Søndag aften lagde regeringstoppen arm i intenst og langstrakt »topskattedrama«

Dagens overblik: Regeringspartierne lægger i øjeblikket arm om topskatte-kursen, skriver kommentator. Statsministeriet bliver trukket ind i Støjberg-sag. Minister bliver beskyldt for at tilbageholde oplysninger for Folketinget. Og så er finansministeren i gang med de sidste forberedelser til det årlige DGI-landsstævne. Hele dit politiske overblik her.

Ifølge Børsens politiske kommentator er der intense drøftelser om topskatten på de indre regeringslinjer (Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix 2016). Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den politiske morgenpost - stedet, hvor du får alt, hvad du skal vide om dansk politik i dag.

I dag skal vi omkring en minister, der udelod centrale oplysninger i et svar til Folketinget, en intern regeringsarmlægning om topskatten, en ny situation for Thulesen Dahl og en dansende finansminister.

Vi begynder med det første.

Information har den seneste tid afdækket, hvordan Danmark har solgt masseovervågningsteknologi til diktaturstater og regimer som eksempelvis Saudi-Arabien og Oman, der bruger det til »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«.

I dag skriver avisen, at daværende erhvervsminister Troels Lund Poulsen (V) i et svar til Folketinget undlod at fortælle, at teknologien var blevet solgt til netop dén brug, da Alternativets René Gade sidste efterår bad Troels Lund Poulsen redegøre for, »hvilke vurderinger man har foretaget for at sikre, at produkterne ikke bliver brugt til undertrykkelse, overtrædelse eller krænkelse af menneskerettigheder«.

Dengang sagde han ifølge Information, at »tilladelserne er bl.a. givet til humanitære aktører, der anvender droner til at overvåge udviklingen af humanitære katastrofer og forholdene i flygtningelejre, samt til overvågning af netværk med henblik på sikring mod cyberangreb«. Men at eksporten blev brugt til »national sikkerhed og efterforskning af alvorlige forbrydelser«, nævnte ministeren ikke. Og det får både René Gade og Enhedslistens Nikolaj Villumsen til at rette en alvorlig kritik mod Troels Lund Poulsen:

Ministeren har tilbageholdt oplysninger og fordrejet virkeligheden, lyder det i artiklen, som du kan læse her.

Troels Lund Poulsen, der nu er beskæftigelsesminister, vil ikke stille op til interview og henviser i stedet til Erhvervsstyrelsen. I et skriftligt svar til Information afviser styrelsen, at man forsøgte at få sagen til at se mere uskyldig ud, end den reelt var.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Statsministeriet trækkes ind i Støjberg-sag

Videre til Jyllands-Posten, hvor oppositionen ligeledes er ude med kritik af regeringen.

Det sker, efter at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går sendte et folketingssvar af sted i sagen om den ulovlige tvangsadskillelse af unge asylpar.

Heri fremgår det, at Statsministeriet tidligt i processen blev gjort bekendt med, at indholdet af udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) instruks om at adskille alle par på landets asylcentre, hvor den ene part er under 18 år, i visse tilfælde kunne være i uoverensstemmelse med Danmarks internationale forpligtelser.

Statsministeriet blev også gjort opmærksom på, at der kunne opstå situationer, hvor parrene slet ikke kunne adskilles.

Det skete i forbindelse med en forespørgselsdebat i Folketinget 4. marts 2016. Støjbergs instruks blev givet knap en måned tidligere - 10. februar 2016.

Det faktum møder skarp kritik fra oppositionen. En kritik, du kan læse hos Jyllands-Posten her. Hverken Inger Støjberg eller Lars Løkke Rasmussen har været mulig at få i tale for Jyllands-Posten.

Også Information har set nærmere på folketingssvaret fra statsministeren.

Inden vi skal videre med dagens øvrige nyheder, runder vi lige en finansminister i hopla.

Dagens video

Vores favorit-move kommer efter 20 sekunder...

Dagens analyser

Analyse I
I Børsen skriver avisens politiske kommentator, Helle Ib, at Venstre, Liberal Alliance og de Konservative lige nu kæmper for at blive enige om, hvor ambitiøst der skal spilles ud på skatteområdet efter sommerferien.

Bryderierne går kort fortalt ud på, at Liberal Alliance og i nogen grad også de Konservative presser på for, at regeringen skal spille markant ud, når finanslov og skattelettelser præsenteres på den anden side af sommerferien. Venstre er derimod mere stemt for at spille »realistisk« ud, skriver Helle Ib. Hun betegner det som et intenst og langstrakt »topskattedrama«.

I LA og K ønsker man at forhøje topskattegrænsen til et niveau i omegnen af 700.000-800.000 kroner, lyder det i analysen. I dag er grænsen på 479.600 kroner.

