»Statsministeren har valgt at sammenligne tallene på den måde, og derfor bliver det reel vildledning«

Dagens overblik: Lars Løkke Rasmussen angribes for vildledning og manipulation i regeringens boligskatteudspil, DF dykker markant i ny meningsmåling, og så har Kristian Jensen været til rockkoncert. Få dit politiske overblik her.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen præsenterer regeringens helhedsplan. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske morgenpost - dit daglige overblik med alt det vigtige, der foregår i dansk politik.

I de seneste dage har sagen om Dansk Folkeparti, MELD, FELD, Morten Messerschmidt og EU-støttekronerne fyldt rigtig meget. Det gør den også i dag, men vi starter et andet sted.

Når du er færdig med morgenposten ved du, hvilket rockband udenrigsministeren tilsyneladende godt kan lide. Og du ved, hvor meget DF dykker i en ny meningsmåling. For bare at nævne to ting.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Løkke angribes for vildledning og manipulation

Men vi starter med en alvorlig anklage mod statsministeren og regeringens boligskatteudspil.

I Børsen i dag kritiserer både blå og røde partier og flere økonomer statsministeren for at vildlede Folketinget, sjuske og lave en halv manipulation i forbindelse med regeringens boligskatteudspil.

I sin åbningstale i folketingssalen for et par uger siden sammenlignede Lars Løkke Rasmussen udviklingen for, hvordan boligskatterne er steget de sidste 15 år med, hvor meget de vil stige i fremtiden, hvis regeringen ikke ændrer boligskatterne.

Men de to tal kan ikke sammenlignes, påpeger Mikkel Høegh, boligøkonom i BRF Kredit, i Børsen i dag. Det er fordi, de er opgjort henholdsvis i løbende og faste priser - altså med og uden inflation. Han mener, at det ville være blevet kaldt sjusk, hvis det var blevet gjort i en opgave på økonomistudiet, og
ifølge Bo Sandemann Rasmussen, økonomiprofessor ved Aarhus Universitet, er statsministerens talfremstilling »en halv manipulation for at understrege en pointe, som kan understøtte hans fortælling.«

Konsekvensen er, siger regeringens støtteparti de Konservative, at regeringens boligskatteudspil fremstår langt bedre for boligejerne, end tilfældet er. Og hos Socialdemokraterne går finansordfører Benny Engelbrecht skridtet længere endnu:

»Det her er en forberedt tale. Så man kan ikke forestille sig, at der er tale om en tanketorsk. Statsministeren har valgt at sammenligne tallene på den måde, og derfor bliver det reel vildledning,« siger Benny Engelbrecht til Børsen, der skriver at S-ordføreren ikke selv havde bidt mærke i den usammenlignelige sammenligning.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser, at der er et problem og understreger, at »vi er politikere og ikke økonomer«. Læs hele V-reaktionen i Børsen her.

Dansk Folkeparti i stort dyk

Vi lægger regeringens boligudspil bag os og haster videre til Jyllands-Posten, der på sin forside kan berette om et ordentligt DF-dyk i en ny meningsmåling, som analyseinstituttet Wilke har lavet for avisen.

Ved valget i juni sidste år kunne DFerne juble over at være det største borgerlige parti med 37 mandater. I den nye måling er partiet ikke det største borgerlige parti længere - hvis der var valg i morgen, ville partiet få 29 pladser i Folketinget. Ifølge den nye måling, altså.

Det svarer til 16,2 procent af stemmerne. Den nye måling er lavet i perioden 11.-17. oktober og på baggrund af interview med 2.096 personer, der udgør et repræsentativt udsnit af vælgerne, skriver Jyllands-Posten.

Langt hovedparten har svaret, inden balladen om EU-midlerne tog fart. Den sag har derfor ikke sat stort aftryk i målingen. Men blandt de 150 personer, der svarede om søndagen, hvor det var kommet frem, at Dansk Folkeparti har brugt støttekroner fra EU til at betale for to sommergruppemøder, var opbakningen til DF »signifikant lavere end de forudgående dage«, oplyser Wilke ifølge Jyllands-Posten.

Den statistiske usikkerhed for de enkelte partier er fra +/- 0,36 procentpoint til +/- 1,88 procentpoint.

Målingen har i øvrigt rødt flertal for første gang siden valget i en Wilke-måling. Rød blok står til 50,9 procent og 90 mandater mod blå bloks 49,1 procent og 85 mandater.

Dagens udvikling i DF-sagen

Er der egentlig kommet nye ting frem i den verserende sag om EU-støtte, der har ført til, at Dansk Folkeparti nu fire gange har valgt at betale støttekroner tilbage til EU, og hvor eksperter har kaldt det for misbrug, at 200.000 EU-kroner er gået til DFs sommergruppemøder, spørger du måske.

