Støjbergs 2.750 sager, Pinds fængselsopgør og Løkkes Disney-figur

Dagens overblik: Integrationsminister Inger Støjberg vil genbehandle sager om statsborgerskab, Søren Pind varsler opgør med stoffer blandt indsatte, og så har Lars Løkke en forkærlighed for en bestemt indbygger i Andeby.

St
Foto: Claus Bech

Her får du dit daglige overblik over dagen i dansk politik.

Vi begynder hos Politiken, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) nu lægger op til at mere end tidoble antallet af borgere, som skal have genbehandlet deres ansøgning om statsborgerskab på dispensation. I bunken skal der nu ligge omkring 2.750 sager.

Det selvom et flertal i Folketingets Indfødsretsudvalg har gennemtygget og godkendt deres ansøgninger tidligere, og selvom der hidtil kun var udsigt til, at 255 sager skulle genbehandles.

Socialdemokraterne, SF, Radikale Venstre, Alternativet, Liberal Alliance og Enhedslisten vender sig kraftigt imod Støjbergs plan om at trodse de meddelelser om dispensation, som tidligere er givet til ansøgerne, men udlændinge- og integrationsministeren står fast.

En ny regering og et nyt flertal

I printavisen spørger Politikens journalist ministeren:

Hvilken følelse ville du sidde med, hvis et flertal i Indfødsretsudvalget for måske et år siden behandlede din dispensationsansøgning, som måske dengang havde været undervejs i systemet et års tid. Og hvis du dengang blev stillet statsborgerskab i udsigt - og så nu fik at vide, at det får du alligevel ikke, for nu er der en ny minister i byen, der synes, at de var for sløsede dengang?

»Jeg ville først og fremmest vide, at jeg stod til at få statsborgerskab via en dispensation. Jeg ville jo også vide, at det var i en situation, hvor der var kommet en ny regering og et nyt flertal i Folketinget,« siger Inger Støjberg. Læs hele historien her.

Pinds virkemidler

Justitsminister Søren Pind erklærer i dagens Jyllands-Posten krig mod landets indsattes misbrug af stoffer i fængslerne. Ifølge Pind skal der være konsekvenser for indsatte, som bryder reglerne, og ministeren er »åben for at diskutere hvad som helst. Bare det virker,« siger han til avisen.

Hvad der reelt kommer af tiltag i form af øget kontrol og sanktioner, vil Pind ikke lægge sig fast på, da der er forhandlinger med Kriminalforsorgen i 2016, men justitsministeren har ideer på tegnebrættet.

»Det er velkendt, at hvis man har siddet to tredjedel af sin straf ud, så plejer man at få en rabat på den sidste tredjedel. Jeg har tænkt mig at kigge nærmere på, om den rabat stadig skal eksistere i forhold til disse ting. Der skal både være kontrol, behandling og en sanktion, hvis det ikke ændrer sig. Det kan være, at man skal indsnævre muligheden for prøveløsladelse,« siger justitsministeren til Jyllands-Posten.

Det dårlige danske eksempel

Europarådets Kommissær for Menneskerettigheder, lettiske Nils Muižnieks, langer i et debatindlæg hårdt ud efter de europæiske politikeres håndtering af det aktuelle flygtningepres, og Danmark fremhæves som et af de dårlige eksempler.

Kommissærens debatindlæg bliver bragt i Berlingske onsdag og samtidig i en række andre europæiske aviser i bl.a. Frankrig, Grækenland og Tyskland.

»Flertallet af politikere i EU-landene konkurrerer med hinanden om at sende dårlige signaler til offentligheden ... Det virkelige problem er ikke ankomsten af flygtninge, men dette usammenhængende, næsten hysteriske svar på den,« skriver Muižnieks.

Politiko.dk har spurgt Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, og Enhedslistens udlændingeordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, om »det er pinligt for Danmark, at kommissæren på den måde fremhæver os som et dårligt eksempel?«

Martin Henriksen:
»Nej, det synes jeg ikke, måske er det ligefrem et hæderstegn. Vi er i gang med at forsøge at gøre os mindre attraktive, og det er ikke noget vi lægger skjul på, det er faktisk et budskab, vi gerne vil have bredt ud.«

Johanne Schmidt-Nielsen:
»Det handler ikke om pinlighed. Det handler om, at vi står i en historisk flygtningekrise. Millioner af menneskeliv er i fare, og i den situation bør verdens allerrigeste lande ikke reagere ved at lægge hjernen i blød for at finde de mest kreative måder at undgå at tage et ansvar.«

Holgers K's opmærksomhed

Offentlig kritik og Kasi-Jespers skattesag tog i 2013 så meget af Skatteministeriets opmærksomhed, at daværende skatteminister Holger K. Nielsen overså embedsmænds advarsler om risiko for svindel med statens penge. Det fortæller den tidligere minister i dag i Berlingske Business.

