Spring ind i 2015: En guide til årsskiftet i dansk politik

Dagens overblik: Politisk morgenpost er tilbage og har kogt fire nytår med Thorning ned til fire lodrette søjler. Resultatet viser, hvad S-toppen gerne vil snakke om frem mod valgdagen i 2015. Og så besøger statsministeren i dag Bilka i Ishøj for at tale integration.

Fire nytårstaler med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ved skrivebordet. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis nogen er i tvivl om, hvad dansk politik kommer til at handle om frem mod valget, så bemærk lige, hvordan statsministeren lagde trykket i sin nytårstale.

Hvor 2012-talen handlede om økonomi, 2013 fokuserede på folkeskolen, 2014 var dedikeret til ældre og seniorer, så bliver 2015 et mere broget år at dømme ud fra temaerne, der dominerede den fjerde nytårstale fra Helle Thorning-Schmidt (S).

Som noget nyt brugte hun mest tid på at tale om udlændinge, de borgerlige partiers foretrukne angrebsflanke, som Thorning vil lukke. Det blev efterfulgt af mere velkendte emner som velfærd, økonomi, sundhed, uddannelse og arbejdsmarkedet (læs: dagpengesystemet). Fem dagsordener, som Thorning brugte nogenlunde lige lang tid på at tale om, og som Socialdemokraterne vil bruge til at vinde vægelsindede midtervælgere tilbage fra blå blok.


Problemer med at se hele grafikken? Så klik her.

Sådan har vi gjort: Læst de skriftlige udgaver af Thornings fire nytårstaler. Oplistet de gennemgående temaer. Kategoriseret alle afsnit i talerne. Optalt antallet af anslag om hvert tema. Opgjort det i procent af hele talen. Voila. Det er ingen eksakt videnskab, men en markør på, hvordan Thorning har skiftet fokus gennem årene som statsminister. Velfærd forstås f.eks. som afsnit, hvor Thorning kobler den høje danske skat med en stribe velfærdsydelser såsom gratis lægebehandling. Når sundhed optræder selvstændigt i 2013 og 2015 skyldes det, at temaet blev berørt selvstændigt i længere passager.

Baggrundsmateriale: Gennemgang af emnerne i Thornings nytårstaler

Hvis nogen desuden er i tvivl om, at den kommende valgkamp mere end nogensinde før kommer til at handle om personlig habitus, så se lige, hvad professor Peter Kurrild-Klitgaard talte sig frem til ovre på sin blog hos Berlingske. I de seneste 22 nytårstaler har ordene »jeg« og »mig« ikke før optrådt så hyppigt, som de gjorde den 1. januar 2015. Politiken gik helt tilbage til 1940 og kunne hellere ikke finde en dansk statsminister, der satte mere fokus på sig selv end Thorning.

»Det er helt bevidst,« skrev politisk redaktør Christine Cordsen den 2. januar i Jyllands-Posten:

»Fordi kun Thorning selv kan stå på mål for vælgernes skuffelse og regeringens upopulære beslutninger. Det er hende, der skal opnå tilgivelse og forståelse, hvis det skal rykke noget i vælgeropbakningen. Men også for at bygge mennesket Thorning op til præsidentvalgkampen mod V-formand Lars Løkke Rasmussen.«

Kilde: Peter Kurrild-Klitgaard, professor i statskundskab Fold sammen
Læs mere

Tv-klip: Se hele nytårstalen her.

Nytårstalen fungerede som affyringsrampe for socialdemokratiske annoncer, udendørsreklamer og en video under overskriften: »Det Danmark, du kender«. Babyen Holger blev eksempelvis nævnt i talens indledning og er afbildet med S-formanden i kampagnen, ligesom Thorning rundede talen af med at sige, at »vi skal passe på det Danmark, vi kender«. Et budskab rettet durk mod dem, der stemte på Socialdemokraterne ved valget, men som ifølge vælgervandringsanalyser er hoppet i hobetal over til Dansk Folkeparti.

Kampagnen fik søndag en bemærkelsesværdig hård medfart i Politikens lederspalte, hvor det blev konstateret, at kampagnen bør vinde priser for »mest bagudskuende og foregøglende slogan«.

»Vi hører intet om, hvordan Socialdemokraterne som politisk kraft vil gribe globaliseringen, den internationale konkurrence, klima- og miljøproblemerne an for at skabe et endnu bedre ’Fremtidens Danmark’, som det engang hed i et socialdemokratisk arbejdsprogram,« skrev lederskribent Amalie Kestler om »en fattig omgang sjask, der er sjosket ud fra det socialdemokratiske partikontor i denne omgang«.

BT's politiske kommentator, Søs Marie Serup, konstaterer i dagens avis, at Socialdemokraterne ikke har »råd til ret mange kampagner i denne størrelsesorden før et valg«.

»Alligevel skriger indholdet ikke valg. Det skriger langsom optakt. Thorning er i gang med at genintroducere sig selv for vælgerne,« skriver hun.

Dagens politiske nyheder
Forbigået. Tre ud af fire lokalformænd i LO-forbund mener, at erhvervslivet har fået mest ud af den førte politik og reformerne under Thorning-regeringen. Kun 16 pct. peger på lønmodtagerne. Set i Jyllands-Posten, der har fået svar fra 126 lokalformænd.

Forsvar. Venstre vil nedsætte en kommission, der skal komme med forslag til et tættere forsvarssamarbejde mellem de nordiske lande, skriver Berlingske.

Vækst. Regeringen pønser på at lancere endnu en vækstpakke, men danskerne vil først få effekten at føle efter et valg, skriver Børsen i dag. Til gengæld vil erhvervslivets investeringer i 2015 vokse med den højeste takt i 8 år, lyder det i samme avis baseret på en analyse fra kapitalfondstænketanken Axcel Future. Blandet læsning for S-toppen, der sætter sin lid til, at økonomien vil bedre sig frem mod valget og dermed retfærdiggøre upopulære politiske beslutninger.

Det sker i dag
Kl. 13: Helle Thorning-Schmidt besøger Bilka i Ishøj for at tale integration på arbejdspladsen, hvor ca. en tredjedel af medarbejderne har anden etnisk herkomst end dansk ifølge en pressemeddelelse fra Socialdemokraterne.