Og ja, det er der. Her kommer et kort overblik:

Ekstra Bladet kan nu afsløre, at Morten Messerschmidt har indberettet et fire dages besøg i Strasbourg fra sin private ven forsvarsminister Peter Christensen (V) og dennes kæreste, som et officielt arrangement i MELD.

Det viser en aktivitetsrapport, som Meld har indsendt til Europa-Parlamentet og som EB har haft adgang til.

Besøgets formål fremgår dog ikke, af de oplysninger, som Messerschmidt har givet til Europa-Parlamentet, skriver Ekstra Bladet. Det står eksempelvis ikke nævnt, at Peter Christensen deltog i Messerschmidts radioprogram på Radio24syv, Europa i Flammer. I en sms til Ekstra Bladet skriver Peter Christensen, der dengang var finansordfører for Venstre, at han dengang ikke havde hørt om MELD.

I Jyllands-Posten erkender Kristian Thulesen Dahl, at han ikke kendte de gældende regler, da han underskrev folketingsgruppens regnskab for 2015. Regnskaber for DF’s folketingsgruppe er derfor nu ved at blive gransket af partiets egne revisorer.

Tilbage til Ekstra Bladet, hvor professor ved Aalborg Universitet Anders Drejer siger, at det i andre sammenhænge end i EU-politik havde haft langt mere vidtgående konsekvenser, hvis man som DFs Søren Espersen havde været proforma-vicepræsident i en styrelse eller virksomhedsledelse.

»Havde dette været en lignende skattesag i en dansk virksomhed, så kom han sgu i fængsel. I Danmark skal man snyde i skat for 100.000 - så kommer man altså i fængsel i op til fem år, så det er ret alvorligt,« siger Anders Drejeri artiklen, der ikke er online endnu.

Søren Espersen har sagt, at han trods sin status som vicepræsident i FELD siden 2012 ikke har deltaget i et eneste møde gennem årene, og at han aldrig så hverken budgetter, regnskaber eller andre dokumenter fra fonden.

Dagens citat

»Jeg håber, at den her ondskabsfulde kampagne hurtigt bliver verfet af. I den forbindelse kan jeg ikke lade være med at grine af hende den meget ubehagelige Rikke Karlsson, der har anklaget ham for identitetstyveri. Jeg har aldrig hørt mage til nonsens.«

- DFs tidligere MFer, Søren Krarup, til dr.dk.

Fik du læst? »Lige præcis i den her sag, synes jeg, vi skal afvente«

Dansk Folkepartis politikere har i forskellige afskygninger ikke været blege for at kræve, at deres politiske modstandere lægger alt frem, når de er havnet i belastende sager.

Men i den verserende sag er linjen en anden. Det talte vi her på Politiko i går med DF-næstformand, Søren Espersen om.

Mener du også, at I bør lægge alt frem nu?

»De to sager er slet ikke sammenlignelige på nogen måde. Hvis det er, at OLAF, som jo er EUs kontrolsystem, finder det rigtigt, at gøre det – de sidder i øjeblikket sammen med Anders Vistisen og gennemgår tingene – så er det fint for mig, men det er noget, de beslutter.«

Hvorfor kan de to sager ikke sammenlignes?

»Jamen, det kan de ikke, fordi det er to forskellige sager.«

Men også dengang handlede det jo om papirer, offentligheden ikke kunne få lov at se?

»Ja. Men jeg kan ikke komme det nærmere. Ok?«

Læs hele historien, resten af interviewet med Søren Espersen og gennemgangen af alle de gange, DF har krævet fuld åbenhed her.

2 analyser af situationen i DF

Vi skal også lige runde DF-sagen med analysebriller. Derfor får du her to analyser. Den ene fra Politiken. Den anden fra Kristeligt Dagblad.

Analyse I
»Hvad så Thulesen Dahl, er du stadig klar til valg?«, spørger Politikens politiske redaktør, Anders Bæksgaard i dagens avis. På tre døgn har sagen forvandlet partiets stabile meningsmålinger, gode valgkampsform og pletfrie image til det modsatte, svarer Bæksgaard selv.

Politikens politiske redaktør begrunder det med, at »sagen om EU-svindel« ikke længere kun handler om »Morten Messerschmidts tvivlsomme omgang med europæernes skattekroner, men også om hele partiets - og dermed også DF-formandens - troværdighed.«

»Studier viser, at vælgerne straffer politikere hårdere, når de bryder vælgernes tillid, end hvis de bryder loven. Selv mindre tvivl om en partilederes forhold til andre folks penge kan på kort tid flytte tusindvis af vælgere fra et parti til et andet,« skriver Anders Bæksgaard. Hele analysen her.

