Søren Pind langer ud efter kommentator: »Du lader simpelthen konsekvent usandheder flyve omkring dig«

Dagens overblik: Uddannelses- og forskningsministeren går til forsvar for Løkke i kvotesag. En pensioneret embedsmand har politianmeldt Lars Løkke i samme sag. Og Claus Hjort beskylder DF-ordfører for »svineri«. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Henning Bagger

Godmorgen og velkommen til dit onsdagsoverblik i dansk politik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i eftermiddag i et omdiskuteret samråd, hvor han skal svare på spørgsmål om sin relation til de såkaldte kvotekonger samt den Thyborøn'ske storfisker John-Anker Hametner Larsen.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har rejst tvivl om Løkkes habilitet og dømmekraft efter en række sager i de seneste uger – især i Ekstra Bladet – om statsministerens relation til den navngivne fisker.

Ekstra Bladet har blandt andet afsløret, at Løkke i 2014 i forbindelse med sin 50-års-fødselsdag modtog en gave fra Hametner på en uges ophold i hans sommerhus i Skagen til en anslået værdi af 10.000 kr. Siden er det også kommet frem, at Løkke har deltaget i flere andre arrangementer med den vestjyske storfisker.

På et tidligere samråd forklarede Løkke, at det var en »mærkelig insinuering, at jeg skulle kende kvotekonger«.

Flere medier har fokus på sagen, ligesom de sociale medier gløder. Du får et overblik herunder.

Umådeligt anstødeligt

Jyllands-Posten skriver, at sagen, der indtil videre primært har handlet om statsministerens dømmekraft og moral – altså, at han som statsminister ikke burde have indløst en gave fra en fisker, hvis vilkår var centrum for et politisk slagsmål på Christiansborg – nu også får selskab af et juridisk spørgsmål.

En pensioneret embedsmand og uddannet jurist, Morten Sebber, har nemlig anmeldt Løkke til politiet.

Anmeldelsen går på, skriver Jyllands-Posten, at Løkke ved at modtage sommerhusgaven har forbrudt sig mod paragraf 144 i straffeloven – også kaldet bestikkelsesbestemmelsen. Den fastslår, at det er strafbart, hvis personer i offentlig tjeneste eller hverv »uberettiget modtager« en gave.

»Det forekommer mig umådeligt anstødeligt, at han kan få lov til at spadsere, som han gør. Der er modtaget en gave. Det er der ingen tvivl om. Spørgsmålet er, om den er uberettiget. Det vil han ikke svare på i samrådet. Så må man jo gå ad andre kanaler; i dette tilfælde politiet,« siger Morten Sebber til avisen.

Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen, lektor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet og forsker i bl.a. straffeproces, siger til avisen, at »det kunne være relevant at overveje paragraf 144« i den konkrete sag.

Lektoren med de mange efternavne hæfter sig ved det tidspunkt, gaven er indløst på. Berlingske har således beskrevet, hvordan Miljø- og Fødevareministeriet på omkring samme tidspunkt modarbejdede et ønske fra et politisk flertal uden om regeringen, der krævede en skrappere indsats mod de såkaldte kvotekonger.

En anden ekspert, lektor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Sten Bønsing, forklarer til Jyllands-Posten, at det er hans fornemmelse, at gaven i realiteten er »på den lovlige side af grænsen«.

Læs hele Jyllands-Postens historie her (kræver abonnement).

»Det er jo hele kernen«

Også Berlingske har fokus på sagen i dagens spalter.

Statsministeren er i forbindelse med samrådet blevet bedt om at svare på seks spørgsmål om sit forhold til Hametner og om, hvilke gaver han har fået fra ham og andre storfiskere.

Men Løkke har afvist at svare på fem af spørgsmålene. Det har han med henvisning til Håndbog i Folketingsarbejdet, der fastslår, at »spørgsmål om ministres privatliv bliver afvist, medmindre spørgsmålet også indeholder vigtige elementer af offentlig interesse«.

Han henviser samtidig til en betænkning fra Udvalget for Forretningsordenen om, at »der kun stilles spørgsmål om forhold, ministeren er ansvarlig for som minister og derfor ikke om private forhold«.

