Støjberg hævdede at have reddet fire asylpiger: »Det er med sikkerhed løgn, kan vi nu se«

Dagens overblik: To aviser har nye historier om Inger Støjberg på forsiden. Venstre-ordfører bliver »dårlig tilpas« over elevers snyd. Og Søren Espersen gik »simpelthen kødkold« i går. Hele dit politiske overblik her.

Information skriver i dag, at en af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs mest citerede forklaringer i sagen om adskillelse af mindreårige samlevende asylpar viser sig at være forkert. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du har klikket dig ind på den politiske morgenpost, hvor vi hver dag giver dig overblikket over alt det, du skal vide om dansk politik.

Vi begynder hos Politiken og Information, som begge bringer nye historier om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) ulovlige adskillelse af mindreårige asylansøgere fra deres samlevere.

Politiken kan fortælle, at Udlændingestyrelsen og Støjberg har vidt forskellige udlægninger af, hvad der skete den dag – den 10. februar 2016 – hvor ministerens ulovlige instruks om at adskille unge asylpar blev givet.

Folketingets Ombudsmand og flere forvaltningsretlige eksperter er ikke i tvivl om, at Støjberg gav en ulovlig instruks til sit system. Men ministeren har argumenteret for, at Udlændingestyrelsen fra dag ét mundtligt skulle være blevet gjort opmærksom på, at der alligevel skulle administreres efter loven.

Det skulle være sket på et koncerndirektionsmøde 10. februar 2016 få timer inden, at Støjberg udsendte sin ulovlige instruks i form af en pressemeddelelse. Der findes dog ingen skriftlig dokumentation for den forklaring.

Politiken skriver i dag, hvordan flere »centrale kilder« har oplyst til avisen, at de ikke mener, der blev truffet nogen konklusioner på mødet 10. februar 2016, hvor ministeren selv deltog.

Ifølge en deltager på mødet, som ikke ønsker at stå frem ved navn, blev der ikke givet konkrete anvisninger om at administrere efter konventionerne, skriver avisen.

Inger Støjberg har været i et samråd om sagen, og fredag skal ministeren endnu engang forklare sig i et nyt samråd. Ministeren har ikke ønsket at kommentere historien hos Politiken, som du kan læse her.

I historien fremgår det også, at Udlændingestyrelsens redegørelse for forløbet til Ombudsmanden også er forskellig fra Støjbergs udlægning.

»Det er med sikkerhed løgn, kan vi nu se«

Vi hopper over til Information, hvor Støjberg også har fundet vej til forsiden.

Avisen skriver således, at en af udlændinge- og integrationsministerens mest citerede forklaringer i sagen om adskillelse af mindreårige samlevende asylpar viser sig at være forkert.

Ministeren har flere gange fremhævet, at fire piger blev »reddet« fra at bo sammen med deres mand på grund af hendes instruks fra februar 2016 om at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ældre samlevere.

»Vi har reddet fire piger her fra at bo sammen med en mand, de ikke ønsker at bo sammen med, og det er jeg ganske godt tilfreds med,« sagde Inger Støjberg blandt andet ifølge Information på samrådet.

Inger Støjberg har tidligere oplyst til Information, at hun havde oplysningerne om de fire piger fra ombudsmandens redegørelse. Nu har Information fået aktindsigt i et skema, som kontoret for familiesammenføring i Inger Støjbergs ministerium i november 2016 sendte til Ombudsmanden

Her fremgår det, at den ene af de fire ikke blev adskilt fra sin mand, før hun selv bad om det.

Den anden blev adskilt før Inger Støjbergs instruks. Og den tredje var først registreret som søster og ikke som ægtefælle, men blev heller ikke adskilt, før hun selv gjorde opmærksom på, at hun ønskede det.

Tilbage er den fjerde, som muligvis kan være blevet »reddet« af ministerens instruks, skriver Information.

De nye oplysninger møder stærk kritik fra oppositionen.

