Søren Pind i opgør med årelang tankegang: »Vi skal ikke se mennesker som statslige skaffedyr i et hamsterhjul«

Dagens overblik: Søren Pind vil afskaffe udskældt uddannelsesordning, Mette Bock anklages for at »rundbarbere« Kvinfo, og så genoplives forening, der fik journalist til at kalde Morten Messerschmidt for »dit højreorienterede svin«.

Foto: Henning Bagger.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen og velkommen til denne uges politiske midtvejspost.

I næste uge lancerer regeringen sit finanslovsforslag for 2018 og udspil til en ny skattereform og vækstpakke.

Det betyder også, at der er masser af politiske historier i dag, så lad os kaste os ud i det.

Vi begynder dog et andet sted, nemlig med uddannelsesminister Søren Pind (V).

I går kunne Politiken fortælle, at den omdiskuterede karakterbonus til gymnasieelever, hvis de begynder på en videregående uddannelse inden for to år efter afsluttet gymnasial uddannelse, slet ikke har en effekt.

Søren Pind ønskede ikke at kommentere den historie hverken på skrift eller i et interview, men i går eftermiddag valgte han alligevel at give et interview til Berlingske om sagen.

Og her løftede han sløret for, at han ønsker at skrotte den udskældte karakterbonus.

»Jeg vil helst af med ordningen. Selvfølgelig vil jeg helst det,« siger uddannelsesministeren om ordningen fra 2009.

Siden har flere partier og aktører på uddannelsesområdet ønsket den afskaffet, og nu ser det ud til, at det kan lade sig gøre.

»Det er samfundsmæssigt bedst, hvis folk kommer igennem uddannelsessystemet uden at pålægge samfundet unødige omkostninger og samtidig bidrager snarest muligt. Men for mig er det også en afvejning,« siger Søren Pind:

»Vi skal ikke se mennesker som statslige skaffedyr i et hamsterhjul. Vi skal respektere, at folk er enkeltindivider med forskellige kundskaber og evner, som kan bidrage på forskellig vis. Vi skal selvfølgelig ikke have slendrian, men vi skal heller ikke indrette os sådan, at vi bare ser folk som skaffedyr for staten,« siger han.

Forslaget har opbakning fra både gymnasier og universiteter.

Læs om det og et længere interview med Søren Pind om sagen her.

Politisk er der flertal for at skrotte ordningen. Det kan du læse hos Politiken lige her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Lauritzens erkendelse

Politiken skriver på sin forside, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) er nået frem til en erkendelse.

Den går ud på, at det ikke er nok at lave et helt nyt Skat, som jo som bekendt bliver delt op i syv styrelser i 2018, hvis tilliden til skatteopkrævningen skal genetableres.

Derfor har han nu besluttet, at Skat skal oprustes med en ny skattekontrol, der skal kontrollere danskernes skatteindbetaling.

»Min opgave er at genskabe tilliden til skattevæsnet. Jeg er nået til den erkendelse, at det ikke er nok at bygge et nyt skattevæsen, vi bliver også nødt til at bygge en stærkere skattekontrol«, siger Karsten Lauritzen.

Forslaget er en del af den finanslov, som regeringen præsenterer i næste uge.

Konkret vil Lauritzen afsætte 400 millioner kroner med 150 nye medarbejdere og give flere digitale kontrolredskaber.

Flere skatteeksperter er begejstret for forslaget, mens Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti mener, at takterne i forslaget er gode, men at 150 nye medarbejdere ikke er nok.

Læs mere i Politiken her.

Ny ferielov på vej

I går kom et udvalg med en række forslag til at ændre på ferieloven.

Udvalget anbefaler bl.a., at lønmodtagere modsat i dag skal have løn i ferien i det første år, når man har fået nyt arbejde.

Her kan du se en oversigt over alle forslagene.

Her kan du læse, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og arbejdsmarkedets parter tager positivt imod anbefalingerne.

DR-boss taler ud om løn i DR

I Politiken udtaler DRs generaldirektør Maria Rørbye Rønn sig for første gang om de seneste ugers diskussion om lønforholdene i DR. Det er kommet frem, at DR har aflønnet den tidligere mediedirektør Gitte Rabøl med 2,1 millioner kroner om året som mangfoldighedskonsulent, og at den nuværende kulturminister, Mette Bock (LA), i 2009 fik en aftrædelsesordning på to millioner kroner.

Interviewet handler dog kun om Gitte Rabøls ansættelse.

»Det er en sag, vi alle sammen i DR er utroligt ærgerlige over«, siger Maria Rørby Rønn.

»Og så lægger den sig oven på et par andre uheldige sager. Der er ingen tvivl om, at sådan nogle sager slider på vores image. Men jeg håber, debatten kommer tilbage på sporet igen og kommer til at handle om, hvor vigtig public service-opgaven er, og at den sådan set er vigtigere nu, end den har været i mange, mange år«.

Du kan læse hele det interview her.

Mette Frederiksen langer ud efter regeringens skattetanker

Er du til et interview med en partileder, der uden at blive stillet ét eneste kritisk spørgsmål, får lov til kraftigt at kritisere politiske modstandere, så får du den pakke i fuldt flor hos BT i dag.

Avisen har interviewet Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, om hendes syn på de mulige skattelettelser, som regeringen vil præsentere i næste uge.

Det får hun syv fuldfede citater til at gøre, og det kan du læse på side 6 og 7 i dagens BT. Det er endnu ikke online.

»Dit højreorienterede svin«

Kan du huske, da journalisten Mikael Bertelsen i 2002 i DR-programmet »De Uaktuelle Nyheder« tiltalte den daværende DFU-næstformand Morten Messerschmidt som »dit højreorienterede svin«?

