Søren Gade sender stikpille til LA: »Når man har regeringsmagten, kommer man til at træffe nogle beslutninger, som gør ondt«

Dagens overblik: Burkaballaden spøger stadig i regeringen, og Venstres gruppeformand sender en spydig hilsen til Liberal Alliance. De Radikales leder kommer med et opråb fra ghettoen. Og så fortæller en erhvervsmand om omkostningerne ved at være kæreste med en kendt politiker. Hele dit politiske overblik her.

Syv medlemmer af Liberal Alliance vil stemme imod regeringens tildækningsforbud. Venstre har ikke tænkt sig at fritstille sine medlemmer, fortæller gruppeformand Søren Gade: »Vi er jo et regeringsdueligt parti.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Godmorgen og velkommen til ugens næstsidste morgenpost.

Det har været en lang uge – sådan føles det i hvert fald, for både oppositionen og regeringen er gået udspils- og aftaleamok de seneste dage.

Men weekenden – og for nogens tilfælde også vinterferien – venter forude, så hæng i og læs dig igennem dagens politiske overflyvning.

Vi begynder med en sag, der bliver ved med at spøge i VLAK-regeringen: Burkaen.

Tirsdag præsenterede regeringen sit forslag til, hvordan det såkaldte tildækningsforbud skal udformes. Et forslag, som især de Konservative ikke har lagt skjul på, er møntet direkte på de muslimske klædedragter burka og niqab.

Senere samme dag meddelte Liberal Alliance så pludselig, at partiets medlemmer vil være fritstillet, når forslaget skal til afstemning i Folketinget. Syv LAere vil derfor stemme imod regeringens eget forslag, og det har kastet en del historier og reaktioner af sig.

Berlingske beskriver i dag, hvordan det ikke er helt unormalt, at borgerlige partier sætter deres folketingsmedlemmer fri – det er sket i andre tilfælde. I 2006 blev Venstres medlemmer eksempelvis fritstillet ved en afstemning om kunstrig befrugtning og i 2009 ved en afstemning om homoseksuelles ret til adoption.

Når folketingsmedlemmer fritstilles, er det ofte med henvisning til, at der er tale om spørgsmål af etisk karakter, forklarer statskundskabsprofessor emeritus Tim Knudsen til avisen.

»Det er svære spørgsmål, som under alle omstændigheder vil splitte i partierne,« siger han.

Berlingske har også talt med Liberal Alliances gruppeformand, Leif Mikkelsen, og han mener, at fritstillingen er »helt naturlig«, da der i hans øjne netop er tale om et etisk spørgsmål, som har vakt store følelser internt i partiet.

»Vores bagland er meget optaget af det her. Og vi mener, det meget er et personligt holdningsspørgsmål og måske også ligefrem et etisk spørgsmål, om man kan gå tildækket eller ej,« siger han.

Leif Mikkelsen understreger desuden, at Liberal Alliance har fået lov af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til at fritstille folketingsgruppen.

Hverken Venstre eller de Konservative har tænkt sig at følge Liberal Alliances eksempel og fritstille folketingsmedlemmerne.

I den forbindelse kommer gruppeformand Søren Gade (V) i dagens udgave af Politiken med en stikpille til Liberal Alliance.

»Det gør vi ikke. Vi er jo et regeringsdueligt parti, der er vant til at tage ansvar og også tage nogle svære beslutninger,« siger Søren Gade.

Han forklarer til avisen, at der også i Venstre har været skepsis, men det er endt med, at en – næsten – enig gruppe stemmer for.

»Når man har regeringsmagten, kommer man til at træffe nogle beslutninger, som gør ondt. Der er ikke rigtigt nogen fribilletter, og det ved man godt inde i Venstres folketingsgruppe. Der er nogen, der har siddet i gruppen siden 2001, og det er ikke første gang, og det bliver heller ikke sidste gang, man måske går lidt på kompromis med sig selv, men det er jo fordelen, når man har den erfaring, som Venstre har,« siger Søren Gade.

Indtil videre har tidligere minister Eva Kjer Hansen (V) meddelt, at hun stemmer imod tilskæringsforbuddet. Ifølge DR vil også Venstres finansordfører, Jacob Jensen, stemme imod, men det har han endnu ikke selv bekræftet.

