Sent søndag aften forsvarede Anders Samuelsen Thyra Frank ved at angribe en tidligere minister - men så fortrød han...

Dagens overblik: Ældreminister Thyra Frank er allerede kommet i massiv modvind. LA får opbakning fra en stor S-profil, mens Uffe Elbæk har haft julemandskostume på og samtidig haft Pia Kjærsgaard siddende på sit skød.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til den anden uge i Regeringen Lars Løkke Rasmussen IIIs liv.

Senere i dag er der åbningsdebat i Folketinget, efter der er kommet ny regering, men først får du som altid dit daglige politiske overblik her.

I dag fortæller vi historien om, at den nye ældreminister, Thyra Frank (LA), allerede er kommet i modvind, at Anders Samuelsen går i hårdt angreb for at forsvare hende på Facebook, men efterfølgende sletter sit opslag, og at en af Socialdemokratiets største profiler de sidste 30 år forsvarer Liberal Alliance, der har mødt kritik for at slække på egne holdninger for at gå i regering.

Og så har Uffe Elbæk haft julemandskostume på og samtidig haft Pia Kjærsgaard siddende på sit skød (det har han altså).

Den historie - med et billede - får du også senere, men først til historien om Thyra Frank.

Den nye ældreminister er nemlig kommet noget i modvind, efter hun til TV 2 i weekenden kommenterede på sidste uges udsendelser på samme kanal om kummerlige forhold for ældre på flere plejehjem.

De udsendelser viste, at ældre bl.a. måtte gå flere timer rundt med gennemblødt bukser, fordi de ikke fik skiftet ble, men de ældres forhold på plejehjemmene er kommunernes ansvar, ikke ministerens, lyder det fra den nye ældreminister i et interview med TV 2.

»Så må de kommuner, hvor det ikke fungerer, simpelthen ud og finde ud af, hvordan de kan gøre det her bedre,« siger hun.

Hun mener samtidig, at personalet bruger alt for meget tid på at registrere og dokumentere. Og det skal der sættes ind over for, lyder det fra ministeren.

Står det til hende, skal lederne på plejehjemmene være mere synlige og gå foran i det daglige.

»Jeg er bange for, at der er rigtig mange ledere, som nu pludselig er blevet slugt af en helt masse dokumentationskrav og sidder på et kontor langt væk fra dér, hvor det sker,« siger Thyra Frank.

Du kan se hele interviewet med Thyra Frank her.

Samuelsen går i modangreb på Facebook - men sletter igen

Interviewet har hurtigt sat gang i kritik af ældreministeren.

Den tidligere sundhedsminister Astrid Krag (S) har skrevet et harmdirrende indlæg på Facebook, hvor hun skriver, at hun har »oplevet meget i mine ni år i Folketinget. Men det her, det tager rekorden!«, skriver hun og deler TV 2s interview.

»Hvorfor skulle vi have en ældreminister, Lars Løkke? Når I nu ikke vil føre en politik, der kan løfte ældreplejen? Og hvor skulle du vælge en, Anders Samuelsen, der ikke mener hun har noget at gøre i forhold til de ældres kår?,« står der i Astrid Krags opslag.

Det opslag fik LA-formand Anders Samuelsen til at tage sin minister i forsvar i et opslag på Facebook.

Han mener, at Astrid Krag falder Thyra Frank i ryggen og »bevidst fordrejer, hvad hun sagde, når sandheden er, at hun følger de regler du selv har stemt igennem«.

»Hvor dobbeltmoralsk og manipulerende er det lige af dig? Hun er seks dage henne i jobbet og hun kommer til at gøre mere for de ældre, end du nogensinde kommer til. In fact så HAR hun allerede gjort det. Hun har været steder og løftet mennesker og givet dem livskvalitet i en grad både du og jeg burde vise bare et minimum af respekt for. I stedet for plat manipulation. For alt i verden vil hun beskytte de ansatte mod mere af den mistillid og kontrol og bureaukrati som et sædvanligt politiker-svar ville have ført til. Pinligt Astrid.« skriver han.

Efterfølgende har Samuelsen slettet opslaget fra sin Facebook-profil, men han har skrevet det samme på Astrid Krags Facebook-profil i kommentarsporet, og her står det endnu.