Det gjorde han på baggrund af, at Messerschmidt havde stiftet foreningen Kritiske Licensbetalere, fordi han ønskede at overvåge særligt Danmarks Radios TV-Avisen, som blev beskyldt for at være venstreorienteret.

Foreningen har ligget i dvale i adskillige år, men nu bliver foreningen genoplivet af den nye formand Christian Bülow, der også er såkaldt kampagneansvarlig i Dansk Folkepartis Ungdom. Det skriver Berlingske.

Det sker efter den seneste tids debat om DR.

»Vi synes, at der igennem den senere tid har været en venstredrejning i medierne og i særdeleshed hos DR, hvor vores fokus vil være. Det er både indholdet og måden, de forvalter licensbetalerne og skatteborgernes penge på, som vi er utilfredse med,« siger Christian Bülow.

Du kan læse den historie her.

Herunder kan du se Mikael Bertelsens berømte interview med Morten Messerschmidt:

»Hvorfor smiler du på dit profilbillede, når du er så gennemført et ondt menneske?«

Ovenstående er en kommentar fra debattøren Lisbeth Zornig Andersen på Twitter, hvor hun svarer på et opslag fra Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, der stillede et spørgsmål om, hvorfor man kalder børn af udenlandsk herkomst »tosprogede«.

Berlingske har spurgt Lisbeth Zornig Andersen, hvorfor hun kalder Søren Espersen »et ondt menneske«, og har bedt Espersen uddybe, hvorfor han skriver, at børn med anden etnisk baggrund ikke taler dansk.

Det kan du læse om her.

Fem hurtige nyheder, du godt vil have med

1) Det bliver 200 millioner kroner dyrere end planlagt at ombygge Flyvestation Skrydstrup, så forsvarets nye kampfly F-35 kan lande og lette. Investeringen i 27 nye F-35 Joint Strike Fighter fly til 56,4 milliarder kroner samlet over 30 år, har mange gange været kritiseret for at være urealistisk, fordi flyenes producent, Lockheed Martin, notorisk har haft udfordringer med både tidsplan og omkostninger.

Læs historien fra Ritzau her.

2) Børsens politiske kommentator, Helle Ib, skriver i en kommentar, at regeringen ifølge hendes oplysninger i næste uge vil spille ud med en model, der giver danskerne et ligningsmæssigt fradrag for årlige pensionsindbetalinger. Fradraget skal primært komme lavindkomstgrupperne til gode, lyder det.

Du kan læse mere om det her (kræver abonnement).

3) I går var der samråd om regeringens beslutning om at fratage foreningen Kvinfo såkaldte bibliotekspenge for 3,4 millioner kroner. Efter det har Politiken talt med Kvinfo, der mener, at kulturminister Mette Bock (LA) »rundbarberer« foreningen.

Læs om det her.

Her kan du læse Mette Bock forklare, hvorfor støtten bliver fjernet fra Kvinfo.

4) Det er civilsamfundets opgave at sikre fællesskaber som alternativ til bandelivet. Det mener Enhedslisten i København, der bl.a. vil afsætte 100 millioner kroner til lokale initiativer som led i bandebekæmpelsen.

Det kan du læse om i Berlingske her.

5) Rigsrevisionen mangler forståelse for offentlig forvaltning og er på visse stræk på vildspor i sin kritik af Miljø- og Fødevareministeriet i sagen om fiskekvoter.

Det mener professor emeritus inden for offentlig forvaltning Jørgen Grønnegaard Christensen, skriver Politiken.

Dagens analyse

Finder vi hos DR, hvor mediets politiske korrespondent, Uffe Tang, har skrevet en glimrende analyse i anledning af, at vi nu befinder os i sidste halvdel af valgperioden.

Tang beskriver det seneste år som »rædselsfuldt« for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), og derfor er det helt afgørende for Løkke, skriver Tang, at regeringen får DF ind i varmen og genetableret et godt samarbejde - ellers ryger de selv ud i kulden.

»Vi er nu tilbage i den situation, hvor politikere nok siger, hvad de vil, men de beslutter, hvad de kan blive enige om. Og regeringen er nødt til at blive enige med Dansk Folkeparti. Derfor arbejdes der også på at genopbygge tilliden. Dansk Folkeparti vil helst tages med helt ind i maskinrummet. Det prøver regeringen så vidt muligt. Men faktum omkring trepartiregeringen – og omkring alle flerpartiregeringer – er, at det første kompromis skal laves inde i regeringen. Først derefter kan man begynde at arbejde på at finde et nyt kompromis om kompromiset med Dansk Folkeparti,« skriver han.

Læs hele analysen her.

Dagens debat

Finder vi i Politiken, hvor tidligere minister og Venstre-folketingsmedlem, Birthe Rønn Hornbech, skriver, at »den tid, hvor et par lokale panserbasser i uniform kunne tale vanvittige personer til rette, er forbi«.

Hun skriver, at mobile politistationer er god reklame for politiet, og at politiets nærkontakt gør borgerne glade:

»Men, men, men – efter at have været ansat i politiet med aktiv tjeneste i næsten 37 år vil jeg tillade mig at påstå, at mobilstationerne er helt ubrugelige som en del af beredskabet i konfliktfyldte områder. Det er håbløst at udsende 6 mand i en bil, der i sig selv kræver ressourcer til sikring af køretøjet, medmindre justitsministeren ligefrem ønsker, at politifolkene skal være kanonføde.«

Læs hele indlægget fra den tidligere politidame her.

Dagens bonderøv

Det vakte ikke overvejende intern begejstring, at Søren Pind i går foreslog på Twitter, at Venstre skal bruge melodien fra 'Hooked on a feeling' til en sang til Venstres næste landsmøde.

Det sker i dag

Der er ikke det store på programmet i dag.