Søndag aften gik Lars Løkke Rasmussen »live« på Facebook: S-plan om pension »minder mest om noget valgflæsk«

Dagens overblik: Statsminister Lars Løkke Rasmussen erklærer sig i en video på Facebook ikke videre imponeret over Socialdemokratiets pensionsudspil. Læger og forskere kritiserer både regeringen og Socialdemokratiet for hospitalsgaranti til førstegangsfødende. Og så frygter eksperter lovsjusk, efter at et ekspertråd ikke har været samlet i næsten to år. Hele dit overblik her.

»Socialdemokratiet har jo udsendt en farvestrålende folder med nogle principper, som jeg tror giver rigtig mange danskere indtryk af, at lige præcis de skal have mulighed for at holde op tre år før, at man rammer pensionsalderen,« siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en video til sine følgere på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske morgenpost.

Som altid vil vi bestræbe os på at guide dig igennem dagens vigtigste politiske historier. Det betyder denne mandag, at vi først og fremmest skal læse om sundhedspolitik og ulighedsdebat, ligesom vi skal runde historien bag dagens overskrift.

Vi begynder i Berlingske, hvor vi kan læse, at både læger og forskere kritiserer et centralt forslag i både Socialdemokratiets sundhedsudspil og i det udspil til en sundhedsreform, som regeringen præsenterede for nogle uger siden. Begge planer lægger nemlig op til at give førstegangsfødende ret til to døgns ophold på sygehuset efter fødslen.

Problemet er bare, mener kritikerne, at de fødende dermed bliver den eneste patientgruppe i sundhedsvæsenet, der kan gøre krav på at blive indlagt et bestemt antal dage. For syge patienter vil en lægefaglig vurdering derimod skulle afgøre, hvorvidt de skal være indlagt eller ej, og i forvejen lægges der op til at droppe titusindvis af indlæggelser af ældre medicinske patienter og kronisk syge, der fremover skal behandles uden for hospitalerne.

»Der er jo kamp om sengene på sygehusene, og så kan det give ballade, når nogle får en lovgivningssikret ret til at blive indlagt, uanset hvor rask man måtte være, mens andre måske ikke kan få en seng, hvis de bliver voldsomt syge for eksempel under en influenzaepidemi,« siger projektchef Sidsel Vinge fra VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd til avisen.

Endnu hårdere er kritikken fra Peter Hornnes, der er ledende overlæge på gynækologisk obstetrisk afdeling på Nordsjællands Hospital.

»Med garantien kan vi komme til at skulle øge kapaciteten med flere senge, hvor der kommer til at ligge raske mennesker. Det kommer til at ske for midler, vi kommer til at tage fra de syge. Det er det glade vanvid og rummer ingen fordele hverken fra et lægefagligt eller servicemæssigt synspunkt,« siger han.

Både Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann, og Socialdemokratiets ditto, Flemming Møller Mortensen, understreger, at de førstegangsfødende selv kan vælge, om de vil blive på hospitalet. Læs deres svar her.

Smutter vi hurtigt over i Jyllands-Posten, kan vi dog også finde lægelige roser af regeringens sundhedsudspil, der bl.a. foreslår at nedlægge regionsrådene. Således kalder professor og overlæge Jes Olesen i en kronik udspillet for »en fremragende rammeplan«.

»Regionerne har udvist næsten total mangel på samarbejde omkring sundhedsmæssige spørgsmål. Det gælder f.eks. IT-området, hvor man først klumrede rundt med forskellige systemer i amterne og dernæst i regionerne. Så kom der forskellige integrerede systemer. Da der endelig var noget, der virkede, nemlig systemet i Region Midt, som efter langvarig indkøring var blevet tilfredsstillende, så valgte Region Hovedstaden det amerikanske system Epic, også kaldet Sundhedsplatformen. Det var til gengæld slet ikke kørt ind og har givet masser af problemer og kæmpemæssige udgifter, der endnu ikke er overstået,« skriver han.

Læs kronikken her.

Få overblikket - hver dag


Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. I periode med folketingsvalg, kan der komme flere daglige opdateringer med de seneste opdateringer om dette. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Flere sygeplejersker skal arbejde fuldtid – men hvert tredje jobobslag er til deltid

Også Politiken dykker i dag ned i regeringens sundhedsudspil.

