Stærkt forbavset Pia Kjærsgaard langer ud efter Pernille Vermund: »Det her er ikke min stil«

Dagens overblik: Troels Lund Poulsen er bekymret, Mads Lundby Hansen er ærgerlig, og Pia Kjærsgaard er forbavset. Hele dit politiske overblik finder du her.

»Jeg er ikke formand for et Folketing, hvor dele af kongeriget er tabt. Overhovedet ikke,« siger Folketingets formand som svar til Pernille Vermund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Det er blevet mandag, og her får du derfor ugens første overblik over alt det, du skal vide om dansk politik.

Og det bliver alt andet end en rolig uge, vi går ind i.

I denne uge præsenterer VLAK-regeringen således en ordentlig bunke økonomiske planer, der utvivlsomt vil præge efteråret.

Der kommer forslag til finansloven for 2018, en ny vækstpakke, og så skydes de politiske forhandlinger om en ny skattereform i gang.

Det – og et weekendopgør mellem Pernille Vermund og Pia Kjærsgaard – kommer vi alt sammen til at se nærmere på nedenfor.

Vi begynder dog hos Jyllands-Posten, som i dag på sin forside skriver, at Danmark får en kold skulder i strid om dagpenge.

Den kolde skulder betyder, at alle EU-borgere fremover skal have lov til at tage danske dagpenge med ud af Danmark i seks måneder i stedet for blot tre måneder, som reglerne er i dag.

Det har EU-Kommissionen foreslået, og selv om et bredt flertal i Folketinget gennem et halvt år har protesteret mod fordoblingen af perioden, står Kommissionen fast.

Og det giver bekymring hos den danske beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen (V):

»Vi kan underminere borgernes opbakning til at betale til det danske velfærdssamfund, hvis vi udvider adgangen til velfærdsordninger, som vi har brugt årtier på at opbygge,« siger han til avisen.

I 2016 tog i alt 2.023 EU-borgere dagpenge optjent i Danmark med til et andet EU-land. 810 af dem var danske statsborgere, mens 907 kom fra unionens 11 østeuropæiske lande.

De Radikale og Alternativet bakker som de eneste i Folketinget Kommissionens forslag op.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor vi skal stavnsbinde folk til at finde job i Danmark. Hvis de finder et arbejde i et andet land, så er det jo bare dejligt,« siger Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist.

Du kan læse nyheden her - og en længere baggrund her (kræver abonnement).

Cepos er ikke sur, Cepos er skuffet

Vi skal videre til Berlingske, som tyvstarter på præsentationen af regeringens finanslovudspil.

Regeringen vil nemlig hæve det offentlige forbrug med 0,5 procent i 2018, erfarer avisen.

Det betyder, at der i 2018 vil blive tilført cirka 2,3 milliarder kroner mere til at løse velfærdsopgaver for, hvilket er én milliard mere, end hvad regeringen som udgangspunkt havde lagt op til.

Centrale regeringskilder udlægger de 0,5 pct. som en fremstrakt hånd til DF - og her vækker det da også begejstring.

»Det er rigtig positivt, at regeringen nu anerkender, der er brug for flere penge til nogle af vores velfærdsydelser - i særdeleshed sundheds- og ældreområdet,« siger finansordfører René Christensen til avisen.

Hos den liberal tænketank Cepos er de omvendt skuffede over Berlingskes oplysninger.

»Det er ærgerligt, at regeringen ikke kan holde sig til de 0,3 pct. i regeringsgrundlaget,« siger cheføkonom Mads Lundby Hansen.

Ifølge Finansministeriets seneste prognose vil der pga. flere ældre, der lever længere, være et stigende pres for at hæve de offentlige udgifter frem mod 2025. Dette regner ministeriet ud i et såkaldt demografisk træk, som svarer til at hæve det offentlige forbrug med 0,6 pct. årligt for at kunne holde trit med udviklingen.

Du kan læse hele gennemgangen hos Berlingske her (kræver abonnement).

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, synes i øvrigt lige i forbindelse med historien, at han ville benytte lejligheden til at kalde Berlingskes politiske redaktion »højreorienteret«, fordi det fremgik af historien, at regeringen ville bruge »endnu flere penge på offentlig velfærd.«

Weekendens opgør

Inden vi går videre med dagens økonomiske historier, tager vi lige et hurtigt opgør fra weekenden mellem Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, og Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).

I et debatindlæg hos Berlingske fredag skrev Vermund kort og godt, at »Nørrebro er tabt«. Efter et besøg i den københavnske bydel havde hun kunnet konstatere, at den var helt gal:

»Nørrebro er ikke et fristed af mangfoldighed. Nørrebro er et fængsel af intolerance,« skrev Vermund og tilføjede: »At vinde Nørrebro tilbage bliver svært – meget svært.«

Men den indstilling til tingene bryder Pia Kjærsgaard sig ikke umiddelbart om. Til BT sagde hun:

»Jeg er stærkt forbavset. Jeg er ikke formand for et Folketing, hvor dele af kongeriget er tabt. Overhovedet ikke. Jeg er formand for et Folketing, hvor man aldrig nogensinde giver op. Og hvorfor vil man overhovedet være politiker, hvis man ikke tager kampen. Man giver ikke tabt i forhold til noget som helst som politiker. For så er man ikke politiker,« siger Kjærsgaard og understreger: »Det her er ikke min stil. Og det er slet ikke folketingspolitikeres stil.«

Du kan læse hele Kjærsgaards svar hos BT her. Folketingets formand er for nyligt blevet interviewet af Berlingske om blandt andet bandekonflikten i København. Her sagde hun om Nørrebro:

»Hele Nørrebro er ved at blive et parallelsamfund. Nordvestkvarteret ligeså.«

Således opmuntret skal vi se på dagens andre nyheder.