Også Jyllands-Posten har burkaer i spalterne. Regeringen og Dansk Folkeparti kan ikke længere mønstre flertal for forbuddet alene og er derfor afhængige af Socialdemokratiet, der som det eneste oppositionsparti har meddelt, at det vil stemme for.

Men nu har S øjnet en chance for at stille krav om indrømmelser i forbuddet, skriver Jyllands-Posten.

Partiet vil enten afvente samtlige høringssvar, før det tager stilling, eller indkaldes til forhandlinger om forbuddet. I den forbindelse ser Socialdemokratiet gerne, at en kvinde iført burka eller niqab, der bliver stoppet af politiet, ikke bare får en bøde. Der skal samtidig gennemføres et eftersyn af hendes sociale situation, mener retsordfører Trine Bramsen (S).

»En bøde ændrer jo ikke særligt meget. Vores intention er, at man bruger antræffelsen af en kvinde i burka til at udløse et eftersyn af kvindens sociale situation. For eksempel kigge på, om denne kvinde er på arbejdsmarkedet, om hun taler sproget, og om der er vold i hjemmet,« siger Trine Bramsen:

»Vi har meldt klart ud, at vi støtter et burka- eller niqabforbud. Men det er jo ikke det, der ligger på bordet. Det er et tilsløringsforbud, og konsekvenserne af det er ikke for os fuldt oplyst endnu.«

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

»Burka-fedt«

Inden vi forlader burkadebatten, skal vi have en enkelt analyse og samtidig hylde politisk kommentator Hans Engell for at finde på dagens ord: »Burka-fedt«.

»Selv om det ville være fristende for S at lade regeringen stege i sit eget burka-fedt, har partiet for længst forpligtet sig til at stemme for forbuddet,« skriver han i dagens udgave af Ekstra Bladet.

»For Løkke er ulykken, at forløbet i den grad har udstillet regeringens interne splittelser og den svage ledelse, der præger foretagendet. For spørgsmålet er selvfølgelig, hvorfor man ikke har pakket det hele på plads for længst,« skriver Hans Engell videre:

»Forløbet er bestemt ikke kønt og viser, at de interne forhold i regeringen langtfra er løst siden det kaotiske opgør i december om finanslov og skatteforhandlinger.«

Analysen er endnu ikke online.

Ghettobørn

Vi springer fluks videre til Berlingske, der i dag har historien om, at de fleste børn i landets tre største ghettoområder vokser op med forældre på overførselsindkomst.

Det viser en analyse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der er blevet udarbejdet i forbindelse med det parallelsamfundsudspil, regeringen arbejder på i øjeblikket.

Blot fire ud af ti fædre i ghettoerne Vollsmose, Gellerup og Tingbjerg er i arbejde eller i gang med en uddannelse, mens det for mødrene er én ud af fire.

Tallene skræmmer økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

»Børnene mangler rollemodeller. Det er klart, at hvis man opvokser i et miljø, hvor penge er noget, der kommer af sig selv, så er det alt andet lige svært at videregive værdier om, at flid og hårdt arbejde sørger for, at der kommer mad på bordet, og at man kan betale huslejen. I parallelsamfund hersker andre værdier, der bliver givet videre til næste generation,« siger han til Berlingske.

Ammitzbøll-Bille er formand for det ministerudvalg, der står for at udarbejde udspillet til, hvordan der skal gøres op med parallelsamfund i Danmark. Forud for fremlæggelsen ønsker han ikke at lægge sig fast på, hvordan regeringen vil løse problemet med, at børn i ghettoer vokser op med forældre, der ikke er i arbejde.

Men han forklarer, at det kan komme på tale at fjerne adgangen til offentlige ydelser samt i højere grad styre, hvem der kan bosætte sig i ghettoområderne.

Hele historien hos Berlingske her.

Halalhippien i Vollsmose

De Radikales leder, Morten Østergaard, er som bekendt flyttet til Vollsmose i tre dage som et led i sit opgør med sin »indre halalhippie«.

TV 2 News-programmet »Lippert« besøgte ham i går i Odense-ghettoen til en snak om blandt andet Socialdemokratiets nye udlændingeudspil.

Her sagde Østergaard blandt andet om udsigten til en S-ledet regering:

»Hvis vi ikke er trygge ved, at der føres en politik, som vi kan bakke op om, så vil vi ikke være parlamentarisk grundlag.«

Morten Østergaard har før slået fast, at de Radikale skal have indflydelse på udlændingepolitikken for at gøre Mette Frederiksen til statsminister, mens S-formanden har gjort det klart, at hun vil forankre sin udlændingepolitik hen over midten.

