SF-formand om hardcore bandemedlemmer: »Spær dem inde og smid nøglen væk«

Dagens overblik: DR ansætter mangfoldigheds-konsulent til højere løn end statsministeren, SFs formand vil have flere indsatte til at bære fodlænker, undervisningsministeren savner den sorte skole, Løkke vil lokke EU med gratis husleje, og så er det godt nyt til alle kaffe- og teelskere.

Foto: Ida Marie Odgaard

Velkommen til dagens politiske morgenpost.

Der er kommet noget mere gang i de politiske historier, og i dag skal vi blandt andet forbi godt nyt til kaffe- og teelskere, en ministerlængsel efter den sorte skole, og et Løkke-tilbud til EU om gratis husleje, vand, varme og el i København i 20 år.

Vi begynder dog et andet sted, nemlig i Berlingske, der har talt med SFs formand Pia Olsen Dyhr om fængselsstraffe og resocialisering. Det skyldes, at partiformanden har et familiemedlem, der blev ødelagt af et kort fængselsophold, som han aldrig er kommet sig over.

»Fjorten dage i Vestre Fængsel knækkede totalt et medlem af min familie, han mistede sit arbejde, han kom aldrig tilbage på nogen som helst måde. Også selvom sagen mod ham blev droppet. Han gik simpelthen psykisk ned af det,« siger hun.

Derfor vil hun have større fokus på at hjælp de indsatte, når deres straf er afsonet.

»Min retsfølelse er, at når folk begår noget vold og anden hård kriminalitet, så skal de i fængsel, og de skal også selv betale for deres ophold. Men vi er nødt til som samfund at sørge for, at de kommer i den anden og kan komme i arbejde igen. I tillæg til det skal vi blive langt bedre til at lade folk afsone med fodlænker, fordi så fastholder folk tilknytningen til deres arbejde og hverdag.«

Kan alle resocialiseres?

»Hardcore bandefolk, der har været der flere gange, der er det lige før, at jeg vil sige: Spær dem inde og smid nøglen væk. De skal under særligt bevogtede forhold, og jeg tror ikke på, at de alle kan eller vil komme ud af kriminaliteten,« siger Pia Olsen Dyhr.

Du kan læse hele interviewet her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Undervisningsminister savner den sorte skole

Vi bliver i Berlingske, men i en ret anderledes boldgade, nemlig uddannelse og folkeskole. For undervisningsminister Merete Riisager (LA) siger nemlig i et interview med avisen, at det var forkert at gøre op med den sorte skole, og at der er brug for mere dannelse i den danske folkeskole.

»Det var en fejl at gøre fuldstændig op med den sorte skole. Ikke i forhold til udenadslære og afstraffelse, for det skal vi ikke tilbage til, men i forhold til den respekt og omsorg for viden og kundskaber, der lå i skolebegrebet. Det er vigtigere end nogensinde før at give ungdommen mulighed for at navigere i en kompleks verden. Hukommelsesbaseret viden, indlæring, forståelse og indsigt er helt afgørende for dannelsesbegrebet og dannelsen af den myndige borger,« siger Riisager.

Hun efterlyser samtidig mere fokus på viden og indsigt i stedet for mål, test og metode.

Formanden for Danmarks Lærerforening Anders Bondo Christensen kan på mange måder følge undervisningsministeren.

Du kan læse hans og flere andre reaktioner og et uddybende interview med Riisager her.

DR ansætter mangfoldigheds-konsulent til højere løn end statsministeren

Vi springer til Ekstra Bladet, som kan fortælle, at DR har hyret den tidligere mediedirektør i den store organisation, Gitte Rabøl, som mangfoldigheds-konsulent. Hun sagde op i DR sidste år, men nu er hun blevet ansat igen til samme løn, som da hun var mediedirektør, på i alt 2.096.782 kroner.

Det er cirka en halv millioner kroner mere end statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tjener, og den høje løn vækker undren på Christiansborg, hvor der næste år skal forhandles nyt medieforlig, og hvor det er ventet, at DR kan komme til at gennemgå store forandringer.

»Det er interessant, om en løn på 2,1 million kroner er noget, som man bare får i DR, når man er uden for direktionen. Det er da noget af en rådgiverløn, må jeg sige. Når man tjener mere end statsministeren, skal der da være en eller anden begrundelse,« siger Venstres medieordfører, Britt Bager.

DF vil have en forklaring fra DRs bestyrelse, siger medieordfører Morten Marinus.

