Sponsorproblemer, valgdag og det politiske kapløb

Dagens overblik: En Venstre-politiker kunne godt finde ud af at søge om penge fra Saxo Bank, men fejlede, da beløbet skulle indberettes til myndighederne. Og så ligger Dansk Folkeparti kun nummer tre i det politiske kapløb, når en stribe meningsmålinger vejes op mod hinanden.

Karen Ellemann fra Venstre søgte i 2007 om sponsorkroner fra Saxo Bank. Men beløbet blev ikke indberettet korrekt til myndighederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Så er den gal igen. På flere fronter. Den første først.

Fremtrædende politikere fra Venstre og de Konservative modtog under valgkampen i 2007 mere end 20.000 kr. i støtte fra Saxo Bank. Men mange af pengene blev ikke indberettet, fremgår det af en omfattende aktindsigt, som Berlingske har tygget sig igennem, og det er i lodret strid med partistøttereglerne, konkluderer eksperter.

I historien beskrives det også, hvordan politikere selv skulle søge om penge fra Saxo Bank, der i dag er mest kendt som storsponsor for Liberal Alliance. Banken meldte i 2007 ud, at de havde en pulje af penge til kandidater, som kæmpede for lavere skatter i Danmark.

»Jeg kontaktede Saxo Bank, for det er jeg fuldstændig enig i. De sagde »godt« og sendte pengene til min folketingskreds, som aflagde regnskab efter det,« forklarer Karen Ellemann (V).

Beløbet blev bare ikke oplyst korrekt i partiregnskaberne, og derfor er den altså gal igen i debatten om økonomisk støtte til personer og partier.

I Jyllands-Posten vækkes en anden henslumrende diskussion til live. Det er økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R), som på forsiden af avisen genåbner den penible debat om dagpengesystemet, som stilnede ellers af, efter regeringen, SF og Enhedslisten indgik en finanslovsaftale, der indfører en ny kontant ydelse til dem, der stod til at miste al indtægt.

Østergaard har set DR-programmerne »Den dag de fremmede forsvandt« og er bestyrtet over, at nogle ledige siger nej tak til jobtilbud.

»Jeg synes, at de regler må strammes, så vi sikrer, at ingen vælger mellem et arbejde og offentlig forsørgelse,« siger han til Jyllands-Posten uden at ville konkretisere, hvilke regler der bør strammes. Den radikale leder har ifølge avisen bedt dagpengekommissionen om at komme med indspark og anbefalinger om netop det.

Valgdag
Et budgetteret overskud på omkring 20 mio. kr. er pludselig vendt til et foreløbigt underskud på hele 282,8 mio. kr. for Grønland, som dermed går til valg i dag skyggen af blodrøde budgettal, som det hedder i Berlingske i dag.

Favoritten til at vinde valget og blive ny landsstyreformand er Kim Kielsen fra Siumut, Grønlands svar på Socialdemokraterne.

Et endeligt resultat ventes at ligge klar i nat. I mellemtiden kan du læse Politiko.dk's guide til det grønlandske valg: Hvad er de varmeste valgtemaer, hvem stiller op, og hvordan fungerer valgsystemet deroppe?

Først som størst
Politiken og TV 2 bragte i aftes en opsigtsvækkende Megafon-måling, hvor Dansk Folkeparti for første gang i Megafons historie står til at blive det største parti i Folketinget. Målingen er dog mere en symbosk milepæl, end den er statistisk sikker, idet DF er blot 0,3 procentpoint foran Venstre.

Ser man på et snit af en stribe meningsmålinger, så er stillingen en noget anden.

Statistisk usikkerhed til trods så rejser DF's fremmarch spørgsmålet om, hvorfor et parti støttet af så mange danskere ikke aktuelt vil påtage sig regeringsmagten? Et spørgsmål, som to radikale profiler pirkede til på Twitter.

Det sker i dag
Kl. 8 til 14: Hvis nogen var i tvivl, om at der inden for en overskuelig fremtid skal være valg, så kast blot et blik på sidste punkt på Folketingets dagsliste, hvor det er lykkedes for et medie at få de ellers fortravlede partiledere til at stille op til fotografering på samme dag.

Kl. 11.20: Kort pressemøde med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og den franske premierminister, Manuel Valls, der har været på officiel visit i går og i dag.