»Skattelettelsen i Venstres jobpakke svarer cirka til en stor pakke Stryhns leverpostej«

Dagens overblik: Venstres valgtrumf giver en kasseassistent 25 kr. ekstra om måneden, regeringen får stryg for nyt lovforslag, og betalte lægebesøg blusser atter op. Dit overblik over dagen i dansk politik får du hér.

Skatteminister Benny Engelbrecht er ikke imponeret over Venstres stort anlagte jobpakke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

God-mandag-morgen.

Hvad sker der i dansk politik i dag? Det ser vi på her:

Slår man op på side i ti i Venstres finanslovudspil for 2015, står der, at der er brug for en jobreform. En reform, der ifølge partiet skal gå på to ben:

For det første skal et nyt og moderne kontanthjælpsloft »sætte et loft over, hvor meget man kan modtage i offentlige ydelser«, og for det andet skal »hver en krone, som vi finder ved at modernisere kontanthjælpsloftet, bruges til at sænke skatten for de laveste arbejdsindkomster.«

Venstre stiler efter at hente 600 millioner kr. fra kontanthjælpsloftet og andre besparelser i beskæftigelsesindsatsen, og de skal altså bruges til at lette skatten på arbejde.

Men hvor meget ekstra vil det give en kasseassistent på mindsteløn i skattelettelse hver måned?

Svaret er 25 kr.

Det viser en beregning fra Beskæftigelsesministeriet, som Politiken i dag beskriver, og Venstre imponerer derfor ikke skatteminister Benny Engelbrecht (S):

»Skattelettelsen i Venstres jobpakke svarer cirka til en stor pakke Stryhns leverpostej hver måned,« siger han til avisen.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, anerkender beregningen fra Beskæftigelsesministeriet, men slår fast, at det for Venstre også handler om »princippet og retningen«.

»At kunne lette skatten på arbejde, samtidig med at vi laver et kontanthjælpsloft, skal begge dele bidrage til, at det bedre kan betale sig at arbejde,« siger han til Politiken.

Hvad Venstres moderne kontanthjælpsloft mere præcist går ud på, bliver vi ikke klogere på. Det blev vi heller ikke, da Politiko.dk i forrige uge stillede 39 spørgsmål til partiet om netop det.

Bortadoptionskritik

Regeringen vil gøre det lettere at bortadoptere børn uden forældrenes tilladelse. Det skriver Berlingske i dag.

Regeringens 36 sider lange lovforslag, som skal vedtages om få uger, vil give kommunerne lov til at tvangsbortadoptere børn, hvis kommunerne kan »sandsynliggøre«, at forældrene »varigt« vil være ude af stand til at varetage omsorgen for deres børn. I dag kræves det, at kommunerne kan »godtgøre« – det vil sige bevise – at det er tilfældet.

Men det forslag får omfattende kritik i Berlingskes spalter. To eksempler her:

1: »Det bryder med fundamentale retssikkerhedsprincipper,« siger Marianne Bruun Jensen, Advokatrådets sagkyndige på området.

2: Det er »stærkt problematisk«, siger Benny Andersen, formand for Socialpædagogernes Landsforening.

Socialminister Manu Sareen (R) forklarer sig her.

Antiradikalisering

I kølvandet på terrorangrebet i København er flere kommuner lige nu ved at se deres indsats mod radikalisering efter i sømmene. Den historie finder du på Jyllands-Postens forside.

Radikaliseringstjekket finder bl.a. sted i Hedensted, Vejle, Brøndby, Hillerød, Næstved, Syddjurs og Vallensbæk Kommune.

Terrorforsker Magnus Ranstorp siger til avisen, at kommunerne er sent ude:

»De skulle klart have gjort det noget før, problemet har jo eksisteret længe,« lyder det fra forskeren fra Sveriges Forsvarshøjskole.

I en rundspørge i avisen, som 69 kommuner har deltaget i, oplyser de 39 kommuner, at de ingen handleplan har for antiradikalisering.

Andre historier fra i dag:

- Fødevareminister Dan Jørgensen (S) får nu sit eget supermarked i Odense-bydelen Hjallese. Coop har nemlig stillet butikken til rådighed for en stund. Mere om det her.

- En sammenligning af offentlighedsreglerne i de fem nordiske lande viser, at Danmark er det land, hvor myndighederne kan hemmeligholde mest. EU har også fået mere offentlighed end Danmark. Det skriver Oluf Jørgensen, offentlighedsrådgiver på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, i et debatindlæg i Berlingske.

- Retsudvalg skal nu inddrages i sag om aflytning af danskere i udlandet. Set i Jyllands-Posten.

Og hvad skete der så i weekenden?

Seks nedslag her:

Halvårsdag

1: Der findes mange mærkedage i politik, og søndag var ingen undtagelse, som leder af Christiansborg-redaktionen for Information bemærkede på Twitter.

Hvornår der senest skal afholdes folketingsvalg, kan du i øvrigt løbende holde dig opdateret på på Politiko.dks ErDerValg.dk - Hvor du også kan klikke dig videre til den store læs og forstå-guide til det kommende valg.

Hvad betyder noget for vælgerne?

2: I anledning af netop halvårsdagen har Ritzau i weekenden hørt vælgerne, hvilke emner der afgør, hvor de sætter deres kryds. Det fordeler sig således:

I 2011 svarede blot 25 pct., at udlændingepolitik var vigtigt. Som man kan se herunder, var det tal vokset til 41 pct. i juli 2014.

Sagen genåbnet - Episode: Løkke og lægen

3: Flere af Venstres folketingskandidater er åbne for, at et besøg hos den praktiserende læge kan komme til at koste eksempelvis 100 kr. Det fremgår af en historie, som BT skrev i denne weekend.

Betyder det så, at Venstre-toppen også mener det? Det gør det ikke, som Lars Løkke Rasmussen personligt gjorde tidligere justitsminister Morten Bødskov opmærksom på søndag på Twitter.

I sommeren 2013 sagde Løkke i øvrigt, at han personligt gerne ville »give lidt for at gå til min læge til et almindeligt rutinebesøg...« Det sagde han til mig her.

Skrivekrampe

4: Hvor mange kuglepenne har Lars Christian Lilleholt (V), Andreas Steenberg (R), Jens Joel (S) og Mike Legarth (K) fået fra Foreningen Danske Kraftvarmeværker? Svaret er 2.000. Endnu mere om den historie her.

Sceneskræk

5: Partier, som kommer i regering for første gang (som f.eks. SF gjorde det), er mere bange for at tabe magten ved det efterfølgende valg end de regeringsvante partier. Det viser ny forskning, som netavisen Altinget.dk har kigget nærmere på.

Riskær-exitet

6: Fredag aften meddelte Alternativet i en pressemeddelelse, at Klaus Riskær Pedersen var blevet ekskluderet som medlem af partiet.

Det skyldes bl.a. udtalelser i et interview, som Riskær gav til Politiko.dk i sidste uge. Interviewet kan du læse her: »Når Klaus kommer ind, så er det en, der har fået en masse øretæver«

Det sker i dag:

Københavns Kommunes teknik- og miljøudvalg drøfter i dag planen for en ny moské med dertilhørende kulturcenter. Mere om den moské her.

I mellemtiden i Texas

Redaktør Rytgaard er i denne uge på efteruddannelse på South by Southwest i Texas, så mens jeg skriver morgenpost til dig og vander planter på redaktionen, arbejder han bl.a. på vores nye maskot. Eller noget.