Socialdemokratiet beskylder Løkke for regulært vælgerbedrag: »Nu kan alle se, at det var en fed løgn«

Dagens overblik: Økonomer kalder regeringens regnestykke »politisk makeup«, en alvorlig regnefejl har ført til »svagt rødlige ører«, og Dansk Folkepartis Martin Henriksen kommer med uventet ros. Hele dit politiske overblik her.

Foto: Thomas Lekfeldt

Regeringen præsenterer i dag sit bud på en finanslov for næste år.

Det sker, når finansminister Kristian Jensen (V) inviterer til fremlæggelse og PowerPoint-show i Finansministeriet. Senere på dagen vil økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fremlægge Økonomisk Redegørelse, regeringens prognose for dansk økonomi.

Allerede inden præsentationen er en række af elementerne dog kommet frem. Og kan du ikke vente til den officielle præsentation, giver vi dig en grundig gennemgang længere nede i denne artikel.

Vi begynder dog overflyvningen af dagens politiske historier med at se tilbage mod tirsdag, hvor regeringen fremlagde sit bud på en ny skattereform. For ligesom det var tilfældet i går, tiltrækker regeringens regnestykker i udspillet også i dag opmærksomhed.

Det har blandt andet DR, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten historier om.

Hos DR kalder flere økonomer det »misvisende«, »forkert« og »politisk makeup«, når regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen siger, at den lavtlønnede HKer får »relativt« mere ud regeringens skatteudspil end den højtlønnede direktør.

Tværtimod får HKeren mindst ud af skattelettelserne. Både i kroner og øre og i procent sammenlignet med direktøren, fastslår skatteeksperterne. De peger på, at regeringen har indregnet HKerens boligudgifter i sit skatteudspil. Men det tegner et forkert billede, da udgifter til husleje fylder mere i en HKers privatøkonomi end i en direktørs privatøkonomi.

»Det er som om, at der er et resultat, man meget gerne vil have frem, og som man måske ikke kan få frem, hvis man regner på samme måde, som man plejer. Det er en form for politisk makeup,« siger for eksempel Torben Bagge, skatteadvokat og partner i TVC Advokatfirma., til DR.

Finansminister Kristian Jensen var onsdag aften igennem i TV Avisen, og her forklarede han, at regeringen har lagt sit regnestykke åbent frem, og den ikke har noget at skjule. Og hvis de politiske modstandere på Christiansborg har spørgsmål, kan de bare stille dem.

»Nu åbner vi op for spørgsmål, og så kan Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og alle mulige andre stille alle de spørgsmål, de vil og bede om alle de regnestykke og familietyper, de ønsker. Det svarer vi på, for vi har intet at skjule,« sagde han.

Hos Jyllands-Posten - som transportminister Ole Birk Olesen (LA) i øvrigt i går sammenlignede med både Politiken og Land og Folk - retter økonomerne også skytset mod regeringens regnemodel.

»For mig at se er det direkte misvisende,« siger professor ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen for eksempel til avisen.

Til avisen forklarer Kristian Jensen, at regeringen ikke har »lavet en politisk beslutning om, hvordan regnestykket skal foregå.«

Ved sidste helhedsplan regnede I med procent af nuværende skattebetaling. Nu regner I med procent af rådighedsbeløb. De økonomer, vi har talt med, siger, at man skal regne procent af disponibel indkomst. Det er den rette måde at regne skattelettelser ud på. Hvorfor gør I ikke det?, spørger avisen.

»Fordi det viser, hvor meget det flytter i folks hverdag. Hvor meget de får til at kunne få luft i økonomien. Prøv lige at høre her: Der er intet at skjule i det udspil. Vi er klar til at lave beregninger af de familietyper, som vi må blive bedt om af forskellige folketingsmedlemmer. Forfra og bagfra og op og ned. Vi vil stadig stå på mål for, at vi laver en skatterefom, der i høj grad tilgodeser dem med de laveste indkomster.«

Men burde I ikke have regnet korrekt i første omgang?

»Der er regnet fuldstændig korrekt,« lyder svaret.

Du kan læse Jyllands-Postens historie her. Og en længere gennemgang her (kræver abonnement).

Ikke super-overraskende

Hos Ekstra Bladet er det centrum-venstre tænketanken AE Rådet, som har regnet regeringens udspil igennem, og her når man frem til, at det er direktøren, som får den største gevinst, også målt i procent.

Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, beskylder lige i den forbindelse statsministeren for regulært vælgerbedrag.

»Lars Løkke sagde igen og igen op til sidste folketingsvalg, at hans skattepolitik handlede om de lavtlønnede. Nu kan alle se, at det var en fed løgn.«

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, afviser kritikken, og Ekstra Bladet skriver, at V-politikeren mener, at »tallene er afstemt med Socialdemokratiets parti-top.«

»Det er ikke nogen overraskelse, at Mette Frederiksens og Lizzette Risgaards fælles såkaldte tænketank er enige med dem, det er ikke super-overraskende,« siger Jakob Ellemann-Jensen til avisen.