»Inger Støjberg har sagt i sin grundlovstale, at det var på grund af hendes instruks, at de fire piger nu lever i frihed. Det er med sikkerhed løgn, kan vi nu se,« siger Socialdemokratiets Mattias Tesfaye.

Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten, siger:

»Nu viser det sig, at også dén historie er løgn. Jeg synes faktisk, det er under niveau for, hvad man kan forvente af en minister, at hun bliver ved med at strø om sig med forkerte informationer.«

Inger Støjbergs ministerium afviser kritikken:

»Der er tale om komplekse sager, hvor omstændighederne hver især er unikke. Hvordan Information vælger at fortolke oplysningerne, må avisen selv stå til ansvar for,« hedder det i en mail fra ministeriet.

Du kan læse hele Informations gennemgang her.

Støjberg skal som beskrevet i samråd om sagen fredag.

Og så skal vi ellers se på dagens andre nyheder.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Jeg bliver faktisk dårlig tilpas af at høre om det«

Firmaet FixMinOpgave har siden april tilbudt gymnasieelever, at de kan købe sig til en bestemt karakter i en skriftlig aflevering, og det viser sig nu, at firmaet også har skrevet flere eksamensopgaver for elever mod betaling – mens eksamen står på. Det skriver Berlingske i dag.

En stor del af gymnasierne tillader internetadgang ved flere skriftlige eksaminer, og det udnytter nogle elever.

Når eksamen går i gang, kan de sende opgavebeskrivelsen af sted til en skribent fra FixMinOpgave, som de på forhånd har bestilt og betalt for at skrive den til en aftalt karakter, og et par timer senere får de en færdig opgave retur, som de kan aflevere.

Skal eleven have et 4-tal, koster det 425 kr. i timen, mens firmaet tager 550 kr. i timen for et 12-tal.

Blandt et bredt udsnit af partierne på Christiansborg er der forargelse over, at FixMinOpgave tager betaling for opgaver – og især over at det foregår til eksamen. Et flertal er nu parat til at se på, om salg af eksamensopgaver kan forbydes.

»I mine øjne er det lig med kriminalitet. Det er rystende, at der er nogen, der scorer kassen på at få unge mennesker til at snyde til deres eksamen, og jeg bliver faktisk dårlig tilpas af at høre om det. Det er vi nødt til at sætte en stopper for,« siger blandt andre Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, til Berlingske.

Trods opfordringen fra et bredt flertal i Folketinget afviser undervisningsministeren at ulovliggøre salg af eksamensopgaver.

»Det undergraver hele vores eksamenssystem, som handler om at bedømme alle elever objektivt ud fra det, de kan. Men det vil ikke have nogen effekt at gøre det ulovligt at sælge opgaver. Det vil tage de unge mennesker bag virksomheden en eftermiddag at finde en vej uden om det på. Så jeg betragter det som symbolpolitik,« siger Merete Riisager (LA).

Du kan læse hele historien hos Berlingske her. Avisen fortæller desuden historien om en lærer, der gik undercover og lod sig hverve som skribent for firmaet FixMinOpgave. Den historie her (kræver abonnement).

Dagens analyser

Tirsdag nåede regeringen og Dansk Folkeparti til enighed om en aftale, hvor man med økonomisk lokkemad vil belønne de danskere, der bliver nogle ekstra år på arbejdsmarkedet i stedet for at trække sig tilbage.

I den politiske morgenpost kunne du i går læse en række politiske iagttageres bud på aftalens betydning for forholdet mellem Dansk Folkeparti og regeringen. Og forholdet mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Den mulighed får du simpelthen igen i dag, hvor både Berlingske og Jyllands-Posten har haft aftalen under lup.

