Sjældent klip viser Thorning bremse sin mand lige inden TV-interview: »Hvorfor gør du det her nu?«

Dagens overblik: Britisk dokumentar viser Thorning give sin mand et godt råd. Kommunalbestyrelse vil ikke »hjælpe den yderste venstrefløj«. Og så er Anders Samuelsen ikke videre tilfreds med Sverige. På dagen, hvor Danmark går til valg, får du her det politiske overblik.

Foto: Thomas Lekfeldt. »Hvorfor...? Hvad har du tænkt dig at sige?« spørger Helle Thorning-Schmidt sin mand kort inden et TV-interview.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen!

Efter en lang valgkamp for håbefulde kandidater og partier landet over er dagen, hvor kommunal- og regionsrådsvalget skal afgøres, endelig kommet.

I løbet af den kommende tid vil en række af valgkampens hovedspørgsmål således blive besvaret: Vil Venstre afværge et større tab af borgmesterposter? Kan Mette Frederiksens socialdemokrater sikre sig markant flere af selvsamme? Og vil Dansk Folkeparti få partiets første rigtige borgmesterpost?

Om et døgn er vi meget klogere.

Inden vi når så langt, får du her et overblik over alt det, du skal vide om politik i dag.

Vi begynder med et klip fra en BBC-dokumentar, som blev sendt i aftes.

Dokumentaren har gennem et halvt år før, under og efter det britiske parlamentsvalg fulgt flere Labour-politikere, herunder tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock.

Et klip fra et valgsted, som blev delt på sociale medier i aftes, viser, hvorledes Helle Thorning-Schmidt rådgiver sin mand kort inden et TV-interview. Og det viser, at Thorning er ret så uforstående over for Kinnocks beslutning om at lade sig interviewe.

»Danmarks tidligere statsminister ser faresignaler..,« forklarer speakeren i dokumentaren indledningsvist, inden man ser Thorning tage fat i Kinnock og spørge:

»Hvorfor gør du det her nu?«

»Øhh, jeg ved det ikke,« svarer han.

»Hvorfor...? Hvad har du tænkt dig at sige?« spørger Thorning igen, inden hun forklarer sin mand, hvad han bør fokusere på.

Du kan se klippet herunder. Og hele dokumentaren hos BBC her.

Berlingske har tirsdag morgen skrevet en længere historie om dokumentaren og Thornings rolle. Læs mere her (kræver abonnement).

Og så skal vi videre til dagens hjemlige politiske nyheder. Og de kommer til at dreje sig om kommunal- og regionsrådsvalget, naturligvis. Og om Alternativet. Og om svenskerne, som udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) er sur på.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Vi lægger fra land med førstnævnte, hvor flere medier har interessante og læseværdige perspektiver på dagens valg.

Du får dem i kort form herunder:

1: Hvidovre Kommune har en lavere stemmeprocent end resten af landet.

Alligevel stemte et stort flertal i kommunalbestyrelsen imod en række initiativer for at få flere unge samt tosprogede vælgere i stemmeboksen, skriver Berlingske.

»Vi ønsker ikke at hjælpe den yderste venstrefløj,« lyder det fra folketingsmedlem og viceborgmester Mikkel Dencker (DF) i avisen.

Også Socialdemokratiet, som sidder med borgmesterposten, stemte imod.

Den historie her (kræver abonnement).

2: Straks stemmerne tirsdag aften er optalt, begynder spillet om magten i de 98 kommuner og fem regioner.

Når natten er omme, vil nogle politikere ligge forslåede tilbage - uden den indflydelse eller borgmesterpost, de og vælgerne havde regnet med.

En grim konstituering øger politikerleden, siger Nyborgs tidligere borgmester, som ved det seneste valg fik en kniv i ryggen af en partifælle og måtte aflevere borgmesterkæden.

Jyllands-Posten har skrevet en god artikel om »De Lange Knives Nat«, som du kan læse her (kræver abonnement).

3: Venstres Mette Engelbrecht er ene kvinde blandt 18 mænd i byrådet i Brøndby Kommune.

Hun er et eksempel på, at ligestilling i kommunalpolitik har stået stille i 25 år:

I 1993 var en tredjedel af de danske kommunalpolitikere kvinder. Og sådan er det også i dag, skriver Information.

Den historie her (kræver abonnement).

4: Siden 2012 har stadig flere kommuner forsøgt sig med borgerstyrede budgetter, hvor indbyggerne i en kommune kan bestemme, hvad en mindre del af skattekronerne skal gå til.

