Sent mandag aften holdt DF-toppen afgørende møde om Esben Lundes fremtid: »Som det ser ud nu, er Esben Lunde rykket tættere på en fyring«

Dagens overblik: Ny udvikling i sagen om Esben Lunde Larsen og fiskekvoter rykker ministeren »tættere på en fyring«. En fiskekonge fra Esben Lunde-sagen har forbindelser dybt ind i Venstre-toppen, og så vil Løkke bede Mexicos præsident om at få udleveret en eftersøgt dansker.

Godmorgen og velkommen til en ny dag med politisk overblik og til en dag, der igen tegner sig alvorligt for miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).

Siden Berlingske i sidste uge kunne afsløre, at Lunde Larsen til stor fortrydelse for et flertal uden om regeringen har tilbageholdt forslag fra sine embedsmænd for Folketinget til at bekæmpe fiskeriets såkaldte kvotekonger - der støvsuger de fleste fiskekvoter - er der dag for dag kommet nye oplysninger om misinformation fra ministeren og anklager om løgn og vildledning.

I går aftes kom seneste kapitel, da Miljø- og Fødevareministeriet udsendte en pressemeddelelse som slog fast, at Esben Lunde Larsen kendte til flere forslag til en indsats mod kvotekonger, end han havde fremlagt under fredagens tre timer lange samråd.

Her forklarer ministeriet, at ministeren havde fire forslag med til forhandlingerne om en ny fiskeriaftale sidste år, men at kun forslag nummer et og tre blev frembragt til Folketingets partier. Stik mod hvad han sagde på samrådet.

»Set i bakspejlet ville det have været hensigtsmæssigt, hvis punkt to og fire på baggrund af partiernes interesse også var blevet oversendt til partierne bag Fiskeripakken, så de kunne have foretaget deres egen bedømmelse af forslagene her i foråret,« står der i redegørelsen.

Dansk Folkepartis fiskeriordfører, Ib Poulsen, har flere gange udtrykt sig i hårde vendinger om Esben Lunde Larsen. Efter samrådet sagde Poulsen, at ministeren havde erkendt, at han havde løjet, og han har sagt, at Lunde Larsen agerer politisk. Søndag sagde han til Jyllands-Posten:

»Det er svært at samarbejde med en minister, når man ikke ved, om tingene er sande eller mindre sande.«

Efter de nye oplysninger siger han nu til Berlingske:

»Det gør bare sagen endnu mere alvorlig, at han har tilbageholdt flere forslag, men nu vil jeg granske hele redegørelsen, og så kommer vi med en samlet vurdering fra DFs side,« siger Ib Poulsen.

Blandt oppositionspartierne er tilliden til Esben Lunde Larsen væk, og det er derfor op til Dansk Folkeparti, om Esben Lunde Larsen kan fortsætte eller ej.

Det er topledelsen i DF, der træffer den endelige beslutning, og de satte sig sent i går aftes sammen for at finde frem til en beslutning, der med stor sandsynlighed kan komme frem i dag i forbindelse med partiets gruppemøde klokken 11.

Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, vurderer efter den seneste udvikling, at DFs tålmodighed med Esben Lunde Larsen er meget tæt på at være opbrugt.

»DFs topledelse har diskuteret ministerens fremtid mandag aften, og tirsdag vil DFs folketingsgruppe få en gennemgang af sagen. Som det ser ud nu, er Esben Lunde rykket tættere på en fyring. I DF er man vrede over, at han har tilbageholdt oplysninger og gentagne gange har ændret på sine forklaringer. Tilliden til ministeren er nærmest ikke-eksisterende,« siger Thomas Larsen.

Han kalder samtidig Esben Lundes situation for langt mere alvorlig end den position, som transportminister Ole Birk Olesen for nylig stod i, da han også kom under heftig beskydning fra DF.

Du kan læse mere om den seneste udvikling og mere om Thomas Larsens analyse hos Berlingske her.

