Sent tirsdag aften spidsede dramaet til: »På et tidspunkt vil regeringen jo være nødt til at gå af«

Dagens overblik: Der er udbrudt nervekrig i blå blok, og sent i går aftes tog dramaet til i styrke. »Det er helt umuligt at forudsige lige nu, hvor det her ender,« siger politisk analytiker. Få alt om den historie og hele dit overblik her.

Nervekrigen mellem regeringen og Dansk Folkeparti er intens, og landets politiske kommentatorer har svært ved at spå om udfaldet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christine Nørgaard og Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overflyvning.

Vi er stået tidligt op dagen efter en dramatisk dag i dansk politik, der spidsede yderligere til sent i går aftes.

Morgenposten giver dig det fulde overblik over det seneste nye i nervekrigen mellem finansminister Kristian Jensen (V) og DF-formand Kristian Thulesen Dahl og en god håndfuld analyser af opgøret i blå blok. Så lad os bare komme i gang.

Først en opdatering på, hvad der egentlig skete i går:

Kort efter klokken 13 trådte Kristian Thulesen Dahl frem foran Dansk Folkepartis gruppeværelse på Christiansborg med en klar besked:

Han ville have regeringen til at droppe forhandlingerne om sin stort anlagte skattereform og i stedet koncentrere sig om at lande en finanslov for 2018 hurtigst muligt.

»Vi synes, vi er nået dertil, at vi vil komme med en klar opfordring til regeringen om at dele tingene op, så vi får lavet en finanslov nu. Og at vi så genoptager diskussionerne omkring skat og hjemsendelser, når finansloven er på plads,« sagde Kristian Thulesen Dahl til den fremmødte presse.

Andet ville være direkte »uansvarligt«, betonede DF-formanden.

Kristian Jensen har ellers holdt fast i, at finansloven og skatteaftalen hænger uløseligt sammen, og derfor har de to aftaler været forhandlet samtidig i Finansministeriet.

Som betaling for at gå med til at give danskerne skattelettelser har Dansk Folkeparti krævet massive indrømmelser i udlændingepolitikken. Netop skat og udlændingepolitik bør nu skubbes til et senere tidspunkt, lød det fra Thulesen Dahl.

Det er regeringens hjørnesten – og statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) personlige prestigeprojekt – at sikre hårdtarbejdende danskere skattelettelser, og den hjørnesten har Kristian Thulesen Dahl nu altså på ny kastet op i luften.

Regeringen var tavs efter DF-formandens udmelding. I seks timer var ingen af de relevante ministre eller ordførere fra regeringspartierne til at få fat i. Det plejer at betyde, at der foregår en akut krisehåndtering på de indre linjer.

Kort før klokken 19 gav finansministeren så pludselig lyd fra sig, og nervekrigen blev officielt indledt. For Kristian Jensen stod fast.

»Vi ønsker stadigvæk, at forhandlingerne kører sammen. Noget så tungt som en finanslov og en skatteaftale har en indvirkning på hinanden. Derfor mener vi, at det skal forhandles sammen,« sagde Jensen til DR og proklamerede:

»Vi er klar til at arbejde nat og dag.«

Hvad sagde Kristian så til Kristians reaktion på Kristians udmelding?

Se, nu bliver det spændende.

Jyllands-Posten blev på Christiansborg til langt ud på aftenen og fangede derfor Kristian Thulesen Dahl, da han ved 22-tiden var på vej ind til et sent møde i Struenseeværelset i Finansministeriet.

Og også han stod fast.

»Jeg synes, at regeringen skal overveje det nøje, og måske bruge lidt mere tid til at genoverveje det synspunkt, de er kommet med her. Så er jeg sikker på, at de finder ud af, at det er en god idé at få en finanslov på plads,« sagde DF-formanden.

Du lyder endog mere bestemt en tidligere i dag. Måske irriteret over, at regeringen ikke lytter til din klare opfordring?, spurgte Jyllands-Posten.