Historien er ikke på nettet endnu.

Og så ellers ikke mere skatteudspil i denne omgang. Vi skal videre til finansloven. Yay.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Så er det tid til udspil igen

Det er som beskrevet i dag, at regeringen spiller ud med sit bud på en finanslov for næste år. Udspillet blev i går aftes delt rundt til de relevante ordførere på Christiansborg, og traditionen tro fandt det også vej til en række medier.

Du får derfor et overblik over en række af udspillets elementer herunder.

I finanslovsudspillet vil der ifølge Berlingske være udsigt til øremærkede penge til sundhed og de ældre, ligesom der skal ske et økonomisk løft af politiet, Kriminalforsorgen og forsvaret på 2,5 milliarder kroner.

Desuden vil regeringen prioritere godt 400 mio. kr. de næste fire år på en række vejprojekter og 100 mio. kr. på en ny national strategi mod cyberkriminalitet samt gøre boligjobordningen permanent.

Omvendt skal der hentes besparelser hos DSB for 207 mio. kr. allerede næste år. I den almene boligsektor hentes 300 mio. kr. som følge af planerne om at flytte realkreditlån for 162 mia. kr. over i staten.

Både i udspillet til en skattereform og en erhvervspakke har regeringen peget på optjeningsprincipper som en del af finansieringen, men af udspillet til finansloven fremgår det ikke umiddelbart, hvilke optjeningsprincipper der er tale om.

Det kunne tyde på, at regeringen i første omgang vil finde finansieringen i det økonomiske råderum på 35,5 mia. kr. frem mod år 2025.

Du kan få hele overblikket hos Berlingske her. Både DR og TV 2 har også pløjet de mange sider igennem i går aftes. Du finder deres store gennemgange henholdsvis her og her.

Der har længe været spændt venten på, hvor meget regeringen vil løfte forsvaret.

At der kun er afsat 2,5 milliarder kroner, som også skal bruges på politi, skuffer formand Jesper K. Hansen fra Centralforeningen for Stampersonel.

»Jeg er utroligt skuffet over det. Det må jeg sige,« siger han.

Læs om det her.

Karsten Lauritzens fejl

På sin forside i dag har Berlingske desuden zoomet ind på en af udspillets store poster. Avisen kan således fortælle, at skatteminister Karsten Lauritzen (V) nu lægger op til at afsætte endnu flere milliarder til genopretningen af skattevæsenet.

Pengene skal bl.a. bruges på flere ansatte og skal afværge fortidens fejl.

»Fejlen, da man lavede Skat for over et årti siden, var, at man lagde nogle effektiviseringer og besparelser ned, som førte til, at folk skulle løbe lidt hurtigere. Men det har jo desværre bidraget til, at centrale områder er brudt ned med store omkostninger for staten og for fællesskabet til følge. Den fejl vil vi ikke begå igen,« siger Lauritzen til avisen.

Du kan læse den historie her.

En alvorlig regnefejl og svagt rødlige ører

Politiken skriver i dag, hvordan en alvorlig regnefejl betyder, at Københavns Kommune skal reducere trafikkens CO2-udledning med 70 procent mere end antaget.

Det får byens teknik- og miljøborgmester fra Enhedslisten, Morten Kabell, til at erklære, at »hvis vi skal finde så mange tons mere, kommer vi ikke uden om, at der skal hårdere midler til«.

Bilmængden i byens gader skal ned, der skal gøres bedre plads til cykler og kollektiv trafik, og en større del af byen skal omfattes af betalingsparkering, fastslår han.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

De forkerte tal i regnestykket har kommunen hentet hos Danmarks Tekniske Universitet (DTU), som siden 2009 har publiceret tal for, hvor meget biler generelt udleder per kørt kilometer.

Men det regnestykke har taget udgangspunkt i nye og miljøvenlige biler i stedet for den eksisterende bilpark, skriver Politiken.

Seniorrådgiver Thomas Christian Jensen fra DTU erkender DTU’s medansvar, men forklarer, at fejlen stammer fra en ekstern konsulent i Transportministeriet, der lavede beregningerne.

»Vores ører er kun svagt rødlige. Vores fejl er blot, at vi ikke har opdaget andres fejl med det samme«.

Læs hele den historie hos Politiken her.

Dagens debatindlæg

Dansk Folkepartis Martin Henriksen skriver i BT, at »nogle indvandrere fortjener faktisk ros.«

»I offentlighedens øjne er jeg nok mest kendt for en stram udlændingekurs. Og det med rette. For der er rigeligt af problemer at tage fat på. Den massive indvandring fra særligt muslimske lande har utallige skyggesider, men en gang imellem er det vigtigt også at fremhæve de mennesker, der nu engang er kommet til Danmark og gør det godt. Så hold nu fast, når jeg tillader mig at konkludere, at der skam er personer med indvandrerbaggrund, som bidrager til samfundet. De indvandrere, der får en uddannelse, tager arbejde, bidrager til det danske samfund, taler dansk til deres børn, tager den danske kultur til sig og er loyale over for Danmark og danske interesser. De mennesker roser jeg gerne med et par positive bemærkninger. Her vil jeg så for god ordens skyld understrege, at det naturligvis ikke er nok at tage en uddannelse eller et arbejde for at kunne kalde sig dansker eller for at være velintegreret. På ingen måde, men det tæller selvsagt med på plussiden.«

Debatindlægget er ikke på nettet endnu.