Men Løkkes private forhold til Hametner – herunder modtagne gaver – har klart samfundets interesse og er ikke bare af privat karakter, lyder det nu fra to professorer.

»Det er jo hele kernen at få afdækket, om statsministeren på en eller anden måde er så tæt på den pågældende person, at deres relation kan påvirke ham politisk,« siger for eksempel professor i forvaltnings- og statsret ved Aarhus Universitet Jørgen Albæk Jensen.

Læs hele den historie hos Berlingske her.

Svineri

Sagen – og det kommende samråd – fik i går flere V-folk til at tage Løkke i forsvar.

Medlem af Venstres ledelse, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, langede ud efter både Dansk Folkeparti og pressen.

Han kaldte det noget »svineri«, at DFs fiskeriordfører, Ib Poulsen, har sagt, at de såkaldte kvotekonger »har købt sig adgang til at få indflydelse på regeringens førte politik«.

»Jeg ved ikke, hvad jeg skal sige. Det er et led i en smædekampagne mod Lars Løkke. Jeg kan bare konstatere, at det åbenbart er blevet melodien i Folketinget,« sagde Hjort blandt andet ifølge Ritzau.

Twitter gik Søren Pind også til forsvar for sin statsminister. Hvilket førte til en længere og ophedet debat med politisk kommentator David Trads. En debat, som Løkke også senere gik ind i på det sociale medie. Et kort uddrag herunder:

Og en masse tweets senere...

Statsminister Lars Løkke Rasmussen deltog som beskrevet også i ordudvekslingen med Trads. Han skrev blandt andet:

»Du insinuerer, at min politik kan købes for penge (=korruption). Det har du - og ikke jeg - bevisbyrden for. Og det er ret alvorlige anklager.«

Du kan læse hele baduljen her.

Også de Konservative forsvarer Løkke forud for samrådet. Gruppeformand og politisk ordfører for alt mellem himmel og jord, Mette Abildgaard, skriver:

I Børsen skriver avisens politiske kommentator, Helle Ib, i øvrigt, at »nej, DF fælder ikke Løkke i kvotekongesag«.

»Der er ikke opbakning i DF-toppen til Ib Poulsens alvorlige mistanke. Herfra har man ikke antydet, at Løkke har været ude i noget, der kunne lugte af korruption.«

Hele Iblysen her (kræver abonnement).

Mangler du bare lige et overblik over kvotesagen, så har både DR og Information baggrunde klar. Her og her.

Og så ikke mere fisk i denne morgenpost.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Her er seks andre nyheder, du bestemt også bør kende til i dag

1: Med markant strengere straffe, en styrket efterforskning samt mulig udvisning af Danmark vil et politisk flertal bestående af SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti dæmme op for trusler mod politikere og debattører.

Det skriver Berlingske i dag.

Forslaget tager udgangspunkt i en skærpelse af straffelovens paragraf 266, som omhandler trusler.

Strafferammen for trusler skal ifølge flertallet fordobles fra to til fire år, og det skal i den forbindelse fremover være et skærpende forhold, hvis truslerne kommer som følge af offerets ytringer om religion eller politiske overbevisning.

Hele historien og en reaktion fra regeringen her.

2: Social kontrol blandt muslimske elever og elever, der sætter religiøse værdier højere end individets rettigheder, er udbredt på landets ungdomsuddannelser. Det viser en ny undersøgelse fra Undervisningsministeriet, som Kristeligt Dagblad i dag beskriver.

Af undersøgelsen fremgår det, at mellem 20 og 40 procent af lederne på gymnasier og ungdomsuddannelser har oplevet, at elever mindst én gang har udøvet social kontrol, hvor de ekskluderer elever, der ikke følger bestemte regler i islam, eller at elever mangler respekt for kønsligestilling og islamkritik.

Der er spurgt ind til oplevelser i første halvår af 2017, og undersøgelsens resultater bekymrer undervisningsminister Merete Riisager (LA).

»Det er et kæmpe problem,« siger hun til avisen.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) giver til gengæld ikke meget for undersøgelsen, forklarer formand Jens Philip Yazdani:

»Det er en rigtig skæv undersøgelse, som jeg ikke har den ringeste tiltro til. Ministeren forsøger at udpege et generelt problem omkring demokratisk dannelse og demokratisk sindelag på et meget tyndt grundlag. Af de adspurgte rektorer er det en lille andel, der har oplevet religiøs social kontrol, og de behøver kun at have oplevet det én gang.«

Mere om den historie hos Kristeligt Dagblad her.

