Sponsorerne, annoncerne og ridderen af Hjemmeværnet

Dagens overblik: Hvad får man, hvis man parrer nyhed, analyse, kronik, guide og en serie? En hurtig indføring i partistøtte-sagaen - efterfulgt af et overblik over dagen i dansk politik, hvor S-kampagne får hård medfart, mens socialdemokrat beretter om ridderkorset, han ikke kunne sige nej til.

Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) præsenterer i dag regeringens bud på nye partistøtteregler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er 20 år siden, at reglerne sidst blev ændret for alvor, og et forslag har været længe undervejs. Men i dag sker det så. Økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) præsenterer regeringens bud på nye regler om de politiske pengestrømme og den private partistøtte til Folketingets partier.

Politisk morgenpost samler og sammenfatter alt, hvad der er værd at vide om den sag.

Nyhed. Regeringen lancerer med fem konkrete forslag:

1) Grænsen på 20.000 kr. foreslås halveret, så partier skal offentliggøre navne på sponsorer, der har betalt mere end 10.000 kr.
2) Det eksakte beløb over 10.000 kr. bør offentliggøres
3) Donorer skal oplyses, hvis pengene kanaliseres ind i partierne via en såkaldt pengeklub.
4) Fremover bør også enkeltkandidater og partiernes lokalafdelinger i storkredse, kommuner og regioner indberette regnskaber og private bidragsydere til myndighederne. Hidtil har kun partiets landsorganisation været underlagt det krav.
5) Private bidrag skal i en vis grad modregnes i den offentlige partistøtte

Analyse. Men et er at fremlægge et udspil. Den svære opgave for regeringen bliver at få det vedtaget. Berlingske-journalisterne Chris Kjær Jessen og Carl Emil Arnfred, der står bag en stribe afsløringer om skjult partistøtte, konstaterer i en analyse, at regeringen helst ser en aftale med mindst et borgerligt parti, så en lovændring har bedre chancer for at overleve en potentiel valgsejr til de borgerlige partier.

Men »stærke kræfter i blå blok ønsker rent ud sagt forhandlingerne hen, hvor peberet gror,« skriver de i analysen, som opregner, hvor de enkelte parti står forud for de politiske forhandlinger, som Morten Østergaard indleder efter påske.

Samme takter slås an af Jyllands-Postens politiske redaktør, Christine Cordsen.

»Allerede nu står det klart, at forhandlingerne vil havne i den traditionelle hårdknude mellem S og V. Venstre vil ikke gå med til at stramme reglerne for private tilskud, med mindre de indirekte tilskud også regnes med,« konstaterer hun i dagens avis og fortsætter:

»Den støtte vil S ikke diskutere, og det fremgår direkte af ekspertudvalgets kommissorium, at det ikke har været opgaven«.

Kronik. Regeringens udspil står på skuldrene af anbefalinger fra et ekspertudvalg, hvis hovedpointer kan læses i en kronik i Berlingske i dag.

»Øget åbenhed om de private bidrag kan få den konsekvens, at de private bidrag reduceres, og partiernes økonomi derfor svækkes. Det er næppe ønskeligt, hvis partierne skal løfte deres rolle i det danske folkestyre. Derfor peger vi på den mulighed, at partierne kompenseres gennem en mindre forhøjelse af den offentlige støtte,« skriver de tre eksperter, tidl. departementschef Bo Smith, lektor Karina Kosiara-Pedersen og professor Jørgen Albæk Jensen.

Netop den anbefaling siger Morten Østergaard dog klart nej tak til.

Guide. Hvad er 20.000 kroner-grænsen? Hvad er en pengeklub? Hvad er indirekte støtte? Få svar i Politiko.dk's alfabetiske guide gennem de politiske pengestrømme. Fra anonymt til åbenhed.

Serie. Hvis ikke du er partistøttemæt endnu, så kan du læse tidligere artikler, tjekke dokumentation og se, om din by har en pengeklubPolitiko.dk/pengestroemme, hvor vi har samlet sagerne i Berlingskes undersøgende serie om private penge i dansk politik.

Annoncekrig
Efter Socialdemokraterne søsatte »Det Danmark, du kender«, efter Venstre har turneret med 454.215 kr., efter Thornings kontrafej igen er kommet på busserne med udlændingebudskaber, svarer det borgerlige parti nu igen-igen. Denne gang med annoncer, hvor Løkke skal fremstå som den store reformator.

Venstre-annonce set i Jyllands-Posten og Politiken i dag Fold sammen
Læs mere

Folketingssvaret fra finansministeren, som Venstre henviser til i nederste, højre hjørne, opregner, hvilken effekt forskellige reformer vil have på statsbudgettet i 2020 målt i procent af BNP. Hele svaret er kan læses her og er sammenfattet herunder i søjler.

Apropos annoncer ...
Den seneste kampagne fra Socialdemokraterne bliver anmeldt fra forskellige kanter i dagens udgave af Politiken. Kulturredaktionen giver ordet til Knud Romer, forfatter og reklamemand:

»Det vildeste er, at et af de mest privilegerede og magtfulde mennesker i Danmark optræder med sit ansigt på en plakat, hvor hun vil sætte de mest udsatte og magtesløse mennesker i arbejdet. Misforholdet mellem den position, hun taler fra, og det, hun siger til dem, er så stort, at man tager sig til hovedet«.

Omme i debatsektionen lægges der spalter til et læserbrev fra Torben Hedelund, socialdemokratisk byrådsmedlem fra Hadsund, der har været tæt på at melde sig ud af partiet i protest.

»Denne kampagne signalerer en fjendtlig og skeptisk holdning til indvandrere. Det er ynkeligt. Det er et knæfald for de laveste instinkter, og det bør vi lade Dansk Folkeparti om,« skriver han i et harmdirrende indlæg.

Socialdemokraternes seneste kampagne, der har fået en hård medfart. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Gang i den
64 pct. af toplederne i byggebranchen forventer ifølge en rundspørge i Børsen at ansætte nye medarbejdere de næste seks måneder. Alligevel fastholder V-formand Lars Løkke over for avisen, at der er behov for at genindføre håndværkerfradraget.

Dagen hvor ridderen sov over sig
For nylig modtog folketingsmedlem Bjarne Laustsen ridderkorset af Dronningen. Dog ikke som socialdemokrat, understregede han efter audiensen. Det var som kommitteret for Hjemmeværnet.

Den bemærkning har udløst et interview i Berlingske, hvor den nordjyske stemmesluger bliver spurgt, hvorfor han overhovedet fik korset, når nu socialdemokrater åbenbart frabeder sig den slags.

»Sagen er den, at det ved jeg faktisk ikke. Nogen i hjemmeværnskommandoen må have indstillet mig. Jeg blev meget overrasket, da jeg fik det for en måned siden. Det var en morgen, hvor jeg havde sovet over mig. Da jeg så kom til et møde i hjemmeværnskommandoen overraskede 20-25 fra kommandoen mig med champagne for at sige tillykke, og så begyndte generalen ellers lige at læse op af et brev han havde fået af Dronningen,« svarer han:

»Så stod jeg der og kunne ikke sige nej, og for første gang i mit liv vidste jeg ikke, hvad jeg skulle sige. Men jeg sagde tak og blev så næsten slået til ridder jo ... Først op af dagen kom jeg til mig selv og fandt ud af, at jeg havde fået det her ridderkors.«

Opdateret kl. 08.59