50 shades of vækst.

Vi skal tilbage i det økonomiske spor og se nærmere på to andre nyheder fra i dag.

Hos Finans.dk kan du nemlig læse, hvordan landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), mener, at erhvervslivet fremover skal forkæles med omfattende skatte- og afgiftslettelser.

Derfor fremlægger DI i dag en vækstpakke med 50 konkrete forslag. Erhvervsorganisation lægger bl.a. op til at afskaffe NOx-afgiften, sænke selskabsskatten og reducere eller helt fjerne afgifterne på bl.a. nødder, slik og chokolade.

Vækstpakken vil ifølge DI løfte dansk økonomi med 29 mia. kr. og øge arbejdsudbuddet med 35.000 personer. Uden disse ekstra hænder risikerer økonomien at ramme muren, advarer Karsten Dybvad, adm. direktør for DI hos Finans.dk.

Hele den historie her.

Hos Berlingske kommer en række økonomer også med en klar opfordring til regeringen:

Finanspolitikken for 2018 skal have en opstramning mere, end der er lagt politisk op til. Ellers kan opsvinget hurtigt løbe tør for arbejdskraft, lyder advarslen.

»Med 3.000-4.000 nye job om måneden vil vi i løbet af et halvt år komme op på lige så høj beskæftigelse som før finanskrisen. Det skal finans­politikken tage højde for,« siger cheføkonom Helge J. Pedersen fra Nordea til avisen.

Det kan du læse mere om her (kræver abonnement).

Dagens tjek

Dansk Folkeparti vil suspendere flygtninges ret til familiesammenføring og i stedet sende dem hjem.

Men kan man overhovedet sende flygtninge tilbage til Syrien i en nær fremtid?

Berlingske har bedt to eksperter med forstand på området samt Dansk Flygtningehjælp om at besvare det spørgsmål, og de mener, det er urealistisk.

Du kan læse den store gennemgang her (kræver abonnement).

Fire korte nyheder, du også skal have med i dag

1: Sygeplejersker, lærere, socialrådgivere og pædagoger har fået så lidt efteruddannelse det seneste år, at det går ud over kvaliteten af deres arbejde. Det mener 42 procent af lederne i en ny undersøgelse lavet af de offentlige ansattes hovedorganisation FTF. Eksperter ser med alvor på udviklingen.

Hele historien hos Information her.

2: På Frederiksberg vil Liberal Alliance og Socialdemokratiet nu have undersøgt muligheden for at samle børn, hvis forældre har valgt at droppe MFR-vaccinen, i én bestemt daginstitution for at reducere risikoen for, at de smitter mindre, endnu uvaccinerede børn i andre institutioner.

Berlingske har den historie her.

3: Handicappede og elever med diagnoser og særlige behov skal i højere grad kunne gå på privatskoler, mener regeringen, der vil hæve tilskuddet til de frie skoler yderligere.

»Det giver ingen mening for os,« lyder det fra skolelederne i folkeskolen hos Berlingske, som  har helt den historie her.

4: Huslejen på private boliger til studerende er eksploderet, skriver Politiken i dag.

En kortlægning viser, at en ungdomsbolig i det almene byggeri i København på 39 kvadratmeter fås for godt 2.900 kroner om måneden, mens en tilsvarende ungdomsbolig på det private marked sniger sig op på en gennemsnitspris på mere end 5.300 kroner månedligt.

Læs historien - og et svar fra boligminister Ole Birk Olesen (LA) - her.

Dagens debat

I en fælleskronik i Politiken skriver Uffe Elbæk og forfatter Stig Dalager, at vi har brug for en ny politisk dialog.

Du får et kort uddrag her:

»I en tid præget af Pernille Vermund, Naser Khader, Inger Støjberg og Martin Henriksen lader Socialdemokratiet dermed til at have opgivet kampen for humanismen - og det ud fra en »if you can't beat them, join them« -tankegang. I et af de for vælgerne og dansk politik væsentlige spørgsmål om flygtninge og indvandrere er det nu vanskeligt overhovedet at se forskel på DFs fremmedfjendtlige kurs og Socialdemokratiets holdninger.«

Læs det hele her (kræver abonnement).

Dagens Nixen bixen, Karen Blixen

Fik du set?

DR sendte i går aftes det første af fire programmer, hvor hele fem danske statsministre - de fire dog tidligere - var samlet for at tale om jobbet.

Her kunne seerne således se Poul Schlüter (K), Poul Nyrup Rasmussen (S), Anders Fogh Rasmussen (V), Helle Thorning-Schmidt (S) og Lars Løkke Rasmussen (V) samlet for første gang.

Hvis du ikke fik set det, kan du finde det her.

DR har desuden lavet fem virkelig gode tidslinjer, hvor du kan se, hvilke store begivenheder der prægede de fem statsministres tid ved magten. Det er bestemt værd at tjekke ud.

Du finder dem her:

Poul Schlüter.
Poul Nyrup Rasmussen.
Anders Fogh Rasmussen.
Helle Thorning-Schmidt.
Lars Løkke Rasmussen.

Det sker i dag

Ikke det store.

Men der sker også rigeligt i resten af denne uge, så vi klarer os nok.

Ha' en god uge.