Jyllands-Posten har set nærmere på de borgerstyrede budgetter, der spreder sig herhjemme, selv om Danmark stadig er langt efter udlandet.

Den historie her (kræver abonnement).

5: Siden kommunalvalget i 2013 er flere tusinde flygtninge blevet placeret i kommunerne. Her har de nye borgeres komme skabt en ofte heftig debat.

Også i landets rigeste kommune, Gentofte, som Berlingske har besøgt.

Tag med til Gentofte og mød flygtningen Amanuel hos avisen her (kræver abonnement).

Inden vi går videre, får du herunder lidt gode oversigter og valgtips:

- Her er seks ting, du skal undgå, når du stemmer. Læs mere hos Berlingske.

- Sexorgie, gavekort til vælgerne og et frieri i avisannonce. Her er valgkampens vilde historier. Samlet sammen af Ritzau.

- Her er 20 af kommunalvalgets brændpunkter. Ritzau har samlet til bunke her.

Og så skal vi ellers videre til dagens andre historier.

Den skuffede Samuelsen

Danmark kom i går blandt de tre sidste kandidater i kampen om EUs lægemiddelagentur, men røg ud i anden af i alt tre runder.

Det eftertragtede Europæiske Lægemiddelagentur skal således i 2019 flytte fra London til Amsterdam, og ikke til København, som den danske regering og tidligere Novo-topchef Lars Rebien Sørensen ellers har arbejdet hårdt for i flere måneder.

Til Danmarks store skuffelse valgte Sverige - ifølge udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) - at stemme på Milano i stedet for København, og det var Anders Samuelsen mildest talt utilfreds med:

»Vi havde virkelig et godt bud, og at vi ikke kommer helt til finalen, det hænger sammen med, at svenskerne har spillet deres kort på den måde, de har. Det må være meget svært for den svenske regering og den svenske statsminister at skulle forklare. De var oven i købet også ved at spille det af hollændernes hænder,« sagde udenrigsministeren ifølge Berlingske.

Der er jo mange andre end svenskernes stemmer, som I mangler i den sammenhæng, så det lyder en anelse bittert?, blev Samuelsen spurgt i går.

»Nej, overhovedet ikke. Det er jo ærgerligt, at vi når dertil. Det var tydeligt, at svenskerne var kommet så langt ud på isen, at de ikke kunne gå tilbage - heller ikke i anden og tredje runde. Det overrasker mig. Det er klart, at når vi har nogle bud, som står så lige, som de gør, så må man også godt tage de hensyn, som hedder, at man kan skabe noget vækst og beskæftigelse,« sagde Samuelsen med henvisning til, at en placering i København også havde gavnet Malmø.

Læs mere hos Berlingske her.

»Et uperfekt menneske«

Og så videre til Alternativet.

Partileder Uffe Elbæk tog i går aftes i et Facebook-opslag ansvaret for den negative presseomtale, som Alternativet har oplevet den seneste tid.

Op til dagens kommunalvalg har aviserne bragt historier om krænkende opførsel i partisekretariatet, om en vild festkultur og intern splid i partiledelsen.

»Jeg føler, at det er nødvendigt for mig at skrive denne helt særlige besked til jer alle,« skrev Elbæk i opslaget, som blev delt klokken 21.26 efter endnu en dag, hvor historier om partiet havde kørt hos stort set alle større medier herhjemme.

»Jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning. Jeg er oprigtigt ked af, at I skal belemres med negative historier om ting, som jeg og mine kolleger på Christiansborg ganske enkelt skulle have klaret bedre,« skrev Elbæk og uddybede:

»Jeg må blot sige, at vi er et uperfekt parti. Ligesom jeg i øvrigt alle dage har været et uperfekt menneske.«

Du kan læse hele opslaget her.

Berlingske har talt med partiets gruppeformand, René Gade, om de sager og den modvind, som har præget partiet. Det kan du læse her (kræver abonnement).

Jyllands-Posten har i dagens avis talt med en række lokale Alternativet-medlemmer om, hvordan sagerne fra Christiansborg har påvirket dem og deres muligheder ved valget.