Tunge folk i Venstre er angiveligt bange for, at et ambitiøst udspil vil betyde, at regeringen løber ind i endnu et nederlag, fordi DF-formand Kristian Thulesen Dahl og co. ikke vil gå så langt som især de to små partier i regeringen gerne vil, skriver Helle Ib.

Læs meget mere om den interne regerings-armlægning om et af efterårets største politiske spøgelser - og om sommerdrinks på Marienborg - hos Børsen her.

Analyse II
TV 2s politiske analytiker Thomas Funding er hjemvendt fra Bornholm og Folkemødet i Allinge med en førstegangsoplevelse.

Det skriver han på tv2.dk efter at have overværet en debat mellem Kristian Thulesen Dahl og Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund. Og justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men han spillede ikke den store rolle i Fundings førstegangsoplevelse.

»For første gang nogensinde oplevede jeg en debat, hvor DF-formanden var i defensiven og måtte forsvare sig fra angreb fra højrefløjen. I forberedte TV-egnede one-liners angreb Vermund Thulesen Dahl,« skriver Thomas Funding og fortsætter lidt senere i sin analyse:

»Nu er der et parti, der forsøger at slå sig op på, at de er strammere end DF. Thulesen Dahl ejer ikke længere udlændingeområdet alene. Og for første gang nogensinde hørte jeg en formand for DF, der var mere defensiv end offensiv.«

Hele analysen kan du læse her.

Snart kører Deutsche Bahn eller Svenska Järnvägar måske på S-banen

Videre til Berlingske, der i dag kan fortælle, at regeringen i et nyt udspil lægger op til, at driften af S-togene skal sendes i udbud, så private virksomheder på samme vilkår som DSB kan byde på at drive S-banen, der hver dag transporterer over halvdelen af DSBs passagerer.

Det skal ske for at effektivisere togdriften i Danmark og skære udgifterne til DSB ned.

»Jeg synes, at togdriften er meget dyr i Danmark. At effektivisere togdriften for at gøre den billigere er en nødvendighed for, at togdriften kan have en fremtid i Danmark. For hvis den bliver ved med at være så dyr, så forsvinder rationalet for, at man har tog kørende i stedet for, at man eksempelvis sætter busser ind på ruterne,« siger transportminister Ole Birk Olesen (LA) til Berlingske.

Dansk Folkeparti er parat til at lege med, mens Socialdemokratiet er lodret imod. Og i øvrigt er sure over, at regeringen ikke har gjort »noget som helst for at involvere« dem. Du kan læse nyheden om regeringsudspillet her. Og du kan læse reaktionerne her.

Fem korte nyheder, du også skal kende til i dag

I
Stop en halv
. I deres begejstring over de digitale muligheder inden for skole- og uddannelseområdet har politikerne helt glemt at opstille etiske retningslinjer for, hvad vi egentlig skal med de mange oplysninger om børn og unge. Det vil undervisningsminister Merete Riisager (LA) nu rette op på, skriver Berlingske i dag.

II
Fordobling
. Justitsminister Søren Pape Poulsen vil hæve straffen for blotteri betragteligt. Det skriver BT. Bødestraffen for blotteri ligger lige nu mellem 2.000 og 4.000 kroner, og det er alt for lavt, mener Pape, der ved næste folketingssamling vil fremsætte et lovforslag for at få strafniveauet fordoblet. Mere her.

III
Børn > skilsmisseforældre
. Barnets trivsel skal fylde mere, når mor og far bliver skilt, mener regeringen, som tirsdag præsenterer et udspil til et nyt skilsmissesystem. Børn skal ikke længere kunne opleve, at deres forældre forlænger sagerne ved at udnytte en række forskellige instanser. Avisen Danmark har mere.

IV
Hærværk
. Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, er blevet udsat for hærværk. Begge fordækkene på hans bil fik i weekenden et smalt hul på 1-1,5 centimeter, efter at en eller flere personer tilsyneladende har skåret et hul i dem. Sagen er anmeldt. Mere her.

V
Ikke-nikke-nej
. Statsministeren vil gerne lande en reform af uddannelsesindsatsen til udsatte unge før sommerferien. Men Jyllands-Posten skriver i dag, at DF nu tvinger regeringen til at udskyde det. »Der er stadig uenighed om centrale dele,« siger DFs finansordfører, René Christensen.

Nej, flere er ikke havnet på gaden

Og så til en historie, der viser, at en del af bekymringerne omkring kontanthjælpsloftet ikke holdt stik.

Den finder vi i Politiken, der på sin forside skriver, at regeringens kontanthjælpsloft ikke har sat flere familier på gaden. Sådan lød advarslen ellers fra en række organisationer - Kommunernes Landsforening (KL), Lejernes Landsorganisation og de almene boligselskabers interesse- og brancheorganisation, BL, da loven blev behandlet i Folketinget.