DRs bestyrelsesformand, Michael Christiansen, siger i et skriftligt svar til Ekstra Bladet:

»De konkrete vilkår, vi er blevet enige med Gitte Rabøl om, afspejler, at mangfoldighed er en stor udfordring for alle danske medier, og det er et område, DR som public service-organisation har særlige forpligtelser på og tager meget alvorligt.«

Historien er endnu ikke online.

Godt nyt for kaffe- og teelskere

Og så som lovet til godt nyt for kaffe- og teelskere. Ifølge Børsen er regeringen nemlig klar til at sænke kaffeafgiften for
280 mio. kroner og teafgiften for 8 mio. kroner.

Bliver det en realitet, vil kaffeforhandlerne slippe for en afgift på 8,09 kr. pr. kg., mens det for te vil føre til en afgiftslettelse på 7,33 kr. pr. kg.

Forhandlerne lover lavere priser på de varme drikke, hvis det bliver en realitet, og det tyder meget på, da både DF, SF, LA og K er klar til at afskaffe te- og kaffeafgiften, mens Venstre også er imod afgifterne, uden at ville kræve dem afskaffet.

Forslaget kommer fra Skatteministeriet, efter at skatteminister Karsten Lauritzen (V) sidste år nedsatte et saneringsudvalg til at gennemgå de danske punktafgifter.

Te- og kaffeafgifterne giver virksomhederne en ekstra byrde, som ikke står mål med den indtægt, der er fra afgiften, og derfor kan den afskaffes. Der skal dog findes finansiering for de 288 millioner kroner.

Du kan læse historien her (kræver abonnement).

Ekspert: Cyberangreb mod forsvaret var mere omfattende end hidtil kendt

Vi iler videre til Information og en historie om, at cyberangrebet på det danske forsvar, som Berlingske kunne afsløre i april, var mere omfattende en hidtil kendt.

Det var den russiske hackergruppe Fancy Bear med tilknytning til den russiske stat, der stod bag angrebet på ansatte i forsvarets emailkonti, og ifølge den hollandske cybersikkerheds-ekspert Feike Hacquebord fra firmaet Trend Micro omfattede angrebet også forsøg på at få adgang til de ansattes private emailkonti.

Formålet med at få adgang til ansattes private emails kan være et forsøg på afpresning, vurderer tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste Hans Jørgen Bonnichsen.

»Hvis du får fat i dem, har du pludselig et pressionsmateriale, som du kan bruge til at få yderligere informationer. Det er en klassisk metode inden for spionage, som russerne historisk set har været dygtige til,« siger han.

Du kan læse historien her (kræver abonnement).

Løkke vil lokke EU-agentur til København med gratis husleje

Når Storbritannien forlader EU, vil det også betyde, at EUs lægemiddelagentur, der i dag ligger i London, skal finde ny adresse.

Agenturet huser 890 medarbejdere og havde i 2015 havde 36.000 gæster, så flere EU-lande har kastet sig ind i kampen for at overtage agenturet.

Et af de lande er Danmark, og i den kamp har regeringen nu tilbudt EU kontorbygningen Copenhagen Towers i Ørestaden, hvor EU kan få gratis husleje, vand, varme og el i tyve år, skriver Politiken.

Hvor meget, det vil komme til at koste, vil Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ikke afsløre.

»Det er ikke et lille beløb, men det skyldes en vurdering af, at vi har gode chancer. Ellers havde vi ikke kastet så meget energi i at få agenturet«, siger ministeren.

Du kan læse historien her.

Fire hurtige nyheder, du også skal have med

1) Antallet af personer, der dømmes efter racismeparagraffen, er fordoblet over de seneste to år, skriver Jyllands-Posten. Det er DF sure over og vil have set paragraffen igennem, og mest af alt ønsker den »hen hvor peberet gror«.

Læs mere her.

2) Landdistrikternes Fællesråd og flere borgmestre i yderområderne vil have regeringen til at udvide udflytningen af statslige arbejdspladser fra København til yderområderne til også at omfatte uddannelser på universiteter, professionshøjskoler og erhvervsakademier.

Det kan du læse om i Jyllands-Posten.

3) Alternativet foreslår i Information, at de fattige landkommuner skal have del i deres velhavende sommerhusejeres kommunalskat.

»Vi har jo et tilrejsende demokrati, hvilket betyder, at nogle områder i perioder bliver forøget med et stort antal borgere. Og hvis de borgere skal have indflydelse på deres lokalområde, og hvordan dette udvikler sig, er det rimeligt, at de også bidrager til at løfte denne udvikling,« siger Alternativets ordfører for et sammenhængende Danmark, Roger Matthisen.