Her er det konkret ambitionen om, at flere sygeplejersker fremover skal arbejde fuldtid, der diskuteres. I dag arbejder hver anden sygeplejerske på deltid, og det skal der ændres på, mener regeringen, men ikke desto mindre skyldes de mange deltidsansættelser i høj grad også ledelsesmæssige dispositioner, skriver avisen.

Ifølge fagfolk er deltidsansatte således helt nødvendige for at få vagtplanerne på sygehusene til at hænge sammen, og hvert tredje jobopslag til sygeplejersker er i dag en deltidsstilling, viser tal fra Jobindex. Det til trods for at regionerne siden 2013 har arbejdet for flere fuldtidsstillinger.

»Jeg vil gerne have flere sygeplejersker ind, men jeg er ikke nødvendigvis enig i, at der skal flere på fuld tid. Der er personale, som vælger at arbejde på deltid for at kunne trives med at arbejde i det danske sundhedsvæsen«, siger oversygeplejerske Pernille Preisler fra Rigshospitalets Hjertecenter, mens sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) slår fast, at regionerne må »stramme op«.

Læs den historie her.

»Socialdemokratiet har jo udsendt en farvestrålende folder«

Så skal vi til historien bag dagens overskrift.

I forrige uge lancerede Socialdemokratiet et meget omtalt udspil til en ny, differentieret pensionsalder for nedslidte, og i sidste uge satte DF-formand Kristian Thulesen Dahl Christiansborg på den anden ende, da han udtrykte sig begejstring for planen og meddelte, at han ønsker forhandlinger om pensionsalderen hurtigst muligt. Hvorfor statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i tirsdags måtte love, at regeringen vil indkalde til et møde om pensionsønskerne.

En udvikling, der ifølge flere politiske kommentatorer var en sand bet for statsministeren. Bl.a. skrev Politikens Kristian Madsen, at tirsdag »var dagen, hvor statsministeren tabte kampen om dagsordenen for det kommende folketingsvalg«, mens Jarl Cordua konstaterede i en klumme hos Altinget, at »som tiden går, mister Lars Løkke Rasmussen i stigende grad kontrollen med, hvad der foregår og diskuteres i dansk politik«.

Søndag aften sendte Lars Løkke Rasmussen så en »live«-video på sin Facebook-side for at dele sine »søndagstanker« om ugen, der gik. Videoen har i skrivende stund fået 26.000 visninger, og efter indledende bemærkninger om Danmarks succeser ved VM i håndbold og for kokke, lod statsministeren da også lidt bemærkninger falde om S-udspillet.

Bl.a. lod han forstå, at han mest ser udspillet som »valgflæsk«.

»Socialdemokratiet har jo udsendt en farvestrålende folder med nogle principper, som jeg tror giver rigtig mange danskere indtryk af, at lige præcis de skal have mulighed for at holde op tre år før, at man rammer pensionsalderen. Der er godt nok næsten ikke sat nogen penge af til det, så det minder mest om noget valgflæsk, der er pakket pænt ind. Og derfor tror jeg egentlig heller ikke, at de havde tænkt sig, at vi skulle snakke grundigt om det andet end i selve valgkampen,« sagde Lars Løkke Rasmussen og fortsatte:

»Men nu indbyder vi til møder hos beskæftigelsesministeren. Så får vi syn for sagen. Hvad gemmer der sig egentlig bag Socialdemokratiets forslag? Er der indhold i det? Er der vilje bag? Mit eget udgangspunkt er, at det er fornuftigt, at i takt med at vi lever længere, at vi så også arbejder længere, hvis vi kan. Og kan man ikke, skal man på en værdig måde have mulighed for at holde op. Sådan var seniorførtidspensionsordningen jo også tænkt.«

Se videoen her:

Rig, rigere, gullaschbaron

​Vi skal videre til en anden af tidens store politiske dagsordener. Den handler om ulighed. Især i oppositionspartierne ønsker man at mindske afstanden mellem velbeslåede og mindrebemidlede i Danmark, men hvor stor er den afstand egentlig, sådan i historisk kontekst?

Det søger Berlingske i dag svar på hos Jakob Egholt Søgaard. Han er postdoc ved Center for Economic Behavior and Inequality (CEBI) ved Økonomisk Institut, Københavns Universitet, og har analyseret uligheden i Danmark de seneste knap 150 år.