»Nej, men jeg synes, regeringen bør overveje tingene nøje. Det er deres finanslovsforslag, som vi tilbyder at få stemt hjem. Vi har ikke været ublu,« sagde Kristian Thulesen Dahl og tilføjede:

»Men at de vil tage deres egen finanslov som gidsel, det er meget paradoksalt. Men jeg er sikker på, at når de får tænkt grundigt over det, så anerkender de også, at vi har en interesse i at lande en finanslov.«

Kort efter blev den besked manifesteret, da Kristian Thulesen Dahls faste ugebrev blev sendt ud:

»Det er ikke sket før i dette årtusinde, at forhandlingerne om næste års finanslov har trukket ud så længe, som tilfældet er i år. Finansloven skaber grundlaget for statens indtægter og udgifter. Det ansvarlige er derfor at få finansloven på plads nu, og det er jeg sikker på, at vi kan gøre i løbet af få dage. Lad os tage tingene i den rigtige rækkefølge. Lad være med at tage finansloven som gidsel,« lød det.

Det er langt fra første gang, at regeringen har voldsomme kvaler med sin ambition om skattelettelser. Langt fra.

Politiken har samlet et fint overblik over, hvordan kampen for at lette skatten har været nærmest definerende for Lars Løkke Rasmussens tid som statsminister. Lige fra LA-leder Anders Samuelsens stålsatte øjne over regeringsudvidelsen til DFs nyeste benspænd.

Den fortælling kan du læse her.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Fem analyser af dramaet i den blå familie

Og hvad siger kommentatorkorpset så?

Vi har samlet fem analyser til dig her:

1. TV2s politiske redaktør, Anders Langballe:

»Det er svært at se, hvordan begge parter kan trække sig ud som sejrherrer. Det er benhårdt pokerspil – ingen vil blinke,« siger Anders Langballe til TV 2 og konstaterer, at »der er drama på lige nu«.

»Det her er en kamp om, hvem der skal tabe ansigt, men også hvor dyrt man vil sælge sig selv,« siger Langballe og fortsætter:

»På et tidspunkt vil regeringen jo være nødt til at gå af. Det er der, vi er. Hvis ikke Thulesen Dahl flytter sig en tøddel, kan enderne ikke mødes. Så er spørgsmålet, om DF ønsker det.«

2. Politisk korrespondent i DR Christine Cordsen:

»Det, vi er vidne til her, er en ret højspændt nervekrig mellem regeringen og dens støtteparti, Dansk Folkeparti,« sagde Christine Cordsen i TV Avisen tirsdag aften.

»Og jeg tør simpelthen ikke i dag spå om, hvor det her ender henne. Om det er det drama, man nogle gange ser på vejen hen mod en aftale, om regeringen ender med at måtte give sig og få lavet en finanslov i sidste øjeblik, eller om det her kan gå helt galt og presse regeringen derhen, hvor den kan begynde at overveje at udskrive et valg,« lød analysen fra den politiske korrespondent:

»Det er helt umuligt at forudsige lige nu, hvor det her ender.«

3. ​Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen:

»Regeringen har svært ved at lave et fundamentalt kursskifte efter at have indgået flere store aftaler – blandt andet en trepartsaftale – som skal sikre, at flere flygtninge kommer ud på arbejdsmarkedet og bliver i stand til at forsørge sig selv,« skriver Thomas Larsen i Berlingske om Dansk Folkepartis markante krav om udlændingestramninger:

»Her og nu er mareridtet for Lars Løkke Rasmussen, at regeringen og DF ender med at forlade 2017 på en måde, som demonstrerer, at blå lejr ikke evner at levere resultater. Dermed risikerer Løkkes store strategiske mål for efteråret at falde på gulvet med et brag. For han ved om nogen, at borgerlige vælgere forventer, at blå lejr kan arbejde sammen i nogenlunde harmoni og indgå forlig i fællesskab.«

»Set udefra er det umuligt at afgøre, hvem der har det største ansvar for, at Thulesen Dahl sætter foden ned. Men det er ret sikkert, at hverken regeringen eller DF vil blive belønnet for et kuldsejlet forløb,« lyder det fra Thomas Larsen.