3: En række kommuner sponserer professionelle sportsklubber med skattekroner til gengæld for VIP-billetter, mad og drikke og reklamebannere, og det kan være ulovligt.

Det viser en gennemgang af sponsorater for de 62 bedste hold i fodbold, ishockey og håndbold, som Politiken er kommet i besiddelse af via aktindsigter.

Kommunalforsker og forskningschef Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole siger til avisen:

»Når man kigger på det overordnede billede, mønsteret og systematikken, skinner det indlysende igennem, at formålet med rigtig mange af aftalerne reelt set er at hjælpe idrætsklubberne så meget som overhovedet muligt. Og også at gå til grænsen af det tilladte for at støtte dem økonomisk.«

Hele den historie, som er at finde på avisens forside, kan du dykke ned i her.

4: Det er ikke lykkedes regeringen at brede selskabsskatten ud på flere hænder, selv om provenuet er det højeste i ti år. Det viser en opgørelse fra Skatteministeriet, som Jyllands-Posten er dykket ned i.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) medgiver i spalterne, at ordningen gør Danmark sårbar over for international konkurrence:

»Det siger sig selv, at hvis man har en forretning, hvor du har nogle få, store kunder, så gør det dig sårbar,« siger Karsten Lauritzen, der forklarer videre, at mange mindre virksomheder stadig ikke tjener nok til, at de skal betale selskabsskat.

Onsdag afsløres de nyeste tal for, hvor meget selskaber, foreninger og fonde betaler i selskabsskat i Danmark.

Læs mere hos JP her.

5: Efter flere års fald er der i 2017 igen en stigning i antallet af flygtninge og indvandrere, som frivilligt vender hjem til deres oprindelsesland.

Det skriver Jyllands-Posten.

Udviklingen vækker begejstring hos regeringen, skriver avisen, og hos Socialdemokratiet ser man også »et stort potentiale« i at få tallet endnu højere op.

Du kan finde mere om den knækkede kurve her (kræver abonnement).

6: Det er ikke en mulighed at ophæve det omdiskuterede skattestop på Nordsøolien, når franske Total tager over efter Mærsk.

Det vurderer Kammeradvokaten, selv om energiministeren tidligere har oplyst det modsatte til Folketinget, skriver Information.

»Nu kan regeringen bare bestemme, at statens værdier nærmest skal doneres væk til et fransk olieselskab,« siger Enhedslistens skatteordfører, Rune Lund, til avisen, mens de Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, erklærer sig »rigtig træt af«, at Total står til at overtage kompensationsretten.

Læs meget mere hos Information her.

Det sker i dag

08:00 Åbent samråd om Alliance Security Services
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) er i dag kaldt i samråd om Alliance Security Services opfyldelse af arbejdsklausulens krav.

10:00 Høring om reform af fleksjob og førtidspension
I Landstingssalen på Christiansborg er der i dag åben høring om reformen af fleksjob og førtidspension.

11:45 Pressemøde om opdragelsesdebatten
Der bliver i dag afholdt et pressemøde, hvor børne- og socialminister Mai Mercado (K) vil skyde en debat i gang om, hvad børneopdragelse er anno 2018.

13:00 Høring om fremtidens postvæsen
Folketingets Transport-, Bygnings- og Boligudvalg holder høring om muligheder og udfordringer for fremtidens postvæsen.

13:00 Åbent samråd om statsministerens relation til kvotekonger
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er i dag indkaldt i et nyt samråd om de såkaldte kvotekonger – en lille gruppe fiskere, der sidder på store dele af de danske fiskekvoter.

14:00 Åbent samråd om ændrede retningslinjer for støtte til palæstinensiske og israelske organisationer
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er i dag kaldt i samråd om, hvorfor regeringen har besluttet at ændre på retningslinjer for støtte til palæstinensiske og israelske organisationer.

14:00 Samråd om forhandlingerne om den næste periode af EUs landbrugspolitik
Der er i dag møde i Miljø- og Fødevareudvalget, og i den forbindelse afholdes der et samråd med miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).