Søren Pind få timer efter Anna Mees exit: Københavns Rådhus er »det giftigste sted i dansk politik«

Dagens overblik: Klokken seks i går morges ringede Morten Østergaards telefon med en tung besked. Nu står tre radikale politikere klar til at tage over efter Anna Mee Allerslev. Og så fortæller en LA-politiker, at hun sagde nej til at skrive under på en særdeles omdiskuteret mail. Hele dit overblik her.

Foto: Thomas Lekfeldt. Søren Pind (V) var fra 1998 til 2005 bygge- og teknikborgmester i København. I kølvandet på den radikale borgmester Anna Mee Allerslevs exit fra københavnsk politik siger han, at rådhuset er »det giftigste sted i dansk politik«.
Læs mere
Fold sammen

Morgenposten i går handlede en hel del om Anna Mee Allerslev.

Og i dagens politiske overblik kommer vi heller ikke uden om den radikale politiker, der i går meddelte, at hun trækker sig som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København samt leder af de Radikale på Rådhuset.

Vi har samlet portrætter, analyser og nyheden om et ventende radikalt kampvalg til dig, så du får det fulde overblik.

Lad os begynde med, hvad der faktisk skete i går.

Klokken lidt i seks i går morges ringede Morten Østergaards telefon.

Den radikale leder lå stadig og sov, men greb hurtigt røret. Det var Anna Mee Allerslev.

Hun lod forstå, at hun ville tale med Østergaard straks og henviste til dagens BT, der på forsiden bragte historien om, at Allerslev havde hjulpet en privat ven med en byggesag. Morten Østergaard inviterede hende ud til sit hjem på Amager, og omkring klokken syv satte de to sig sammen i rækkehuset.

»Hun fremlagde sin vurdering af situationen, og på den baggrund var vi så enige om, at det var den eneste rigtige beslutning at hun trak sig,« fortæller Morten Østergaard til BT.

Om formiddagen meddelte Allerslev så på Facebook, at hun ville trække sig og indkaldte til et pressemøde på Københavns Rådhus et par timer senere.

Det var en synligt påvirket Anna Mee Allerslev, der trådte frem for pressen i et tætpakket lokale på Rådhuset klokken lidt over 13.30 og leverede sit budskab med et talepapir i hænderne:

»Jeg har besluttet at trække mig som politisk leder fra Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen i København fra i dag,« sagde hun.

Allerslev har den seneste måned været i massiv politisk modvind som følge af sagen om, at hun lånte Rådhushallen til sin bryllupsreception kvit og frit, og i går blev den føromtalte byggesag så også føjet til listen.

Da Allerslev blev spurgt til sagerne på pressemødet, ville hun ikke medgive, at hun havde handlet i strid med hverken regler eller moral. Selvom hun dog understregede, at hun ville ønske, at hun »kunne skrive historien om«.

»Jeg er af den opfattelse, at jeg har holdt de regler, som er. Og hvis jeg har taget fejl, har det været i god tro og aldrig nogensinde for egen vindings skyld,« sagde den radikale politiker.

Morten Østergaard betonede i går, at han ikke har opfordret Allerslev til at trække sig – beslutningen var hendes egen, og det var i den radikale leders øjne »den rigtige«.

»Jeg bakkede Anna Mee Allerslev op i hendes analyse af, at hun ville få svært ved at føre radikal valgkamp på det her grundlag,« sagde han til Berlingske.

Østergaard var ellers hurtigt ude med en fuldtonet støtte til Allerslev, da BT bragte den første historie i sagen, da han med en kommentar på Facebook gjorde det klart, at avisen kunne »rende og hoppe«.

Flere medier har portrætteret den 33-årige Anna Mee Allerslev i dag, og hun beskrives samstemmigt som ambitiøs, arbejdsom og dygtig, men også som temperamentsfuld og dominerende. Sidstnævnte karaktertræk har skaffet hende fjender.

Berlingske spørger i avisens portræt, hvordan det kunne gå så galt for »den regelrette og kontrollerede københavnerborgmester«.

»Den pæne version er historien om den unge, meget ambitiøse og arbejdsomme radikale kvinde, der i en alder af bare 26 år blev borgmester og kastet ind i en ustyrlig hvepserede på Københavns Rådhus,« hedder det i portrættet:

»Den mindre pæne version er, at netop magten og privilegierne er steget den radikale borgmester til hovedet i en grad, så hun helt har mistet jordforbindelsen, dømmekraften og det moralske kompas.«

Læs hele portrættet her.