4. Politisk redaktør på Politiken Anders Bæksgaard:

Anders Bæksgaard skriver i Politiken, at flere ledende ministre ikke var orienteret om Kristian Thulesen Dahls manøvre – end ikke statsministeren. Kristian Jensen havde fået 30 minutters varsel:

»Der stod han så, Kristian Thulesen Dahl, og bad regeringen ændre sin køreplan. Som en form for selvudnævnt kaptajn, der beder sin forgænger træde til side, fordi nu skal kursen lægges om. Og det skal være på DF-præmisser.«

»De næste par dage er regeringens handlemuligheder få, hvis plan A ikke virker efter hensigten. Man kan invitere Socialdemokratiet ind i forhandlingslokalet. Det kommer ikke til at ske,« skriver Bæksgaard og fortsætter:

»Man kan dele processen op, som Thulesen opfordrer til. Der kan hurtigt lukkes en finanslov, og så ordne alt det besværlige bagefter. Men det vil mindske presset på DF for at gå med i en skatteaftale af den kaliber, som man lige nu har på bordet, lyder analysen i dele af regeringen. Særligt Liberal Alliance står hårdt på at holde fast.«

5. Politisk kommentator hos Ekstra Bladet Hans Engell:

I Ekstra Bladet skriver Hans Engell, at Dansk Folkeparti opfattede det som »et højdepunkt af arrogance og døvhed«, da Kristian Jensen i sidste uge erklærede sig overrasket over, at DF krævede en »fundamental ændring« af dansk udlændingepolitik.

»Hvis Kristian Jensen havde været en taktisk snu finansminister, ville han havde forberedt så substantielle indrømmelser til DF i tide, at han kunne byde på store modydelser for at få skattereformen igennem. Men det virker mest, som om Jensen har regnet det som en selvfølge, at DF ville være med til det hele til gengæld for lidt politiske glaskugler og kulørte tekstiler.«

»Selvfølgelig får vi ikke valg i utide, og formentlig får vi ret hurtigt en finanslovsaftale. Men Kristian Jensens melding i aftes om, at regeringen forlanger finanslov og skat forhandlet samtidig, er en åben krigserklæring,« lyder det fra Hans Engell.

»Nok er nok«

Der sker også andet i dansk politik i dag, men selvsagt er det den højspændte situation i blå blok, der fylder i landets medier.

Lad os alligevel rette blikket mod dagens andre historier.

Jyllands-Posten skriver, at politikerne intensiverer kampen mod madfusk og dårlig hygiejne.

Et flertal i Folketinget er enigt om, at Fødevarestyrelsen i Danmark fremover skal have mulighed for at tvangslukke pizzeriaer, restauranter og kiosker, der ser stort på fødevarereglerne og gentagne gange har fået sanktioner. En ordning, der fungerer med succes i Norge.

»Nok er nok. Jeg kan ikke leve med, at der er virksomheder, som blæser på vores lovgivning og udsætter danskerne for fare. Derfor er jeg tilfreds med, at vi får indført den norske ordning,« siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til avisen.

Mere her.

FN er skuffet over Danmark

Videre til Information.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) har sagt til Folketinget, at det formentlig ikke er i strid med de internationale sanktioner, at nordkoreanske arbejdere har været med til at bygge et dansk krigsskib. Men det er helt misforstået, siger formanden for et ekspertpanel under FNs sikkerhedsråd, Hugh Griffiths, til avisen.

I en mail til Information skriver han, at »det er meget skuffende, at Danmarks juridiske eksperter ikke har en bedre forståelse af FNs Sikkerhedsråds resolutioner vedrørende Nordkorea«.

Baggrunden er, at Hjort over for Folketinget har afvist, at der er tale om et sanktionsbrud, når nordkoreanske arbejdere efter sigende har været med til at bygge Danmarks nye krigsskib, Lauge Koch. En sag, som Information har bragt adskillige artikler om i den seneste tid.

Som følge af våbenembargoen mod Nordkorea er det forbudt at modtage assistance fra Nordkorea til fremstilling af militært materiel. Claus Hjort Frederiksen har til gengæld henvist til, at nordkoreanerne arbejdede på skibets skrog, før det blev til et egentligt krigsskib.

Hele historien hos Information her.

Fire historier, der er gode at få med

1. Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) omfavner USAs modstand mod den russiske gasledning Nord Stream 2, der efter planen skal løbe gennem dansk farvand.