Det er tal fra Domstolsstyrelsen, der ligger til grund for nyheden, som beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, glæder sig over. Men i både Københavns Kommune og i BL pointerer man, at tallene ikke siger noget om, hvad familierne har måttet give afkald på for at kunne få råd til huslejen.

»Tallene siger jo ikke noget om, om børnene er stoppet med at gå til fodbold, til spejder eller ikke længere kan tage med klassekammeraterne i biografen. Familierne er pressede. Det er fortsat vores indtryk,« siger formanden for BL, Palle Adamsen, i artiklen.

Lidt fakta om loftet:
Kontanthjælpsloftet trådte i kraft 1. april sidste år og rammer de borgere, der modtager kontanthjælp, integrationsydelse og uddannelseshjælp. Loftets størrelse afhænger af, om modtageren af ydelserne er enlig, gift, samlevende eller forsørger. Hvis ydelserne tilsammen overstiger loftet, reduceres de sociale ydelser - eksempelvis boligstøtten.

Dagens citat

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg giver ikke meget - ikke noget, faktisk - for, at Europarådet i en rapport fremhæver Danmark som et af de lande, der sætter for mange barrierer op for familiesammenføringer:

»Europarådet og kommissæren for menneskerettigheder lever på en eller anden måde i en drømmeverden, og det er nu engang sådan, at vi skal drive politik i den virkelige verden. Og i den virkelige verden er det sådan, at kommer der mange flygtninge til et land og dermed også familiesammenføringer, så kommer det til at presse os økonomisk.«

Læs mere her.

Dagens debat

Berlingskes debattør, den tidligere pressechef i Liberal Alliance Amalie Lyhne, skriver i dag om politikerlede. Eller politiker-knap-så-meget-lede:

»Hvis politikerleden virkelig var så stor, som den ofte bliver fremstillet som, så ville de etablerede partier jo være i knæ, så ville helt nye partier overhale de gamle, så ville Christiansborgs gange vrimle med uerfarne politikere. Så ville vi se et voldsomt systemskift, ligesom det netop er sket i Frankrig«, skriver Amalie Lyhne og slutter af:

»Vi hader tilsyneladende kun vores politikere en lille smule.«

Dagens trætte MFer

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, er efterhånden godt træt af at høre om Emmanuel Macrons sejr ved søndagens valg i Frankrig, skriver han på Facebook og er tæt på at kalde valget ugyldigt:

Fik du læst?

Og apropros: Socialdemokratiets gruppeformand, Henrik Sass Larsen, genkender ikke billedet af en udbredt politikerlede i befolkningen.

Det siger han i dag i Berlingske. Han kritiserer, at medier udvælger og vinkler hans synspunkter på en måde, han opfatter som unuanceret.

»Jeg føler mig ofte misbrugt i den offentlige debat,« sagde han på det netop overståede folkemøde på Bornholm og fortsatte med direkte adresse til medierne:

»Det, at komme med en nuanceret holdning eller et nuanceret budskab, bliver misbrugt i forbindelse med det, de kalder kritisk journalistik. Det betyder, at jeg i stigende omfang ikke udtaler mig til en lang række medier.«

Læs meget mere her (kræver abonnement).

Her kan du møde 27-årige Anna, der tog fri fra arbejde for at overvære en debat om politikerlede, men gik i vrede, fordi politikerne ikke svarede på spørgsmålene (det kræver også abonnement).

Det sker i dag

10:30 Åbent samråd om bredbåndspuljen
Udvalget for Landdistrikter og Øer har i dag kaldt energi,- forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i samråd om bredbåndspuljen. Ministeren skal blandt andet redegøre for sin holdning til, at ingen yderkommuner har fået støtte fra bredbåndspuljen i 2016, mens der til gengæld er givet støtte til projekter i Storkøbenhavn.

13:00 Åbent samråd om tvang i psykiatrien
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) i åbent samråd. Ministeren skal blandt andet forholde sig til Sundhedsstyrelsens rapport »Monitorering af tvang i psykiatrien«, som viser en stigning i anvendelsen af tvang på en lang række indikatorer, herunder hvordan ministeren forestiller sig, at målet om en halvering i anvendelsen af tvang frem mod 2020, konkret skal kunne nås.

14:30 Åbent samråd om forbud mod salg af tobak til børn og unge
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har igen Ellen Trane Nørby i åbent samråd. Sundhedsministeren skal på samrådet blandt andet redegøre for, om hun mener, at håndhævelsen af forbuddet mod at sælge tobak til børn og unge under 18 år er effektiv nok, når der i 2016 kun blevet givet to bøder til butikker for at bryde loven. Ellen Trane Nørby skal også svare på, hvad hun agter at gøre for at skærpe håndhævelsen af forbuddet mod at sælge tobak til børn og unge.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.