Så hvis Mette Frederiksen vil føre udlændingepolitik med Venstre og Dansk Folkeparti, så vælter I hende?, spørger værten, Søren Lippert.

»Så skal hun spørge, om de vil gøre hende til statsminister,« svarer Østergaard:

»Jeg har svært ved at se, hvordan en regering skulle kunne komme til magten, uden man også er enige om det svære spørgsmål. Når vi ønsker en ny regering, så vil vi have en ny retning. Også i udlændingepolitikken. Vi ønsker mere realisme og mindre symbolpolitik.«

Læs TV 2s udskrift af interviewet her.

Den radikale leder delte i øvrigt i går et billede af sin bopæl i Vollsmose de kommende dage.

Hvis du har et bud på, hvorfor der er meget toiletpapir i baggrunden, hører vi gerne fra dig.

Fem historier, der er gode at få med

1. Regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet indgik i går en aftale om nye regler for familiesammenføring.

Aftalen betyder grundlæggende, at det bliver sværere for beboere i udsatte boligområder at få familiesammenføring med en udenlandsk ægtefælle, mens det bliver nemmere for udlandsdanskere at få deres familier med tilbage til Danmark.

Berlingske er dykket ned i aftalen, som du kan læse om her.

2. Regeringen har nu droppet sine planer om at indføre et loft over børnechecken, skriver netavisen Altinget.

Regeringen foreslog i august som led i sit oprindelige skatteudspil at skære børnechecken for barn nummer tre ned til 75 procent og fjerne ydelsen helt for barn nummer fire og opefter.

Men efter at regeringen og DF tirsdag indgik en aftale om en markant mindre skattepakke, er der ikke behov for at finde finansiering ad den vej, og derfor er forslaget nu taget af bordet, fortæller skatteordfører Louise Schack Elholm (V).

3. Hvis en forælder er dømt for alvorlig kriminalitet som eksempelvis drab, drabsforsøg eller pædofili, skal vedkommende miste retten til delt forældremyndighed.

Det siger børneminister Mai Mercado (K) til Ekstra Bladet.

»Jeg synes, det er vigtigt, at vi får sagt højt, at er man dømt for alvorlig personfarlig kriminalitet, for eksempel overgreb mod børn, så er det helt klart uforeneligt med de forpligtelser, der følger af et forældreansvar,« siger hun.

4. Regeringen har igen været nødt til at udskyde forslag om obligatorisk pensionsopsparing for alle danskere, skriver Børsen.

Et af hovedforslagene i regeringens pensionsudspil var, at alle danskere skulle spare op til deres pension – ellers skulle de tvinges til at indbetale mindst to procent af deres indkomst på en opsparing til alderdommen.

Men den tvungne pensionsopsparing er gledet ud af den skatte- og pensionsaftale, regeringen og Dansk Folkeparti indgik tirsdag. Og finansminister Kristian Jensen (V) kan ikke love, at der kommer en løsning på det problem, siger han til Børsen.

5. Som et led i sin store udflytningsplan flytter regeringen Lønmodtagernes Garantifond (LG) til Frederikshavn uden at have fået lov, skriver Politiken.

Regeringen har nemlig ingen formel magt over LG, der er en selvstændig og selvejende institution. Når regeringen dikterer udflytning af private job i selvstændige fonde og institutioner, betyder det dermed, at armslængdeprincippet ophæves, lyder kritikken fra flere sider i avisen.

Dagens portræt

Finder vi i Berlingske.

Avisen har portrætteret Venstre-politikeren Jakob Engel-Schmidt, der det seneste døgn har mistet både sit partis opbakning, sin valgkreds og sit job. En politiker, der bliver beskrevet som et politisk talent og en ivrig liberal debattør, der ikke er bange for offentligt at gå imod Venstres linje.

Ekstra Bladet kunne tirsdag afsløre, at Jakob Engel-Schmidt i juli sidste år blev taget for kørsel med kokain i blodet. Han har i øjeblikket orlov fra Folketinget, og i går meddelte V-gruppeformand Søren Gade, at han har »meget svært« ved at se, at Engel-Schmidt skal vende tilbage til Christiansborg.

Jakob Engel-Schmidt skrev i går på sin Facebook-profil, at han har »talt usandt« over for sine nærmeste, og at der er tale om »et kæmpe tillidsbrud«.