Jørgen Ovesen, kandidat i Esbjerg, siger til avisen:

»Jeg har da fået nogle kommentarer – bl.a. om jeg ikke skulle have fotograferet mine kønsdele. Det er meget uheldigt, at Uffe har ladet det ryge igennem. Medierne er gode til at blæse det op. Det er lidt lusket, at det kommer frem lige inden et valg. Man kan ikke lade være med at tænke på, om nogen bevidst vil skade os«.

I Aarhus er byrådskandidat Lissi Bagge vred over Jyllands-Postens dækning af Alternativet.

»Vi er trætte af, at disse historier kommer lige op til valget, fordi vi skal ned med nakken. Det er simpelthen ikke i orden, og det er ærgerligt for os, der har ført valgkamp i en måned og meget gerne vil fortælle om, hvad vi vil politisk, og hvordan vi gør Aarhus til et endnu bedre sted at være for alle mennesker – også de mennesker, som er sårbare. Og så kommer der nogle i mine øjne uvigtige historier et par dage før valget, som kan sælge aviser. Det er ikke sobert. Jeg er overbevist om, at det sker, fordi Jyllands-Posten har en anden holdning end os,« siger hun.

Læs mere i Jyllands-Posten her (kræver abonnement).

Apropos Alternativet: Dagens samtale på Twitter

Apropos Alternativet II

Her er et tweet fra finansminister og V-næstformand Kristian Jensen.

Og her er et tweet fra politisk chef i Venstres pressetjeneste:

Elbæks drøm

Kommer de mange skriverier til at påvirke Uffe Elbæks partis muligheder ved dagens valg?

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, tror det ikke umiddelbart, skriver han i en analyse:

»I forhold til kommunalvalget vil skaderne formentlig være til at overse, eftersom sagerne kun har fyldt i medierne i de seneste døgn, og fra meningsmålingerne ved vi, at der ofte går tid, før vælgerne reagerer på deres skuffelse eller vrede over, hvordan deres foretrukne parti agerer.«

»Derfor vil Alternativets kandidater med stor sikkerhed blive valgt til en række af landets kommunalbestyrelser. Men får ledelsen ikke greb om tingene, kan det vise sig, at politikerne og partiet får en kortere levetid, end Uffe Elbæk drømte om, da han lancerede sit projekt.«

Hele den analyse her (kræver abonnement)

Dagens kronik

I Berlingske har Søren Pind, uddannelses- og forskningsminister (V), skrevet et åbent brev til overborgmester i København Frank Jensen (S), som sidstnævnte formentlig ikke kommer til at gemme eller genlæse.

I kronikken skriver Pind, at vælgerne i København ikke bør gå tilbage til en fuser, underforstået Frank Jensen.

Du får et længere uddrag her:

Så, Frank. Jeg kan godt forstå, hvis du sveder her op til valget.

Mens #metoo-kampagnerne kører, Alternativets særlige måde at omgås hinanden på oprulles, og julefrokosterne nærmer sig. Mens I fik plantet en historie om misbrug af lokaler, som I smart fik lagt til rette for år tilbage. Og derefter lækkede.

Mit bedste råd til københavnerne er: Gå ikke tilbage til en fuser.

Men du er heldig. For til venstre for dig har du den mest rabiate venstrefløj i Danmark. Der, hvis den får magt som agt, vil standse hele den moderne udvikling af det moderne København.

De borgerlige vælgere gider heller ikke at møde op. Det kan vi jo se med den lave stemmeprocent. Da de for engangs skyld gjorde, var vi tre mandater fra at få en borgerlig overborgmester. Jeg forstår dem ikke, for du leverer ikke. Og det, du ikke leverer, mangler helt almindelige familier i København. Ro i gaden. Muligheden for, at de rigtigt udsatte også får lært noget i skolen og kommer med. Gennemsigtighed i det forebyggende arbejde.

Og resten her (kræver abonnement).

Dagens tweet

Det sker i dag

Der er valg.

Her stemmer partilederne til kommunal- og regionsvalget ifølge Ritzau.

09.00 Kristian Thulesen Dahl (DF) i Thyregod Hallen, Thyregod.
09.00 Søren Pape Poulsen (K) i Tinghallen, Viborg.
10.15 Pia Olsen Dyhr (SF), Kirkebjergskolen, Vanløse.
11.30 Lars Løkke Rasmussen (V), Nyboder Skole.
12.00 Pernille Skipper (EL) Frederiksgård Skole, København.
12.00 Mette Frederiksen (S), Egebjerghallen, Ballerup.
15.00 Uffe Elbæk (ALT), Skolen ved Søerne, Frederiksberg.