Hans opgørelse viser, at de den rigeste procent af danskerne i 2015 hev 8,7 procent af den samlede indkomst hjem. Dermed er vi i dag meget langt fra tidligere tiders ulighed i Danmark, der toppede under Første Verdenskrig, da den rigeste procent tjente 27,6 procent af den samlede indkomst – ikke mindst fordi de såkaldte gullaschbaroner tjente styrtende på at levere madvarer til fronten.

Indkomst skal her forstås som samlet indkomst før skat. Kapitalgevinster som f.eks. værdistigninger på aktier er ikke med, mens renter og udbytter er en del af regnestykket.

Men, fortæller Jakob Søgaard, »den rigeste procent har alligevel knap fordoblet sin andel af Danmarks samlede indkomst i løbet af de seneste 25 år«.

Den historie finder du her.

I Børsen kan du læse, at et af de initiativer, som Socialdemokratiet har foreslået for at dæmme op for uligheden, risikerer at få utilsigtede konsekvenser.

Partiet har foreslået, at millionbonusser i erhvervslivets top skal begrænses ved at lægge et loft på 20 procent for, hvor stor en andel af danske lønninger, der må være variabel. Ifølge tal Finansministeriet var der imidlertid over 80.000 personer i 2017, for hvem over 20 procent af deres løn var variabel, og avisen har talt med en salgschef, der frygter, at det socialdemokratiske forslag vil gå ud over dygtige telefonsælgere.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, afviser derimod frygten med den begrundelse, at partiets forslag ikke skal »handle om telefonsælgere, som er i en helt anden liga«.

Så når I skriver i jeres udspil, at det skal gælde for al variabel løn, så handler det altså ikke om al variabel løn, spørger avisen.

»Det skal i hvert fald strikkes sådan sammen, at det opnår det formål, som er beskrevet i vores udspil, og der er det svært at tage fejl af, at det skal handle om erhvervslivets top,« svarer skatteordføreren.

Læs den historie her.

Ekspertråds fremtid er usikker – professor frygter lovsjusk

Straffelovrådet, der siden 1960 har rådgivet Justitsministeriet i strafferetlige spørgsmål, har ikke været aktivt i næsten to år og er ifølge eksperter og politikere de facto nedlagt. Og det er et problem, mener både landsretspræsident Bent Carlsen og professor i stafferet Jørn Vestergaard, der frygter, at konsekvensen kan være lovsjusk.

»Derfor gennemføres der nu en lind strøm af lovændringer uden tilstrækkelig kvalificeret forberedelse. Lovudkast og lovforslag udarbejdes internt i ministeriet og fremlægges med ultrakorte høringsfrister,« siger sidstnævnte.

Kristeligt Dagblad skriver, at avisen gerne ville have talt med justitsminister Søren Pape Poulsen (K), men at Justitsministeriet i stedet har leveret et svar, hvori det fremgår, at ministeriet »overvejer for tiden Straffelovrådets fremtidige sammensætning og opgaver«.

Læs den historie her.

To korte

1. Der tegner sig et flertal uden om regeringen bag et forslag om, at værtsfamilier for au pairs skal betale den samlede regning for au pairers danskkurser. Det skriver Jyllands-Posten. Dansk Folkeparti har således fremlagt et lovforslag om egenbetaling, som både Socialdemokratiet og SF bakker op om.

»Mange af dem, der bruger ordningen, har en god og sund økonomi, og de har råd til selv at betale,« siger DFs udlændingeordfører, Martin Henriksen, til avisen.

2. Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, bliver af vælgerne udpeget til den bedste partileder i en ny Norstat-måling. Det skriver Jyllands-Posten. Frederiksen topper listen foran DF-formand Kristian Thulesen Dahl og Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ligger på en delt fjerdeplads på listen med de 11 partiledere, hvis partier er opstillingsberettigede til folketingsvalget, mens Alternativets leder og statsministerkandidat, Uffe Elbæk, ligger sidst.

Det sker i dag

Hele dagen: Folketingets præsidium er på besøg i Kuwait for - som det hedder - at bekræfte de bilaterale relationer mellem Danmark og Kuwait.

Det var alt for denne morgenpost. Vi ønsker alle læsere en god dag.