Flere medier talte i går med Søren Gade, som fortalte, at han havde hørt et rygte om Engel-Schmidts politisag for flere måneder siden.

»Jeg havde hørt et rygte om det, men er ikke blevet det fortalt. Det kendskab jeg fik, at nu var Jakob blevet frakendt sit kørekort, hørte jeg i går aftes (tirsdag aften, red.),« siger Søren Gade til Politiken.

Dagens interview

Kan du læse i Berlingskes Business-sektion.

Avisen har talt med erhvervsmanden Lars Tvede, der danner par med Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Han har i årevis været debattens frie fugl, men han fortæller nu, at det ikke er omkostningsfrit at blande sig, når man er kæreste med en partileder.

»Jeg har en fornemmelse af, at det især blandt de større institutioner kan være et problem. Det er ikke noget, jeg selv hører, men jeg tror, der er noget pushback, jeg ikke hører om. At der er nogen, der skubber mig væk på grund af de politiske meldinger. Jeg går ud fra, der er nogen, som ikke bryder sig om, at jeg er kærester med Pernille,« siger Lars Tvede.

Læs det glimrende interview her.

Dagens joker

Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, kom i går med indtil flere spydige bemærkninger til sine kolleger i Folketinget på Twitter.

Du får to jokes fra DFeren her:

Det sker i dag

10.00: Møde i salen med forældelsesfrister og dobbeltmandater
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor en stribe lovforslag bliver behandlet. Heriblandt er der tredjebehandling af et forslag om at ophæve forældelsesfrister for gerningsmandens strafansvar i sager om seksuelt misbrug af børn og for erstatningskrav mod forvaltningsmyndigheder. Desuden behandles en skærpelse af straffen for vidnetrusler og visse former for hærværk samt afskaffelse af dobbeltmandater.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal også svare på en forespørgsel om, hvorvidt regionernes varetagelse af sundhedsområdet er tilfredsstillende.

10.00: Møde i Udenrigspolitisk Nævn
Det Udenrigspolitiske Nævn holder i dag møde, hvor blandt andre udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) deltager. På dagsordenen er blandt andet situationen i Syrien og Irak, Nordkorea, dansk-russiske relationer og Israel og Palæstina. Udenrigsministeren var tirsdag og onsdag i Rusland, hvor han blandt andre mødtes med udenrigsminister Sergej Lavrov.

11.00: Åbent samråd om byggeri af Storstrømsbroen
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er i dag i samråd om regeringens plan for byggeriet af den nye Storstrømsbro.

12.30: Lukket samråd om Rigsrevisionens beretning om viden fra puljer på socialområdet
Der er i dag et lukket samråd med børne- og socialminister Mai Mercado (K) omkring Rigsrevisionens beretning 6/2017 om viden fra puljer på socialområdet. Rigsrevisionen kritiserer ministeriet for i ringe grad at opnå viden om effekt af puljerne, og at ministeriet ikke i tilstrækkelig grad har sikret, at puljerne lever op til hensigten om at skabe viden om effekten af sociale indsatser. På samrådet skal Mai Mercado blandt andet forholde sig til Rigsrevisionens beretning og redegøre for, hvordan ministeren vil rette op på de enkelte kritikpunkter.

12.45: Konference på Christiansborg om ny energiaftale
Den liberale tænketank Cepos holder i dag konference om den nye energiaftale, politikerne skal forhandle om. Finansminister Kristian Jensen (V) er hovedtaler på konferencen, hvor han taler om regeringens udspil. Derudover medvirker også Lars Gårn Hansen, miljøøkonomisk medlem af Det Økonomiske Råds Formandskab, Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Energi, Peter Birch Sørensen, formand for Klimarådet, og Otto Brøns-Petersen, analysechef i Cepos. Konferencen afsluttes med en debat mellem Folketingets energiordførere.

Møde om muligt Formel 1 Grand Prix i København
Initiativgruppen bag forsøget på at få et Formel 1 Grand Prix til København i sommeren 2020 mødes igen med regeringen og Københavns myndigheder. I initiativgruppen er Betina D. Wall, Lars Seier Christensen og Helge Sander, og de mødes med finansminister Kristian Jensen (V), erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), kulturminister Mette Bock (LA), overborgmester Frank Jensen (S) og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S). Der er tale om et lukket møde mellem initiativgruppen og politikerne.