Travlhed betød bl.a., at en central revisionsrapport aldrig nåede frem til ministerens skrivebord, og et halvt år tidligere så han ikke advarselslamper blinke i en lovtekst, som han selv fremlagde i Folketinget.

Skatteministeriets egen revision advarer i maj 2013 om risiko for svindel med udbytte-refusioner. Hvad var din reaktion på rapporten?, spørger avisen.

»Den rapport hører jeg ikke om overhovedet. Du skal tænke på, at vi på det tidspunkt var optaget af sagerne om Kasi-Jesper og kritikken af, at Skat var for hårdhændet,« siger Holger K. Nielsen til Berlingske Business. Hele historien her.

Færøernes opspilede øjne

Færøernes svar på Venstre og Konservative, Folkeflokken og Sambandspartiet, gik mærkbart tilbage, da der i går blev afholdt valg på Færøerne.

»I nat var der mange opspilede øjne. Det var, hvad mange kalder et jordskælvsvalg,« fortæller DR Nyheders politiske korrespondent, Ask Rostrup, fra Thorshavn til dr.dk.

Den store vinder i det færøske valg er Javnaðarflokkurin, der svarer til socialdemokraterne. Partiet gik fra 17,8 pct. af stemmerne ved sidste valg til 25,1 pct i går, og er dermed landets største parti. Det næststørste parti ved gårsdagens valg blev Republikanerne, der bl.a. kæmper for færøsk løsrivelse fra Rigsfællesskabet.

Læs mere på dr.dk

Dagens analyse

Politisk redaktør på Politiken, Jesper Thobo-Carlsen, skriver i printavisen om, hvordan Danmark står på sidelinjen, mens EU forsøger at finde et fælles svar på det stigende antal flygtninge.

»Flygtningekrisen har udviklet sig til at blive en eksistentiel test af EUs sammenhængskraft og beslutningsdygtighed eller mangel på samme. Imens balancerer den danske regering ude i kanten. Med i Dublinforordningen og Schengensamarbejdet. Uden for asylsamarbejdet.«

Dagens citat

»Vi skal tage vores fair andel, men kan ikke bare rumme en helt utæmmelig emigrationsbølge. Vi er nødt til at tale mere åbent om det, end man af politisk korrekthed måske gjorde for et halvt års tid siden. Europa kan ikke bære en folkevandring, der er båret af ønsket om et bedre liv.«

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blev i aftes interviewet ved et arrangement på kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland. BT var til stede og har historien i dagens printavis.

Dagens citat II

»Jeg ville ønske, at det var Fætter Højben, men de seneste år har det måske mest været Anders And. Men faktisk vil jeg nok sige Andersine - hun minder mig om en god Venstre-kvinde i stil med grisehandlerens Kathrine Larsen i Matador.«

Ved samme arrangement på Louisiana blev Løkke også spurgt, hvilken Disney-figur han bedst kunne identificere sig med.

Dagens debatindlæg

»Gennem de sidste årtier er de borgerlige partier rykket længere og længere væk fra en åben og positiv frihedsorienteret tilgang til udlændinge og forsøger i dag at tækkes populismen og Dansk Folkeparti med lukkethed og negativitet. De borgerlige partier er gået galt på flere led.«

Rasmus Brygger (LA), Kåre Traberg Smidt (V), og Rune Kristensen (K) skriver i dagens Berlingske.

Det skriver aviserne også:

1: Grundfos - en af Danmarks største eksportvirksomheder - kritiserer Venstres planer om miljøbesparelser. Planer som Information i går beskrev på baggrund af lækkede dokumenter.

»Det vil være drønærgerligt,« skriver kommunikationsdirektør Kim Nøhr Skibsted fra Grundfos i en e-mail til Information.

2: Lyngby-Taarbæk Kommune truer med at forlade Kommunernes Landsforening. »Meget drastisk udmelding,« siger forsker til Berlingske, der har historien.

3: Venstre støtter Tyskland, Frankrig og Storbritanniens forslag om fælles EU-flygtningecentre i EU-grænselande som Grækenland og Italien.

»Hvis man skal kigge konkret på situationen nu, er man simpelthen nødt til at oprette nogle lejre, så vi ikke har den opdrift mod nord, og sørge for, at de her mennesker også får en værdig og ordentlig sagsbehandling, i det øjeblik de rammer europæisk jord,« siger Venstres EU-ordfører, Morten Løkkegaard, til Politiken.

Ombudsmanden slår nu fast, at der ikke er lovgrundlag bag regeringens lukning af Irak-kommissionen.

»Jeg konstaterer, at loven om undersøgelseskommissioner ikke udtrykkeligt regulerer spørgsmålet om nedlæggelse af en kommission,« siger Jørgen Steen Sørensen til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

14:00 Åbent samråd om ophævelse af kravet om randzoner og lempelse af gødningsreglerne. Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) sidder klar til at svare.

Politisk morgenpost opdateres løbende. Senest 8.50