Mere om det her.

4) Skal Danmark stå skulder ved skulder med USA og mod Putin? De Konservative vil besvare Putins udvisning af amerikanske diplomater med skærpede sanktioner, mens DFs udenrigsordfører trækker lidt på skuldrene. Krisen mellem USA og Rusland deler med andre ord partierne på Christiansborg.

Det kan du læse om i Berlingske.

Dagens analyse

Børsens politiske kommentator, Helle Ib, skriver som en kommentar til avisens historie om at fjerne te- og kaffeafgiften, at oprydningen i afgifter er en »blå kerneopgave«.

»To forhold taler for, at VLAK og DF kommer til at gå yderligere i kødet på afgifterne frem til næste folketingsvalg: For det første er der VLAK's klare budskab i regeringsgrundlaget, hvor der tales om at "lette og rydde op i punktafgifter". I januar 2016 bebudede Venstre-regeringen, at der skulle "ryddes op i virvaret af punktafgifter", og at første spadestik i spadestik i oprydningsarbejdet vil blive taget i forbindelse med finansloven for 2018. Liberal Alliance har løbende kritiseret afgifterne for at være skatter, der bare er mere usynlige for borgerne, mens De Konservative i forbindelse med partiets eget finanslovudspil for 2015 gjorde opgør med afgifterne til en mærkesag. Hele 28 eksempler havde partiet samlet på fødevarer som bolcher, lakridssaft, vafler med skummasse, abrikoskerner og kaffe, hvor partiformand Søren Pape Poulsen beklagede, at statsmagten "i al sin visdom" havde fundet ud af, at der efter skat og moms også skulle svares en ekstra afgift.«

Læs hele analysen her (kræver abonnement).

Dagens tegning

Finder vi Berlingske, som handler om gårsdagens historie i BT om, at Skat skal skifte logoer til en pris på op mod 100 millioner kroner.

Dagens debat

Finder vi i Berlingske, hvor Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, langer ud efter avisen for søndagens leder, hvor der stod, at Krarup lavede et »uforståeligt forsvar for Putin og angreb på NATO«

Marie Karup skriver, at det må være Berlingskes yngste praktikant, der har skrevet lederen.

»Jeg tror, at lederkollegiet på Berlingske er på ferie og har ladet yngste praktikant skrive ledere. Sådan så det i hvert tilfælde ud 30. juli, hvor lederen bestod af en lang række beskyldninger mod mig funderet i en grundig mislæsning af mit indlæg om Ukraine dagen før,« indleder hun.

»Mit indlæg er ikke et forsvar for Rusland, men en påpegning af hvilke fejl, der bliver begået i Vesten ved at vende det blinde øje til realiteterne i Ukraine. I Vesten ser man ikke, at Ukraine er et hus i splid med sig selv. Der er historiske, etniske, kulturelle, sproglige og religiøse forskelle i Ukraine, og der er derfor dybe uenigheder om, hvad det er at være ukrainsk,« skriver Krarup.

Du kan læse hele indlægget her.

Marie Krarups indlæg møder dog ikke stor forståelse hos de Konservatives Rasmus Jarlov.

»Endnu en gang forsvarer Marie Krarup Ruslands angreb på Ukraine. Det gør hun ved at kalde sig selv for nuanceret og os andre, der er imod at Rusland sender styrker ind i et suverænt europæisk land for uvidende og søgende efter popularitet. Jeg har altid haft den holdning, at det ikke giver point at kalde sig selv for klogere eller mere nuanceret end andre. Det er noget, man skal vise, at man er ved at fremføre gode argumenter. Ikke noget man bare skal kalde sig selv. Det er uforståeligt, at Dansk Folkeparti synes, det er nuanceret og klogt at forsvare, at Rusland angriber Ukraine, afholder fupfolkeafstemninger, annekterer Krim stik imod al folkeret og internationale aftaler og sender to millioner mennesker på flugt i det østlige Ukraine,« skriver han på Facebook og linker til hendes indlæg.

Dagens opfordring

Og så til en opfordring til læserne fra Alternativets transportordfører, Roger Matthisen.

Han lagde i går et billede på sin Facebook-profil, hvor han balancerer med, hvad der ligner et tekrus på hovedet, mens en lille pige står og række langefingrene i vejret.

»Sæt selv teksten ind til dette billede....?,« skriver han.

Så det får I muligheden for at gøre her.

Dagens sandslot

Det sker i dag

Der er stadig feriestemning over de officielle begivenheder.