SF kan fejre exit-dag - eller kan de?

Dagens overblik: I dag er det præcis et år siden, at SF forlod regeringen. Se, hvordan det siden er gået partiet, genoplev de kaotiske dage i tweets og billeder, og hør Annette Vilhelmsen svare for sig i sine sidste timer som SF-formand.

Splittelse om salget af Dong førte til, at SF forlod regeringen. Pia Olsen Dyhr (SF) søgte trøst hos finansminister Bjarne Corydon (S). Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Hvad siger man, hvis man møder en SF'er på sådan en mærkedag, hvor det er præcis et år siden, at partiet forlod regeringen? Gratulerer? Kondolerer?

Ser man isoleret på SF's vælgertilslutning, må svaret være tillykke. Efter partiet tumlede rundt under 4 pct. og i visse målinger nærmerede sig spærregrænsen, har partiet under Pia Olsen Dyhr (SF) stabiliseret sig omkring 7 pct.

Ser man langsigtet på partiets chancer for igen at blive optaget i et regeringsfællesskab og få adgang til magtens maskinrum, må svaret blive et andet. Socialdemokraterne og de Radikale drømmer sig hverken frem eller tilbage til en tid, hvor SF sad med i regeringen, hvor ministrene for at blive enige måtte holde lige så mange møder med sig selv som med deres politiske modstandere, og hvor den fælles linje blev undsagt offentligt af højt- og laverestående SF'ere.

SF-formand Pia Olsen Dyhr mener i dag, at det står godt til i SF, men hun fastholder, at det var »træls«, at partiet trådte ud af regeringen.

»Vi har leveret nogle SF-resultater, der er synlige i offentligheden, og det kan man ikke altid, når man i regeringen forhandler i et lukket rum. Men vi gør stadig præcis det samme, som vi gjorde i regeringen: Vi søger indflydelse på politikken. Vi har et ønske om at forandre tingene, ikke bare se til, og det er dét, der forener os,« siger hun til Altinget.dk.

Tweets. Genoplev SF's kollaps, hvor de en for en dryssede ud fra DGI-byen og ikke kunne svare på, om SF også var i regering næste morgenstund.

Lyd. Hør Annette Vilhelmsen svare for sig efter de kaotisk møder i landsledelsen og folketingsgruppen: »Vi er blevet enige om, at faktisk skal vi hjem og sove.«

Baggrund. Læs Berlingskes baggrund »Fornuft og føleleser« forfattet få dage efter SF's exit.

Rekonstruktion. Kom ind bag de lukkede døre i DR's todelte rekonstruktion af forløbet.

Billeder. Se fotografernes bedste skud fra dagene, hvor SF kollapsede - og rejste sig igen.

Daværende SF-formand Annette Vilhelmsen forlader Statsministeriet, efter hun formelt har meddelt Helle Thorning-Schmidt (S), at partiet trækker sig fra regeringen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld navntoft.

Dagens nyheder
- Mens de Konservative er ved at udrulle en stor kampagne med formand Søren Pape Poulsen som spydspids, bliver partiet stævnet af et reklamebureau, som mener, at de Konservative skylder 1,7 mio. kr. BT har historien.

- Vi ved endnu ikke, hvad det bliver, men vi ved i hvert fald, hvad der ikke bliver en del af regeringens længe ventede vækstudspil: Billigere slik og chokolade. »Hvis du spørger mig, om jeg råder statsministeren til at bruge penge på at sænke afgifterne på grænsefølsomme varer, så er svaret nej,« siger skatteminister Benny Engelbrecht til Jyllands-Posten.

- Det er ifølge Venstre noget sjusk og noget makværk, men partiet har alligevel endelig besluttet sig for at stemme for regeringens asylstramning, så syriske flygtninge til en start kun tildeles en midlertidig, 1-årig opholdstilladelse. »Det er bedre end ingenting,« siger udlændingeordfører Karsten Lauritzen (V) til Berlingske Nyhedsbureau.

- De var skeptiske, da de kom, men grækerne endte alligevel med at gå med de 27 andre EU-lande og forlænge sanktionerne mod Rusland og sige ja til, at EU-Kommissionen forbereder nye af slagsen.

- Der blev i aftes afholdt skolevalg arrangeret af Folketinget og Undervisningsministeriet, hvor 8. og 9. klasser over hele landet stemte på deres favoritparti efter en tre uger lang valgkamp, hvor ungdomspartierne har kørt kampagner. Det blev en markant sejr til Venstre og de borgerlige partier. Herunder er valgresultatet sammenlignet med den seneste status over, hvad de voksne ville stemme, hvis der var valg i morgen.

Det sker i dag
Kl. 10.15: SF og Enhedslisten har kaldt finansminister Bjarne Corydon (S) i samråd, efter Finansministeriet har fået de omstridte konsulenter i Mckinsey til at udarbejde en model om god arbejdsgiveradfærd. Det lyder ikke godt, mener de to venstrefløjspartier.