Berlingskes pollitiske kommentator, Thomas Larsen, skriver:

»I regeringslejren lægger man vægt på, at finansministeren og DF-formand, Kristian Thulesen Dahl, har kunnet tale fortroligt sammen og finde løsninger i fællesskab. Intet er sluppet ud til pressen i utide. Det noteres, at det er lykkedes at lave aftalen med DF alene, så Thulesens alliance med S-formand, Mette Frederiksen, i hvert fald for en stund er blevet brudt op. Endelig peger man på, at DF til gengæld for at støtte aftalen fik flere stramninger af udlændingepolitikken. Håbet i regeringen er, at pensionsaftalen vil danne skole for efterårets storpolitiske forhandlinger om bl.a. skattereformen og finansloven for 2018.«

Hele analysen her (kræver abonnement).

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen, skriver:

»DF vil gerne have kant til Socialdemokratiet. Blandt andet for at have et godt svar til vælgerne på, hvorfor de egentlig peger på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) igen ved næste valg. Og et svar til de mange eks-socialdemokrater på, hvorfor de skal stemme DF igen og ikke vandre tilbage til S, når nu fællesmængden er blevet så stor. I øvrigt skal det være sådan, at DF kan samarbejde begge veje. Deri består den magtfulde rolle som det afgørende midterparti. Hvis S altid skulle med til bords, ville den position være svækket. Kunsten er så at have kant uden også at have flanker. Det er den svære balancegang, som Thulesen skal bruge tiden frem til næste valg på.«

Hele analysen her (kræver også abonnement).

Apropos: Berlingske gennemgik i går, hvad du som pensionsopsparer bør overveje, nu hvor regeringen har landet en ny aftale om tilbagetrækning. Det kan du læse her (kræver abonnement).

Her er fire historier, du også skal kende til i dag

1: Børsen fortæller i dag historien om den danske topleder Bo Nielsen, der nu opgiver at vende hjem til Danmark, fordi de danske regler gør det svært for ham at få sin thailandske hustru med til landet.

»Det var slet ikke noget, jeg tænkte over, dengang jeg tog af sted. Det sidste, jeg regnede med, var, at det ville være et problem at komme tilbage,« siger Bo Nielsen til avisen.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) forklarer, at en dom fra Menneskerettighedsdomstolen har tvunget regeringen til i maj at stramme reglerne for familiesammenføring.

»Jeg er godt klar over, at det desværre har betydning for en række danskere, der gerne vil vende hjem til Danmark med deres udenlandske ægtefælle. Men vi har været nødt til at tage dette skridt,« skriver Støjberg i en kommentar.

Hele historien her.

2: Hvert år bruger Danmark omkring 45 milliarder kroner på social indsats.

170.000 borgere med handicap, psykisk sygdom, misbrugere, hjemløse og mange andre modtager en eller anden form for social indsats. Men ingen ved, om det virker, og om de mange milliarder overhovedet gør en forskel for de socialt udsatte på længere sigt, skriver Berlingske.

I dag offentliggør Børne- og socialministeriet sin Socialpolitisk Redegørelse, som igen indeholder en stribe formuleringer, der peger på, at effekten af de 45 milliarder kroner er ukendt. »Viden om, hvad der virker er derfor efterspurgt bredt blandt aktørerne på området, både lokalt og nationalt,« hedder det blandt andet.

Du kan læse mere hos Berlingske her.

3: Styrelsen for Patientsikkerhed skal øge opmærksomheden på de tandlæger, der er en del af en kæde.

Det sker, efter at Jyllands-Posten i søndags kunne afsløre, hvordan tandlægekæden Dentist.dk med en hidtil ukendt manøvre har opkøbt 20 klinikker og samtidig fastholdt millioner i sygesikring. Det skriver Jyllands-Posten.

»Jeg har – på baggrund af Jyllands-Postens artikler – bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at være ekstra opmærksom på tandlæger, der er en del af en kæde – og føre tilsyn der, hvor det skønnes nødvendigt,« lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Til Jyllands-Posten.

Hele historien her.

4: Finanstilsynet skal kunne fyre direktører og bestyrelsesmedlemmer samt i yderste konsekvens lukke banker.

Det er nogle af de mest vidtgående konsekvenser af en ny politisk aftale, som skal skærpe indsatsen mod hvidvask efter en række skandalesager.