Det kan du se i opslaget herunder:

Thyra Frank er i øvrigt allerede kaldt i samråd af SF om forholdene på plejehjemmene efter TV 2s udsendelser.

Og så videre til dagens andre historier.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

LA-opbakning fra uventet kant

Vi bliver lidt ved Liberal Alliance og den kritik, der er væltet ned over partiet, efter Samuelsen blev enig med Lars Løkke og Søren Pape om at indgå en trekløverregering. For nu er der opbakning fra en uventet kant.

Det er den mangeårige S-minister Ritt Bjerregaard, der i sin faste klumme i Ekstra Bladet tager Liberal Alliance i forsvar og samtidig giver en røffel til medierne.

Hun mener, at medierne får det til at lyde som om, at Liberal Alliance har sagt ja til at gå i regering for at få en ministerbil.

»En ministerbil er et praktisk hjælpemiddel, når man bliver minister, fordi arbejdspresset bliver så svimlende højt. Der bliver ikke sagt ja tak til at blive minister for at få en ministerbil. Alt gejlet er noget, der kan tænde den lille misundelse. Se, hvor de tager for sig af retterne, de politikere. Se, hvor de bare kører af sted i deres ministerbiler,« skriver hun og fortæller, at ministerbilerne er et vigtigt arbejdsredskab for en minister, som borgerne skal være glade for.

Desuden ville det »være nyttigt, hvis medierne var mere opmærksomme på, at for at et demokrati kan fungere, så skal partierne være villige til at droppe egne politiske præferencer for at kunne nå nogle fælles,« som Liberal Alliance har gjort på bl.a. skoleområdet og topskat.

»Der træffes hundredvis af beslutninger i det daglige arbejde, som ministeren er inde over, og både det ene og det andet besluttes, uden at vi vælgere hører meget om det. Det er ministrene, der har de politiske udspil, og dem der forhandler resultaterne i Folketinget. Der er magt bag en ministerpost, og så kan det godt betale sig at se lidt stort på, at man ikke kan få den topskattelettelse, som Anders Samuelsen har rejst rundt med siden sidste valg,« skriver hun.

Du kan læse hele Ritt Bjerregaards klumme her.

Flere flygtninge kommer ud i virksomhederne

Vi iler videre til Jyllands-Posten, der kan fortælle, at det går godt med at få flere flygtninge ud i landets virksomheder.

Det har været et centralt mål, siden det såkaldte Koch-udvalg i 2015 satte fokus på, at det er vigtigt at få flygtninge hurtigt ud i virksomhederne for at lære sprog og arbejdskultur frem for at sidde på skolebænken.

Kommunerne har nu fanget det budskab og benytter de såkaldte virksomhedsrettede tilbud - praktik og løntilskud – til at få flygtninge ind på arbejdsmarkedet.

I januar i fjor var 12 procent af alle flygtninge og familiesammenførte under kommunernes integrationsprogram ude i et forløb på en virksomhed, og det antal er næsten tredoblet til 32 procent i september i år, skriver avisen.

»Det var lidt af en supertanker, som skulle vendes, men der er sket klare fremskridt, og derfor ser jeg lidt mere lyst på integrationsopgaven, selvom den stadig er rigtig svær,« siger Carsten Koch, der tilføjer, at det endnu er for tidligt at måle jobeffekten af stigningen.

Du kan læse den historie her.

Jyllands-Posten har mødt Abdiwali Ahmed, der nu tjener sine egne penge, efter han kom i virksomhedspraktik på et hotel og konferencecenter i Skanderborg.

Den historie kan du læse her (kræver abonnement).

DF vil fremsætte forslag om asylstop ved dansk grænse

Dansk Folkeparti er nu klar til at tage regeringen på dele af det forslag, der står i det nye regeringsgrundlag om at indføre asylstop ved den dansk grænse, skriver Berlingske.

Allerede i løbet af december er DF klar til at fremsætte et forslag, der skal sætte en total stopper for asylbehandling ved den danske grænse, mod at Danmark forpligter sig til at tage imod 500 kvoteflygtninge.

Men regeringens andel del af et asylstop ved den danske grænse - at flygtninge og immigranter skal kunne søge asyl fra særlige lejre i såkaldt tredjelande uden for Europa - vil Dansk Folkeparti under ingen omstændigheder være med til.