Jyllands-Posten hæfter sig i sit portræt ved, at Allerslev med 8.215 personlige stemmer ved kommunalvalget i 2013 kun blev overgået af overborgmester Frank Jensen (S) og daværende V-borgmester Pia Allerslev. Hun overtog den radikale borgmesterpost som en af de yngste nogensinde.

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), der selv har en fortid i københavnsk politik, havde desuden følgende indspark til, hvordan det er at være politiker på Rådhuset:

Tre Anna Mee-analyser

Jyllands-Postens politiske analytiker, Marchen Neel Gjertsen:

»Allerslev er et tab af de større for partiet, fordi hun var en af de få profilerede radikale politikere og rent stemmemæssigt lidt af en guldfugl. Ved kommunalvalget i 2013 trak hun personligt en fjerdedel af partiets samlede stemmer i København, og den planlagte kampagne var da også bygget op med hende i centrum. Derfor kan den pludselige exit få store konsekvenser for hele den radikale valgkampagne, hvor et akut genopbygningsarbejde skal i gang.«

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Med sit stålsatte forsvar for Allerslev var Østergaard med til at gøre en lokal krise til en landspolitisk krise. Ser vi frem, er der derfor ikke kun udsigt til en svær valgkamp i København for de Radikale, som skal køre en ukendt kandidat i stilling og forsøge at genskabe vælgernes tillid til partiet i hovedstaden. Rundt om i landet kommer alle radikale kandidater på ekstraarbejde, og flere risikerer indirekte at blive straffet af Allerslevs sager. I den situation kan det meget vel blive en ekstra belastning, at mange radikale typisk stemmer ud fra, hvordan det går partiet på landspolitisk plan, og her er partiet ikke just en vælgermagnet for tiden.«

Børsens politiske kommentator, Helle Ib:

»Når Anna Mee Allerslev må trække sig helt, skyldes det erkendelsen af, at chancen for at holde det politiske fokus er blevet umuliggjort. Hendes ageren i sagen om brylluppet og håndsrækningen i forbindelse med en vens byggesag vidner om en uforsigtighed og svigtende dømmekraft. Det kan blive fatalt, når man samtidig opererer i et miljø med konstant konkurrence om magten.«

(Ibs analyse er endnu ikke online).

Hvad sker der så nu?

Det er det helt store spørgsmål.

Der skal vælges en ny radikal spidskandidat. Interesserede kandidater skal melde sig inden klokken 10 i dag, og i morgen skal de radikale medlemmer så stemme om, hvem der skal være partiets borgmesterkandidat ved kommunalvalget om knap en måned.

Og der er lagt op til et magentafarvet kampvalg.

Da Anna Mee Allerslev trak sig, overtog hendes partifælle Tommy Petersen posten som radikal leder på Københavns Rådhus, og han har nu fået to modkandidater til posten.

Politiken og DR kunne i går fortælle, at Mia Nyegaard udfordrer Tommy Petersen.

Og her til morgen kan flere medier så berette om, at også Anette Thaulow, der stiller op til kommunalvalget for første gang, vil være radikalt borgmesterhåb.

Slut med Anna Mee Allerslev og københavnsk politik – vi skal videre til andre historier.

Nu kan kommunerne også udskrive folkeafstemninger

Vi springer til forsiden af Berlingske, der i dag kan fortælle, at kommunerne fremover skal kunne holde bindende folkeafstemninger.

Regeringen foreslår, at et flertal i kommunalbestyrelserne skal kunne udskrive lokale folkeafstemninger om alt fra byggeprojekter til skolepolitik i kommunen.

Et kommunalt flertal kan i dag udskrive såkaldte vejledende afstemninger, men politikerne kan i dag vælge helt at overhøre resultatet. Det skal nu være slut – afstemningerne skal være bindende, fortæller økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA), der fremsætter lovforslaget sidst i februar.

»Vi vil gerne have, at der bliver flere demokratiske værktøjer i kassen, og at kommunerne kan inddrage borgerne på en ny måde,« siger Ammitzbøll til avisen.

Et flertal i Folketinget bakker op om regeringens planer.

LA-ordfører nægtede at skrive under på Khaders mail

Vi bliver i Berlingske, men skal nu til nyt i sagen om flere borgerlige politikeres forgæves forsøg på at tage økonomisk støtte fra foreningen Exitcirklen.