Her kan du læse et overblik over hele sagen fra Ritzau.

Opdatering...

Efter morgeposten er udkommmet, har Esben Lunde Larsen udsendt en pressemeddelelse, hvor han så og sige lægger sig fladt ned.

Han giver nu sin uforbeholdne undskyldning til Folketingets partier.

»Jeg vil gerne undskylde over for Folketingets partier, at der er forslag til at modvirke kvotekoncentration og kvotekonger udviklet af mit ministerium, som jeg ikke har oversendt til Folketinget, udtaler ministeren. Jeg burde have viderebragt disse oplysninger, da det ville have bistået de enkelte partier i deres arbejde med at begrænse kvotekoncentration og kvotekonger. Det beklager jeg, at det ikke er sket,« siger han i pressemeddelelsen.

Du kan læse mere her.

Fiskekonge fra Esben Lunde-sagen har forbindelser dybt ind i Venstre

Vi bliver lidt ved sagen om Esben Lunde Larsen og fiskekvotekongerne.

Ekstra Bladet har gravet i forholdet mellem Venstre og en af de allerstørste fiskere på det danske kvotemarked, reder og fiskeskipper John-Anker Hametner Larsen, der også er kendt som 'kongen af Thyborøn'.

Og avisen kan fortælle om dybe forbindelser helt ind i toppen af Venstre.

Tidligere har Ekstra Bladet kunnet fortælle, at John-Anker Hametner Larsen har samlet 809.000 kroner ind til statsminister Lars Løkke Rasmussens fond, LøkkeFonden, og at Løkke i den forbindelse har været til flere torskegilder hos Hametner Larsen.

Lars Løkke Rasmussen deltager søndag d. 19 januar 2014 i torskegilde i Thyborøn Havn til fordel for LøkkeFonden. Her er det storfisker John-Anker Hametner Larsen, der serveret torsk for Løkke. John-Anker Hametner Larsen har ifølge Ekstra Bladet samlet 809.000 kroner ind til Løkkes fond. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker.

Nu kan avisen også fortælle, at Venstres næstformand, Kristian Jensen, under valgkampen i juni 2015 var på besøg i Thyborøn, hvor han diskuterede fiskeri og kvoter med John-Anker Hametner Larsen. Ifølge Ekstra Bladet lovede Kristian Jensen at ændre fiskerreglerne, og ifølge Dagbladet Ringkøbing Skjern sluttede næstformanden af med følgende besked til storfiskeren:

»Det har været givende at høre, hvor tåbelige reglerne er og hvor umulige, de er at fiske efter,« sagde Kristian Jensen.

Med på den tur var også Venstres fiskeriordfører, Thomas Danielsen. Og han har en forbindelse til John-Anker Hametner Larsen, der stikker endnu dybere.

Ifølge Ekstra Bladet ejer han nemlig selskabet Daywork sammen med John-Anker Hametner Larsen.

Fiskeriordførerens kone er bestyrelsesmedlem i selskabet, hvor John-Anker Hametner Larsen er administrerende direktør.

Ægteparret Danielsen har ejerandel i selskabet via et holdingselskab, viser oplysninger fra det centrale virksomhedsregister ifølge Ekstra Bladet.

Dermed er der økonomiske forbindelser mellem Thomas Danielsen og John-Anker Hametner Larsen, men Danielsen har ikke oplyst om forholdet på Folketingets hjemmeside, selvom det kan oplyses der.

Derudover har John-Anker Hametner Larsen ifølge Ekstra Bladet ført valgkamp for Thomas Danielsen ved valget i 2015, og desuden optræder John-Anker Hametner på billeder fra sidste års generalforsamling i Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland, der ifølge bogen 'Skjulte penge'' gav Thomas Danielsen et bidrag på »i omegnen af 150.000 kroner« i forbindelse med folketingsvalget i 2015.