»Det er eminent dårligt, det er gennemført elendigt. Adgangen til at søge asyl fra særlige lejre vil efter min bedste overbevisning være en vidtgående lempelse af den danske asylpolitik, og det er vi stærke modstandere af,« siger han.

Du kan læse den historie her.

Fire hurtige nyheder, du også skal have med

1) Udlændingelovgivningen ændres hyppigere end hver tredje måned. Siden 2002 har der været 68 ændringer, og hvis regeringen kommer igennem med at ændre reglerne for familiesammenføring og indfødsret er det 15. gang på 15 år.

Du kan læse den historie i Information lige her.

2) Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) vil gøre det mere attraktivt at investere i aktier ved at lempe beskatningen og forenkle reglerne. Den nuværende beskatning er så høj, at den ifølge den nyudnævnte minister er en hæmsko for danske vækstvirksomheder, som i langt mindre grad end i Sverige forsøger at blive børsnoteret.

Det skriver Børsen, og det kan du læse her (Kræver abonnement).

3) De største medarbejderforeninger på landets hospitaler sender nu et uhørt kraftigt nødsignal mod Christiansborg. De generelle effektiviseringer, som har været en forudsætning for hospitalsøkonomien siden 00erne, skal droppes, skriver Politiken.

Det er både lægerne, jordemødrene og sygeplejerskerne, der er sammen om at sige, at de ikke kan løbe hurtigere. Artiklen er endnu ikke online.

4) Vi har ikke de bedste politikere, for de bliver skræmt væk. Sådan lød det søndag aften fra den nu tidligere minister Bertel Haarder - der er den længst siddende minister i Danmark nogensinde.

Det kan du læse om her.

Weekendens vigtigste

Det var ikke de store politiske nyheder, der væltede ind i weekenden.

Her er dog, hvad du skal have med.

Odenses mangeårige borgmester, Anker Boye, stopper på sin post allerede til januar. Han gør i stedet plads til Peter Rahbæk Juel, der nu får tid til at markere sig inden kommunevalget til november næste år.

Den historie kan du læse her.

Søren Pape Poulsen førte dagbog under regeringsforhandlingerne i forrige uge.

Det har Berlingske fået et indblik i, og det kan du læse her.

Berlingske har også i samarbejde med ekspert i sociale medier Benjamin Rud Elberth kåret de fem bedste ministre på de sociale medier.

Du kan se hvem her.

Og så var Anders Samuelsen lørdag sur på det politiske kommentatorer-korps.

...men så havde han en nyhed, der gjorde ham glad igen.

Og så som lovet til Uffe Elbæk, der var julemand med Pia Kjærsgaard på skødet.

Det er nemlig en tradition i Folketinget, at en af politikerne klæder sig ud som julemand. Og i år var det Uffe Elbæk.

Ved den seance lagde han et billede op, hvor julemanden (Folketingets julemand, altså) havde Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, på skødet.

Herunder kan du i øvrigt se en liste over tidligere års julemænd.

Et andet muntert indslag fra weekenden finder vi hos de Radikale.

Partiets leder, Morten Østergaard, har sammen med sine partifæller Sophie Carsten Nielsen og Martin Lidegaard ladet sig fotografere i en opstilling, hvor det unægteligt ser ud som om, at de har fundet inspiration hos deres kolleger i Dansk Folkeparti. Bedøm selv.

Dagens debat

Finder vi i Berlingske, hvor udenrigsordfører Martin Lidegaard (R) langer ud efter Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen, der har lagt op til en mere kritisk EU-linje i Socialdemokratiet.

»Måske forsøger Henrik Sass Larsen simpelthen at ramme den følelse, som han mener, moderne politik må bygge på med henvisning til Trumps valgsejr? Min egen følelse er, at det ville være uendelig trist, hvis Socialdemokratiet beslutter sig for at gå imod det europæiske fællesskab, der om noget har bidraget til det projekt, som Radikale Venstre og Socialdemokratiet i årtier har kæmpet for sammen: fred og stabilitet, demokrati, større velfærd for flere, lighed og bæredygtig udvikling.«

Læs indlægget her.

Det sker i dag

10.00 Der er åbningsdebat 2.0 for dette folketingsår, hvor statsministerens redegørelse for den nye regering og det nye regeringsgrundlag kommer til en såkaldt forhandling. Vi følger det hele dagen på Berlingske.