Berlingske skrev i går, at den amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, har sagt, at Europa – og herunder Danmark – vil begå en stor fejl, hvis man ikke sørger for at blokere for gasledninger som Nord Stream 2. Det skyldes, at russerne med deres brutale fremfærd i Ukraine med al tydelighed har vist, at de bruger energiforsyning som et politisk våben.

Og ifølge dagens Jyllands-Posten forsøger Samuelsen at udnytte den amerikanske modstand til at lægge pres på sine europæiske kolleger.

»Jeg synes, det er interessant at lytte til de synspunkter, der kommer fra amerikansk side og fra Tillerson, og det påpegede jeg,« sagde han efter et møde mellem EUs udenrigsministre.

2. Socialdemokratiet gennemførte en mindre rokade i går.

Det betyder, at Dan Jørgensen bliver ny næstformand i Socialdemokratiets folketingsgruppe. Posten har været ledig, siden tidligere finansminister Bjarne Corydon forlod Folketinget i 2015.

Rokaden omfatter også Mattias Tesfaye, der overtager posten som udlændingeordfører fra Dan Jørgensen.

Mere her.

3. Mindst otte udenlandske forskere er siden 1. januar 2016 blevet politianmeldt, fordi de ikke har overholdt de danske arbejds- og opholdstilladelser, kunne DR fortælle i går.

Historien kommer på baggrund af flere sager om forskere, der er blevet meldt til politiet, fordi de har delt deres viden uden for det universitet, de er ansat af. Politiken har eksempelvis fortalt om den amerikanske forsker Brooke Harrington, der blev politianmeldt for at holde oplæg om sin forskning i skatteunddragelse for Skat og for Folketingets Skatteudvalg.

Reglerne skal ændres hurtigst muligt, sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) til DR i går:

»Vi skal have lavet de her regler om, og det skal vi hurtigst muligt. Derfor kommer jeg også til at fremlægge et forslag, inden der er gået ret lang tid, og så vil jeg selvfølgelig søge politisk opbakning til det i Folketinget.«

4. Den professionelle fodboldspiller Nadia Nadim blev i går kåret som »Årets Dansker 2017« af Berlingske.

Avisen har de seneste år på baggrund af stemmer fra Berlingskes læsere samt vurderingen fra en jury udpeget den person, der gør sig fortjent til titlen som årets dansker.

»Det er vanvittigt og ret ubeskriveligt. Jeg havde ikke troet, at jeg ville vinde, og jeg er så taknemmelig. Jeg føler, at det er en kærlighedserklæring fra Danmark,« sagde Nadia Nadim, da hun fik prisen i går eftermiddags.

Læs mere om vinderen her.

Folketingsmedlem for Venstre Bertel Haarder, der sidder i juryen, kaldte det i går »en kærlighedserklæring fra danskerne«.

»Vi elsker velintegrerede indvandrere. Hun læser til læge, spiller i Manchester og taler seks sprog,« skrev den tidligere mangeårige minister på Facebook.

Dagens interview

Apropos Bertel Haarder skal vi forbi dagens interview, som vi finder i Jyllands-Posten.

Her blander V-politikeren sig i den aktuelle »MeToo«-debat om sexchikane og -krænkelser i blandt andet filmbranchen.

Det er godt, at der bliver sat fokus på problemet, mener Haarder. Alligevel advarer han også om, at »MeToo«-debatten indebærer en risiko for »proportionsforvrængning«.

»Det er ærgerligt, hvis vi ender med at blive lige så sexfikserede og kropsforskrækkede som for eksempel nogle muslimske miljøer er. Der er jo en nypuritanisme i vores tid, som jeg som en gammel 68er reagerer imod,« siger Bertel Haarder til Jyllands-Posten.

Haarder skrev desuden et debatindlæg i Berlingske om samme emne tidligere på ugen. Det kan du læse her.

Det sker i dag

11.30: Åbent samråd om genindplacering i dagpengesystemet
Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er kaldt i samråd om genindplacering i dagpengesystemet. Ministeren skal blandt andet svare på, om han mener, det er rimeligt, at dagpengeforsikrede kan opleve en markant lavere dagpengesats ved genindplacering i dagpengesystemet.

13.00: Møde i salen
I dag er der møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på oversendte spørgsmål i ministrenes spørgetid. En stribe lovforslag ventes også at blive behandlet på dagens møde.