Analyse II
Sagen om den uberettigede EU-støtte til Dansk Folkeparti truer med at ramme partitoppen hårdt, skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør, Henrik Hoffmann-Hansen i dag.

Regeringen kan så stille glæde sig over, at et hurtigt folketingsvalg nu heller ikke er i DFs interesse, skriver han med henvisning til de svære 2025-forhandlinger, hvor regeringen står midt i en ultimativ sandwich af krav og modkrav fra LA og DF.

»På den anden side kan sagen komme så meget ud af kontrol, at det handlingslammer Dansk Folkeparti, hvad der sjældent tjener nogen forhandling særlig godt. Så ikke underligt at Venstre for tiden taler med fløjlsstemme om Dansk Folkepartis rodebutik,« skriver avisens politiske redaktør. Analysen er ikke online pt.

Kristian Jensen og Volbeat rocker Herning

(Til behagelig orientering: Volbeat spillede tilsyneladende højt i går)

Har Messerschmidt en fremtid hos DF?

Det spørger BT i dag om. Ja, mener politisk kommentator Jarl Cordua, mens en anden politisk kommentator, Søs Marie Serup, siger nej.

Her får du to udpluk af deres begrundelser:

Jarl Cordua mener, at Messerschmidt stadig har en DF-fremtid, fordi det simpeltehn er for dyrt at smide ham ud.

»Det kan ende med alt for stor ballade, hvis de smider ham ud af partiet. Så man holder ham tæt og giver ham et håb om enfremtid i partiet. For i samme sekund, man saver benene væk under ham, har man ham gående rundt i ingenmandsland, og hvad kan han så ikke finde på?« spørger Jarl Cordua.

Søs Marie Serup mener derimod, at den her sag er umulig for Messerschmidt at ryste af sig. Den er af »episke proportioner«, siger Serup.

»Man kan komme tilbage fra rigtig meget i dansk politik, men hvis man bliver dømt inkompetent, er det meget svært at komme tilbage. Den mængde og det omfang af sager, som vi har set her, peger efterhånden på en inkompetent ledelse,« siger hun.

Liberal Alliance har fundet ny værdikamp

Kampen om topskattelettelserne er en værdikamp for Liberal Alliance. Det siger Anders Samuelsen, når han forklarer, hvorfor han er klar til at satse hele sin egen politiske kapital på partiets ultimative topskattekrav.

Og nu har Liberal Alliance fundet endnu en værdikamp, der er værd at slås for. Det skriver Berlingske i dag.

Partiet er nemlig klar til at bruge knap en halv mia. kr. på at øge støtten til landets friskoler. Det er en værdikamp, mener partiets ordfører Merete Riisager.

»Det er unikt, at vi har en friskoletradition, der idémæssigt, pædagogisk og på kvaliteten udfordrer kommuneskolen, og det er med til at forbedre kvaliteten i hele vores skolesystem,« siger Liberal Alliances undervisningsordfører Merete Riisager i dagens Berlingske.

Finansieringen skal findes i partiets 2025-plan, der bl.a. anbefaler at hæve pensionsalderen med ét år samt en effektivisering af den offentlige sektor. Ligesom med topskatte-værdikampen er der ikke umiddelbart flertal for LAs friskole-værdikamp. For selv om et flertal i blå blok sidste år blev enige om at øge støtten til fri- og privatskolerne, så ser det straks vanskeligere ud i forbindelse med dette års finanslovsforhandlinger, siger Venstres ordfører i dagens Berlingske.

3 andre nyheder, du også lige skal have med i dag

Nyhed I
Fremover skal det for hvert enkelt dokument, som skal oversendes til Udenrigspolitisk Nævn, fastslås, om det skal være fortroligt eller ej. Det skriver Information, der i denne uge har afdækket, hvordan FNs generalsekretær Ban ki-Moons brev til Lars Løkke Rasmussen om regeringens såkaldte smykkelov blev hemmeligstemplet.

Nyhed II
Hver syvende er flyttet med eller pendler til den nye arbejdsplads, resten er nyansatte. Det viser en statusopgørelse, som regeringen præsenterede i går, skriver Politiken. De resterende 86 procent - eller seks ud af syv medarbejdere - er nyansatte, og det får fagforeninger, der repræsenterer en stor del af de berørte medarbejdere, til at ytre bekymring, skriver avisen.

Nyhed III
Et flertal i Folketinget afviser nu regeringens forslag i 2025-planen om at afskaffe revalideringsordningen, så personer i revalidering får kontanthjælp, SU eller kommer i ressourceforløb og dermed en ydelse, som er mellem 3.000 og 12.000 kroner mindre om måneden end revalidering. Det skriver Information.

Det sker i dag

Ikke det store, faktisk. SF holder dog gruppemøde klokken 9 ifølge ft.dk.