Avisen skriver i dag, at Liberal Alliances udlændingeordfører, Laura Lindahl, fik et tilbud om at være medunderskriver på en mail fra Naser Khader (K), Martin Henriksen (DF) og Marcus Knuth (V), der indeholdt en række personlige angreb på de to kvinder bag Exitcirklen, Sherin Khankan og Khaterah Parwani.

Det nægtede hun.

»Det er en uskik, at man som politiker prøver at blande sig på den måde. Hvad enten man vil give noget til vennerne eller holde skattekroner væk fra dem, man er uenig med, synes jeg ikke, at vi skal sidde og være med til at projektstyre, hvad de offentlige midler bliver brugt på,« siger Laura Lindahl.

Formålet med mailen, som Khader var hovedforfatter på, var at få droppet støtten til et projekt, Exitcirklen havde søgt om tilskud til. Det selvom en styrelse under Udlændinge- og Integrationsministeriet havde godkendt projektet.

Bliv klogere på hele sagen her.

Minister vil ikke snage i gymnasieelevers feriebilleder

Det vakte opsigt, da det i sidste uge kom frem, at undervisningsminister Merete Riisager (LA) i et udkast til en ny bekendtgørelse lægger op til at give gymnasierne adgang til at undersøge indholdet af elevernes computere for at undgå eksamenssnyd.

Ministeren blev mødt af massiv kritik fra flere partier samt fra gymnasieeleverne, ligesom Institut for Menneskerettigheder over for Information vurderede, at bekendtgørelsen kunne være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Den kritik har Merete Riisager lyttet til, og nu dropper hun derfor sit forslag, skriver Ritzau.

»Det skal være sådan, at eleverne har ret til privatliv, og at ingen skal snage i feriebillederne. Når både Institut for Menneskerettigheder, eleverne selv og en række partier siger, at det ikke er i orden, må jeg lytte til dem,« siger hun.

Det sker i dag

9.30: Løkke deltager i kommunal valgkamp
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger i dag tre kommuner forud for kommunalvalget 21. november. Klokken 9.30 besøger han landmand Rene Lund Hansen på hans gård Næsborg Søndergaard i Vesthimmerlands Kommune. Her deltager Venstres spidskandidat i Vesthimmerlands Kommune, Per Bach Lauersen. Klokken 12.30 er Løkke i Silkeborg, hvor han besøger virksomheden Elfac A/S med Venstre-borgmester, Steen Vindum. Dagen slutter i Assens Kommune klokken 15.10, hvor han besøger Børnehuset Møllebakken sammen med Venstre-borgmester Søren Steen Andersen.

10.00: Møde i salen
I dag er der møde i folketingssalen, hvor en stribe lovforslag bliver behandlet. Heriblandt flere forsøgsmuligheder for frikommunenetværkene og et forslag til en ny taxilov.

10.15: Åbent samråd om almene boliger
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er kaldt i samråd om udbuddet af almene boliger og om offentlig støtte til almene boligselskaber. Ministeren skal blandt andet svare på, om han vil arbejde for at afskaffe al offentlig støtte til almene boligselskaber, og om han vil begrænse opførelsen af almene boliger i storbyerne.

14.00: Åbent samråd om hvidvask i den finansielle sektor
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd om hvidvask i den finansielle sektor. Ministrene skal blandt andet redegøre for den danske indsats mod hvidvask og skatteunddragelse på baggrund af de seneste oplysninger om hvidvask af milliarder kanaliseret igennem Danske Bank, som blandt andre Berlingske har afdækket.

15.10: Åbent samråd om kriminelle udlændinges meldepligt
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om kriminelle udlændinges meldepligt. Ministeren skal blandt andet redegøre for antallet af afviste kriminelle udlændinge, der ikke overholder deres meldepligt, og hvad hun vil gøre ved stigningen.

Dagens royale: Prins Harry besøger stadig København
Husk at den britiske prins Harry stadig er på sit første officielle besøg i Danmark. Besøget slutter i dag. Her til morgen besøger han Lagkagehuset og deltager i et møde med »One of Us«-kampagnen. Herefter besøger han Svanemøllen Kaserne Veterancenter sammen med prins Joachim. Ved middagstid slutter prins Harry af med et besøg på Ørestad Gymnasium.