Herunder et opslag på John-Anker Hametner Larsens under valgkampen i 2015:

Hverken Thomas Danielsen, der er på barsel, eller John-Anker Hametner Larsen har ønsket at kommentere Ekstra Bladets historie.

Du kan læse historien her.

Og så forlader vi sagen om Esben Lunde Larsen, fiskekvotekonger og så videre. Følge med på b.dk i løbet af dagen for at se sidste nyt om, hvad Dansk Folkeparti når frem til om Lunde Larsens fremtid.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

Regeringen klar med reform af den offentlige sektor

Vi iler videre til Politiken, der kan fortælle, at regeringen i dag vil præsentere et nyt stort udspil til, hvordan den offentlige sektor kan blive mere effektiv.

Det er minister for offentlig innovation, Sophie Løhde (V), der vil fremlægge et udspil med fire spor, der skal udrydde tidsspilde, sikre bedre sammenhæng, udnytte ny teknologi og uddanne kompetente ledere.

»År for år for år har vi bygget lag på lag på lag af ny regulering og nye opgaver. Det har den konsekvens, at der er rigtig mange borgere, der oplever, at de får et usammenhængende forløb, fordi den offentlige sektor ikke på alle strækninger er bundet særlig godt sammen«, siger Sophie Løhde.

Du kan læse mere om de fire spor - samt ét af forslagene, der vækker bekymring hos fagfolk og politikere - her.

Her kan du læse et større interview med ministeren og høre mere om hendes planer.

Løkke vil bede Mexico om at få Amdi Petersen udleveret

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i disse dage i Mexico, som også er landet, hvor den eftersøgte tidligere Tvind-leder, Mogens Amdi Petersen, opholder sig.

Derfor vil Løkke bede landets præsident, Enrique Peña Nieto, om at få udleveret Amdi Petersen, siger han til Politiken, der er med på turen.

»Det sker på myndighedsniveau, og det er i fornuftig fremdrift. Den sag kommer ikke til at stå meget bedre af, at jeg politiserer den. Men selvfølgelig vil jeg nævne den for den mexicanske præsident,« siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.

Mexico har tidligere afvist at udlevere Amdi Petersen, fordi han er blevet frikendt ved byretten, inden den blev anket til landsretten.

Historien er ikke online.

LA og K vil skære i unges kontanthjælp

LA og K vil skære i kontanthjælpen til unge aktivitetsparate, fordi de mener, at den er for høj og giver incitament til ikke at være egnet til beskæftigelse eller uddannelse, skriver Berlingske.

»Det er åbenlyst, at incitamentsstrukturen er helt skæv for den gruppe borgere. Vi har i så lang tid talt om, at det skal kunne betale sig at arbejde, og at vi skal indlægge økonomiske incitamenter til at komme i forsørgelse, og så er det utroligt, at vi stadig kan se, at incitamenterne i systemet går den stik modsatte vej,« siger beskæftigelsesordfører Laura Lindahl (LA).

Fagfolk mener modsat, at en lavere ydelse kan sætte udsatte unge fra hus og hjem, og forslaget bliver også afvist af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der ikke ser et behov for yderligere beskæringer i kontanthjælpen.

Læs den historie her.

Her kan du læse et større interview med Laura Lindahl.

Tre hurtige nyheder, der også er gode at få med

1) Efter Rigsadvokaten fredag droppede at rejse straffesag mod tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V), bliver der nu snarest indkaldt til opstillingsmøde i Venstres kredsbestyrelse for Esbjerg Omegn.

Dermed kan den tidligere forsvarsminister måske snart være klar til at stille op for Venstre ved det kommende valg til Folketinget, skriver Ritzau.

2) Udsatte ældre kan nu få garanti for ordentlig sundhedshjælp. Der skal fremover være adgang til hjælp døgnet rundt fra »erfarne« sygeplejersker, efter at der nu for første gang fra centralt hold stilles konkrete krav til den indsats, kommunerne skal kunne levere til sygdomsplagede ældre.