Aftalen blev i går præsenteret af erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), og Berlingske Business har set nærmere på indholdet i dag.

Det finder du her (kræver abonnement).

Dagens citat med rotter og schweizerost

Morten Kabell (EL), teknik-og miljøborgmester i København, kan godt se, at det er lidt omfattende med alt det vejarbejde, som hen over sommeren kommer til at fylde i hovedstaden.

Til Politiken siger han:

»Det er da voldsomt, det er der ingen tvivl om  Det er det, fordi byen har behov for det. I rigtig mange år var kommunens økonomi til rotterne, og der blev ikke vedligeholdt. Derfor er der et gigantisk vedligeholdelsesefterslæb, og nu har vi så endelig fået et pænt budget, som gør, at vi kan gå i gang og tage de værste veje og længere strækninger. Så nu bliver det faktisk til at cykle på cykelstierne og køre på kørebanerne, uden at man føler det, som om man kører rundt på en schweizerost«.

Artiklen er ikke på nettet endnu.

Dagens Q&A

Forældre i Gentofte raser i BT over, at hvert fjerde barn i 0. klasse på en lokal skole er tosprogede.

Og de får støtte fra regeringspartiet Venstre.

»24 pct. indvandrerbørn er for meget. Jeg ville ikke selv bryde mig om at sætte mine børn i en skole med så højt et antal børn med anden etnisk baggrund,« siger Venstres udlændingeordfører Marcus Knuth.

Hvad er den rigtige procent?, spørger avisen.

»Det ved jeg ikke. Så lav som muligt,« siger Marcus Knuth.

Historien er ikke på nettet endnu.

Dagens kødkold i Det Udenrigspolitiske Nævn

Venstres Torsten Schack‏ tog i går venner med til en nærliggende pølsevogn som følge af kødfri dag i Folketingets kantine.

Dansk Folkepartis Søren Espersen var rystet over kantine-menuen.

Alternativet har formentlig nydt både ravioli og svampepate uden de politiske kolleger.

Dagens debatindlæg

Michael Bjørn Hansen, advokat og forhenværende kontorchef i Skat, skriver i Jyllands-Posten, at Skatteministeriet bør nedlægges og henføres under Finansministeriet:

»Hvis skattesystemet skal reddes, skal der gås langt mere radikalt og målrettet til værks. I dag er vi i en situation, hvor alle statens udgifter ligger i ét ministerium, Finansministeriet, mens dem, der skaffer pengene, hører under et andet langt lavere rangerende ministerium, Skatteministeriet.«

»Viggo Kampmanns helhedsorientering må genskabes. Skatteministeriet skal nedlægges og henføres under Finansministeriet. Den, der bruger pengene, skal også have det direkte ansvar for, at de kommer ind. En sådan flytning af ansvaret for skatteområdet vil både af offentligheden og ikke mindst af medarbejderne blive opfattet som et virkeligt statusløft.«

Hele indlægget her.

Det sker i dag

09:00 Regeringen åbner trepartsforhandlinger med LO og DA om efteruddannelse. Det er regeringens tredje trepartsforløb. Tidligere har regeringen indgået trepartsaftaler om integration og praktikpladser med arbejdsmarkedets parter.

09:00 Store dele af forsyningssektoren samles til en snak om fjernvarmens fremtid, når Fjernvarmens Folkemøde, Puls 2017, i dag afholdes i Kolding. Det har måske ikke så meget med politik at gøre, men vi kunne ikke stå for navnet.

10:00 Udenrigsudvalget har kaldt udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om den tyrkiske ambassades indsamling af oplysninger om dansk-tyrkere.

12:00 Børne- og socialminister Mai Mercado (K) er i dag kaldt i samråd om kontanthjælpsreformens betydning for børn og familier og deres mulighed for at komme på ferie.

13:00 Finansminister Kristian Jensen (V) er i dag kaldt i åbent samråd om statens bloktilskud til kommuner og regioner samt fortsættelse af produktionskravet på sygehusene.