Socialdemokrater hviskehvæser af radikal formand

Dagens overblik: Den radikale leder fremstår mere som Vilhelmsen end Vestager, lyder anonym, socialdemokratisk kritik af Morten Østergaard efter udtalelser om syriske flygtninge. Og så er Mette Frederiksen (S) lige nu i samråd om Eritrea-sagen, mens vi senere i dag diskuterer, om ledige skal »lette røven«, eller om det er en forkælet og ignorant holdning.

Foto: Thomas Lekfeldt

De er ikke glade.

Morten Østergaards udtalelser om, at syriske flygtninge har udsigt til at blive i Danmark i årevis, har opvakt visse socialdemokrater. Berlingske beskriver i dag, hvordan kilder i S-toppen kalder meldingen for »klodset«, »uprofessionel« og »genererende«, mens Ekstra Bladet citerer en anonym, socialdemokratisk regeringskilde for at sammenligne den radikale formand med SF's tidligere, omtumlede lederskab.

»Hvis det er et forsøg på at træde i karakter som leder, så fremstår han mere som Vilhelmsen end Vestager«.

Problemet for Socialdemokraterne er, at de siden valget har mistet 75.000 vælgere til Dansk Folkeparti og 30.000 vælgere til Venstre ifølge Gallups opgørelse over vælgernes vandringer, som du i øvrigt selv kan gå på opdagelse i her. Med så store blødninger højreværts kan og må Socialdemokraterne i egen optik ikke fremstå som bløde på udlændingepolitikken, som var en afgørende politisk arena ved valgene i 2001, 2005 og 2007, hvor den borgerlige blok vandt.

Derfor fastslog Helle Thorning-Schmidt (S) på Folketingets åbningsdag i oktober, at »der er heldigvis konflikter, som bliver løst, så mennesker kan vende hjem igen«. Men det budskab blev altså piftet af den radikale formand efter hans besøg i en jordansk flygtningelejr.

»I Thornings lejr tolkes meldingen bastant: De Radikale har på det nærmeste opgivet regeringsprojektet sammen med S,« lyder analysen fra Hans Engell i Ekstra Bladet, mens Jyllands-Postens politiske redaktør, Christine Cordsen, konstaterer, at Østergaards udtalelse fik blodtrykket til at stige i S-toppen.

»Set herfra er der kun et relevant budskab i forhold til den nye midlertidige beskyttelsesstatus til flygtninge, der ikke er personligt forfulgt. Nemlig at regeringens forslag er en stramning af asylreglerne,« skriver hun i en analyse.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) - ansvarlig for netop udlændingeområdet - lagde da også luft til Østergaards udtalelser.

»Tingene kan ændre sig hurtigt i konflikter og på asylområdet. Derfor giver det i min optik ingen mening at have meget påståelige holdninger til, hvordan konflikter udvikler sig,« siger hun i går ifølge Politiken.

Vækstpakke undervejs
Embedsmænd leder i skuffer og skabe efter tiltag, der kan sættes sammen til en mulig vækstpakke i det nye år, skriver Berlingske Business under overskriften: Regeringen overvejer ny vækstpakke for erhvervslivet.

En minister har over for Politiko.dk bekræftet, at regeringen pønser på at at lancere en endnu uspecificeret vækstpakke på den anden side af nytår, men understreger, at overvejelserne stadig befinder sig i en meget tidlig fase.

Sådan en vækstpakke ville være et kærkomment hold-kæft-bolsje fra Thorning til den borgerlige opposition, som punker hende og resten af regeringen for at have landet en finanslovsaftale blottet for vækstinitiativer. Sidste år var det netop i juledagene, at statsministeren varslede, at en ny vækstpakke var på vej.

Mere vil have mere
K-formand Søren Pape Poulsen fremlæger på forsiden af Jyllands-Posten en opdateret 2020-plan, der indeholder flere skatte- og afgiftslettelser end hidtil. Selskabsskat, registreringsafgift, arveafgift, fødevareafgifter med meget mere skal alle have et nøk nedad, lyder det konservative budskab. En del af pengene vil partiet overlade til en såkaldt Prioriteringskommission at finde.

Genmæle
Udlændingestyrelsen offentliggjorde i går en supplerede redegørelse om Eritrea-sagen. Her svarede styrelsen igen på hårde anklager fremført af de to embedsmænd, som protesterede over rapporten, fik en skriftlig advarsel og i dag er sygemeldt.

Men de pågældende medarbejdere havde ikke »tilkendegivet faglig uenighed« efter afslutningen af fact finding-missionen, lyder det fra styrelsen, som i anonymiseret form gengiver dele af en mailkorrespondance mellem den kritiserede kontorchef, Jakob Dam Glynstrup, og en af de sygemeldte embedsmænd, Jens Weise Olsen.

Berlingskes graverjournalister har fået fat i mailkorrespondancen og beskriver i dag, hvordan Jens Weise Olsen - trods senere protester i pressen - undervejs i forløbet skrev til sin chef, at »der er masser af personer udrejst illegalt (fra Eritrea, red.) og som kommer hjem på besøg efter at de har betalt skat og har skrevet under på et angrebrev.«

Jens Weise Olsen medgiver i dag, at »det ikke ser kønt ud«

»Men e-mailen er altså blot en uformel oplysning til min chef, som skulle bruge den til en referencegruppe. Det ændrer ikke ved, at jeg på ingen måde kan acceptere den måde, man skruede hele rapporten sammen på. Det var jeg uenig i dengang, og det er jeg uenig i dag,« siger han.

Læs hele historien her.

#politikoduellen
Den har ligget konstant på toppen af listen over mest læste historier, den er blevet klikket frem mere end 100.000 gange, og den er blevet delt over 20.000 gange på de sociale medier. Den kan åbenbart noget den historie, så i dag tager vi debatten om 20-årige Mette Højmark Mikkelsen, der bad landets ledige om at »lette røven«. For skal de det? Eller er det en forkælet og ignorant holdning?

Politiko.dk beskrev i weekenden Mette Højmark Mikkelsen, der »tog jobsøgningen i egen hånd og fik tilbudt 25 job« Fold sammen
Læs mere

Politisk rådgiver i Enhedslisten, Pelle Dragsted, og arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA) stiller op til livechat og det, vi kalder #politikoduellen, hvor du også kan deltage med kommentarer, indspark eller spørgsmål. Send dem allerede nu til ryt@berlingske.dk eller vær med fra kl. 14 på Politiko.dk, hvor duellen går i gang.

Folketingskandidat Pelle Dragsted (EL) og arbejdsmarkedsordfører Joachim B. Olsen (LA). Fold sammen
Læs mere

Det sker i dag
Kl. 08.15: Samråd med Mette Frederiksen (S) om Eritrea-rapporten begynder. Forvent at hun vil affeje en del spørgsmål med henvisning til armslængdeprincippet, der tilsiger, at politikere ikke blander sig i hverken asylsagsbehandlingen eller rapporterne bag. Følg samrådet via Folketingets tv herunder.


Virker livesendingen ikke på mobil eller tablet? Så klik her.

Kl. 10: Møde i folketingssalen, hvor muligheden for at få dobbelt statsborgerskab endeligt vedtages. Det betyder, at Katrine Thuesen nu kan have to fædrelande.

Et todages EU-topmøde begynder i dag, hvor unionens 28 stats- og regeringschefer skal diskutere EU-Kommissionens vækstplan og konflikten med Rusland. Det er i øvrigt det første møde ledet af den nye EU-præsident, polske Donald Tusk. Bruxelles-korrespondent Jakob Ussing varmer op her.