet overvejer et retligt efterspil.

»Det har været et langt forløb, og nogle vil måske også sige, at det ikke har været det kønneste forløb, men nu er der altså et resultat, og det er jeg meget tilfreds med,« siger Inger Støjberg i dagens Berlingske.

Som følge af retsforbeholdet står Danmark uden for fordelingen, men regeringen har som bekendt tilbudt at tage imod 1.000 flygtninge fra de kommende registreringscentre i frontlinjelandene Grækenland og Italien. Læs mere om det her.

Ud med de 25 procent

Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen og regeringen aflyser nu den tidligere regerings mål om, at mindst 25 pct. af en ungdomsårgang skal blive akademikere. Det gør han i Jyllands-Posten.

Her glæder ministeren sig samtidigt over, at antallet af unge, som vil blive akademikere, nu falder fra 30 til 28 pct.

»At næsten 30 pct. vil blive akademikere, er overuddannelse, når der ikke er nok efterspørgsel på arbejdsmarkedet. Derfor skal vi flytte flere unge over på korte og mellemlange uddannelser,« siger uddannelsesministeren til avisen.

Hemmeligheden om Dong

»Hvad gør man, hvis man vil offentliggøre en upopulær nyhed så ubemærket som mulig? Man publicerer den sent fredag eftermiddag, hvor bemandingen på nyhedsmediernes redaktioner er lav, og hvor kontorerne står tomme hos politiske partier, interesseorganisationer og andre kritiske stemmer. Det valgte partierne bag Dong-forliget fra SF til de konservative så at gøre i fredags, da de offentliggjorde nyheden om Dongs kommende børsnotering.«

Enhedslisten finansordfører, Pelle Dragsted, i debatindlæg i Politiken.

Enhedslisten og Alternativet vil nu fremsætte et beslutningsforslag, der skal tvinge regeringen til at sende spørgsmålet om børsnoteringen af Dong til folkeafstemning. Det oplyser partierne i en pressemeddelelse onsdag morgen.

Også i dagens spalter.

1: »Vi har ikke nogen planer om, at vi skal til at arbejde for at tilslutte os bankunionen.«

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) sender i Børsen dansk deltagelse i EUs bankunion til kraftigt hjørne.

2: Lizette Risgaard bliver efter alt at dømme LOs næste formand. Det giver dog ikke fred og ro i LO. Finans.dk skriver mere her.

Dagens smølf

»Politikere skal have lov til at begå fejl, Men magten skal man også altid kunne gøre grin med. Det gælder i Cirkusrevyen såvel som på Facebook. Og BNP er trods alt ikke en betegnelse som 'smølf', man kan indsætte som erstatning for andre ord efter forgodtbefindende.«

Søs Marie Serup, BTs politiske kommentator, i dagens avis om gårdsagens mest omtalte interview. Mere om det interview her.

Dagens citat

»Det er forfærdeligt, at højrefløjen, Socialdemokraterne og de Radikale har gjort alle mulige krumspring for at undgå, at mennesker på flugt søger beskyttelse her landet.«

Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen i Jyllands-Posten.

Fik du læst?

1: Justitsminister Søren Pind og cheferne for Rigspolitiet og PET mødte tirsdag pressen for at orientere om flygtningesituationen.

Politiko.dk har samlet syv tal og otte citater fra pressemødet, som du får lige her.

2. Alternativets Uffe Elbæk afviser, at partiet gav folketingskandidat »hemmelig pause«. Det gør han her.

3: »Jeg sagde noget værre vås, og det står jeg ved.«

Pernille Bendixen fra DF kom i fokus, da hun i et interview kom til at bruge bruttonationalproduktet helt forkert. Hun siger nu, at mediernes forhånelse af hende kan skræmme mange potentielle kandidater fra at stille op i politik. Læs mere her.

4: EL-profil tror på S og V i samme regering. Pelle Dragsted til Politiko.dk.

Det sker i dag

De 28 EU-landes stats- og regeringschefer mødes til et ekstraordinært topmøde. Det kommer i forlængelse af tirsdagens møde, hvor kvotefordeling af flygtninge stod øverst på dagsordenen.

På mødet skal de især finde ud af, hvordan EUs ydre grænser kan styrkes, og hvordan Syriens nabolande kan støttes, så de omkring fire millioner syriske flygtninge, der er i Tyrkiet, Libanon og Jordan, ikke alle sammen sætter kursen mod EU. Mere om det her.