Tre korte nyheder, du ikke skal snydes for

1: Buschaufføren Said Abdullahi og hans kone og børn fra Viborg havde fået inddraget deres opholdstilladelse og skulle vende tilbage til Somalia.

Men nu har Udlændingestyrelsen besluttet at genoptage familiens sag og behandle den forfra. Det samme er tilfældet for 6 andre afviste somaliske familier, oplyser Udlændingestyrelsen. Det skriver Politiken.

Genoptagelserne sker, efter Politiken i foråret har påpeget fejl i Udlændingestyrelsens sagsbehandling i forbindelse med genbehandlingen af i alt 800 herboende somalieres opholdsgrundlag.

Mere om den sag her.

2: Store dele af erhvervslivet brød ud i jubel onsdag, efter regeringen foreslog at fjerne nøddeafgiften fra næste år.

Men trods løfter om byrdelettelser for erhvervslivet, stiger afgifterne på en række dagligvarer 1. januar 2018, skriver Børsen.

På grund af en skattereform fra 2012, som blev vedtaget under Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode, vil erhvervslivet snart blive mødt af afgiftsstigninger på 5,5 pct. Den liberale tænketank Cepos vurderer, at det vil koste 237 millioner kr. at droppe afgiftsstigningerne.

Hele den historie her (kræver abonnement).

3: Apropos det erhvervs- og iværksætterudspil, som regeringen præsenterede onsdag.

Serieiværksætter og formand for Iværksætterpanelet, Tommy Ahlers, var overordnet godt tilfreds med regeringens planer om at forbedre virksomheders muligheder for at tilbyde medarbejderaktier samt indføre et investorfradrag. Men han efterlyser samtidig større politiske ambitioner på vegne af iværksættermiljøet, skriver Berlingske Business.

»Der er konkrete ting, hvor vi kan se, at de har lyttet til os,« siger han og afbryder sig selv:

»Men de mangler sgu lige at lytte ordentligt efter.«

Læs iværksætterpanelets kommentarer til regeringens erhvervsudspil i Berlingske her (kræver abonnement).

Som en ekstra service kan du herunder se hovedpunkterne i netop regeringens erhvervs- og iværksætterudspil.

Dagens analyse

Hos Berlingske skriver politisk kommentator Thomas Larsen, at »Mette Frederiksen kan være ved at begå en stor fejl«, hvis hun og Socialdemokratiet »overdriver retorikken, når de nu anklager Løkke og regeringen for at svigte børn, syge og gamle«.

»For regeringens forslag til finanslov vil de facto åbne for øget vækst i de offentlige udgifter, og igen står Kristian Thulesen Dahl til at spille sin nøglerolle som politikeren, der baner vej for investeringer i sundhed og ældrepleje.«

»Alt i alt kan socialdemokraternes angreb derfor ende med at styrke Thulesens i forvejen unikke position som manden, der i den kommende tid kan justere regeringens planer på en måde, så en stor del af befolkningen i sidste ende vil kunne spejle sig i de forlig, som regeringen og DF ventes at indgå.«

Hele analysen her (kræver abonnement).

Nøddeknækkeren

Liberal Alliances Joachim B. Olsen sendte i går direkte på Facebook, hvor han svarede på spørgsmål. Og knækkede nødder. Med de bare næver.

Du kan se seancen herunder, hvor du også kan blive klogere på, hvor mange nødder LA-politikeren kan knække på et minut.

Det sker i dag

9:00 Åbent samråd om manglende efteruddannelse af lokomotivførere
Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) er kaldt i samråd om manglende efteruddannelse af DSB’s lokomotivførere.

11:00 Regeringen præsenterer udspil til finansloven
VLAK-regeringen præsenterer sit udspil til finanslov for 2018. Det sker i Finansministeriet. Det er finansminister Kristian Jensen (V), der står for præsentationen. Tirsdag fremlagde regeringen et skatteudspil, mens de i går fremlagde et erhvervspolitisk udspil.

13:30 Økonomi- og indenrigsministeren præsenterer Økonomisk Redegørelse
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fremlægger Økonomisk Redegørelse. Redegørelsen er regeringens prognose for dansk økonomi.

14:15 Statsministeren besøger Novo Nordisk
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) besøger i dag Novo Nordisk i Kalundborg. Besøget finder sted i forbindelse med regeringens erhvervs- og iværksætterudspil.

Ministre møder WHO's generaldirektør
Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs (V) mødes i dag med WHO's generaldirektør Tedros Ghebreyesus.