»Det duer ikke, at behandlingen af syge og svage ældre er så forskellig i kommunernes akutfunktioner, som den er nu. Derfor skal vi sikre, at de ældre fremover får samme høje kvalitet over hele landet ved at stille krav til kommunernes tilbud til de borgere, der har brug for en særlig sygeplejeindsats derhjemme eller tæt på, hvor de bor,« siger fungerende sundhedsminister Karen Ellemann (V).

Det skriver Berlingske, og det kan du læse om her.

3) Udlændingepolitik skaffede blå blok sejren ved seneste valg. Det skyldes, at når velfærd og sundhed er højt på vælgernes dagsorden, så søger vælgerne mod rød blok, mens større fokus på udlændinge 2015 sendte vælgerne tilbage til blå blok, viser ny forskning, som Jyllands-Posten i dag på sin forside kan fortælle om.

Læs om det her.

Thorning langer ud efter Australien

Den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt, der i dag er administrerende direktør i den verdensomspændende velgørende organisation Save The Children International, langer ud efter Australien, som hun ikke mener gør nok i forhold til udviklingsbistand.

Det kan du se i klippet herunder.

Dagens debat

Finder vi Politiken, hvor generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, har skrevet en kronik om, at »flygtningestrømmen er vor tids største udfordring, og det ser ud til at udfordringen vil vokse«.

»I den seneste midtvejsrapport ’Global Trends’ fra UNHCR om status på flygtningesituationen, fastslås det, at alene i det første halvår af 2016 blev yderligere 3,2 millioner mennesker tvunget på flugt. De skal lægges oven i de 65,3 millioner flygtninge og fordrevne, der ved udgangen af 2015 var på verdensplan. Det er store tal. Det er svært at begribe, at det ikke kun er nogle sorte streger på et stykke avispapir, men at det er over 70 millioner mennesker som dig og mig med hver deres historie. Men tallene er ikke kun svære at begribe; de er også svære at reagere på. Verdens flygtningekrise har nu nået et punkt, hvor de formler, vi som internationalt samfund har vedtaget og brugt som løsningsmodeller, bliver sprængt af tallenes størrelse.«

Du kan læse hans kronik her.

Dagens analyse

Finder vi Børsen, hvor avisens politiske kommentator, Helle Ib, skriver, hvorfor aftalen om boligskatten trækker ud.

»Under sonderingerne har VLAK og DF, Socialdemokratiet og De Radikale nærmet sig hinanden på nogle felter. Fornemmelsen i flere partier er, at en aftale kan ende med et millionærknæk, så boliger med et beskatningsgrundlag over 5-6 mio kr. skal betale en ekstra skat i forhold til billigere ejendomme. Men mens den såkaldte progressionsgrænse ikke betyder voldsomt meget for den samlede regning for omlægningen, har spørgsmålet om grundskyld bidraget til at trække forhandlingerne i langdrag,« skriver Ib.

Du kan læse analysen her (kræver abonnement).

Elbæks brev

Det sker i dag

09:30: Innovationsminister Sophie Løhde (V), økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) præsenterer i Finansministeriet arbejdsprogrammet for en sammenhængsreform for den offentlige sektor.

11.00: Dansk Folkeparti holder gruppemøde, hvor der måske vil komme en melding om Esben Lunde Larsen fremtid.

13:00: Der er møde i folketingssalen, hvor flere lovforslag behandles. Blandt behandlingerne er et forslag om, at der skal indføres brugerbetaling på tolkeydelser.

13:15: Minister for ligestilling Karen Ellemann (V) er kaldt i åbent samråd om kønsopdelt svømmeundervisning.

14:30: Ældreminister Thyra Frank (LA) er kaldt i samråd om udlicitering og privatisering i ældreplejen.

16:30: Vikarierende sundhedsminister Karen Ellemann (V) er kaldt i samråd om vaccineproduktion. Ministeren skal svare på overvejelserne bag beslutningen om at sælge SSI Diagnostica og SSI Vaccineproduktion.